Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #405 dnia: 11 Października 2025, 17:50:59 »
Na twoim miejscu, szedłbym w kierunku braku poinformowania ASO na etapie zakupu, że przy wersji Executive nie można używać łańcuchów. Tę informację dopiero powziąłeś po tym jak kupiłeś samochód i zacząłeś czytać instrukcję w której zapisanej jest że używanie łańcuchów zabronione. Także żądaj zwrotu kasy i oddaj samochód sprzedawcy. Jedyne rozsądne rozwiązanie jak dla Ciebie. Szkoda życia, kup sobie inny pojazd, lub wyjedź do kraju w którym nie ma zimy i problem akurat nie będzie występował. Ja też o tym na etapie zakupu nie byłem informowany przez sprzedawcę, ale mi to nie przeszkadza - jak pada dość mocny śnieg i jest go dużo na drogach to jednak wolę siedzieć w domu. Jest bezpieczniej. Najlepiej się wtedy podziwia przyrodę spacerujac :)
Planuję użyć tego argumentu, bo sam dealer jest zdziwiony i mi zaproponował taką argumentację, ale jednak oprócz tej absurdalnej sytuacji z łańcuchami auto mi pasuje, więc nie planuję się go pozbywać. :) Za radę wyjazdu z kraju też dzięki, bardziej mam czasami ochotę to zrobić ze względu na chory mental jaki tutaj mamy na przykładzie tej sprawy i żałosnej wręcz obsługi klienta (w Japonii ktoś by pewnie za coś takiego mógł polecieć), ale na razie więcej argumentów jest za zostaniem, a że lubię dzikie tereny, które zimą są też piękne to potrzebuję mieć ja założyć łańcuchy. :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #406 dnia: 11 Października 2025, 18:00:58 »
Także żądaj zwrotu kasy i oddaj samochód sprzedawcy. Jedyne rozsądne rozwiązanie jak dla Ciebie. Szkoda życia, kup sobie inny pojazd
Oj sadzę że siedem żyć przy tym rozwiązaniu by nie starczyło  :-)
Potem byłoby "wnusiu masz kluczyki, walcz"  :grin:

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #407 dnia: 11 Października 2025, 18:25:07 »
wysłałem im groźbę UOKiKiem jeżeli sprawa nie zostanie załatwiona w ciągu 5 dni roboczych
ten termin to jakiś ustawowy?
Nie, nie jest, ale stwierdziłem, że jak zobaczą jakiś deadline to może się zreflektują, że sprawa jest poważna.
https://www.youtube.com/watch?v=uaH7r30oSgk

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #408 dnia: 11 Października 2025, 19:40:21 »
Na twoim miejscu, szedłbym w kierunku braku poinformowania ASO na etapie zakupu, że przy wersji Executive nie można używać łańcuchów. Tę informację dopiero powziąłeś po tym jak kupiłeś samochód i zacząłeś czytać instrukcję w której zapisanej jest że używanie łańcuchów zabronione. Także żądaj zwrotu kasy i oddaj samochód sprzedawcy. Jedyne rozsądne rozwiązanie jak dla Ciebie. Szkoda życia, kup sobie inny pojazd, lub wyjedź do kraju w którym nie ma zimy i problem akurat nie będzie występował. Ja też o tym na etapie zakupu nie byłem informowany przez sprzedawcę, ale mi to nie przeszkadza - jak pada dość mocny śnieg i jest go dużo na drogach to jednak wolę siedzieć w domu. Jest bezpieczniej. Najlepiej się wtedy podziwia przyrodę spacerujac :)
Planuję użyć tego argumentu, bo sam dealer jest zdziwiony i mi zaproponował taką argumentację, ale jednak oprócz tej absurdalnej sytuacji z łańcuchami auto mi pasuje, więc nie planuję się go pozbywać. :) Za radę wyjazdu z kraju też dzięki, bardziej mam czasami ochotę to zrobić ze względu na chory mental jaki tutaj mamy na przykładzie tej sprawy i żałosnej wręcz obsługi klienta (w Japonii ktoś by pewnie za coś takiego mógł polecieć), ale na razie więcej argumentów jest za zostaniem, a że lubię dzikie tereny, które zimą są też piękne to potrzebuję mieć ja założyć łańcuchy. :)

Jak będziesz potrzebował dodatkowych osób na potwierdzenie faktu, że nie tylko Ty nie zostałeś poinformowany o fakcie, że przy zakupie ravki która jest na 19 calowych felgach nie ma możliwości założenie łańcuchów to możesz mnie w sądzie podać jako świadka. Mental - no cóż tego nie zmienisz.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #409 dnia: 14 Października 2025, 19:10:27 »
Kolejny odcinek telenoweli "Toyotowe Paranoje"... Oczekując na odpowiedź TCE od środy dostałem dzisiaj odpowiedź na...Facebooku pod jednym z postów (https://tinyurl.com/y86v4dmm), które skomentowałem:

"Dziękujemy za wiadomość oraz podzielenie się swoimi uwagami w sprawie stosowania łańcuchów śniegowych w modelu Toyota RAV4.
Informujemy, że zgodnie z obowiązującą homologacją dla tej wersji pojazdu, producent nie dopuszcza montażu łańcuchów śniegowych. Decyzja ta wynika z rozwiązań konstrukcyjnych auta oraz wymogów bezpieczeństwa, które muszą zostać zachowane. Jako autoryzowany przedstawiciel marki nie mamy możliwości modyfikacji tych wytycznych ani wydawania indywidualnych zgód na stosowanie innych rozmiarów opon niż przewidziane w homologacji.
Rozumiemy, że taka sytuacja może być dla Pana kłopotliwa. Niemniej jednak nasze stanowisko pozostaje zgodne z oficjalnymi zaleceniami producenta, które zostały już wcześniej przedstawione. Niestety, nie jesteśmy w stanie zaproponować rozwiązania alternatywnego, które byłoby zgodne z obowiązującymi przepisami i standardami bezpieczeństwa."

Niedługo później TCE pokwapiło się o maila pisząc, że wysyłają skanem w imieniu prezesa zarządu odpowiedź na moją skargę, w którym w skrócie:

Auto zostało wyprodukowane z kołami 235/55R19 zgodnie z homologacją — należy używać zgodnie z instrukcją.
Producent nie dopuszcza stosowania łańcuchów w tej wersji.
Szczegółowe informacje są w instrukcji obsługi, nie w materiałach handlowych.
Auto spełnia przepisy UE i rozporządzenie 2021/535.
Toyota dopuszcza użycie jedynie „snow socks” (nakładek antypoślizgowych).
Nakładki są uznawane prawnie w UE za równoważne łańcuchom.
Jeśli kraj UE wymaga łańcuchów i nie uznaje nakładek, może naruszać prawo UE.
W skrócie: Toyota powołuje się na homologację pojazdu, przepisy UE i dopuszczalność „snow socks” zamiast łańcuchów, nie wyjaśniając jednocześnie, dlaczego wcześniej zgody na alternatywne rozmiary kół były wydawane, a obecnie nie są.

W odpowiedzi napisałem w skrócie, że:

Toyota nie podała rzetelnej informacji o zakazie stosowania łańcuchów na etapie sprzedaży pojazdu.
Informacja ta jest dostępna dopiero w instrukcji obsługi, nie w materiałach handlowych.
Ograniczenie to ma istotny wpływ na możliwość użytkowania auta zimą, zwłaszcza w krajach z obowiązkiem łańcuchów.
Toyota powołuje się na „snow socks”, które:
  mają gorsze właściwości trakcyjne niż łańcuchy,
  nie są uznawane w Austrii jako ich zamiennik,
  nie rozwiązują realnie problemu.
Wcześniej Toyota wydawała pisemne zgody na alternatywne rozmiary kół, umożliwiające montaż łańcuchów — teraz odmawia bez wyjaśnienia.
Brak spójności i transparentności w działaniach producenta.
Użytkownicy są faktycznie pozbawieni możliwości legalnego korzystania z części dróg zimą.
Wezwanie do wyjaśnienia:
  Dlaczego zaprzestano wydawania zgód?
  Na jakiej podstawie prawnej lub technicznej?
  Dlaczego Toyota unika odpowiedzi w tym zakresie?
Zapowiedź skierowania sprawy do UOKiK w przypadku braku merytorycznej odpowiedzi.

Z ciekawości pytałem się jeszcze okręgowych stacji kontroli pojazdów i rzeczoznawców motoryzacyjnych czy istnieje możliwość wystawienia jakichś zaświadczeń o kompatybilności kół 18 z moim autem, ale rozłożyli ręcę.
Dzisiaj byłem zmuszony zamówić opony 19 (Michelin Alpin 7), bo jedziemy na weekend w Bieszczady, gdzie możliwe są opady śniegu, ale planuję to dalej eskalować do UOKiKu, bo to jest jakaś paranoja.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2025, 19:19:56 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #410 dnia: 16 Października 2025, 13:17:17 »
W/g tego co jest w tym wątku: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=59340.0 ponoć zamiana 235/55/19 <-> 225/55/19 jest prawomyślna (nie wiem czemu - zapytałem tam autora stwierdzenia). To może przynajmniej weź 225/55/19 - zawsze to 5mm więcej zapasu. A jeśliby jeszcze felgę ogarnąć z ET takim samym jak mają 18" (nie wiem jakie - do sprawdzenia) to w ogóle mamy identyczny uklad w sensie pozycji i rozmiaru zewnetrznego jak na 18"....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #411 dnia: 16 Października 2025, 14:05:43 »
W/g tego co jest w tym wątku: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=59340.0 ponoć zamiana 235/55/19 <-> 225/55/19 jest prawomyślna (nie wiem czemu - zapytałem tam autora stwierdzenia). To może przynajmniej weź 225/55/19 - zawsze to 5mm więcej zapasu. A jeśliby jeszcze felgę ogarnąć z ET takim samym jak mają 18" (nie wiem jakie - do sprawdzenia) to w ogóle mamy identyczny uklad w sensie pozycji i rozmiaru zewnetrznego jak na 18"....

Ponieważ miejskie legendy (i sprzedawcy w salonach) głoszą, że wolno jeździć tylko na tym co mamy w homologacji samochodu bo inaczej samochód traci dopuszczenie do ruchu a w razie W nie wypłacą odszkodowania.
Tymczasem (w Polsce) w warunkach dopuszczenia pojazdu do ruchu nie ma zapisu, iż dopuszczalne są koła i opony tylko w rozmiarze podanym w homologacji pojazdu. Felgi i opony (i wiele innych elementów jak żarówki itp) mają być homologowane ale każdy z tych elementów ma samoistną homologację. Nie związana z konkretną marką czy modelem samochodu. Są tam podane kryteria jakie koło musi spełniać. Homologacja samochodu wiąże tylko ASO - nie mogą sprzedać samochodu na innym rozmiarze kół niż w homologacji. Potem możesz robić co chcesz o ile spełniasz warunki podane w w/w warunkach.
Jeżeli chodzi o ubezpieczenie. Jeżeli udowodnią, iż wprowadzone zmiany w samochodzie bezpośrednio przyczyniły się do spowodowania kolizji lub pogorszenia jej skutków wówczas może to spowodować zmniejszenie odszkodowania lub odmową  jego wypłacenia. Jeżeli takiego związku nie ma to nawet zamontowanie elementów  ewidentnie niezgodnych z w/w warunkami nie daje podstaw do redukcji czy odmowy odszkodowania.
W przypadku leasingu, użyczenia itp - właściciel pojazdu może w umowie zastrzec zakaz takich czy innych modyfikacji. To jednak odrębna para kaloszy.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #412 dnia: 17 Października 2025, 15:43:02 »
Ponieważ miejskie legendy (i sprzedawcy w salonach) głoszą, że wolno jeździć tylko na tym co mamy w homologacji samochodu bo inaczej samochód traci dopuszczenie do ruchu a w razie W nie wypłacą odszkodowania.
Chyba to nie do końca miejska legenda, bo o ile w Polsce może to nie ma znaczenia to podobno w Niemczech jadąc na innych oponach niż homologowane można zostać przy kontroli Policji skrajnie zmuszonym do holowania auta. Nie miałem zamiaru też przejmować się ewentualnymi problemami z ubezpieczycielem, więc końcowo zamontowałem 235/55/19 Michelin Alpiny 7 i będę się jeszcze zastanawiał czy kupować jakieś łańcuchy w razie co.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #413 dnia: 17 Października 2025, 15:59:48 »
Chyba to nie do końca miejska legenda, bo o ile w Polsce może to nie ma znaczenia to podobno w Niemczech jadąc na innych oponach niż homologowane można zostać przy kontroli Policji skrajnie zmuszonym do holowania auta. Nie miałem zamiaru też przejmować się ewentualnymi problemami z ubezpieczycielem, więc końcowo zamontowałem 235/55/19 Michelin Alpiny 7 i będę się jeszcze zastanawiał czy kupować jakieś łańcuchy w razie co.
Dlatego w następnym zdaniu wyraźnie zaznaczyłem “w Polsce”.
W Niemczech mają swoje warunki dopuszczenia do ruchu. faktycznie można tam stosować wyłącznie opony w rozmiarach zapisanych w briefie (a nie w homologacji pojazdu). Dotyczy to wyłącznie samochodów zarejestrowanych w Niemczech. Skądinąd w Niemczech można dopisać inne rozmiary felg czy opon…
I od raz dodam o oponach zimowych. Ponieważ wymóg zimowych opon nie wynika z tamtejszych warunków dopuszczenia pojazdu do ruchu to obcokrajowców nie „chroni” Konwencja Wiedeńska”, natomiast rozmiar kół pod nią podpada i niemieckiej policji nic do tego jakie koła ma samochód zarejestrowany w Polsce, o ile spełniają Polskę wymogi.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2025, 16:09:49 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #414 dnia: 17 Października 2025, 23:37:02 »
Dlatego w następnym zdaniu wyraźnie zaznaczyłem “w Polsce”.
W Niemczech mają swoje warunki dopuszczenia do ruchu. faktycznie można tam stosować wyłącznie opony w rozmiarach zapisanych w briefie (a nie w homologacji pojazdu). Dotyczy to wyłącznie samochodów zarejestrowanych w Niemczech. Skądinąd w Niemczech można dopisać inne rozmiary felg czy opon…
I od raz dodam o oponach zimowych. Ponieważ wymóg zimowych opon nie wynika z tamtejszych warunków dopuszczenia pojazdu do ruchu to obcokrajowców nie „chroni” Konwencja Wiedeńska”, natomiast rozmiar kół pod nią podpada i niemieckiej policji nic do tego jakie koła ma samochód zarejestrowany w Polsce, o ile spełniają Polskę wymogi.
Oo, to dobrze wiedzieć, dzięki za info. Pozdrowienia z Bieszczad, dojechaliśmy niedawno i już widziałem parę dróg dojazdowych ze znakiem łańcuchów dla aut osobowych i jadąc jedną z nich w aktualnych warunkach RAVką musiałem trochę kombinować, tak że zimą faktycznie łańcuchy mogą być przydatne, więc jak widać moje rozważania jednak nie były wyssane z palca. Ciekaw jestem bardzo warunków zimowych, mam nadzieję, że te Micheliny wystarczą, a jeżeli zostanę zapytany o łańcuchy to planuję pokazać instrukcję i zakaz stosowania ich, chyba to mi zostało.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2025, 00:05:34 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #415 dnia: 18 Października 2025, 07:20:40 »
jeżeli zostanę zapytany o łańcuchy to planuję pokazać instrukcję i zakaz stosowania ich, chyba to mi zostało
przecież możesz stosować nakładki zamiast łańcuchów, w PL prawo traktuje je jak łańcuchy (wedle pisma jakie dostałeś z Toyoty), ale Ty ich nie uznajesz, pokrętna logika

chyba potrzebujesz co najmniej landcruisera. Albo nawet uaza...
bez przesady, przecież pod jednym z filmów pokazujących problemy RAV4 z podjazdem do posesji, ktoś napisał, że po wyższym śniegu wjeżdżał tam przednionapędowym audi a4 1.8T i chyba nawet z zamontowanym pługiem, taki samochód idzie kupić za mniejsze pieniądze niż komplet kół zimowych  :-)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #416 dnia: 18 Października 2025, 07:27:47 »
Widziałes parę dróg ze znakiem. No to gratuluję bo ja może raz w ciągu kilku lat. Notabene w całym województwie jest 38 oznakowanych odcinków, głownie strome dojazdy do posesji  a Ty widziałeś kilka. Może rav 4 to nie auto dla Ciebie chyba potrzebujesz co najmniej landcruisera. Albo nawet uaza...
Mówię właśnie o dojazdach w Wetlinie i Smerku, z jednego korzystałem właśnie, ale raczej nikt nie będzie na nich sprawdzał łańcuchów, bardziej pytanie czy RAV4 sobie faktycznie poradzi tam bez łańcuchów.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2025, 07:40:40 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #417 dnia: 18 Października 2025, 07:29:43 »
jeżeli zostanę zapytany o łańcuchy to planuję pokazać instrukcję i zakaz stosowania ich, chyba to mi zostało
przecież możesz stosować nakładki zamiast łańcuchów, w PL prawo traktuje je jak łańcuchy (wedle pisma jakie dostałeś z Toyoty), ale Ty ich nie uznajesz, pokrętna logika

chyba potrzebujesz co najmniej landcruisera. Albo nawet uaza...
bez przesady, przecież pod jednym z filmów pokazujących problemy RAV4 z podjazdem do posesji, ktoś napisał, że po wyższym śniegu wjeżdżał tam przednionapędowym audi a4 1.8T i chyba nawet z zamontowanym pługiem, taki samochód idzie kupić za mniejsze pieniądze niż komplet kół zimowych  :-)
Nie że nie uznaję, poczytaj sobie trochę, oglądnij testy i zobaczysz, że skarpety śnieżne mają gorsze właściwości niż dobra opona zimowa, więc trochę bezsensu.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #418 dnia: 18 Października 2025, 07:52:10 »
Nie że nie uznaję, poczytaj sobie trochę, oglądnij testy i zobaczysz, że skarpety śnieżne mają gorsze właściwości niż dobra opona zimowa, więc trochę bezsensu.
W tym kontekście nie jest istotne czy ta nakładki się sprawdzają czy nie. Toyota zabrania Tobie używania łańcuchów - stosujesz się. Prawo nakazuje Tobie stosować łańcuchy i pozwala Tobie w ich zastępstwie używać nakładek (Toyota również się na to zgadza) - Ty się nie stosujesz (bo znalazłeś milion innych powodów) - pokrętna logika volume zwei.
Na twoim miejscu kupiłbym te nakładki i miał je ze sobą na wypadek potrzeby ich zastosowania. Czy zdadzą egzamin czy nie to już inna sprawa. Przynajmniej nikt się nie będzie mógł przyczepić od strony formalnej.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #419 dnia: 18 Października 2025, 08:34:26 »
W tym kontekście nie jest istotne czy ta nakładki się sprawdzają czy nie. Toyota zabrania Tobie używania łańcuchów - stosujesz się. Prawo nakazuje Tobie stosować łańcuchy i pozwala Tobie w ich zastępstwie używać nakładek (Toyota również się na to zgadza) - Ty się nie stosujesz (bo znalazłeś milion innych powodów) - pokrętna logika volume zwei.
Na twoim miejscu kupiłbym te nakładki i miał je ze sobą na wypadek potrzeby ich zastosowania. Czy zdadzą egzamin czy nie to już inna sprawa. Przynajmniej nikt się nie będzie mógł przyczepić od strony formalnej.
Nigdzie nie napisałem, że stosuję łańcuchy, chciałbym je móc stosować, ale Toyota tego paradoksalnie zabrania. Nakładki może i są dupochronem, ale tylko nim, nie dają większej trakcji i rozlatują sie szybko, więc to jest ostateczna ostateczność na wypadek jakichś kontrol. Rozważam jeszcze "łańcuchy" kompozytowe od Michelina, bo są respektowane jako zamiennik w większości państw i faktycznie dodają trakcji, ale zobaczymy czy łaskawa Toyota się zgodzi. Udanego weekendu!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl