Autor Wątek: Problem: wysokie obroty na biegu jałowym przy zimnym silnik  (Przeczytany 24370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinStarletka

• Gość
Problem: wysokie obroty na biegu ja³owym przy zimnym silnik
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Czerwca 2005, 20:07:19 »
Koyot-a na którą skrzynkęmi wysłałeś, bo na forumowej skrzynce nie mam i na mojej osobistej też nic nie przyszło. Jak możesz to wyślij mi to jeszcze raz, bo nie wiem czemu nie przyszło.

Pozdro

dogi

• Gość
Problem: wysokie obroty na biegu jalowym przy zimnym silniku
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Czerwca 2005, 08:08:47 »
Kolega mi mowil o swoim Tico: na ssaniu mial ~3tys, po rozgrzaniu ok~800.
"srubeczka" regulowal - ale dzialalo tylko na obroty niskie, po rozgrzaniu.
Dowiedzial sie ze jest inna srubeczka, trudno dostepna, do regulacji wysokosci obrotow ssania.
Znalazl i wyregulowal.
Byc moze w starlet tez jest taka mozliwosc?

« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2006, 14:51:01 wysłana przez dogi »

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Czerwca 2005, 11:33:35 »
Dogi było by super ale nie wiem czy u mnie jest taka śrubka, która odpowiada tylko za ssanie. I nawet nie wiem gdzie jej ewentualnie szukać.

Pozdro

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Czerwca 2005, 16:51:59 »
A jak w tym silniku stabilizowane są wolne obroty? Przez silnik krokowy? Jeżeli tak, to może nie działa on w pełnym zakresie albo jest zabrudzona dysza, którą przymyka... Może spróbuj pójść tym tropem...

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Czerwca 2005, 23:09:53 »
Niestety z tego co mi wiadomo to mój silnik nie jest wyposażony w silnik krokowy wolnych obrotów.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Lipca 2005, 01:14:10 »
Tu są rysunki z EPC Toyoty silnika 2EE konkretnie to jego elementów sterowania podciśnieniami itp.. Zaznaczyłem na nich co mam a czego nie mam u mnie w silniku. Może to Wam trochęułatwi sprawę.

Pozdro

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Lipca 2005, 10:42:09 »
Cytat: MarcinStarletka
Zaznaczyłem na nich co mam a czego nie mam u mnie w silniku.

Wiesz co, nie znam sięna tym silniku. Co prawda mam spore doświadczenie w walce z gaźnikiem Cinquecento marki Aisan (kolektor i przepustnica w 4E-FE są tej samej firmy  :lol: ) więc wiem jakich kłopotów można sięspodziewać po sterowaniu podciśnieniowym obrotami silnika. Jednak z tego co piszesz wynika, że albo masz śtraśnie niekompletny osprzęt silnika, albo dokumentacja jest kiepska i nic nie wnosi. Tak czy siak, zastanawia mnie to, że silnik MPI może mieć sterowanie podciśnieniowe obrotami jałowymi. Jeżeli tak jest w istocie, to tracęszacunek do inżynierów Toyoty  :? Aby mieć pewność co do tego, obdzwoniłbym kilka serwisów ASO, próbując pociągnąć ich za język. Ja stosowałem taką metodęz powodzeniem.  :wink:
Jednak z tego co widzęna rysunku: część 88031 to pewnie siłownik podciśnieniowy z dzwignią i śrubą regulacyjną, który jest bliźniaczo podobny do tego z gaźnika w cinquecento. Dodatkowo część 88691 też przypomina mi zawór, który sięotwierał pod wpływem temperatury płynu chłodzącego i włączając siłownik, obniżał obroty jednocześnie działając jako ich stabilizator. Niestety niesmak mnie ogarnia na samo wspomnienie tych japońskich wynalazków - przepraszam ale nic na to nie poradzę.
Reasumując: albo masz nowsze rozwiązanie sterowaniem obrotami albo masz niekompletny osprzęt.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Lipca 2005, 11:47:41 »
Qbann silnik jest "raczej" kompletny bo nie widać żeby te elementy których nie ma kiedyś były. Mój silnik jest z rocznika 90'-91' więc japońce zaczynali z nim dopiero kombinować i może te elementy dodano w późnieszych latach podejrzewam że tak w rocznikach po 94' (w nich bodajrze zrezygnowano też z wtrysku rozruchowego - tak przynajmniej twierdzą w programie "Vivid Automotive WorkShop 2001 PL").

A może ktoś z Was kto ma starletke w tym roczniku sprawdziłby u siebie w silniku czy są te elementy. I czy też ma zaślepkęgumową w tym miejscu jak pokazałem na rysunku 1. Ona wygląda na oryginalną. Może też wrzuci jakieś fotki co by zobaczyć jak to wygląda na żywo (ja niestety jeszcze nie mam cyfrówki).

Pozdro

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Lipca 2005, 08:08:47 »
silnik jest "raczej" kompletny

OK, może nie wiele widziałem silników toyoty, ale wydaje mi się, że jakaś stabilizacja obrotów musi być. Albo przynajmniej jakiś mechanizm do zmniejszania ich w trakcie rozgrzewania silnika. Powiedz, czy te obroty spadają skokowo czy płynnie?
Sprawdziłem w EPC, że elementy 88031 i 88691 występują w wersji z klimą i służą do podwyższania prędkości biegu jałowego, gdy ją załączysz. Dlatego może tych części nie być. Niestety ze schematów w EPC nic wiecej nie da sięwyczytać. Intryguje mnie jeszcze część 22230 na rysunku 2211. Jest to jakiś zawór powietrza, ale jakiego i dlaczego jest pod przepustnicą, tego nie rozumiem?  :?
Ogólne rady jakie mogędać to posprawdzanie wszystkich przewodów podciśnieniowych w silniku (myślę, że u ciebie obroty są stabilizowane podciśnieniem z kolektora). Twoja starleta swój wiek ma, a w cinquecento po pewnym czasie, właśnie nieszczelne gumowe przewody podciśnieniowe sprawiały 90% kłopotów z gaźnikiem i obrotami. I co ciekawe najczęściej nie było widać gołym okiem aby takie przewody były jakoś poważnie uszkodzone. Co prawda polska guma to nie japońska, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Lipca 2005, 08:09:51 »
silnik jest "raczej" kompletny

OK, może nie wiele widziałem silników toyoty, ale wydaje mi się, że jakaś stabilizacja obrotów musi być. Albo przynajmniej jakiś mechanizm do zmniejszania ich w trakcie rozgrzewania silnika. Powiedz, czy te obroty spadają skokowo czy płynnie?
Sprawdziłem w EPC, że elementy 88031 i 88691 występują w wersji z klimą i służą do podwyższania prędkości biegu jałowego, gdy ją załączysz. Dlatego może tych części nie być. Niestety ze schematów w EPC nic wiecej nie da sięwyczytać. Intryguje mnie jeszcze część 22230 na rysunku 2211. Jest to jakiś zawór powietrza, ale jakiego i dlaczego jest pod przepustnicą, tego nie rozumiem?  :?
Ogólne rady jakie mogędać to posprawdzanie wszystkich przewodów podciśnieniowych w silniku (myślę, że u ciebie obroty są stabilizowane podciśnieniem z kolektora). Twoja starleta swój wiek ma, a w cinquecento po pewnym czasie, właśnie nieszczelne gumowe przewody podciśnieniowe sprawiały 90% kłopotów z gaźnikiem i obrotami. I co ciekawe najczęściej nie było widać gołym okiem aby takie przewody były jakoś poważnie uszkodzone. Co prawda polska guma to nie japońska, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lipca 2005, 12:30:43 »
Szczerze to tą część też widziałem u siebie ale ciekawi mnie czemu przez te króćce przepływa płyn chłodniczy i nie jest tam podłączony żaden kabelek i na jakiej zasadzie on działa. Tu daje fotki może komuś to pomoże w wyobrażeniu sobie tego.

Pozdro   :)

koyot-a

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Lipca 2005, 23:36:32 »
o części oznaczonej nr 22230 chciałem pogadać,podałem nr tel.wyjaśniam-to właśnie steruje obrotami na ssaniu,wewnątrz jest termostat,ważne jest,ażeby był drożny i odpowietrzony.od strony numeru 22230 jest pokrywka na trzy śrubki,wewnątrz jest duża jakby wewnętrzna nakrętka?śruba? regulująca napięcie wstępne termostatu.to on jest odpowiedzialny za uchylanie zaworu w zależności od temp silnika.a tym samym obrotów na ssaniu.najlepie odkręcić całą przepustnicę,wyczyścić wszystkie kanały i przy okazji poznać zasadędziałania.powodzenia.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Lipca 2005, 06:25:20 »
Koyot-a  dzięki za info może faktycznie w tym zaworze tkwi problem. Jak znajde chwile czasu to sięza niego wezme i dam znać jak mi poszło.

P.S. Nie oriętujesz sięczy są tam jakieś uszczelki które trzeba by wymienić po rozebraniu żeby nie stracił szczelności i czy dużo płynu chłodniczego może mi wylcieć podczas demontarzu z silnika? Ciekawe ile by sobie ASO policzyło za ten zawór - termostat, bo w normalnym sklepie tego to raczej nie ma szans dostać.

Pozdro

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Lipca 2005, 11:46:57 »
Cytat: koyot-a
to właśnie steruje obrotami na ssaniu

Ano, właśnie. Coś przeczuwałem, że to może być to.  :wink:
Swoją drogą, to dziwne rozwiązanie ale pewnie dość skuteczne. Ciekawi mnie jeszcze czy ta część może stabilizować obroty, czy tylko je zmieniać w zależności od temperatury? Jeżeli nie stabilizuje, to czy jest inny mechanizm, czy silnik jest pozbawiony stablizacji mechanicznej? Czytałem kiedyś, że w pewnym stopniu można obroty biegu jałowego stabilizować (ECU) poprzez zmianękonta wyprzedzenia zapłonu.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Lipca 2005, 17:06:15 »
Witajcie

Dzisiaj zadzwoniłem do ASO w Bydgoszczy odnośnie ceny tego zaworu automatycznego ssania. Wiecie ile sobie zawołali za niego? 750 zyla   :shock:    :(    :o    :)    :D    :lol:  oczywiście ściągnięcie z Japonii. Jest to sprzedawane w całości (tak twierdzi pan z ASO) ponieważ nie jest wyszczególnione z czego sięskłada w EPC.

Więc nie pozostaje mi nic innego jak rozbiórka i czyszczonko tegoż tałatajstwa o ile da sięje rozebrać i to tak żeby później dało sięzłożyć i nie ucierpiały ewentualne uszczelki.   :lol:  
Mam jeszcze zapytanko. Czy jak odkręce te 3 śrubki to poleci płyn chłodzący? Bo chce jeszcze zanim rozkręce cały spróbować poregulować tą śrubką napręzenia sprężyny termostatu? Ciekawe jak to działa: wkręcanie jej - zwiększa ssanie czy odwrotnie.
Jak by co, to dam znać jak mi poszło.

Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl