Autor Wątek: Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka  (Przeczytany 48694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Listopada 2020, 14:27:24 »
A jak działa ten bezkluczykowy system, można podejść gdy auto jest zamknięte, nacisnąć guzik klapy i całe auto się otworzy czy trzeba jakieś dzikie harce robić?
Bezkluczykowy dostęp to:
 - machasz nogą pod zderzakiem i klapa się otwiera, odryglowuje się całe auto
 - kładziesz rękę na klamce i wszystko się odryglowuje - w zależności od ustawień
Ten system ma wersja Comfort MY21, w poprzednich latach trzeba było dokupić pakiet Style.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Listopada 2020, 14:32:00 »
Ruch nogą pod zderzakiem, lub naciśnięcie przycisku w klapie otwiera auto i bagażnik. Przytrzymanie ok. 2 sek. Przycisku w kluczyku też (ale tu można przeprogramować.)
Żeby zamknąć bagażnik to z przycisku, nogą, lub też z pilota. By zamknąć całe auto mały przycisk po prawej stronie większego.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2020, 14:42:08 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Listopada 2020, 17:10:11 »
Dzięki panowie. Co do wyposażenia, wydaje mi się, że dalej trzeba dokupić Style żeby był.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Listopada 2020, 22:39:33 »
Ten system ma wersja Comfort MY21, w poprzednich latach trzeba było dokupić pakiet Style.
Dalej trzeba dopłacić.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Listopada 2020, 15:43:22 »
Ten system ma wersja Comfort MY21,
Sorry za wprowadzenie w błąd bezkluczykowy dostęp jest płatny w Comfort.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Listopada 2020, 17:47:41 »
A jak działa ten bezkluczykowy system, można podejść gdy auto jest zamknięte, nacisnąć guzik klapy i całe auto się otworzy czy trzeba jakieś dzikie harce robić?

Ja mam MY21 (odebrane w zeszły czw) : przycisk na klapie --> otwiera klape + odblokowuje wszystkie drzwi, ''machanie pod zderzakiem'' --> tak samo  .. ale trzeba sie czasami namachać energicznie  :grin:

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Listopada 2020, 18:16:05 »
ale trzeba sie czasami namachać energicznie
wcale nie trzeba, wystarczy odrobina cierpliwości. Machniesz raz i wyraźnie słychać najpierw odblokowywanie drzwi a potem pisk i klapa w górę. To samo z przyciskiem na klapie naciśniesz raz odblokowuje drzwi, drugi raz klapa. To samo z kluczyka, najpierw odblokowujesz drzwi a dopiero potem możesz otworzyć klapę z kluczyka. Właśnie o to zabiegałem, aby można otworzyć klapę naciskając na jeden guzik, a samochód jest cały czas zamknięty.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Listopada 2020, 20:22:54 »
Dokładnie, bez żadnego machania. wystarczy wsunąć nogę pod zderzak m/w na środku i cofnąć ją, zaczekać sekundę, mignie kierunkami i w górę. Też zauważyłem, że przy nerwowym machaniu efekt jest odwrotny.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Listopada 2020, 20:48:15 »
Dokładnie, bez żadnego machania. wystarczy wsunąć nogę pod zderzak m/w na środku i cofnąć ją, zaczekać sekundę, mignie kierunkami i w górę. Też zauważyłem, że przy nerwowym machaniu efekt jest odwrotny.
no ok,może nie energicznie
poza tym nie na środku tylko z boku ?> przynajmniej w MY21 zrobili wkoncu 'przygotowanie na hak'

poza tym - to co napisane post wczesniej ?> u mnie 1 przycisk na klapie i otwiera wszystko -/> bez kombinacji na 2 przyciski. Noo to już takie detale..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Listopada 2020, 21:45:05 »

[ 'przygotowanie na hak'

A na czym polega owo przygotowanie?

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2020, 22:11:33 »

[ 'przygotowanie na hak'

do tej pory chcąc zamontować hak, trzeba było przesuwać w bok czujke na otwieranie klapy nogą ?> teraz fabryka od razu montuje czujnik z boku (przynajmniej ja tak w Selection mam)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Listopada 2020, 23:02:18 »
no ok,może nie energicznie
poza tym nie na środku tylko z boku ?> przynajmniej w MY21 zrobili wkoncu 'przygotowanie na hak'

poza tym - to co napisane post wczesniej ?> u mnie 1 przycisk na klapie i otwiera wszystko -/> bez kombinacji na 2 przyciski. Noo to już takie detale..

Ale u nas też jeden przycisk otwiera wszystko :) Tu właśnie chodzi o to, by tak nie było i przy zamkniętym samochodzie jak chcesz wyjąć coś tylko z bagażnika, nie otwierał reszty drzwi, bo po co? Mały przycisk w klapie po prawej stronie większego, zamyka zamki drzwi bo po naciśnięciu przycisku zamykania klapy,  drzwi niestety są nadal otwarte i można przez to zostawić otwarty samochód, co niektóre osoby z naszego szacownego grona przerobiły osobiście. ;)
Co do "machnięcia"  i czujnika, to i u mnie jest bardziej w lewo, niż na środku, a mam modelowo 2020.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2020, 23:04:13 wysłana przez Krisman »

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Listopada 2020, 15:29:02 »
No i nie wiem o co biega z tym moim bagażnikiem. Macham nogą głębiej i bliżej z lewej, prawej i nic. Auto uruchomione podchodzę z tyłu macham na różne sposoby, że aż głupio  :cheesy: i nic. Może, że drzwi kierowcy otwarte? Nie wiem o co chodzi  :wallbash:

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Listopada 2020, 16:11:05 »

[ 'przygotowanie na hak'

do tej pory chcąc zamontować hak, trzeba było przesuwać w bok czujke na otwieranie klapy nogą ?> teraz fabryka od razu montuje czujnik z boku (przynajmniej ja tak w Selection mam)

A no to ciekawe, bo ja chcę zamontować hak i handlowiec mówi mi, że jak to zrobię, to otwieranie nogą odłączają i nie działa. Na tym forum czytałem, że niekoniecznie, bo w niektórych ASO umieją tak zrobić żeby nadal działało nadal po montażu haka. Póki co nie miałem okazji tego przetestować, bo nadal czekam aż moje auto przyjedzie do dealera, ale zastanawiam się czy to rozwiązanie w ogóle ma sens czy to taki bajer, który użyję raz a potem zapomnę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Listopada 2020, 16:25:23 »
Uwierz, ma sens. Ja często z tego korzystam niosac coś w rękach, a jak do tego jeszcze pada deszcz to zdecydowanie, bo nie musisz odstawiać w wodę pakunków.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl