Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65258 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #300 dnia: 01 Października 2025, 11:14:46 »
Widziałem jak RAVka potrafi tańczyć na wielosezonowych oponach w zimie, oglądałem filmiki z pojazdami i jako właściciel nie czuję się na tyle komfortowo, żeby nie mieć łańcuchów, bo tak, dołączany elektrycznym silnikiem tylny napęd to nie pełnoprawne 4x4 i takie są po prostu fakty.
Miałem okazję przejechać się w ubiegłym roku, zimą RAVką plugin (wtedy nawet nie wiedziałem, że taką wersję dostałem z wypożyczalni) kilkaset kilometrów po górkach w Norwegii, akurat trafiliśmy na spore opady śniegu, potem odwilż i jazdę po ciężkim i mokrym śniegu a finalnie odkrytym lodzie. Oczywiście jechałem ostrożnie (żadnych testowań - wszak auto nie moje) bo droga wyglądała paskudnie i czekałem tylko kiedy coś się wydarzy. Auto wjechało wszędzie, po drodze szło jak na kolcach a samochód był na oponach zimowych bez kolców (nie pamiętam jakiej marki). Dał radę, nie było ani jednej trudnej sytuacji. Fakt, że wjeżdzaliśmy maks kilkaset metrów nad poziom morza, ale warunki były bardzo słabe chwilami.
Nie twierdzę, że napęd RAV zastąpi łańcuchy, ale naprawdę dobrze on działał, może to kwestia plugina (tam jest zdaje się mocniejszy silnik elektryczny)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #301 dnia: 01 Października 2025, 12:33:20 »
Widziałem te łańcuchy na 19tki, ale nie mam zamiaru przepłacać za koła, łańcuchy i ryzykować odmową naprawy przez taką patologię z homologacją.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #302 dnia: 01 Października 2025, 16:19:37 »
Napęd ravki wypadł baaaardzo słabo wśród 16 konkurentów.
https://youtu.be/uWHprjwsMlo?si=pMTNYZio5yJ4Efjd
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #303 dnia: 01 Października 2025, 16:51:36 »
Napęd ravki wypadł baaaardzo słabo wśród 16 konkurentów.
https://youtu.be/uWHprjwsMlo?si=pMTNYZio5yJ4Efjd

Dzięki za filmik,  Tucson 5x lepszy od RAV4 w terenie ?
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2025, 16:57:05 wysłana przez SNCF »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 01 Października 2025, 17:12:56 »
Też widziałem ten filmik, przykre to i niestety tylko potwierdza tezę, że to trochę pseudo 4x4. :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #305 dnia: 01 Października 2025, 21:17:59 »
Dzięki za filmik,  Tucson 5x lepszy od RAV4 w terenie ?

Chyba jednak trochę upraszczasz :) Punktację zero/jedynkowo nie można brać, ale ravka słabo wypda.
Miałem rav4 direct shift CVT Vgen. i ona napęd miała też realizowany na tył wałem. Jedyny mankament w niej to był trochę  słaby moment i moc (2.0/173KM). Napęd sam w sobie był ok.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 01 Października 2025, 22:47:01 »
Widzę że niektórzy z Was opierają się na filmikach w internecie ale nie oglądacie wszystkich.
Tak czy inaczej, w warunkach drogowych, zimowych i górskich rav4 AWDi radzi sobie bardzo dobrze. Tylny silnik ma wystarczająco dużo mocy i momentu obrotowego aby wypchnąć auto a komputer tak sprawnie rozdziela moc że żadne koło nie traci przyczepności. To są wrażenia z życia. Testy na rolkach lub śliskich belkach to inna sprawa i mają mało wspólnego z rzeczywistością w normalnych warunkach drogowych lub lekkich terenowych. Nie oceniajcie swoich samochodów po tym co widzicie na YouTube. Na zimę kupcie bardzo dobre opony zimowe (nie wielosezonowe!) i w drogę. To opona jest jedynym miejscem kontaktu samochodu z tym po czym jedziecie. Też byłem zdziwiony że nie mogę założyć łańcuchów ale teraz już wiem że nie ma takiej potrzeby. Auto jedzie dokładnie tam gdzie chcę bez względu na nawierzchnię. Moja żona też to zauważyła że pewnie wyjeżdża z każdego śniegu. Przez całą zimę nie przypominam sobie aby któreś koło buksowało. Tryb trail poradzi sobie bez problemu. Oczywiście hamowanie jest niezależne od napędu i trzeba uważać
Kolega pisze o jeździe plug-inem - tylny silnik jest taki sam (54KM i 120Nm). W HEV te 222KM ogółem to bardzo dużo i wystarczająco mocy jak na zimowe warunki. Rav4 zawsze rusza z 4 kół i dlatego trudno się zakopać, mi się nie udało.
Jeśli masz opony wielosezonowe... to twój wybór i łańcuchy prędzej mogą się przydać.
Nie mogę się doczekać kiedy nawali śniegu i będą warunki na skitury

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #307 dnia: 01 Października 2025, 22:50:04 »
Też widziałem ten filmik, przykre to i niestety tylko potwierdza tezę, że to trochę pseudo 4x4. :(
Nie pisz o pseudo 4x4 tylko jedź gdzieś sprawdzić a prędzej sam wymiękniesz niż twoja rav4.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #308 dnia: 01 Października 2025, 23:35:30 »
Test pokazał, że pod górkę której nigdy nie spotkacie w realu ravka nie podjedzie. I tyle. Dodatkowo zrobiło się ślisko. To nie jest auto do offroadu. Inne co tam były też i tak na prawdę o tym czy podjechało na górkę decydowały milimetry. Z jazdy przez 4 zimy mam bardzo pozytywne wrażenia. Nigdzie nie musiałem się pilnować z używaniem gazu. Auto rusza bez problemu na oblodzonej drodze. Na ośnieżonych drogach jechała jak po suchym.

Wracając do testu Tucson pokazał co umie a Kia już nie. Tam jest przecież taki sam napęd. Wiem, że Tucson był HEV ale ta hybryda współpracuje z normalnym automatem i raczej wszystko co jest za skrzynią jest takie samo. Ale mogę się mylić - to prosze o korektę.

Już wolę filmiki z bardziej realnych warunków.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #309 dnia: 02 Października 2025, 06:42:18 »
Hev ma inną skrzynię no i moc.
Reszta to samo. Tu moim zdaniem zdecydowała moc, stąd niewielka róznica w ocenie końcowej na korzyść Tucsona względem drugiej Sportage.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 06:46:26 wysłana przez Krisman »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 02 Października 2025, 10:45:30 »
@Walianders cieszę się, że Twoja RAVka Ci się sprawdza, ale ja sobie nie wyobrażam nie móc założyć bezproblemowo łańcuchów, ze względów prawnych i praktycznych i uważam to za absurd, że Toyota stawia właścicieli w Polsce takiej sytuacji. Co do filmików to polecam jeszcze te - https://www.youtube.com/watch?v=vfatbCzwhg8 i https://www.youtube.com/watch?v=-H4STVXVZlU, gdzie gość w polskich warunkach, zdaje się w Tatrach, na zimowych oponach nie może w trybie trail podjechać pod domek, to tak odnośnie tego trochę jednak pseudo AWD w RAVce.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 11:06:27 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #311 dnia: 02 Października 2025, 11:06:51 »
@Walianders cieszę się, że Twoja RAVka Ci się sprawdza, ale ja sobie nie wyobrażam nie móc założyć bezproblemowo łańcuchów, ze względów prawnych i praktycznych i uważam to za absurd, że Toyota stawia właścicieli w Polsce takiej sytuacji. Co do filmików to polecam jeszcze ten - https://www.youtube.com/watch?v=-H4STVXVZlU , gdzie gość w polskich warunkach, okolice Zakopanego chyba (Kościelisko może?) na zimowych oponach nie może w trybie trail podjechać pod domek, to tak odnośnie tego trochę jednak pseudo AWD w RAVce.
A czytałeś w komentarzu że jest tam ponad pół metra śniegu, auto wieszało mu się na podwoziu bo śnieg miekki, do tego duże nachylenie a facet miał już dość odśnieżania po kolejnych opadach? W końcu wyjechał.
Łatwo krytycznie oceniać gdy się nie zagłębi w szczegóły
Wylewasz tu na forum swoje żale na toyotę a sam nie przeczytałeś specyfikacji lub świadomie wybrałeś nieodpowiedni samochód do swoich oczekiwań.
Z drugiej strony oczekujesz właściwości terenowych od rav4 jak w hiluxie a założyłeś opony wielosezonowe planując jazdy w zimowych górskich warunkach. Tym razem z mojej strony to wszystko.

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 11:10:37 wysłana przez Walianders »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #312 dnia: 02 Października 2025, 11:39:36 »
@Walianders cieszę się, że Twoja RAVka Ci się sprawdza, ale ja sobie nie wyobrażam nie móc założyć bezproblemowo łańcuchów, ze względów prawnych i praktycznych i uważam to za absurd, że Toyota stawia właścicieli w Polsce takiej sytuacji. Co do filmików to polecam jeszcze ten - https://www.youtube.com/watch?v=-H4STVXVZlU , gdzie gość w polskich warunkach, okolice Zakopanego chyba (Kościelisko może?) na zimowych oponach nie może w trybie trail podjechać pod domek, to tak odnośnie tego trochę jednak pseudo AWD w RAVce.
A czytałeś w komentarzu że jest tam ponad pół metra śniegu, auto wieszało mu się na podwoziu bo śnieg miekki, do tego duże nachylenie a facet miał już dość odśnieżania po kolejnych opadach? W końcu wyjechał.
Łatwo krytycznie oceniać gdy się nie zagłębi w szczegóły
Wylewasz tu na forum swoje żale na toyotę a sam nie przeczytałeś specyfikacji lub świadomie wybrałeś nieodpowiedni samochód do swoich oczekiwań.
Z drugiej strony oczekujesz właściwości terenowych od rav4 jak w hiluxie a założyłeś opony wielosezonowe planując jazdy w zimowych górskich warunkach. Tym razem z mojej strony to wszystko.

Tak, czytałem komentarze, łącznie z tym poniżej:
"No Panie Kolego, pod te domki wjezdzalem w 2022r. zaladowanym audi a4 1.8t z 2003r. bez 4x4. Przodem pchał zaspę sniegu pod sama górę. Fakt, rozpęd bralem z 10m i obrotomierz na 4500 nie schodził. Wtedy auto ma jakąkolwiek siłę, zeby coś zrobić."
Z całym szacunkiem, ale staram się zagłębiać w szczegóły jak tylko mogę i stąd też moja obecność na tym forum i też pytanie o wybór najlepszych możliwych opon zimowych. W trakcie wynikła kwestia homologacji, która jest po prostu absurdalna i ciężko to inaczej nazwać, mam nadzieję, że dostanę zgodę i będę mógł zapomnieć o problemie.
Auto wybrałem po bardzo duży researchu, więc niestety to co piszesz prawdą nie jest, a pisanie o wielosezonówkach to z Twojej strony trochę dowód na to, że nie czytasz zbyt dokładnie, bo po co miałbym zadawać pytanie o opony zimowe gdybym miał wielosezonówki?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #313 dnia: 02 Października 2025, 12:21:42 »
Też te filmy ogladałem i z gosciem pisałem o tym. Akurat wzmianki o podjeździe A4 nie pamiętam i jestem 100% pewien ze warunki musiały być inne. Np. świeży śnieg leżący na ziemi, żwirku itp. Wtedy kolami sie dokopie do lepszego podłoża. Trakcja załadowanego auta FWD pod górke jest tak marna ze nie ma opcji na jakikolwiek podjazd. W warunkach jak na filmie nie odjechałby z tego zakrętu na dole.

A z reszta sie zgadzam. Śnieg był głeboki i gościu musiał sobie przecierać podjazd. W końcu wyjechał. A podjazd jest dość stromy widac pod koniec jaki jest spadek prz domku. Dla mnie spoko. Marzyłby się oczywiscie system ze zblokowaniem napędu na wszytkie koła i niech mielą i jadą. No ale jak widać nawet żadne auto na teście tych 15 suvów tak nie miało.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #314 dnia: 02 Października 2025, 12:38:39 »
To prawda, warunki mogły być różne, ale takie filmiki dają do myślenia, zwłaszcza jak się chce jeździć w jeszcze bardziej odległe rejony niż Tatry (np. Bieszczady), w których obawiam się, że bez łańcuchów auto może w ogóle nie ruszyć. Może też być znak konieczności ich założenia, czego na 19 nie powinno się robić i nie chciałbym być do tego zmuszony ze względu na ryzyko odmowy naprawy gwarancyjnej czy nawet niepotrzebnie większe koszty kół 19 czy łańcuchów do nich.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl