Autor Wątek: Problem: wysokie obroty na biegu jałowym przy zimnym silnik  (Przeczytany 24373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinStarletka

• Gość
Problem: wysokie obroty na biegu jałowym przy zimnym silnik
« dnia: 17 Czerwca 2005, 14:28:39 »
Witajcie   :)  

Mam taki problem jak w tytule postu. Silnik 1.3 2E-E pełen wtrysk.
Już wyjaśniam o co mi chodzi. Mam obrotomierz i widze jak silnik ma obroty gdy go zapalam (przy temp. na dworzu ok. 25 stopni) ok. 2200 i wolno spadają , gdy wskazówka temp. na tablicy wskażników jest na poziomie 1/3 skali to obroty sa ok. 1400-1600. W połowie skali jak silnik sięrozgrzeje do załaczenia sięwentylatora na chłodnicy obroty są dopiero wtedy prawidłowe ok. 800.
Zimą jest jeszcze gorzej gdy zapalam przy temp. ok. -10 - 0 stopni to obroty wachają sięw granicach 2400-3000
Dlaczego tak długo trzyma tzw."ssanie", skoro latem nie powinien przy tej temp. Jest to upierdliwe ponieważ w mieście spala mi 10l. Ale w trasie w granicy ok. 5-6l.
Czujniki temperatury (powietrza, na wskażnik w desce, urządzenia rozruchowego, i podający temp. do komputera oraz wentylatora) są sprawne i mają parametry w normie (opory prawidłowe).
Termostat sprawny i silnik sięw miare szybko nagrzewa.
Jak mu zmniejszyłem obroty na biegu jałowym (odpowiednią śrubką) żeby w okolicy 1/3 skali miał ok. 1000 obrotów to po rozgrzaniu sięobroty spadły do ok.400 i silnik sięcały trząsł ale nie gasł, a na ssaniu miał ok. 1600 obrotów.
Może ktoś sięz was spotkał z takim problemem i mam nadzieje, że to nie wina komputera silnika.

Pozdrawiam.
Marcin
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:50:51 wysłana przez Janmor »

Woytek

• Gość
Problem: wysokie obroty na biegu ja³owym przy zimnym silnik
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2005, 14:58:56 »
Jedyne z czym sięspotkałem to spalanie 8,5- 10l (8,5 to jak jeżdże stylem starego dziadka)  w mieście - taki sam problem mam, a nie mam obrotomierza więc nie wiem jakie mam obroty, w trasiespalanie to  ok 6litrów (nie ostatnio jak mi sięwir w baku zrobił - gdy zamknąłem szafęale  obroty były dośc wysokie  :adiabelek  ). Sam jestem ciekawy, ale problem jest taki że ten silnki dość długo sięrozgrzewa i chyba dlatego !

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2005, 15:43:30 »
Wyreguluj je i bedzie ok.[/i]

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2005, 17:52:09 »
SerwisSJ jak je ustawie mniejsze to obniżają sięo tyle w całym zakresie i jak jest rozgrzany silnik to obroty są za niskie, a 400 obrotów to silnikowi za dobrze nie robi i smarowanie siępogarsza. Więc jeżeli chce mieć prawidłowe obroty czyli 800 jak sięrozgrzeje to nie mogęjuż niżej tych obrotów obniżyć poprzez regulacjębiegu jałowego śrubką, tylko usunąć przyczynęwyższych obrotów - jak ją kiedykolwiek znajde, bo nie sądze że wszystkie starletki tak mają i w to nie uwierze.

Pozdro

Pimpek

• Gość
Re: Problem: wysokie obroty na biegu ja³owym przy zimnym si
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2005, 14:18:00 »
Cytat: MarcinStarletka
Witajcie   :)  

Mam taki problem jak w tytule postu. Silnik 1.3 2E-E pełen wtrysk.
Już wyjaśniam o co mi chodzi. Mam obrotomierz i widze jak silnik ma obroty gdy go zapalam (przy temp. na dworzu ok. 25 stopni) ok. 2200 i wolno spadają , gdy wskazówka temp. na tablicy wskażników jest na poziomie 1/3 skali to obroty sa ok. 1400-1600. W połowie skali jak silnik sięrozgrzeje do załaczenia sięwentylatora na chłodnicy obroty są dopiero wtedy prawidłowe ok. 800.
Zimą jest jeszcze gorzej gdy zapalam przy temp. ok. -10 - 0 stopni to obroty wachają sięw granicach 2400-3000
Dlaczego tak długo trzyma tzw."ssanie", skoro latem nie powinien przy tej temp. Jest to upierdliwe ponieważ w mieście spala mi 10l. Ale w trasie w granicy ok. 5-6l.
Czujniki temperatury (powietrza, na wskażnik w desce, urządzenia rozruchowego, i podający temp. do komputera oraz wentylatora) są sprawne i mają parametry w normie (opory prawidłowe).
Termostat sprawny i silnik sięw miare szybko nagrzewa.
Jak mu zmniejszyłem obroty na biegu jałowym (odpowiednią śrubką) żeby w okolicy 1/3 skali miał ok. 1000 obrotów to po rozgrzaniu sięobroty spadły do ok.400 i silnik sięcały trząsł ale nie gasł, a na ssaniu miał ok. 1600 obrotów.
Może ktoś sięz was spotkał z takim problemem i mam nadzieje, że to nie wina komputera silnika.

Pozdrawiam.
Marcin

A kiedyś było inaczej, czy od początku posiadania przez Ciebie tej Starletki, występują takie "problemy" ?

Ja mam 4E-FE i też jak odpalam rano silnik (latem, w zimie jest podobnie...), to dość szybko siękręci, bo na dwójce bez gazu sam jedzie... ale jak sięrozgrzeje, to wszystko jest OK.

No i też mi sięszybko silnik nagrzewa (nie mylić z przegrzewaniem), więc u mnie też raczej wszystko jest OK.

Wydaje mi się, że "ten typ tak ma" :(

Pozdrawiam :)

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2005, 14:54:29 »
Pimpek niestety te objawy występują już od czasu kupna auta. Ja ją ściągnąłem to była ustawiona na 400 obrotów na pełnym rozgrzaniu silnika. Na tym ustawieniu zimą (kupiłem ją w sierpniu zeszłego roku i nie miałem okazji sprawdzić jak zachowuje sięlatem) nie było tak żle, bo silnik rzadko osiągał tak niskie obroty, przeważnie trzymał w granicy 1000-700 obrotów. Teraz niestety latem musiałem podnieść obroty na 800 jak sięrozgrzeje, bo silnik przy 400 ledwo chodził i ciężko sięnim ruszało (trzeba było lekko przygazować żeby ruszyć). Szkoda że nie mam jak sprawdzić kompa, czy coś z nim nie tak, najlepiej było by zamienić na "sprawny" od innej starlety i zobaczyć czy jest jakaś różnica. Wtedy bym wyeliminował następny element - jak by było tak samo - i szukał dalej.
Pozdro

bol0

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2005, 15:56:52 »
proponuje podjechac do ASO albo do dobrego mechanika, wydac tych paredziesiat PLN i bedziesz wiedzial o co biega. z wymiana w ASO sie zastanow, bo zawsze zdzieraja ale diagnoze lepiej od nich otrzymac.  po miesiacu wiecej na paliwo wydasz przez te obroty :D

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwca 2005, 10:57:24 »
Bolo byłem w ASO ale jak siędowiedziałem ile sobie biorą za godzinę(120 zł) i że znalezienie tego może potrwać z 5 godzin i więcej to mi sięnogi ugięły. I jeszcze powiedzieli, że mogą nie zneleźć, bo takie usterki są trudne do zlokalizowania. A jak gościowi powiedziałem o czujnikach temperatury to musiałęm mu sam pokazać, bo nie wiedział gdzie są i jak wyglądają, to już nie miałem pytań. Więc na pewno nie pojade do ASO żeby mi rozebrali pół silnika, żle złożyli i jeszcze nie znależli problemu i powiedzieli, że ten typ tak ma, albo że jest już dobrze i skasowali jak bym wymieniał cały silnik.
Pozdro

dEF

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwca 2005, 15:14:10 »
Ja mam podobne objawy, tyle ze silnik na biegu jalowym ma jakies 1100 - 1200 obrotow. Jeszcze nie mialem czasu sie tym zajac. Jak bede wiedzial cos wiecej to dam znac.

bol0

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwca 2005, 17:01:13 »
omg to fajne ASO masz w okolicy   :athunbsup  
rzeczywiscie nic tylko na wlasna reke szukac. czasami w dobrym warsztacie moga pomoc, ale najlepiej zastrzec ze jesli nic nie wskoraja to nie placisz :D

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwca 2005, 09:17:32 »
Cytat: MarcinStarletka
SerwisSJ jak je ustawie mniejsze to obniżają sięo tyle w całym zakresie i jak jest rozgrzany silnik to obroty są za niskie,

Ale juz chyba kiedys tam pisałem Ci na motonews o tej regulacji... wszystko zależy od tego jakie nmasz rozwiązanie u siebie w silniku. Ja juz nie pamietam tego, a od tego zalezy czym kręcic i jak.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2005, 23:28:16 »
SerwisSJ ustawiłem tak jak mi powiedziałeś.

Tak mnie coś naszło, że może nie szukam problemu w tą stronęw którą powinienem.
Może problem tkwi w tym, że silnik jak sięrozgrzeje to traci obroty. Ale co może powodować taki problem.
I może jak bym go usunął to wtedy mógłbym mu obniżyc obroty na biegu jałowym i ssanie nie było by takie duże.
Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi.
Pozdro

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2005, 12:04:18 »
panowie przesadzacie - kazda tak ma i jest ok popatrzcie na raporty dekry...

pozdarwiam

:aclap

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2005, 10:37:59 »
Wojber nie mogęsięz tobą zgodzić, że 2500 - 3000 obrotów na "ssaniu" to normalne, albo 400 oborotów jak sięrozgrzeje. Jak masz obrotomierz to przedstaw obroty swojego silnika jak jest zimny i rozgrzany latem i zimą. Będe wdzięczny.

pozdro

koyot-a

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwca 2005, 19:07:05 »
do marcin starletka-wysłałem podpowiedż na twoją skrzynkę,może tam znajdziesz rozwiązanie problemu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl