Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #360 dnia: 07 Października 2025, 13:50:30 »
Ale jaki scenariusz? Że jedziemy na łańuchach i jest wypadek i ubezpieczalnia sprawdza w instrukcji obsługi że nie wolno na łańcuchach? Szczerze to bym na to nie wpadł i to juz chyba trzeba analizować OWU pod tym kątem.
Bardziej chodzi o potencjalne uszkodzenie podwozia łańcuchami na 19 i odmowę naprawy przez ASO i ewentualne problemy z ubezpieczeniem/leasingiem, bo przecież nie można korzystać w żadnej innej niż Comfort wersji legalnie z łańcuchów, co jest parodią i jakimś żartem.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #361 dnia: 07 Października 2025, 14:52:27 »
Ale jaki scenariusz? Że jedziemy na łańuchach i jest wypadek i ubezpieczalnia sprawdza w instrukcji obsługi że nie wolno na łańcuchach? Szczerze to bym na to nie wpadł i to juz chyba trzeba analizować OWU pod tym kątem.
No to przykład mój.
Kobitka uderzyła w mój samochód, kolizja z jej winy. Zgłaszam do jej ubezpieczyciela fakt, że samochód miał powłokę ceramiczną, którą na koszt sprawcy należy uzupełnić. Przedstawiam fakturę za powłokę i usługę aplikacji, wszystkie inne dokumenty, które były w wykazie do przekazania i w sumie temat prosty. Racja? Okazało się, że zamiast kasy na konto, dostaję pismo zwrotne, że pokryją tylko 20% kosztu uzupełnienia tej połówki, albowiem nie dostarczyłem potwierdzenia, że były regularne przeglądy tej powłoki (wyczytali gdzieś, ze należy robić jej przegląd a w wykazie dokumentów, które miałem przysłać nie było o tym wcześniej mowy).
Musiałem zatem pojechać do studia det. .. poprosić o pisemne potwierdzenie przeglądów powłoki, wysłałem i dopiero wtedy  z niesmakiem wypłacili tyle, ile trzeba.

Oczywiście, to zupełnie inna historia, niż wypadek z łańcuchami itd .... jasna sprawa. Chodzi tylko o to, że szukali czegokolwiek, żeby się do mnie przyczepić, a nie byłem nawet sprawcą tego zdarzenia. Wyczytali jakie są uwarunkowania stosowania tego, czy tamtego i od razu ..... pyk i jest kłopocik.

Pozdrawiam,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #362 dnia: 07 Października 2025, 14:59:27 »
Szczerze to bym na to nie wpadł [...]
Oczywiście, ze byś na to nie wpadł, bo jak sądzę, nie zajmujesz się zawodowo ograniczaniem wydatków towarzystwa ubezpieczeniowego w centrum likwidacji szkód. Inni natomiast z tego żyją  :cheesy:
Pozdrawiam,

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #363 dnia: 07 Października 2025, 15:13:21 »
No to fakt. Tym sie nie zajmuję :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #364 dnia: 07 Października 2025, 15:18:31 »
Bardziej chodzi o potencjalne uszkodzenie podwozia łańcuchami na 19 i odmowę naprawy przez ASO i ewentualne problemy z ubezpieczeniem/leasingiem, bo przecież nie można korzystać w żadnej innej niż Comfort wersji legalnie z łańcuchów, co jest parodią i jakimś żartem.
Możesz legalnie jechać w łańcuchach - W świetle warunków dopuszczenia pojazdu do ruchu. Nie możesz mieć roszczeń względem gwaranta czyli TCE, jeżeli coś nimi zniszczysz/uszkodzisz w samochodzie.
Zapisy instrukcji obsługi dotyczą wyłącznie relacji gwarant-nabywca. Leasingodawcy-leasingobiorcy tylko pośrednio - leasingodawca może wymagać przestrzegania instrukcji obsługi jako poprawnej eksploatacji jego własności.
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2025, 15:24:44 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #365 dnia: 07 Października 2025, 15:31:31 »
No to przykład mój.
Kobitka uderzyła w mój samochód, kolizja z jej winy. Zgłaszam do jej ubezpieczyciela fakt, że samochód miał powłokę ceramiczną, którą na koszt sprawcy należy uzupełnić. Przedstawiam fakturę za powłokę i usługę aplikacji, wszystkie inne dokumenty, które były w wykazie do przekazania i w sumie temat prosty. Racja? Okazało się, że zamiast kasy na konto, dostaję pismo zwrotne, że pokryją tylko 20% kosztu uzupełnienia tej połówki, albowiem nie dostarczyłem potwierdzenia, że były regularne przeglądy tej powłoki (wyczytali gdzieś, ze należy robić jej przegląd a w wykazie dokumentów, które miałem przysłać nie było o tym wcześniej mowy).
Musiałem zatem pojechać do studia det. .. poprosić o pisemne potwierdzenie przeglądów powłoki, wysłałem i dopiero wtedy  z niesmakiem wypłacili tyle, ile trzeba.

Oczywiście, to zupełnie inna historia, niż wypadek z łańcuchami itd .... jasna sprawa. Chodzi tylko o to, że szukali czegokolwiek, żeby się do mnie przyczepić, a nie byłem nawet sprawcą tego zdarzenia. Wyczytali jakie są uwarunkowania stosowania tego, czy tamtego i od razu ..... pyk i jest kłopocik.
To jednak inna sytuacja. Jeżeli nie konserwowałeś powłoki ceramicznej to potencjalnie była ona w gorszym stanie przez Twoje zaniedbanie. Dlatego chcieli obciąć odszkodowanie. Odszkodowanie służy odtworzeniu stanu sprzed szkody.
Jakie Twoje zaniedbanie jeżeli założyłeś łańcuchy? Gdybyś założył łańcuchy na przyczepnej drodze - nawet gdy producent dopuszcza ich stosowanie - wtedy tak, mogliby próbować obniżyć odszkodowanie obarczając Cię częściową odpowiedzialnością.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #366 dnia: 07 Października 2025, 16:07:45 »
Możesz legalnie jechać w łańcuchach - W świetle warunków dopuszczenia pojazdu do ruchu. Nie możesz mieć roszczeń względem gwaranta czyli TCE, jeżeli coś nimi zniszczysz/uszkodzisz w samochodzie.
Zapisy instrukcji obsługi dotyczą wyłącznie relacji gwarant-nabywca. Leasingodawcy-leasingobiorcy tylko pośrednio - leasingodawca może wymagać przestrzegania instrukcji obsługi jako poprawnej eksploatacji jego własności.
Wiem o tym, że mogę, ale nie mam zamiaru się stresować tym czy Toyota mi odmówi naprawy i dodatkowo bank zacznie robić problemy gdyby coś się stało przez ich lenistwo i niedbalstwo w kwestii homologacji, dlatego właśnie wysyłam dzisiaj oficjalną skargę do Prezesa Zarządu TCE, może to im da do myślenia.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #367 dnia: 07 Października 2025, 18:17:04 »
Nie żebym sie licytował ale jeżdżę w Alpy jakies 10 lat dłużej, autami począwszy od 13" kół, zawsze miałem łańcuchy i zakladałem je na pewno kilkanaście razy. Nigdy nie "na zapas" tylko gdy ewidentnie poległem z podjazdem. Wszystko zależy od warunków i drogi ktorą trzeba pokonać. Jak kwatera jest w miasteczku na dole to z reguły nie ma potrzeby ale te przypadki co zakladałem to były kwaterki "na górce".. W Polsce tez mi się zdarzyło. Zwardoń - na mały Rachowiec i Zieleniec - tam nazwet policja pilnowała.

Wspólna cechą tych wszystkich aut był napęd FWD. Opony zimowe, róznych marek i stopni zuzycia.
Ravką byłem w Alpach 4 razy i nigdy nie było powodu do łańcuchowania nawet na FWD. W tym sezonie mamy kwaterę "na górce" więc sie zobaczy. Zakladam ze jak nie bedzie extremy to AWD starczy ale łańcuchy mam z drobnym oczkiem 9mm i mam w dooopie co tam instrukcja pisze.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #368 dnia: 07 Października 2025, 21:27:38 »
łańcuchy mam z drobnym oczkiem 9mm i mam w dooopie co tam instrukcja pisze.
No i słusznie. Chyba tak trzeba do tego podejść, nie ma wyjścia. A możesz podpowiedzieć, który model/markę użytkujesz?
Pozdrawiam,

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #369 dnia: 07 Października 2025, 22:00:17 »
Veriga Pro Compact 140 9mm. Zwykłe bez fajerwerków. Niestety na 235/55/19 nie ma rozmiaru, te (140) są za małe.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #370 dnia: 08 Października 2025, 10:34:53 »
Kolejny dzień telenoweli... Tym razem dostałem taką odpowiedź, że jednak jak coś to łaskawie mogę korzystać ze skarpet śnieżnych, które z tego co czytam są raczej namiastką łańcuchów jeżeli chodzi o właściwości i podobno w takiej Austrii nie są respektowane jako oficjalny zamiennik łańcuchów, a w Polsce chyba nie ma jeszcze na to stanowiska. Czy ktoś z Was może je stosował na dowolnym aucie i może się wypowiedzieć?

Dziękujemy za przesłane uwagi.

W odpowiedzi informujemy, że stanowisko w tej sprawie zostało już przekazane w poprzedniej korespondencji.

Samochód został wyprodukowany zgodnie z obowiązującą homologacją oraz przepisami unijnymi określającymi warunki techniczne pojazdów dopuszczonych do ruchu na terenie UE. Powinien być on eksploatowany zgodnie z zapisami instrukcji obsługi.

W związku z tym nie ma możliwości wydania indywidualnej zgody na zastosowanie opon w innym rozmiarze niż wskazany w dokumentach homologacyjnych.

Jednocześnie, zgodnie z informacjami przekazanymi przez producenta, w pojeździe można stosować tzw. „snow socks” (nakładki antypoślizgowe).

Liczymy na zrozumienie naszego stanowiska i dziękujemy za kontakt.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #371 dnia: 08 Października 2025, 16:58:15 »
"Zaleca się staranny dobór łańcuchów. Opony zimowe i całoroczne znakomicie spisują się z łańcuchami kompozytowymi lub metalowymi, natomiast nie jest zalecane ich stosowanie z tekstylnymi nakładkami przeciwpoślizgowymi, które pozbawiają i opony zimowe i całoroczne ich naturalnej przyczepności na śniegu." - https://www.michelin.pl/auto/porada/poradnik-opon-zimowych/when-and-how-to-use-chains

Daje do myślenia, z jakichś filmików widzę też, że to raczej ciekawostka, szybko się zużywa i na lodzie jest kiepska, więc równie dobrze lepiej jechać na dobrej oponie zimowej, a problem obowiązku łańcuchów nadal nie jest rozwiązany.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #372 dnia: 08 Października 2025, 17:25:42 »
Kup porządne opony 19 cali, a łańcuchy zapakuj do kufra i miej poczucie, że wszystko co mogłeś to zrobiłeś. Ja jak są duże śniegi to siedzę w domu.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #373 dnia: 08 Października 2025, 18:15:12 »
Łańcuchów mogę jednak potrzebować na kołach, a nie w bagażniku i tak, wtedy problem jak najbardziej istnieje.

Offline walczak

• Prawie Toyot
  • Samochód:: rav4 my24
« Odpowiedź #374 dnia: 09 Października 2025, 10:18:11 »
Mam zimówki 235/55r19 i znalazłem takie łańcuchy Veriga PC9-150 Pro Compact 9 mm. Producent (łańcuchów) twierdzi że pasują, jak będe potrzebować to takie kupie i tyle. Dostępne na niemieckim amazonie za 93e.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl