Autor Wątek: Klima  (Przeczytany 2667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
Odp: Klima
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopada 2020, 16:03:54 »
A ja myślałem że w Aurisach montowane są sprężarki Denso 6SES14C, które sterowane są zaworem bez sprzęgła elektromagnetycznego. Czyli pracują non stop a wydajnością reguluje zawór. Oczywiście mówimy o benzynie

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Listopada 2020, 23:28:32 »
Takie są montowane (oznaczenia denso nie potwierdze).
Bez sprzęgła że sterowanym elektronicznie zaworem.
Przecież to na ucho można stwierdzić.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Grudnia 2020, 16:07:18 »
U mnie sprężarka (Auris 2014) chodzi cały czas, nawet przy wyłączonej klimie (co nie znaczy, że cały czas chłodzi).
Czy aby na pewno?
Nie słyszałem, żeby w aurisach były montowane sprężarki CVC, czy o zmiennej pojemności. Tylko takie sprężarki pracują nieustannie. Gdy wyłączymy klimatyzację pracują z minimalną wydajnością. Te sprężarki pracują z jednakową wydajnością na zadanym poziomie, niezależnie od obrotów silnika.
W ASO Toyoty powiedziano mi, że w aurisach na pewno nie ma sprężarek CVC (chciałem dowiedzieć się, jaką sprężarkę mam w swoim aurisie 1,6 132 KM z 2011 r.).
Dzisiaj w serwisie "w Polsce" powiedziano mi, że w moim aurisie 1,6 132 KM jest sprężarka  bez sprzęgła ze sterowanym elektroniczne zaworem. Powiedziano również, że sprężarkę bez sprzęgła z elektronicznym zaworem mam w corolli verso D-4D 2,2 136 KM. Te sprężarki pracują cały czas, z tym że ich wydajność jest uzależniona od nastaw. Potwierdza to brak oznak załączania sprężarki, które występowało w moim poprzednim oplu vectrze 1,8 115 KM, a która była załączana przez sprzęgło.
To, co dzisiaj usłyszałem przeczy temu, co usłyszałem poprzednio w innym serwisie ASO Toyoty.
K..wa, jakich oni mają w tych serwisach fachowców.

Offline YamamMotor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudnia 2020, 18:10:25 »
Co do fachowców z ASO Toyota to dziwna sprawa bo przypomina mi się inna rozmowa kiedy zapytałem o żarówki do świateł mijania i przy okazji ,,dowiedziałem,, się że te światła są w kloszach po zewnętrznej stronie - patrząc od przodu samochodu...a drogowe to te...soczewkowe <zalamka>
Były: Honda Jazz 1.3/2003r. , Mazda 3/2010r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl