Autor Wątek: Toyota Auris 1.8 hybryda olej 10w40...  (Przeczytany 18602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dar3ks

• Prawie Toyot
Toyota Auris 1.8 hybryda olej 10w40...
« dnia: 13 Października 2020, 05:14:56 »
Witam,

Niedawno kupiłem Toyote Auris z 2017roku, silnik 1.8 hybryda. Niestety po zweryfikowaniu historii serwisowej okazało się, że jakiś w ASO Toyota lał tam regularnie olej 10w40... (auto poleasingowe, stawiam, ze powodem była oszczędność...).

Jakie jest najoptymalniejsze wyjście z sytuacji, żeby pomóć silnikowi? Ogólnie to myślałem by zmienić teraz olej na jakiś dobry 5w30 np. Millers, po ok. 3 tyś km znowu zmienić na 5w30, później po 10 tyś znowu zmienić na 5w30, po kolejnych 10 tyś 5w30 i może pokusić się kolejno o zmiane na 0w20 który jest faktycznie rekomendowany przez producenta?.

Dodam, że auto ma 80 tyś przebiegu... niby nie jest to dużo, ale pewnie co się miało stać jeżdząc na tych sikach (stawiam, ze olej najgorszej jakości) to się stało i po prostu szukam najoptymalniejszego wyjścia z tej patowej sytuacji.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Auris 1.8 hybryda olej 10w40...
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Października 2020, 08:10:44 »
przy takim przebiegu to wystarczy, że zalejesz mu na stary olej płukankę i zostaw go na 20 minut na wolnych obrotach, potem zlej wszystko co do kropelki i zalej 0w20.
Polecam Amsoil Signature 0w20 ;) olejej Toyoty TGMO bym odpuścił.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Października 2020, 08:44:11 »
Może przestańcie już robić te ustawki pod Amsoila bo to nawet śmieszne nie jest.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Października 2020, 12:47:59 »
Darek, pewnie auto z MasterLease? Master1 czy jak tam się inaczej nazywają?

Witaj w klubie, mi też opadła szczęka w ASO przy wymianie oleju, szczególnie że na przeglądzie przedzakupowym w ASO Bońkowscy się nie zająkneli o tym jaki olej był lany :)
Ciekawa sprawa, że przez 2 lata gwarancji można lać olej szrotowy niededykowany do tego auta a gwarancja dalej obowiązuje - czy może się mylę i 10W40 był lany dopiero w 3 roku użytkowania auta?

W Toyocie jak i kolega mechanik mi doradzili, żeby teraz popracowało auto na 5W30 i tyle, po prostu nie robić zmiany na żadne 0W żeby nie spowodować szoku.

Witam,

Niedawno kupiłem Toyote Auris z 2017roku, silnik 1.8 hybryda. Niestety po zweryfikowaniu historii serwisowej okazało się, że jakiś w ASO Toyota lał tam regularnie olej 10w40... (auto poleasingowe, stawiam, ze powodem była oszczędność...).

Jakie jest najoptymalniejsze wyjście z sytuacji, żeby pomóć silnikowi? Ogólnie to myślałem by zmienić teraz olej na jakiś dobry 5w30 np. Millers, po ok. 3 tyś km znowu zmienić na 5w30, później po 10 tyś znowu zmienić na 5w30, po kolejnych 10 tyś 5w30 i może pokusić się kolejno o zmiane na 0w20 który jest faktycznie rekomendowany przez producenta?.

Dodam, że auto ma 80 tyś przebiegu... niby nie jest to dużo, ale pewnie co się miało stać jeżdząc na tych sikach (stawiam, ze olej najgorszej jakości) to się stało i po prostu szukam najoptymalniejszego wyjścia z tej patowej sytuacji.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Października 2020, 13:40:09 »
Ciekawa sprawa, że przez 2 lata gwarancji można lać olej szrotowy niededykowany do tego auta a gwarancja dalej obowiązuje - czy może się mylę i 10W40 był lany dopiero w 3 roku użytkowania auta?

W Toyocie jak i kolega mechanik mi doradzili, żeby teraz popracowało auto na 5W30 i tyle, po prostu nie robić zmiany na żadne 0W żeby nie spowodować szoku.

Jakiego kurna szoku?  To jest konstrukcja mechaniczna a nie chart afgański. Czyli niby co, nadal wlewać olej o zbyt dużej lepkości niż zalecana tylko niższej, aby proces degradacji elementów rozrządu nadal postępował, tylko trochę wolniej?

Szoku to jedynie można doznać widząc, że ktoś jakoby kupuje auto bez zajrzenia uprzednio do książki serwisowej.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Października 2020, 13:57:07 »
Może przestańcie już robić te ustawki pod Amsoila bo to nawet śmieszne nie jest.

Jeździłeś na tych olejach ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Października 2020, 14:30:35 »
Polecam Amsoil Signature 0w20  olejej Toyoty TGMO bym odpuścił.

nie robić zmiany na żadne 0W żeby nie spowodować szoku.

Różni ludzie mają różne pomysły <zalamka>
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Października 2020, 14:49:12 »

Jakiego kurna szoku?  To jest konstrukcja mechaniczna a nie chart afgański. Czyli niby co, nadal wlewać olej o zbyt dużej lepkości niż zalecana tylko niższej, aby proces degradacji elementów rozrządu nadal postępował, tylko trochę wolniej?

Szoku to jedynie można doznać widząc, że ktoś jakoby kupuje auto bez zajrzenia uprzednio do książki serwisowej.

Cytuję doradcę serwisowego z Toyota Żerań - ja jestem dość zielony jeśli chodzi o mechanikę więc słucham ludzi, którzy powinni się znać na Toyotach do tego hybrydowych.

Co do książki serwisowej i zaglądania - napisałem wcześniej, auto było sprawdzone przez Toyotę Bońkowscy w ASO w Poznaniu przed zakupem i zapłaciłem za to około 500 zł,
Do tego poprosiłem kolegę o podesłanie mi historii serwisowej auta 

Książka serwisowa auta zawiera tylko podbite przeglądy z pieczątkami poszczególnych ASO w Poznaniu.

Koniec końców koledzy @fynooh i @Zbig  napisaliście dwa posty nie udzielając żadnej konkretnej odpowiedzi - więc zapytam jeszcze raz:

Co powinniśmy zrobić w naszej sytuacji? Zmieniać olej na 0W20 Amsoil lub olej jakiejś innej firmy czy zostawić auto na takim oleju jaki jest, robić płukankę silnika czy coś jeszcze innego?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Października 2020, 15:02:52 »
Ale chcesz tu jakąś wyrocznię na forum znaleźć?  :o Ja, podobnie jak kolega Zbig, nalałbym 0W20 (ale zapewne TGMO), robiąc płukankę. Jeżeli boisz się płukanki, zalej 0W20 i po 1-2kkm wymień olej ponownie. Wyrocznią nie jestem, to moja osobista opinia.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Października 2020, 15:48:33 »
@wsciekla mysz

Dzięki bardzo! 
Kolega Zbig nie napisał tego co zacytowałeś tylko i w tym właśnie sęk - zadał dwa pytania oraz uznał, że silnik to nie hart afgański :-)

Zrozumiałem oczywiście jego aluzje, i to że krytykuje to co napisałem ale nie było tam żadnej konkretnej porady, a takiej szukałem.
Co do wyroczni to znam realia, ostatnie mi znane były w Grecji, chociaż w Tybecie mogą myśleć inaczej  :grin:

« Ostatnia zmiana: 13 Października 2020, 15:50:14 wysłana przez Misiorro007 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Października 2020, 16:02:31 »
Nie wiem czy to pomoże ale ja na "syfie" Castrol Magnatec 5w30 przejechałem hybrydowym Aurisem 160tys.km (wcześniej 105tys.km na tym co lało ASO Toyoty więc zapewne TGMO 5w30). Nie stwierdzam żadnych oznak zużycia silnika spalinowego, oleju nie ubywa, mocy nie brakuje.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Października 2020, 17:01:38 »
.......

Ja bym wymienił (bez żadnych płukanek) na 5W30 Toyota lub np. Shell lub inny markowy i zapomniał o temacie.  :beer:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Października 2020, 17:30:51 »
Shell...XD okej.  <brawo>

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2020, 17:39:06 »
No i widzisz, kolego Misiorro007, ile osób tyle opinii  :grin:
Możesz sobie zerknąć na wątek https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,25942.msg688305.html#msg688305, może chociaż kilka stron, bo strasznie długi. I lepiej czytaj końcówkę tematu, bo początek już trochę nieaktualny, 2011 rokiem się zaczyna
Nie wiem tylko czy coś Ci to wyjaśni, czy zamiesza jeszcze bardziej  :shock:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Października 2020, 17:58:50 »
Co powinniśmy zrobić w naszej sytuacji? Zmieniać olej na 0W20 Amsoil lub olej jakiejś innej firmy czy zostawić auto na takim oleju jaki jest, robić płukankę silnika czy coś jeszcze innego?
Zmienił bym niezwłocznie na zalecany czyli 0W20 SN, marka co kto lubi, ja bym wybrał TGMO, ale jak ktoś koniecznie musi np. Amsoil to jego sprawa.  Osobiście nie wierzę w przewagi olejów pochodzących od blenderów bez własnego zaplecza produkcyjnego.

Obserwowałbym uważnie poziom i wygląd oleju, i ew. skrócił interwał wymiany, jeżeli coś by się działo.  Ew. konsultacja z niezależnym warsztatem specjalizującym się w hybrydach Toyoty, aczkolwiek mam ograniczone zaufanie do wiedzy mechaników na tematy eksploatacyjne.

Wracając do problemu źródłowego, przyznam że pomysły na lanie 10W40 zamiast 0W20 w celu jakoby uzyskania oszczędności budzą moje zdumienie.  Przecież wiadomo, że zastosowanie oleju o lepkości o dwa stopnie wyższej zwiększy zużycie paliwa, nieznacznie ale jednak, wg testów torowych o około 2%.  Jaka będzie zatem oszczędność?  Przy ostatnich dwóch wymianach w ASO płaciłem za TGMO 0W20 około 50 zł brutto za litr.  No to jeżeli ten 10W40 byłby nawet dwa razy tańszy, to łączna oszczędność na jednym interwale wniesie może ze 20 zł?  A potem przy sprzedaży większość potencjalnych nabywców jak sprawdzi i zobaczy co było lane, to albo odpuści albo zażąda opuszczenia ceny o kwotę wielokrotnie wyższą od tych niby oszczędności.

« Ostatnia zmiana: 13 Października 2020, 18:01:22 wysłana przez Zbig »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl