Autor Wątek: Podsumowanie po 12 latach użytkowania :)  (Przeczytany 15273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Podsumowanie po 12 latach użytkowania :)
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Listopada 2020, 19:23:08 »
Czy dbałeś w jakiś szczególny sposób o ten akumulator? Jakieś corocznie ładowanie poza samochodem, itp.?
O markę akumulatora nie pytam bo to i tak bez znaczenia, akumulatory na pierwszy montaż mają inną jakość wykonania niż te na wolny rynek.

Dbanie było takie, że auto może nie robiło niesamowitych przebiegów, ale praktycznie nie było dni bez jeżdzenia. Nigdy nie ładowałem, ale też nigdy auto nie stało dłużej jak tydzień bez odpalania.

Do pełni szczęścia jakby się koledze chciało to mógł by wypisać całą historię serwisową co i kiedy wymienione i za ile (przeglądy, materiały i wszystkie koszty i przy jakim przebiegu).
Wszystko mam w motostat wypisane :) trza kliknąć w sygnaturkę
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 19:25:17 wysłana przez Jarod84 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Listopada 2020, 19:52:45 »
........
Wszystko mam w motostat wypisane :) trza kliknąć w sygnaturkę

O panie jasny gwint. Nawet mandaty wpisane i gdzie tankowane ! Szacun.  :good:
Ja miałem na myśli tylko prostą tabelkę która była by czytelniejsza bez analizowania 11 stron tak jak w Auto Świecie bez każdego tankowania, mycia czy mandatu  :grin:

PS. Po za tym nie widzę najważniejszego czyli kosztu przeglądu.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 20:09:57 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Listopada 2020, 20:23:59 »
Jak ktoś szuka bezobsługowego auta i nie ma niesamowitych wymagań jakościowych to tylko auris.

Bardzo mnie podbudowałeś swoim opisem ;) Jesteś rodzynek w tłumie samych narzekaczy na Toyotę ;)

Przy mocniejszym wciśnięciu tył jest ograniczany

No, to z tym można się zgodzić, bo wcześniej i kiedyś dawniej też pisałeś, że tył jest odcinany, a odcinany to nie to samo, co ograniczany.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Listopada 2020, 20:43:47 »
Dlaczego rodzynek? Sami narzekacze tu są? Nie sądzę. Mój Auris z 2014 ma przejechane 270 tys.km z czego ja zrobiłem nim 200 tys.km i złego słowa nie powiem. Więcej, kocham to autko :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Listopada 2020, 20:49:26 »
Dlaczego rodzynek? Sami narzekacze tu są? Nie sądzę. Mój Auris z 2014 ma przejechane 270 tys.km z czego ja zrobiłem nim 200 tys.km i złego słowa nie powiem. Więcej, kocham to autko :)

No, to mamy już dwa rodzynki, przepraszam  :good: coś kiedyś chyba pisałeś, ale zapomniałem  <zalamka> Ale dużo jest tu okrutnych dla Aurisa narzekaczy  :thumbdown:

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Listopada 2020, 22:39:33 »
Ale dużo jest tu okrutnych dla Aurisa narzekaczy
Narzekaczy, na skrzypiące fotele albo za głośny wydech. :-) 
Ja też generalnie jestem zadowolony ale poprzednia corolla E12 była solidniej wykonana (subiektywnie), wytrzymała u mnie 10 lat bezawaryjnej eksploatacji (150 tys.), później 2 lata u brata i skończyła w rowie.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Listopada 2020, 07:56:56 »
Ja się w ogóle nie dziwie narzekaczom, bo kolega miał golfa 5 i jak do niego wsiadałem to był inny świat, wszystko sztywno się trzyma nie piszczy, wyciszenie w trasie o niebo lepsze. Aurisa największą zaletą jest bezusterkowość, cała reszta trochę kuleje.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Listopada 2020, 08:36:44 »
Chcesz powiedzieć, że przy delikatnym hamowaniu najpierw działają tylne hamulce a po dalszym naciskaniu na pedał hamulca dopiero przednie?
A przeciw blokadzie kół chyba służy ABS?

Lekko naciskasz to hamuje wszystko.
Przy mocniejszym wciśnięciu tył jest ograniczany - czy to przez abs czy korektor jest nieistotne.
Jeżdżę samochodami 40 lat. Przejechałem co najmniej ok. 700.000 km. Pomijając pierwsze 10 lat jazd maluchem, pozostałe 30 lat jeździłem i jeżdżę samochodami z Europy Zachodniej - oplami, renaultami i obecnie od 13 lat toyotą. Zawsze w tych samochodach z Europy Zachodniej tarcze tylne wymieniałem 2x rzadziej niż przednie. Jeżdżę ostrożnie i hamuję raczej "kulturalnie". :grin: To są dane wynikające z doświadczenia i niepodważalne, że jednak nie hamuje wszystko jednocześnie. Jak to wytłumaczysz?
Przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu przód nie jest ograniczany ABS-em?
Kiedyś robiłem próby hamowania na żwirowej/szutrowej drodze takie, aby włączył się ABS. Jeśli dobrze pamiętam, to ślady hamowania wyraźnie wskazywały, że najpierw włączał się ABS na przedniej osi.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Listopada 2020, 08:45:10 »
Cytat: mechu w Wczoraj o 19:17:09
Czy dbałeś w jakiś szczególny sposób o ten akumulator? Jakieś corocznie ładowanie poza samochodem, itp.?
O markę akumulatora nie pytam bo to i tak bez znaczenia, akumulatory na pierwszy montaż mają inną jakość wykonania niż te na wolny rynek.

Dbanie było takie, że auto może nie robiło niesamowitych przebiegów, ale praktycznie nie było dni bez jeżdzenia. Nigdy nie ładowałem, ale też nigdy auto nie stało dłużej jak tydzień bez odpalania.

To nie moje słowa.

Cytat: mechu w Wczoraj o 19:17:09
Przy mocniejszym wciśnięciu tył jest ograniczany

No, to z tym można się zgodzić, bo wcześniej i kiedyś dawniej też pisałeś, że tył jest odcinany, a odcinany to nie to samo, co ograniczany.
Czepiasz się słówek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Listopada 2020, 08:54:10 »
To są dane wynikające z doświadczenia i niepodważalne, że jednak nie hamuje wszystko jednocześnie. Jak to wytłumaczysz?
Czy ja muszę tłumaczyć że białe jest białe ? - jedz na stację diagnostyczną i sam sprawdz co jak hamuje.
Przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu przód nie jest ograniczany ABS-em?
No fajnie ;)

Kiedyś robiłem próby hamowania na żwirowej/szutrowej drodze takie, aby włączył się ABS. Jeśli dobrze pamiętam, to ślady hamowania wyraźnie wskazywały, że najpierw włączał się ABS na przedniej osi.
A wiesz co to jest i jak działa ebd albo chociażby korektor mechaniczny ?

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Listopada 2020, 16:28:42 »
Specjalnie byłem na stacji diagnostycznej i potwierdzono moje stanowisko. :cheesy:
Dlaczego nie próbujesz wyjaśnić co jest powodem, że we wszystkich moich samochodach tylne hamulce zużywały się 2 x wolniej niż w przednich? Te doświadczenia nie pasują do Twoich teorii?
Ty poradziłeś, żebym pojechał na stację diagnostyczną. Ja proponuje, żebyś trochę więcej i uważnie poczytał.
Poniżej masz pierwszy z brzegu artykuł. Przeczytaj uważnie trzecie zdanie w tym artykule (pierwsze pod ofertą "zamów opony...".
http://blog.bestdrive.pl/2404-przyczyny-nierownego-zuzycia-hamulcow

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopada 2020, 18:57:16 »
ja pie.......... dzieci w przedszkolu wiedzą że  szybciej się zużywają hamulce przednie. Chyba że ,,eksperci,, z tego forum częściej jeżdżą na grach komputerowych niż w realu. :wallbash:
A  wystarczy swoją niewiedzę sprawdzić w google, zamiast pisać głupoty :wallbash:

josef , nieźle się wkurzyłeś , naprawdę byłeś na stacji diagnostycznej?
RAV4 2.5 hybrid

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Listopada 2020, 19:21:26 »
dzieci w przedszkolu wiedzą że  szybciej się zużywają hamulce przednie
Nie dotyczy hybryd :-)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Listopada 2020, 19:40:57 »
Ale na przestrzeni kilkuletniego czytania tego forum było tu zgłaszane nie raz, że w Aurisach ludziom zużywały się szybciej hamulce tylne. I jak to wytłumaczyć, skoro większy nacisk jest na przód?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Listopada 2020, 19:53:49 »
Specjalnie byłem na stacji diagnostycznej i potwierdzono moje stanowisko.
Ale przepraszam jakie stanowisko?
Ja mówię o rozdziale siły hamowania statycznie i dynamicznie.
Nie wiem czemu miałbym ci tłumaczyć zużycie twoich hamulców tym bardziej że nigdzie się nie odniosłem do tego które się zużywają szybciej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl