U mnie sprężarka (Auris 2014) chodzi cały czas, nawet przy wyłączonej klimie (co nie znaczy, że cały czas chłodzi).
Czy aby na pewno?
Nie słyszałem, żeby w aurisach były montowane sprężarki CVC, czy o zmiennej pojemności. Tylko takie sprężarki pracują nieustannie. Gdy wyłączymy klimatyzację pracują z minimalną wydajnością. Te sprężarki pracują z jednakową wydajnością na zadanym poziomie, niezależnie od obrotów silnika.
W ASO Toyoty powiedziano mi, że w aurisach na pewno nie ma sprężarek CVC (chciałem dowiedzieć się, jaką sprężarkę mam w swoim aurisie 1,6 132 KM z 2011 r.).
Dzisiaj w serwisie "w Polsce" powiedziano mi, że w moim aurisie 1,6 132 KM jest sprężarka bez sprzęgła ze sterowanym elektroniczne zaworem. Powiedziano również, że sprężarkę bez sprzęgła z elektronicznym zaworem mam w corolli verso D-4D 2,2 136 KM. Te sprężarki pracują cały czas, z tym że ich wydajność jest uzależniona od nastaw. Potwierdza to brak oznak załączania sprężarki, które występowało w moim poprzednim oplu vectrze 1,8 115 KM, a która była załączana przez sprzęgło.
To, co dzisiaj usłyszałem przeczy temu, co usłyszałem poprzednio w innym serwisie ASO Toyoty.
K..wa, jakich oni mają w tych serwisach fachowców.