Na wstępie - Dzień Dobry wszystkim.
Jestem nowy na tym forum i zarazem jestem nowym użytkownikiem hybrydowego Aurisa kombi, rocznik 2017. Jak to świeżak - mam kilka pytań związanych z tym samochodem, część już udało mi się wyjaśnić, ale jedna kwestia dość mocno mnie niepokoi... Otóż... parę razy (a jeżdżę niecałe 2 tygodnie) mój Auris zachował się tak, że z chwilą pierwszego uruchomienia ICE po naciśnięciu przycisku zasilania (czyli po przestawieniu skrzyni z P na inny "bieg", gdy spaliniak pierwszy raz rusza z miejsca w celu rozgrzania się) wyraźnie było czuć stukniecie / szarpnięcie, na tyle silne, że dało się je zarejestrować uchem i... tyłkiem posadowionym na fotelu. Podczas jazdy wszystko idzie już gładko i płynnie, silnik od samego momentu startu pracuje równo, a tu efekt jest taki, jakby kierowca strzelił ze sprzęgła, albo coś złego działo się z poduszkami zespołu napędowego. Samochód ma 76 kkm przebiegu, rozruch najczęściej ma miejsce w garażu (ok. +13 C), choć po dłuższym postoju na zewnątrz w okolicach 0 C bywało, że ten efekt też się pojawił (generalnie sprawa pojawia się losowo). Szukałem poprzez Google i na forum i znalazłem informacje mówiące o nierównej pracy, klekotaniu silnika, itp., ale o pojedynczym stuknięciu nic... (może słabo szukałem

). Więc... mam się czym przejmować, czy też jest to "ten typ tak ma" i trzeba będzie się przyzwyczaić?
I drugie pytanie - co zrobić, gdy komputer stwierdzi, że właśnie nadszedł dobry moment na włączenie ICE i doładowanie baterii trakcyjnej, a auto stoi już na P i użytkownik właśnie chce nacisnąć przycisk zasilania? Czy należy poczekać aż spaliniak zgaśnie, czy też można nie zważając na jego pracę nacisnąć "on/off" i wyłączyć zasilanie?
Jeśli gdzieś to już było - nie bijcie. Informacji jest sporo, a do przestudiowania tak naprawdę dwa działy - ten i o Priusie, więc jeszcze trochę do przejrzenia mi zostało

.
Z góry dzięki i pozdrawiam,
Piotr.