Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #345 dnia: 06 Października 2025, 20:47:33 »
Rozumiem, ile czekałeś na CoC?
Nie pamiętam ale b.szybko.
ale w sumie ciekawe czy mogli dać taką odmowę jeżeli rozmiar 18 byłby w CoC.
Według mnie nie.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #346 dnia: 07 Października 2025, 08:40:58 »
Rozumiem, ile czekałeś na CoC? Potwierdzę to jeszcze z leasingiem (powinni dostać wg https://coc-toyota.pl/) i dealerem, ale w sumie ciekawe czy mogli dać taką odmowę jeżeli rozmiar 18 byłby w CoC.

Daj sobie spokój z tym CoC. Wydasz pieniądze i nic nowego się nie dowiesz.

Proszę oto mój. executive, MY 2024 i podane masz to.

Kuniec. Nie ma tu żadnych innych rozmiarów.
Pozdrawiam,

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #347 dnia: 07 Października 2025, 09:00:06 »
Rozumiem, ile czekałeś na CoC? Potwierdzę to jeszcze z leasingiem (powinni dostać wg https://coc-toyota.pl/) i dealerem, ale w sumie ciekawe czy mogli dać taką odmowę jeżeli rozmiar 18 byłby w CoC.

Daj sobie spokój z tym CoC. Wydasz pieniądze i nic nowego się nie dowiesz.

Proszę oto mój. executive, MY 2024 i podane masz to.

Kuniec. Nie ma tu żadnych innych rozmiarów.
Dzięki wielkie, po raz kolejny jestem pozytywnie zaskoczony społecznością tutaj. CoC wysłał mi też bank i mam to samo co Ty, także zatoczyłem koło absurdu i chyba skończę na kupnie 19 i jak najniższych łańcuchów. Jak będzie mi się kiedyś nudzić to może też napiszę pismo do Zarządu TCE, bo to jest zasadniczo wręcz patologia, że taka sytuacja ma miejsce.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #348 dnia: 07 Października 2025, 09:06:28 »
Dzięki wielkie, po raz kolejny jestem pozytywnie zaskoczony społecznością tutaj.
Nie mów "hop"  :-)
Szczerze mówiąc wyszła lipa z tą homologacją,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #349 dnia: 07 Października 2025, 09:35:40 »
[...]także zatoczyłem koło absurdu i chyba skończę na kupnie 19 i jak najniższych łańcuchów. Jak będzie mi się kiedyś nudzić to może też napiszę pismo do Zarządu TCE, bo to jest zasadniczo wręcz patologia, że taka sytuacja ma miejsce.

No właśnie, ale to nadal nie rozwiązuje problemu. Dlaczego? Zostawiasz 19" po to, żeby nie mieć potencjalnych problemów - nie można innych kół. Problem tylko w tym, że na 19" w ogóle nie można mieć łańcuchów, więc co z tego, że dasz najcieńsze jakie się da, jeśli w razie "W" usłyszysz potem "ma Pan wyraźnie napisane, nawet w instrukcji obsługi, że nie można stosować łańcuchów z kołem 19"
  :laugh: :laugh: :cool:

Zatem, jeśli faktycznie chcesz mieć święty spokój, to:
1. Nie stosujemy łańcuchów w wersji EXE, po prostu nie jeździmy w wysokie góry (taki sam absurd, jak brak np koła zapasowego w sytuacji, gdy masz otwierany dach).
2. Zmieniamy na samochód, którego homologacja pozwala na stosowanie różnych kół z łańcuchami.

« Ostatnia zmiana: 07 Października 2025, 09:39:07 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #350 dnia: 07 Października 2025, 09:43:19 »
Najciekawsze jest to, że dealerzy do Rav4 sprzedawali 19 calowe koła zimowe z oponami 225 a nie 235 :-)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #351 dnia: 07 Października 2025, 10:40:03 »
Dzięki wielkie, po raz kolejny jestem pozytywnie zaskoczony społecznością tutaj.
Nie mów "hop"  :-)
Szczerze mówiąc wyszła lipa z tą homologacją,
Wyszła lipa, ale jestem wdzięczny za poinformowanie mnie o potencjalnym problemie, bo już miałem zakładać 18stki, które nadal czekają u mnie na zwrot, bo czekałem do końca. Miło też, że ktoś się podzielił swoim CoC, o to mi chodziło w kwestii społeczności.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #352 dnia: 07 Października 2025, 10:43:45 »
[...]także zatoczyłem koło absurdu i chyba skończę na kupnie 19 i jak najniższych łańcuchów. Jak będzie mi się kiedyś nudzić to może też napiszę pismo do Zarządu TCE, bo to jest zasadniczo wręcz patologia, że taka sytuacja ma miejsce.

No właśnie, ale to nadal nie rozwiązuje problemu. Dlaczego? Zostawiasz 19" po to, żeby nie mieć potencjalnych problemów - nie można innych kół. Problem tylko w tym, że na 19" w ogóle nie można mieć łańcuchów, więc co z tego, że dasz najcieńsze jakie się da, jeśli w razie "W" usłyszysz potem "ma Pan wyraźnie napisane, nawet w instrukcji obsługi, że nie można stosować łańcuchów z kołem 19"
  :laugh: :laugh: :cool:

Zatem, jeśli faktycznie chcesz mieć święty spokój, to:
1. Nie stosujemy łańcuchów w wersji EXE, po prostu nie jeździmy w wysokie góry (taki sam absurd, jak brak np koła zapasowego w sytuacji, gdy masz otwierany dach).
2. Zmieniamy na samochód, którego homologacja pozwala na stosowanie różnych kół z łańcuchami.
To prawda, problem nie jest rozwiązany, ale jak jeden z użytkowników tutaj pisze, łańcuch z małym oczkiem wchodzi na 19 i on tak jeździ, a w sumie to gdyby źle zamontować łańcuch na 18 to Toyota też mogłaby się wyprzeć, więc na jedno w sumie wychodzi. Nie będę z tego powodu sprzedawać auta, które mnie ogólnie zadawała ani modyfikować swoich planów wyjazdych, bo auto jest końcowo dla mnie, a nie ja dla niego.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #353 dnia: 07 Października 2025, 10:44:19 »
Najciekawsze jest to, że dealerzy do Rav4 sprzedawali 19 calowe koła zimowe z oponami 225 a nie 235 :-)
XD

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #354 dnia: 07 Października 2025, 11:03:41 »
więc co z tego, że dasz najcieńsze jakie się da, jeśli w razie "W" usłyszysz potem "ma Pan wyraźnie napisane, nawet w instrukcji obsługi, że nie można stosować łańcuchów z kołem 19"
Od kogo to usłyszy? Do salonu na łańcuchach nie pojedzie, a policja z cała pewnością ma w dooopie co pisze w intrukcji.
dealerzy do Rav4 sprzedawali 19 calowe koła zimowe z oponami 225 a nie 235
Do których roczników? Ja mam 2021 oryginalnie na 225/55/19 i takie same zimówki mi sprzedali.
ale jak jeden z użytkowników tutaj pisze, łańcuch z małym oczkiem wchodzi na 19 i on tak jeździ,
Tzn jeśli to o mnie chodzi to nigdy ich nie zakladałem do jazdy. Tylko testowo w garażu i moim zdaniem był jeszcze bezpieczny zapas, tylko ze ja mam 225/55/19. Na 235/55/19 jest inny rozmiar i pamiętam że ktoś tu rok temu szukal takich łańuchów. Nie ma tego za dużo (mówię o tych w rozsądnejh cenie a nie za worek monet). Alternatywnie sa też rozwiązania chyba gdzie na kolo zaklada się takiego jakby pająka od zewnętrznej strony.  To byłoby na pewno bezpieczne bo ciasno jest od wewnątrz tylko. Tylko że.... kasa..... https://www.taurus.info.pl/lancuchy/lancuchy-sniegowe-do-samochodow-terenowych-4x4-suv/koenig-k-summit-xxl-gr-66?chains%5BsearchType%5D=&chains%5BcarBrand%5D=Toyota&chains%5BcarModel%5D=RAV4+%28XA5%29+%282018%29&chains%5BcarTireSize%5D=235%2F55-19&chains%5Bsalons%5D%5B%5D=&chains%5BpriceMin%5D=&chains%5BpriceMax%5D=&chains%5Bsort%5D=price_asc

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 07 Października 2025, 11:24:09 »
Tzn jeśli to o mnie chodzi to nigdy ich nie zakladałem do jazdy. Tylko testowo w garażu i moim zdaniem był jeszcze bezpieczny zapas, tylko ze ja mam 225/55/19.
OK, to wybacz, wydawało mi się, że z nich korzystałeś. Generalnie sytuacja jest trochę patowa, napiszę jeszcze wylewną odpowiedź do TCE co sądzę o takim absurdzie, ale chyba niewiele będzie można z tym zrobić.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #356 dnia: 07 Października 2025, 11:51:50 »
Od kogo to usłyszy? Do salonu na łańcuchach nie pojedzie, a policja z cała pewnością ma w dooopie co pisze w intrukcji.
Ale tu nie chodzi o policję - nie czytają instrukcji, wiadomo. Nie chodzi też o
Leasing, bo dopóki płacisz zobowiązania mają w nosie co z autem robisz, chyba że najem długoterminowy i auto trzeba będzie oddać. Sąd też bada, czy konkretna zmiana miała wypływ na zdarzenie czy nie miała. Chodzi przede wszystkim o ubezpieczalnie, które kombinują jak się tylko da, aby nie wypłacić ubezpieczenia. W razie wypadku, będą kopać dokumentację i szukać dziury w tyłku. Nawet jeśli będą podważać coś niesłusznie, to kopać się z nimi po sądach latami żadna przyjemność.
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2025, 11:53:51 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #357 dnia: 07 Października 2025, 12:13:57 »
Ale tu nie chodzi o policję - nie czytają instrukcji, wiadomo. Nie chodzi też o
Leasing, bo dopóki płacisz zobowiązania mają w nosie co z autem robisz, chyba że najem długoterminowy i auto trzeba będzie oddać. Sąd też bada, czy konkretna zmiana miała wypływ na zdarzenie czy nie miała. Chodzi przede wszystkim o ubezpieczalnie, które kombinują jak się tylko da, aby nie wypłacić ubezpieczenia. W razie wypadku, będą kopać dokumentację i szukać dziury w tyłku. Nawet jeśli będą podważać coś niesłusznie, to kopać się z nimi po sądach latami żadna przyjemność.
To prawda, też się tego obawiam, więc na ten moment jest mi bliżej do jazdy na 19 i poszukania jakiegoś łańcucha/skarpety/trytytek, które by nie uszkodziły podwozia, ale szerzej ten temet jest absurdalny i generalnie dotyczy wszystich właścicieli wersji Selection, Executive, Adventure i GR Sport. Odpisałem też TCE wylewając swoją frustrację i pisząc o liście poleconym do Prezesa Zarządu, zobaczymy czy się zreflektują czy nadal będą szli w zaparte.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #358 dnia: 07 Października 2025, 13:26:02 »
Ale jaki scenariusz? Że jedziemy na łańuchach i jest wypadek i ubezpieczalnia sprawdza w instrukcji obsługi że nie wolno na łańcuchach? Szczerze to bym na to nie wpadł i to juz chyba trzeba analizować OWU pod tym kątem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #359 dnia: 07 Października 2025, 13:47:55 »
Do których roczników? Ja mam 2021 oryginalnie na 225/55/19 i takie same zimówki mi sprzedali.
Czyli po przejściu z kół 18 calowych na 19 calowe najpierw montowali 225 a potem 235 :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl