Autor Wątek: Porównanie z Astrą G  (Przeczytany 9356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Porównanie z Astrą G
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Listopada 2020, 22:54:25 »
No to mamy różne "doświadczenia" :)  N.p. w tym roku najwyższy rabat na Tucsona był w maju. miesiąc później było już drożej, a następnie w lipcu o następny 1k więcej.
Toyotę kupiłem 8 września o 11k! taniej(noc cudów +duży rabat dealera), niż mi proponowano w czerwcu, z niby już maksymalnym rabatem "po kosztach" :) Mam do dziś meila z tą niby już ostateczną ceną, a kupiłem w tej samej firmie. Teraz w ogłoszeniach rocznikowo moje auta (2019) z identycznym i gorszym wyposażeniem, z przebiegiem 15 do 30kkm są w cenie jaką ja dałem za nową. Oczywiście  piszę o autach od 1 właściciela PL bezwypadkowych.
Trzeba mieć sporo czasu i trochę szczęścia, ale ja lubię szukać takich "okazji" nawet kosztem rocznika (różnie bywa później  z ogólnym rozrachunkiem, ale ja do tej pory nie straciłem z powodu rocznika tyle, ile zyskałem kupując go wcześniej) Mój rekord to rok 2009 i zakup nissana w Legnicy (jestem ze Szczecina) Auto z rocznika 2007 kupiłem w grudniu 2008 i odebrałem w styczniu 2009 czyli nowy a już trzyletni :D Rabat wyniusł...44% ceny bazowej (25% realnie od cennika wyprzedażowego ze stycznia 2008)
Reasumując, jeśli dobrze kupić to najlepiej latem aktualny model, lub szukać "rodzynków" ale duużo później.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Fate91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Listopada 2020, 23:13:18 »
Mhm... czyli w kwestii ceny to loteria tak na dobrą sprawę.
A czy rocznik 2020 posiada coś czego nie posiada rocznik 2019 i jest to coś istotnego? Np. czy w roczniku 2019 również jest Android Auto itp.?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Listopada 2020, 23:18:11 »
A czy rocznik 2020 posiada coś czego nie posiada rocznik 2019 i jest to coś istotnego? Np. czy w roczniku 2019 również jest Android Auto itp.?
Porównaj PDF-y z wyposażeniem i będziesz wiedział.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Listopada 2020, 23:20:20 »

Nie kieruj się rocznikiem a tzw. MY - model year. Auta na rok 2019 były produkowane już w 2018,a te na 2020 były w 2019 i teraz jest podobnie - auto rocznikowo 2020 ale mode year 2021 i są zmiany w stosunku do auta z np. maja. Przede wszystkim to nastąpiła zmiana w samym 2020 - od pewnego momentu AA/CP zostało standardem,a wcześniej trzeba było zakupić pakiet Connect za 1000 zł. Więc jeśli nie ma pakietu Connect,to nie ma AA w standardzie - serwisy to dogrywają ale z ceną różnie bywa - jedni mają w gratisie,inni płacą 300 zł,a gdzieniegdzie wołają 500/1000 zł za wgranie. 

A co do pytania o różnice - jeśli jest na forum ktoś,kto tak precyzyjnie to śledził to może powie.  MY19 skończył się pewnie jakoś we wrześniu/październiku 2019 i nie ma cenników archiwalnych (albo nie wiem gdzie znaleźć) co tam było oferowane w standardzie/dopłatach/pakietach. Mógłbyś co najwyżej poprosić o wyszczególnienie wyposażenia w aucie z roku 2019 i próbować dorwać cennik z roku 2020 - może zmiany się pojawią (tak jak np. w listopadzie gdzie navi od 2021 będzie standardem dla executive)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Listopada 2020, 23:34:21 »
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 23:38:17 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

pireus

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Listopada 2020, 09:49:18 »
Cenniki są tak zagmatwane, że trudno się zorientować, a jednocześnie cały czas samochody drożeją. Pamiętam jak kupowałem w 2017 r. na wyprzedaży Aygo X-Cite za 40300zł i dołożyli mi jeszcze gratis pakiet Protection i blokadę skrzyni biegów. Teraz kosztuje on na wyprzedaży 50 tys. co prawda jest wzbogacony o układ ostrzegania o niezamierzonej
zmianie pasa ruchu (LDA) i interfejs AA, CP ale podwyżka jak na tak tani samochód w ciągu 3 lat jest olbrzymia.

Offline Fate91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Listopada 2020, 11:17:33 »
2019:
https://toyotadofirmy.pl/wp-content/uploads/2019/05/spec_nowa_corolla_hatchback.pdf
https://toyotadofirmy.pl/wp-content/uploads/2019/05/spec_nowa_corolla_ts_kombi1.pdf
https://toyotadofirmy.pl/wp-content/uploads/2019/05/spec_nowa_corolla_sedan1.pdf

Swój wcześniejszy cennik jeszcze bez connect wyrzuciłem, bo nie był mi już potrzebny, bo zrobiłbym skan.
W bezpieczeństwie nie było SWS.

Dzięki za cenniki. Z tego co widzę nie ma żadnych znaczących różnić :). Ok, dzięki za pomoc - jutro mam jazdę testową sedanem z 1.6, więc opisze swoje wrażenia :)

Offline kosmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Listopada 2020, 01:29:47 »
Co znaczy ponoć Piszesz jak mówią w tvpis jakieś brednie i kłamstwa
No wiem, że to tak brzmi, ale nie mogę sobie przypomnieć źródła, więc uznajmy, że jest to typowy dowód anegdotyczny. Nie ma potwierdzenia ale gdzieś to czytałem i pamiętam, że się cieszyłem, że nie kupiłem końcówki 2019.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl