Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150778 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #120 dnia: 12 Kwietnia 2021, 11:31:15 »
Jestem po wymianie wtryskiwaczy bezposrednich serwis stwierdzil ze 2 leja. wymienili 4  pojezdzilem i obserwowalem czy bedzie poprawa no i zoonk moze paliwa wolniej przybywa po trasie owszem wraca do maxa. Ale codzienna jazda 15km w obie strony z czego polowa to expresowka powoduje znowu przyrost. Pisze wiec do TMP.

Który serwis w Wawie?

Offline zoltan7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 12 Kwietnia 2021, 11:40:41 »
Jestem po wymianie wtryskiwaczy bezposrednich serwis stwierdzil ze 2 leja. wymienili 4  pojezdzilem i obserwowalem czy bedzie poprawa no i zoonk moze paliwa wolniej przybywa po trasie owszem wraca do maxa. Ale codzienna jazda 15km w obie strony z czego polowa to expresowka powoduje znowu przyrost. Pisze wiec do TMP.

TMP juz prawdopodobnie o tym wie bo niektore ASO proponuje wymiane od razu wszystkich 8miu wtryskiwaczy.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 12 Kwietnia 2021, 12:06:33 »
Piaseczno pulawska mi 4 wymienili bezposrednie. Ze tmp wie o problemie to ok ale trzeba pisac zeby szybciej cos zrobili

Offline zoltan7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 12 Kwietnia 2021, 14:15:45 »
Piaseczno pulawska mi 4 wymienili bezposrednie. Ze tmp wie o problemie to ok ale trzeba pisac zeby szybciej cos zrobili

Chodzilo mi o to ze TMP juz wie ze wymiana 4 wtryskiwaczy nie rozwiazuje problemu skoro we Wroclawiu zaczeli wymieniac juz wszystkie 8 wtryskiwaczy. Natomiast dobrze ze juz zrezygnowali z pomyslu upgradu oprogramowania silnika bo problem jest najprawdopodobniej "sprzetowy"

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 12 Kwietnia 2021, 15:10:46 »
Panowie piszecie o tym do TMP i dopiero do ASO na wizytę, czy po prostu usterkę zgłaszacie w ASO? Pomogła wymiana 8 wtryskiwaczy?

Offline zoltan7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 12 Kwietnia 2021, 16:22:28 »
Panowie piszecie o tym do TMP i dopiero do ASO na wizytę, czy po prostu usterkę zgłaszacie w ASO? Pomogła wymiana 8 wtryskiwaczy?

Jeszcze nie wiem czy pomoze bo ASO bedzie mi wymieniac wtryskiwacze w przyszlym tygodniu. Co do sciezki zglaszania sprawy to piszesz do swojego (lub innego zaufanego) ASO, oni czekaja na wytyczne z TMP. TMP z kolei "srodki zaradcze" ustala z Producentem i te informacje kaskaduje w dol do Autoryzowanych Partnerow Serwisowych (ASO). Czyli sprawe zglaszasz do ASO lub ewentualnie jesli chcesz bardziej oficjalnie od razu do Toyota Motor Poland.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 12 Kwietnia 2021, 16:27:04 »
Ja byłem z tym tez a ASO, chcieli już teraz uruchamiać procedurę diagnozy, ale ze mam 1-mc do przeglądu to startujemy w Maju. Mi powiedzieli ze najprawdopodobniej będzie wymiana wszystkich 8-ośmiu wtryskiwaczy i powinno być OK. Jak u nich byłem to zrobili sobie zdjęcie poziomu na bagnecie i dopięli do dokumentacji.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #127 dnia: 12 Kwietnia 2021, 17:52:30 »
Ja zgłosiłem w TMP (czat), po tym zadzwoniło ASO i umówiliśmy wizytę. Dziś byłem ze stanem ok 1 mc ponad max (przebieg ok 4k), pobrali próbkę oleju, odciągnęli do równego max, spisali notatkę i przesłali do TMP, za miesiąc umówiliśmy się na kolejną wizytę kontrolną. Zależnie od rozwoju sytuacji dostaną zalecenia co do tego co mają robić.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #128 dnia: 12 Kwietnia 2021, 19:24:21 »
Ja zgłosiłem w TMP (czat), po tym zadzwoniło ASO i umówiliśmy wizytę. Dziś byłem ze stanem ok 1 mc ponad max (przebieg ok 4k), pobrali próbkę oleju, odciągnęli do równego max, spisali notatkę i przesłali do TMP, za miesiąc umówiliśmy się na kolejną wizytę kontrolną. Zależnie od rozwoju sytuacji dostaną zalecenia co do tego co mają robić.
..to mowisz,zeby sie ustawic do ASO?
Mi przy zmianie opon mowil jakies 2tyg temu,ze moge sie umowic to mi tez odciągną ten 1cm i spiszą papier #

to moze tez tak zrobie (dzis sprawdzalem i jest ok 1cm)
w sumie teraz co weekend przeciągam ravke po trasie ok 250km w 2 str,aa w tyg to robie 20km w 2 str

czyli niby tak fajnie (bo na 20km po mieście spali 4,8L/100) aa wychodzi akcja z tym 'bagnetem'

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2021, 19:39:00 wysłana przez crystian09 »

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 12 Kwietnia 2021, 20:46:46 »
A czy w Ravkach IV generacji też ten problem z podniesionym stanem oleju ???? :o :o

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 12 Kwietnia 2021, 21:12:03 »
..to mowisz,zeby sie ustawic do ASO?
Wcześniej (styczeń, luty) miałem po 3..5 mm ponad max, to się nie przejmowałem ale ostatnio sprawdziłem i było ponad 1 cm ponad max przy przebiegu ok 4 tys km.
No to zgłosiłem w sobotę, niech chociaż w papierach zostanie, jak by co ... a może w TMP / TMCJ coś wymyślą i pomoże (oby nie tak jak z wycieraczkami ;) )
U mnie serwis jest generalnie bardzo przyjazny, więc chętnie spędziłem te 30 min, popijając kawkę i oglądając nowe sztuki w salonie.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 12 Kwietnia 2021, 22:25:17 »
Ja dostałem info z TMP że problem jest zgłoszony w trybie priorytetowym do producenta. Wymiana wtryskiwaczy nic nie da przynajmniej tak było u kolegi z grupy Corolli.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #132 dnia: 13 Kwietnia 2021, 08:35:54 »
To widzę, że sprawa nabrała rozpędu. Mam 12,6kkm (7-8 miesięcy), ok 1,5 cm ponad stan i chce jeszcze raz wykonać pomiar (dla pewności), po rozgrzaniu i 15 minut studzenia, na płasko. Jak będzie dalej 1,5cm, to umawiam się do ASO. Ciekaw jestem co wykombinują czempioni z ASO wraz z TMP.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #133 dnia: 13 Kwietnia 2021, 08:57:40 »
Jak nic nie wymyślą (choć potencjalnie mogą - bo z tego co pisał kiedyś Krisman o problemach benzyny w oleju w innych markach i sposobach poprawy tego stanu rzeczy - to jest kilka pomysłów) - to może wystarczy częściej (np. 2x w roku lub co 7 tys) zmienić olej ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #134 dnia: 13 Kwietnia 2021, 09:42:16 »
Nie do końca. Problem w wyższym ciśnieniu panującym wtedy w układzie, a nie tylko lepkości oleju. Ale jest to "jakieś" wyjście.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl