Autor Wątek: Problem: wysokie obroty na biegu jałowym przy zimnym silnik  (Przeczytany 24380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bol0

• Gość
Problem: wysokie obroty na biegu ja³owym przy zimnym silnik
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Lipca 2005, 19:09:50 »
zerknij do mojego starego tematu. mialem problem z elektryka. ja mam u siebie te czesci ktorych Ty nie masz. moja kolezanka tez ich nie ma u siebie. nie wiem od czego to zalezy, ale moze ci to w czyms pomoze.
link do tematu: http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=3110

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lipca 2005, 19:48:21 »
Bol0 ten element nazywa się"zawór regulacji biegu jałowego" reguluje on przepływ powietrza pod obciążeniem silnika np. klima itp. z tego co widze na twoich zdjęciach to do tego zaworu nie masz podłączonej instalacji. Podejrzewam że jak byś miał klimęto tam była by jakaś wiązka, no chyba że wyjąłeś wtyczke żeby było lepiej na fotce widać. Podejrzewam że japońce co chwile wpadali na jakiś pomysł i go realizowali w kolejnych rocznikach dlatego w jednych jest, a w innych nie ma. Jeżeli sięmyle to mnie poprawcie.
Odnośnie automatycznego ssania to postaram sie tym zająć w weekend, natomiast znalazłem w EPC, że tego są aż 3 rodzaje w zależności od rocznika: 12.89 - 06.91 (22230-11090 lub 22230-11091), 06.91 - 11.93 (22230-11110 lub 22230-11111), i 11.93 - 01.96. (22230-11111). Ciekawe czym sięróżnią i czy można je zamieniać między rocznikami aut. Może w kolejnych wersjach poprawili jego działanie.

Pozdro

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Lipca 2005, 15:08:18 »
Witajcie

No i rozebrałem przepustnice i to ssanie. Dołączam kilka fotek jak to wygląda. Kiepskiej jakości ale nie mam cyfrówki i były robione komórką.
Pierwsze i drugie to widok na zawór ssania po zdjęciu zagłuszki na 3 śrubki z boku.

Kolejny to widok połączenia przepustnicy z ssaniem.
1 - Kanał przepływu cieczy chłodzącej !!! UWAGA NA ORING USZCZELNIAJĄCY TO POŁĄCZENIE !!! (kierunek przepływu: ukośną rurką przez ssanie, do obudowy przepustnicy i z niej wylot przez pionową rurkę)  Termostat nie ma kontaktu z wodą i jest ogrzewany tylko ciepłem z płynu chłodniczego
2 - Wlot powietrza do ssania (można powiedzieć, że to powietrze omija przepustnice i wlatuje odrazu do ssania).
3 - Wylot powietrza przez zawór ssania prosto do kolektora ssącego

Cały pic polega na tym, że jak ssanie sięnagrzewa to termostat sięwydłuża i grzybek zaworka stopniowo przymyka dopływ powietrza które przez niego przepływa.

:?:   Pytanie czy jak sięrozgrzeje całkowicie to powinien całkowicie zamknąć dopływ powietrza i przy jakiej temperaturze.

Bo jak mój ugotowałem to zamknął siędopiero jak sięzaczęła woda gotować ale i tak nie był idealnie szczelny (powietrze miało szczelinkę). Owszem w trakcie gotowania zamykał sięstopniowo ale wg mnie powinien sie zamknąć o wiele szybciej.
Niestety rozebranie zaworka nie udało siętzn. odkręcenie nakrętki regulacyjnej ponieważ brak mi odpowiedniego klucza a dorabiane z starych nasadowych i rurek ne zdało rezultatu ponieważ ta cholera jest tak zapieczona, że odkręcenie tego bez odpowiednio ukształtowanego klucza graniczy z cudem. Dotego (na zdjęciu tego nie widać) te dwa nacięcia w które wchodzi klucz nie są proste tylko ukośne. Ten klucz musi mieć bardzo mocne te "wąsy" bo jak dorabiałem sam to sięzaraz urywały.
Na rysunku widać o co mi chodzi i jak powinien być ukształtowany klucz. (mniejwiecej)

Udało mi sięza to dokręcić tą nakrętke (jak nie szło odkręcić to próbowałem dokręcić) o jakieś ok. 5-6 mm. Nie wiem czy to coś pomogło ale wątpie. Po złożeniu sprawdziłem co sięstanie jak mu zatkam palcem kanał wlotu powietrza do ssania (tak zeby nie działało), to zimny silnik zgasł ale jak chwilke pochodził i sięlekko rozgrzał (wskazówka temperatury lekko sięruszyła) to po zatkaniu chodził na ok. 600 obrotach. Podejrzewam, że jak by ssanie działało prawidłowo i odcinało całkowicie to powietrze i bym podregulował wolne obroty tak na 800 było by cacy.
Podejrzewam że czeka mnie wymiana całego ssania z obudową na jakąś używkę(tylko jaką mieć pewność że jest dobra) lub co gorsza na nówkę(750 zyla   :asmiliecry  ) albo jeździć tak i zużywać 10l paliwa w mieście   :evil:  

Pozdro

P.S. Jakt ktoś z Was ma takową rzecz sprawną w 100% na zbyciu   :modlitwa   to niech da znać na priva lub pocztę. Będęwdzięczny.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Lipca 2005, 15:30:41 »
Może ktoś z Was sięoriętuje czy ssanie bedzie może pasowało z corolki z tym samym silnikiem czyli 1.3 12v 2E-E, bo znalazłem całą przepustnice na szrocie za 200 zł + koszty przesyłki (to chyba niezła cena).
Pozdro

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Lipca 2005, 16:05:23 »
Nie sądzężeby nie pasowało, to są te dokładnie same silniki, bez różnic takich jak w 4EFE Corolla i Starlet (kolektroy, komputery itp). Brałbym to za  200 PLN.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Lipca 2005, 16:45:46 »
Kohoshi a może oriętujesz sięjakie mogły być zmiany w tym ssaniu
Cytuj (zaznaczone)
znalazłem w EPC, że tego są aż 3 rodzaje w zależności od rocznika: 12.89 - 06.91 (22230-11090 lub 22230-11091), 06.91 - 11.93 (22230-11110 lub 22230-11111), i 11.93 - 01.96. (22230-11111). Ciekawe czym sięróżnią i czy można je zamieniać między rocznikami aut. Może w kolejnych wersjach poprawili jego działanie.
.

Pozdro

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Lipca 2005, 14:02:52 »
Witam

Nareszcie autko zrobione.   :aclap   Udało mi siękupić samo ssanie od starletki 92' od gościa z Bydgoszczy (Farta miałem) za 110 zł w pełni sprawne, ale troche sięróżniące (2 króćce powietrzne dodatkowe). Obroty szybko sięstabilizują i ssanie sięmoment wyłącza. Dosłownie bajka.

Tutaj macie różnice w obydwu ssaniach. Dodam że te 2 króćce powietrzne wprowadzono od rocznika 06.91 i przewody od nich idą do zaworu regulującego obroty na biegu jałowym. Bol0 pokazywał to w swoim wątku. (Mam nadzieje, że nie będzie miał nic przeciwko temu że je tu zapodam)

Widok na ten zawór biegu jałowego co go nie ma do rocznika 06.91'

Różnice pomiędzy ssaniami

Te dwa króćce u siebie poprostu zagłuszyłem, żeby nie ciągnęło fałszywego powietrza i działa bez problemu.

Na tych zdjęciach pokazałem którędy wpływa i wypływa powietrze z ssania.

Mam nadzieje, że te opisy komuś sięprzydadzą i że to koniec moich problemów z obrotami.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc   :D

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Lipca 2005, 17:22:22 »
No to wszystko sięwyjaśniło, miejmy nadziejęże Twój samochodzik bedzie teraz chodził jak należy ;)

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Lipca 2005, 21:53:47 »
Dzięki Kohoshi za słowa otuchy.  :lol:

Zrobiłem próbę(traska 100 km - troche miasta i trasy) i efekt jest piorunujący. Dosłownie nie to autko. Obroty w normie 800, a ssanie wyłącza sięjuż po ok. 2 km.

Pozdro

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Lipca 2005, 22:43:44 »
czyli normalne, zdrowe objawy i oby tak dalej   :athunbsup

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Lipca 2005, 10:43:50 »
Cieszęsię, ze sięudało.
IMO jest to jeden z lepiej opisanych, na tym forum, problemów technicznych wraz z rozwiązaniem. Grunt to niepoddawać się:wink:

bol0

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Lipca 2005, 20:22:11 »
brawo za profesjonalizm i uparte dazenie do celu   :athunbsup  

za publikowanie zdjecia poprosze 5.50 + vat przelewem na konto   :-DD    :anarty  

pozdrowka i niech starleta bedzie z Toba   :aslyer

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Lipca 2005, 23:44:52 »
Dziękuje za słowa uznania. :D   Starałem sięjak mogłem. W końcu chodzi o to żeby nasze problemy z autkami i ich rozwiązania pomogły innym. Właśnie Wasza pomoc i wymiana doświadczeń pomogły mi i naprowadziły mnie na problem. Pewnie żeby nie forum to jeszcze długo bym nie wiedział co jest zepsute i zaliczenie całej masy warsztatów i serwisów by sięna niewiele zdało, albo zaczęli by wymieniać na czuja, aż w końcu trafili by przez przypadek i co gorsza skasowali by za części jak za zboże.

Pozdrawiam  :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl