Autor Wątek: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO  (Przeczytany 31609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ducker

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Grudnia 2020, 16:56:15 »
Witam serdecznie wszystkich...jestem nowy ale tak jak założyciel wątku w podobnej sytuacji...szukam rav4 hybrid poprzedniej generacji z roczników 16-17...i mam pytanie. Czy w każdej rav4 hybrydzie z tych roczników jest wtrysk pośredni? Chodzi mi oczywiscie o konwersje na LPG. Dzwoniłem do speców gazowych i mnie lekko zmartwili stwierdzeniem, że w tych rocznikach juz bywały modele z wtryskiem bezpośrednim. Trochę to niedorzeczne, ale czy ktoś z forumowiczów ma wiedzę na ten temat?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Grudnia 2020, 16:56:58 »
Witam serdecznie wszystkich...jestem nowy ale tak jak założyciel wątku w podobnej sytuacji...szukam rav4 hybrid poprzedniej generacji z roczników 16-17...i mam pytanie. Czy w każdej rav4 hybrydzie z tych roczników jest wtrysk pośredni? Chodzi mi oczywiscie o konwersje na LPG. Dzwoniłem do speców gazowych i mnie lekko zmartwili stwierdzeniem, że w tych rocznikach juz bywały modele z wtryskiem bezpośrednim. Trochę to niedorzeczne, ale czy ktoś z forumowiczów ma wiedzę na ten temat?
Tylko i wylacznie posredni.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Arst

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Grudnia 2020, 00:09:14 »
Dlatego mimo że jestem zawziętym anty hybrydowcem , postanowiłem sprawdzić ten napęd, i kupić ravkę ,rocznik 2016- 2017
Wiem, że nie spełniam do końca kryteriów, ale jakby kolega poczekał do lipca 2021, to moja będzie do wzięcia od Arvala (koniec umowy najmu) :grin:. Rocznik 2018, wersja Prestige 4x4, kolor Misty Silver, obecny przebieg ~22tys.km, myślę, że do lipca nie nastukam więcej niż 30tys.km. Tylko cena będzie zapewne w przedziale 110-120tys. zł.

Tyle, że ja bym jej nie wziął nawet za połowę tej ceny... sam napęd hybrydowy jest super, ale Toyota to jednak nie moja bajka. Zbyt wiele w tym aucie jest oszczędności, które na codzień zwyczajnie przeszkadzają:
- brak pamięci ustawień fotela kierowcy przy elektr. sterowaniu - przy 2 kierowcach w domu to koszmar (po co w ogóle ta elektryka? Przy manualu to przynajmniej wiadomo o ile ząbków fotel przesunąć)
- te cholerne niepodświetlane guziki, zwłaszcza od składania lusterek - doprowadzają do szewskiej pasji
- brak klimatyzowanego któregokolwiek schowka
- brak nawiewu na tylną kanapę - przy małych dzieciach to spory problem
- przedpotopowy infotainment (brak AA/CP)
No i przy rodzinie 2+2 (gdzie potrzebne są 2 foteliki) RAV4 jest po prostu za mała (z tyłu nie posadzisz 3 pasażera, pojemność i ustawność bagażnika też bez rewelacji) i jako "Recreational Activity Vehicle" zupełnie się nie sprawdza :thumbdown:
Także tego...
Następca będzie pozbawiony tych wad (prawdopodobnie Ford S-Max, lub ewentualnie Skoda Kodiaq - zadecydują jazdy próbne na wiosnę).

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Grudnia 2020, 07:43:16 »
co to jest (brak AA/CP)?
RAV4 2.5 hybrid

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Grudnia 2020, 07:44:34 »
co to jest (brak AA/CP)?
Android Auto / Apple Carplay.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ducker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Grudnia 2020, 09:36:54 »
Wielkie dzieki za szybką odpowiedz....a co do Pana Arst to jak kupujesz nowy z gwarancją itd...to masz dowolnosc bez stresu...ale przy uzywkach jak ja i zalozyciel wątku to juz patrzymy na niezawodnosc, mozliwosci napędu, niezawodnosc :) i idziemy na kompromisy braku nowoczesnosci...no i ja nie lubie zmieniac samochodów wiec szukam raczej na dłużej niż 5 lat...pozdrawiam a smax to spora ciezarowka nawet, miejsca na nic nie zabraknie.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2020, 10:01:58 wysłana przez ducker »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Grudnia 2020, 20:26:11 »
Dlatego mimo że jestem zawziętym anty hybrydowcem , postanowiłem sprawdzić ten napęd, i kupić ravkę ,rocznik 2016- 2017
Wiem, że nie spełniam do końca kryteriów, ale jakby kolega poczekał do lipca 2021, to moja będzie do wzięcia od Arvala (koniec umowy najmu) :grin:. Rocznik 2018, wersja Prestige 4x4, kolor Misty Silver, obecny przebieg ~22tys.km, myślę, że do lipca nie nastukam więcej niż 30tys.km. Tylko cena będzie zapewne w przedziale 110-120tys. zł.

Tyle, że ja bym jej nie wziął nawet za połowę tej ceny... sam napęd hybrydowy jest super, ale Toyota to jednak nie moja bajka. Zbyt wiele w tym aucie jest oszczędności, które na codzień zwyczajnie przeszkadzają:
- brak pamięci ustawień fotela kierowcy przy elektr. sterowaniu - przy 2 kierowcach w domu to koszmar (po co w ogóle ta elektryka? Przy manualu to przynajmniej wiadomo o ile ząbków fotel przesunąć)
- te cholerne niepodświetlane guziki, zwłaszcza od składania lusterek - doprowadzają do szewskiej pasji
- brak klimatyzowanego któregokolwiek schowka
- brak nawiewu na tylną kanapę - przy małych dzieciach to spory problem
- przedpotopowy infotainment (brak AA/CP)
No i przy rodzinie 2+2 (gdzie potrzebne są 2 foteliki) RAV4 jest po prostu za mała (z tyłu nie posadzisz 3 pasażera, pojemność i ustawność bagażnika też bez rewelacji) i jako "Recreational Activity Vehicle" zupełnie się nie sprawdza :thumbdown:
Także tego...
Następca będzie pozbawiony tych wad (prawdopodobnie Ford S-Max, lub ewentualnie Skoda Kodiaq - zadecydują jazdy próbne na wiosnę).
Byłem dzisiaj porównać Skodę Kodiaq, do Rav4 . Z zewnątrz skoda dłuższa o 9,5 cm , wysokość dokładnie taka sama 167cm, szerokość skoda 4 cm szersza.
Wnętrze skody jak dla mnie bez pomysłu wygląda tak samo jak w VW Polo, golfie , Passacie . Z tyłu, jak przypniesz dwa foteliki dziecięce ,to  też nie posadzisz  3 osoby.
Reszta to kwesta ceny , im więcej wydasz tak samo jak w Toyocie , tym więcej będziesz miał w wyposażeniu.
Gdybym miał Skodę porównać do NOWEJ wersji Rav4 produkowanej teraz  , to skoda wyglądem zewnętrznym i wewnętrznym , ,,daleko za murzynami,,
Nie można również zapomnieć co w skodzie jest za motor, poprawiony TSI , warto poczytać zanim kupisz.
Podsumowując , wolę nie wysilony silnik o większej pojemności w Toyocie Rav4 4 generacji , lub silnik turbo w Toyocie Rav4 5 generacji ,

Nie licz również na to że twoją ,,starą toyota,, ktoś kupi za 110-120tys , za tyle można kupić nową , rav4 V z 2020r, lub z małym przebiegiem lepiej doposażona z 2019r.

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-comfort-2-0-benzyna-4x2-173km-pakiet-style-kamera-cofania-felgi-18-ID6DvrWW.html#6d6163be21
RAV4 2.5 hybrid

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Grudnia 2020, 20:41:16 »
turbo
Nie ma Turbo w żadnym silniku RAV4 V

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Grudnia 2020, 20:51:23 »
turbo
Nie ma Turbo w żadnym silniku RAV4 V

Masz rację  , oglądałem jeszcze dzisiaj i jeździłem nową Hondą  CRV , i to tam jest  silnik z turbiną ,zresztą świetny <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Grudnia 2020, 00:01:01 »
I to jest dokładnie to co i ja dostrzegłem jeżdżąc i skodą i hondą i mazdą i rav4. Jeździłem Jeszce tiguanem, Xtrail, Mitsubishi eclipse cross czy jak mu tam, cx40, citroen c5, audi q3 I alfa stelvio ( dwa ostatnie dwuletni i roczny)
U mnie po jazdach wygrała Alfa, ale się jej "legrndarnej" jakości jako marki trochę obawiałem,  druga była mazda, tu wqrwił mnie sprzedawca (zresztą już po raz drugi bo wcześniej o 4 lata też, choć inna osoba) skoda trzeszczala z tylu jak stary tapczan i...tsi/dsg. Bałem się w to wchodzić po doświadczeniach kolegi.
Honda i Toyota...U mnie było wskazanie na hondę, ze względu na świetnego sprzedawcę od lat, który nic nie owija w bawełnę i jest ze mną w kontakcie od civic, która miałem dawno temu. Ale gdy spróbowałem możliwości napędu ravki...Mam ją i lubię coraz bardziej mimo jej małych mankamentów.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 00:03:19 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Grudnia 2020, 00:14:17 »
I to jest dokładnie to co i ja dostrzegłem jeżdżąc i skodą i hondą i mazdą i rav4. Jeździłem Jeszce tiguanem, Xtrail, Mitsubishi eclipse cross czy jak mu tam, cx40, citroen c5, audi q3 I alfa stelvio ( dwa ostatnie dwuletni i roczny)
U mnie po jazdach wygrała Alfa, ale się jej "legrndarnej" jakości jako marki trochę obawiałem,  druga była mazda, tu wqrwił mnie sprzedawca (zresztą już po raz drugi bo wcześniej o 4 lata też, choć inna osoba) skoda trzeszczala z tylu jak stary tapczan i...tsi/dsg. Bałem się w to wchodzić po doświadczeniach kolegi.
Honda i Toyota...U mnie było wskazanie na hondę, ze względu na świetnego sprzedawcę od lat, który nic nie owija w bawełnę i jest ze mną w kontakcie od civic, która miałem dawno temu. Ale gdy spróbowałem możliwości napędu ravki...Mam ją i lubię coraz bardziej mimo jej małych mankamentów.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

ale widzę że masz PB , a nie hybrydę , dlaczego tak wybrałeś??
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Grudnia 2020, 00:28:39 »
a) bo była wtedy sporo droższa
b) sprawdzony napęd AWD
c) styl użytkowania
d) nie jestem fanem aczkolwiek I nie wrogiem po prostu nie ma to dla mnie większego znaczenia. Jeśli za te same pieniądze dziś miałbym wybór takich samych wersji to chyba wziął bym hybrydę że względu na większą moc. Na 100% jednak z napędem. 
Oszczędność 5-8 zł na 100 km kompletnie mnie nie racuje :)
Jeśli SUV tej wielkości spała poniżej 10l (u mnie ok.8) to czego chcieć więcej
Do tego to bardzo udany silnik z powodzeniem stosowany od 8 lat z poprawkami. Lubię sprawdzone mechanizmy.

Ale jeśli CRV to tylko 2.0 hybrid, ten 1.5 turbo już wycofali. Były problemy i w zależności od rodzaju tras, komputer potrafił wezwać na zmianę oliwy po 3-4 kkm!!!
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 00:38:49 wysłana przez Krisman »

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Grudnia 2020, 10:55:19 »
Do tego to bardzo udany silnik z powodzeniem stosowany od 8 lat z poprawkami. Lubię sprawdzone mechanizmy.
Silnik o którym piszesz czyli 2.0 benzyna o oznaczeniu 3ZRFAE był już montowany w RAV4 III od 12/2008  i do końca produkcji RAV4 IV czyli 09/2018 jego oznaczenie się nie zmieniło, tylko tak jak napisałeś przechodził pewne modyfikacje ale jego główne zalety czyli wtrysk pośredni i automatyczne kasowanie luzów zaworowych były w nim od początku produkcji do jej końca. Był on też montowany np. w Avensisie od 11/2008 do 06/2018.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:07:12 »
Silnik o którym piszesz czyli 2.0 benzyna o oznaczeniu 3ZRFAE był już montowany w RAV4 III od 12/2008  i do końca produkcji RAV4 IV czyli 09/2018 jego oznaczenie się nie zmieniło, tylko tak jak napisałeś przechodził pewne modyfikacje ale jego główne zalety czyli wtrysk pośredni i automatyczne kasowanie luzów zaworowych były w nim od początku produkcji do jej końca. Był on też montowany np. w Avensisie od 11/2008 do 06/2018.
No to ja wybrałbym Hondę

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:43:58 »

Mój silnik to M20A-FKS

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl