Autor Wątek: Toyota Auris 1.8 hybryda olej 10w40...  (Przeczytany 18622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Toyota Auris 1.8 hybryda olej 10w40...
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Października 2020, 19:28:46 »
Mi się wydaje, że w przypadku aut flotowych nie chodzi o cięcie kosztów zakupu oleju tylko o ochronę silnika bo przecież wiadomo jak te auta są katowane przez użytkowników. Ja również do momentu spłaty auta miałem kategoryczny zakaz lania 0w20. No i bądź tu mądry.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Października 2020, 20:42:41 »
"Skatować" silnik w hybrydzie eCVT to raczej trudno jest...

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Października 2020, 20:48:05 »
Uwielbiam te wątki olejowe  :grin:
3VZ.pl

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Października 2020, 20:53:42 »
W książce auta jasno stoi ze auto można zalać 5w30 oraz nawet 10w40 ale jeśli jest możliwość to wrócić do 0w20 bo daje najniższe spalanie oraz łatwy rozruch w niskich temperaturach ponizej -20.
Jest tez napisane że jak auto dużo lata po autostradach to warto użyć oleju z wysokim indeksem lepkości dla wysokiej temperatury bo olej jest bardziej stabilny w wysokiej temperaturze (to ta druga liczba za w) co tłumaczy czemu flotówki robiące jednak dużo tras zalewa się 10w40.
Ostatecznie według mnie- jak będziesz jeździł po mieście więcej jak w trasach to lej 0w20. Jak pół na pół i garażujesz auto w zimie to lej 5w30 a jak garażujesz i tylko autostrady to lej 10w40 choć to wtedy pytanie czemu nie kupiłeś diesla :)
Przy wymianie oleju sprawdź korek z magnesem, jak będzie dużo opiłków to zrobić płukankę a jak będzie w miare czysto to od razu docelowy olej.

Na koniec dodam że silnik hsd różni się od zwykłej benzyny kilkoma rzeczami:
-chodzi w wąskim zakresie obrotów
-gdy jest zimny jest mocno wspierany elektrykiem i spokojnie się dogrzewa co nie ma miejsca w zwykłej benzynie
-wałek rozrządu ma nacięcia w których osadza się olej a nie spływa do miski więc smarowanie jest o wiele lepsze niż w zwykłym silniku
-silnik z założenia jest mniej dogrzany bo to atkinson z 40% sprawnością

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Października 2020, 21:10:11 »
koledzy @fynooh  napisaliście dwa posty nie udzielając żadnej konkretnej odpowiedzi

Już się poprawiam. Na twoim miejscu niezwłocznie zmieniłbym olej na 0W20 Toyoty, w ostateczności jakąkolwiek inną przodującą markę, byleby lepkość 0W20. Jak nie narzekasz na brak kasy, to po np. miesiącu zmieniłbym ten olej jeszcze raz na taki sam, żeby wypłukać resztki starego oleju, ale ostatecznie bez tej drugiej wymiany może się bez problemu obyć. No i oczywiście przez jakiś czas kontrolowałbym poziom oleju na bagnecie, czy jest wszystko ok. z silnikiem i kompresją. Po tym, gdy wszystko okaże się ok., przestałbym przejmować się tematem tego oleju. Skoro instrukcja zaleca do hybrydy olej 0W20, to musowo się tego trzymać. Hybryda to hybryda, silnik spalinowy często się w niej uruchamia, więc ten olej musi mieć małą lepkość, żeby szybko docierał do zakamarków. Są też inne aspekty techniczne, że powinien to być 0W20. Kupiłeś młode auto, z niedużym przebiegiem, liczę, że ten 10W nic złego silnikowi nie zdążył zrobić, powinieneś przejść na 0w20. I Misiorro007, nie pisz nigdy - 10 tyś - bo to jest dziecinny błąd, poprawnie jest 10 tys. i kropka na końcu. Nie piszemy przecież tyśąc, albo tyśiąc, tylko tysiąc, nie ma w tym wyrazie ś ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2020, 21:22:12 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Października 2020, 21:29:25 »
..... Ostatecznie według mnie- jak będziesz jeździł po mieście więcej jak w trasach to lej 0w20. Jak pół na pół i garażujesz auto w zimie to lej 5w30 a jak garażujesz i tylko autostrady to lej 10w40 ........

Chciałbym przypomnieć że w sprzedaży są także oleje 0W30 5W40 0W40. Instrukcja o nich nie wspomina ale wielu na takich jeździ.  :beer:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Października 2020, 10:39:14 »
Koledzy @wsciekla mysz  @Zbig @fynooh i inni wielkie podziękował za parę konkretnych porad co zrobić w takiej sytuacji.

Jeśli chodzi o mnie, olej został wymieniony w ASO pod koniec września na 5w30 zgodnie z tym co doradził mi owy doradca w salonie.
Zgodnie z waszymi poradami jak i tym, że
  • jeżdzę głównie 1/3 trasy 2/3 miasto
  • aktualnie jeszcze garażuję auto ale w tym roku Toyota będzie musiała zimą postać pod chmurką
zmienię olej na 0w20 Toyoty - tylko tym razem zrobimy to sami z kolegą który prowadzi warsztat, tak abyśmy razem spojrzeli na korek i ocenili czy trzeba będzie robić płukankę czy obejdzie się bez. Postaram się jeśli się uda zamieścić zdjęcie, żeby udokumentować to i pozostawić dla innych użytkowników forum :)

I Misiorro007, nie pisz nigdy - 10 tyś - bo to jest dziecinny błąd, poprawnie jest 10 tys. i kropka na końcu.

@fynooh  masz rację :) jakbym mógł to bym zedytował posta  :laugh:    ale już za późno, w każdym razie powinno być tys. lub tysięcy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Października 2020, 10:47:32 »
silnik z założenia jest mniej dogrzany bo to atkinson z 40% sprawnością
Średnioobrotowy, mało wysilony - 99 KM z 1.8 litra, bez turbo, z funkcją elektronicznego nadbiegu obniżającego obroty przy dużych prędkościach (nadmiar momentu ICE jest napędza MG2 który działa jako generator dla MG1 pracującego jako równoległy  silnik).  Przy ustawieniu tempomatu na 160 km/h nadal wskazówka wskaźnika wykorzystania mocy utrzymuje się w polu ECO, w POWER wchodzi tylko przy podjazdach.  Spokojnie po trasach może jeździć na 0W20 a już lanie 10W40 to nie ma najmniejszego sensu.

W kwestii jaki olej się najlepiej nadaje do HSD proponuję rozejrzeć się po BITOG - po amerykańskich drogach jeździ około miliona samych tylko Priusów III, a warunki klimatyczne mają tam o wiele szerszy rozrzut niż u nas.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2020, 10:55:55 wysłana przez Zbig »

Offline Dar3ks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Października 2020, 13:27:57 »
Póki co postanowiłem zrobić to samo co Misiorro. Kupiłem Millers 5w30 C3, olej został wczoraj zmieniony. Za jakieś 5-7 tys km go zmienie znowu na 5w30, jeśli nic niepokojącego nie będzie się działo to zmieniam na 0w20. Dziękuje za porady.

Offline Dar3ks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Października 2020, 13:31:20 »
Dodam też, że dzowniłem po 5 różnych ASO Toyoty w Polsce i po kilkunastu warsztatach specjalizujących się w japońskich samochodach w Polsce. 95% odpowiedzi to zmiana na 5w30 (oczywiście każdy potwierdził, że auto powinno jezdzic na 0w20) ale praktycznie wszyscy uznali, że gwałtowne schodzenie z 10w40 na 0w20 to nie jest najlepszy pomysł, ale oczywiście spróbować mozna

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Października 2020, 13:37:03 »
praktycznie wszyscy uznali, że gwałtowne schodzenie z 10w40 na 0w20 to nie jest najlepszy pomysł, ale oczywiście spróbować mozna
A ktokolwiek raczył wyjaśnić dlaczego nie najlepszy, oczywiście na gruncie fizyki a nie wróżbiarstwa?

I może, przy okazji, któryś wyjaśnił, czym grozi dalsze jeżdżenie na 10W40?
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2020, 13:39:42 wysłana przez Zbig »

Offline Dar3ks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Października 2020, 14:41:07 »
Wiesz co.. szczerze mowiac nie pamietam co tam dokladnie mi tlumaczyli, ze na 10w40 gorsze smarowanie, nagar w silniku zacznie sie tworzyc itp itd. A z tego co pamietam to ktos tam tez mowil ze jak zmienie na 0w20 z 10w40 to zacznie olej silnik brac, moze sie rozszczelnic itp.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Października 2020, 15:12:14 »
dzowniłem po 5 różnych ASO Toyoty w Polsce i po kilkunastu warsztatach specjalizujących się w japońskich samochodach

Wiesz co? Strasznie to przeżywasz ten olej i za bardzo się tym przejmujesz. Po co dzwonisz i się stresujesz, skoro masz instrukcję pojazdu i tam jest wszystko napisane, jaki lać olej. Różni ludzie to tylko zamieszanie robią. Każdy gada co innego.

gwałtowne schodzenie z 10w40 na 0w20 to nie jest najlepszy pomysł

Ja uważam, że to najlepszy pomysł. Wywalasz niewłaściwy olej i lejesz właściwy, dedykowany do hybrydy. Nie rozumiem, jaki tu może być szok dla dość młodego silnika z niedużym przebiegiem. Ja mam niehybrydę i jeżdżę na 0W20, śmigam po ekspresówkach i wszystko jest super, przez rok ubytek oleju w silniku wynosi 0.

fynooh  masz rację powinno być tys. lub tysięcy.

Cieszę się, że jedna osoba mniej będzie kaleczyła język polski :) :good: Strasznie nie irytuje to idiotyczne "tyś". Kojarzy mi się z bezmyślnością w pisaniu  :thumbdown: <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2020, 15:24:52 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Października 2020, 19:17:10 »
Dodam też, że dzowniłem po 5 różnych ASO Toyoty w Polsce i po kilkunastu warsztatach specjalizujących się w japońskich samochodach w Polsce. 95% odpowiedzi to zmiana na 5w30 (oczywiście każdy potwierdził, że auto powinno jezdzic na 0w20) ale praktycznie wszyscy uznali, że gwałtowne schodzenie z 10w40 na 0w20 to nie jest najlepszy pomysł, ale oczywiście spróbować mozna

Mam wrażenie że bardziej przejmujesz się zdrowiem silnika niż swoim zdrowiem. Ale wiele ludzi tak ma. Ja też.  :laugh: Kiedyś nie poszedłem do lekarza bo miałem umówiony przegląd z wymianą oleju. Na lekarza już nie starczyło czasu.  :cheesy: Po paru dniach się dopiero zreflektowałem że auto w dobrym zdrowiu zostanie a ja zejdę z tego świata.  :cheesy: Może ktoś wie czy to się leczy ?  :cheesy:

Wracając do tematu -  tyle już czytałem i tyle już się pytałem (w różnych serwisach i ASO i innych) i doszedłem do wniosku że czy wleje się do Hybrydy 5W30 czy 0W20 to silnikowi będzie to obojętne a różnice na tyle symboliczne że wręcz nie zauważalne bo to są bardzo podobne parametrami oleje - a więc nie ma się co stresować.  :beer:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Października 2020, 19:58:10 »
Wiesz co.. szczerze mowiac nie pamietam co tam dokladnie mi tlumaczyli, ze na 10w40 gorsze smarowanie, nagar w silniku zacznie sie tworzyc itp itd. A z tego co pamietam to ktos tam tez mowil ze jak zmienie na 0w20 z 10w40 to zacznie olej silnik brac, moze sie rozszczelnic itp.

No to, jak na wykonanie 20 telefonów, za dużo się nie dowiedziałeś.   Właściwie, to niczego się nie dowiedziałeś.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl