Autor Wątek: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO  (Przeczytany 31547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO
« Odpowiedź #75 dnia: 31 Grudnia 2020, 00:29:46 »
@darek60 napisał:
"Też  się nad tym zastanawiam. Taka co mi pasuje z wyposażeniem teraz kosztuje ok 90tys--93tys zł. Dokupię jeszcze opony i będzie 95tys. Nowej generacji Ravki zaczęły się pojawiać poniżej 110tys, a tą z tego ogłoszenia na pewno kupiło by się za 105tys."

Moim zdaniem, nawet ciut taniej ;)
Za tą samą wersję nową z salonu, ale z XII 2019 dałem 124k z AWD i NAVI.

Jeśli to nie tajemnica możesz napisać  ile płacisz autocasco ?
Jak był nowy i po roku teraz ??
Kupiłeś ubezpieczenie pakietowe u dealera , czy na własną rękę u agenta ubezpieczeniowego?
RAV4 2.5 hybrid

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 31 Grudnia 2020, 09:47:58 »
Dodam tylko 2 słowa od siebie.

Przed zakupem obecnej chciałem właśnie kupić poprzedni model. Oglądałem kilka ale przy kwocie 110tyś - 120tyś chciałem auto bliskie ideałowi z niskim przebiegiem. W dobrej kasie i z dobrym wyposażeniem najlepiej wyglądały wersje sprowadzone z Kanady ale nigdy bym nie kupił auta z innego kontynentu (bazuje na doświadczeniach znajomych którzy to zrobili).

Miałem jedną RAV4 nagraną, rocznik 2017 Hybryda do obejrzenia w Warszawie. Umówiłem się na przegląd auta w salonie Żerań. Już po vin było coś podejrzanego. Auto na rynek rosyjski, kupione na Ukrainie a sprowadzone z Austrii. Po 2h przeglądu, salon okazał się bardzo pomocny, doszli do wniosku że jest podejrzenie że auto ma przebite nr. Za przegląd miałem zapłacić 500zł, ale z uwagi na sytuacje policzyli mnie 100zł.

Zacząłem drążyć temat i... wyszło na to że najprawdopodobniej, tak na 99% auto było skradzione, i przyspawali w miejsce blaszki z VIN nową od rozbitego auta. Odpuściłem temat, ówczesny właściciel auta był załamany. Kierownik salonu nabrał podejrzeń, bo farba psiknięta na blaszkę z VIN wydawała się nieco w innym odcieniu.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 31 Grudnia 2020, 10:24:58 »
Dodam tylko 2 słowa od siebie.

Przed zakupem obecnej chciałem właśnie kupić poprzedni model. Oglądałem kilka ale przy kwocie 110tyś - 120tyś chciałem auto bliskie ideałowi z niskim przebiegiem. W dobrej kasie i z dobrym wyposażeniem najlepiej wyglądały wersje sprowadzone z Kanady ale nigdy bym nie kupił auta z innego kontynentu (bazuje na doświadczeniach znajomych którzy to zrobili).

Miałem jedną RAV4 nagraną, rocznik 2017 Hybryda do obejrzenia w Warszawie. Umówiłem się na przegląd auta w salonie Żerań. Już po vin było coś podejrzanego. Auto na rynek rosyjski, kupione na Ukrainie a sprowadzone z Austrii. Po 2h przeglądu, salon okazał się bardzo pomocny, doszli do wniosku że jest podejrzenie że auto ma przebite nr. Za przegląd miałem zapłacić 500zł, ale z uwagi na sytuacje policzyli mnie 100zł.

Zacząłem drążyć temat i... wyszło na to że najprawdopodobniej, tak na 99% auto było skradzione, i przyspawali w miejsce blaszki z VIN nową od rozbitego auta. Odpuściłem temat, ówczesny właściciel auta był załamany. Kierownik salonu nabrał podejrzeń, bo farba psiknięta na blaszkę z VIN wydawała się nieco w innym odcieniu.
Czasami warto dodać parę tysięcy do zakupu auta i kupić auto przez Toyota Plus, a szukać  okazji po komisach .Niepotrzebne nerwy i rozczarowania.
Co do amerykańców to faktycznie ,chyba 99% walniętych sprowadzają , chciałem żonie kupić Mustanga , ale jak zobaczyłem przez ile rąk to przechodzi ,zdecydowałem się na SLK z Niemiec
RAV4 2.5 hybrid

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Grudnia 2020, 14:10:48 »
Temat się rozkręca ale powróce do swojego pytania/prośby: możecie przedstawić plusy i minusy 4 i 5 generacji w wersji hybrydowej?

Kupić uzywaną 4 generacje czy kredytować się i kupić 5 generacje?  :grin:

Mam ten sam problem ale ja i tak bede lisingowal czy stara gen czy nową...nowa jest super ale droga...stara tez jest super jak sie zagazuje...i przepali jedynie 18zł/100km w mieście, 35zł w trasie przy pałowaniu :)..różnica w cenie 30 - 40 tys....trudny wybór. Napisz jak zdecydujesz i co Cię przekonało do decyzji, moze pomożesz innym. Wesołego Nowego Roku.

W 4 generacji masz silnik z pośrednim wtryskiem w hybrydzie więc jak zamierzasz montować LPG  to benzynę będzie Ci palił tylko praktycznie do czasu zagrzania się i przełączenia na LPG.
W 5 generacji masz silnik który wykorzystuje połączenie wtrysku bezpośredniego z pośrednim  więc na każde przejechane 100km będzie Ci palił dodatkową ilość benzyny tu masz podane na podstawie krótkiego testu ile to wynosi:

https://www.youtube.com/watch?v=l8tTArSTkXw

Instalacja LPG do 4 będzie tańsza niż do 5.

W RAV4 5 2.0 benzyna to silnik na bezpośrednim wtrysku.

Offline ducker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 31 Grudnia 2020, 15:00:22 »
Temat się rozkręca ale powróce do swojego pytania/prośby: możecie przedstawić plusy i minusy 4 i 5 generacji w wersji hybrydowej?

Kupić uzywaną 4 generacje czy kredytować się i kupić 5 generacje?  :grin:

Mam ten sam problem ale ja i tak bede lisingowal czy stara gen czy nową...nowa jest super ale droga...stara tez jest super jak sie zagazuje...i przepali jedynie 18zł/100km w mieście, 35zł w trasie przy pałowaniu :)..różnica w cenie 30 - 40 tys....trudny wybór. Napisz jak zdecydujesz i co Cię przekonało do decyzji, moze pomożesz innym. Wesołego Nowego Roku.

W 4 generacji masz silnik z pośrednim wtryskiem w hybrydzie więc jak zamierzasz montować LPG  to benzynę będzie Ci palił tylko praktycznie do czasu zagrzania się i przełączenia na LPG.
W 5 generacji masz silnik który wykorzystuje połączenie wtrysku bezpośredniego z pośrednim  więc na każde przejechane 100km będzie Ci palił dodatkową ilość benzyny tu masz podane na podstawie krótkiego testu ile to wynosi:

https://www.youtube.com/watch?v=l8tTArSTkXw

Instalacja LPG do 4 będzie tańsza niż do 5.

W RAV4 5 2.0 benzyna to silnik na bezpośrednim wtrysku.

dodam iż...w hybrydach montują nowe reduktory z podgrzewaczem elektrycznym jakimś...ze szybciej sie przełącza na lpg...przez co mniej pb zuzywa

a mam jeszcze pytanie do znawców silnika 2.5...jakie max przebiegi znacie?
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2020, 15:09:09 wysłana przez ducker »

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Grudnia 2020, 15:14:25 »
a mam jeszcze pytanie do znawców silnika 2.5...jakie max przebiegi znacie?
Tu masz taką RAV4 IV , salon PL z 2016 r. z przebiegiem 286 000 km:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-ID6DvNlC.html#66bb24c8fb

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 31 Grudnia 2020, 16:33:08 »
dodam iż...w hybrydach montują nowe reduktory z podgrzewaczem elektrycznym jakimś...ze szybciej sie przełącza na lpg...przez co mniej pb zuzywa
W 5 generacji tak to wygląda w przypadku hybrydy:

Cytuj (zaznaczone)
Spalanie gazu LPG w Toyota RAV4 Hybrid

We wspomnianym modelu pojazdu w miejscu koła zapasowego zamontowany został toroidalny zbiornik o pojemności 62 litrów, który pozwala na zatankowanie około 50 litrów gazu. Zawór tankowania w całości umieszczony został pod klapką wlewu benzyny i nie ma potrzeby stosowania adaptera. Spalanie benzyny w tym modelu waha się między 6 a 7 litrów. Podczas litrażowania pojazdu na autostradzie (nie przekraczając prędkości 120 km/h) uzyskano następujące osiągi 6,8l gazu i 1,5l benzyny. W przypadku jazdy w zmiennych warunkach spalanie wyniosło 5,5l gazu i 0,8l benzyny. Powyższe wartości dotyczą przejechania 100 km.

https://gazautomix.pl/toyota-rav4-instalacja-lpg/

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #82 dnia: 31 Grudnia 2020, 20:35:36 »

Cytuj (zaznaczone)

We wspomnianym modelu pojazdu w miejscu koła zapasowego zamontowany został toroidalny zbiornik o pojemności 62 litrów, który pozwala na zatankowanie około 50 litrów gazu. Zawór tankowania w całości umieszczony został pod klapką wlewu benzyny i nie ma potrzeby stosowania adaptera. Spalanie benzyny w tym modelu waha się między 6 a 7 litrów. Podczas litrażowania pojazdu na autostradzie (nie przekraczając prędkości 120 km/h) uzyskano następujące osiągi 6,8l gazu i 1,5l benzyny. W przypadku jazdy w zmiennych warunkach spalanie wyniosło 5,5l gazu i 0,8l benzyny. Powyższe wartości dotyczą przejechania 100 km.

To jest naciąganie kasy po pierwsze że nie powiedzieli ile kosztuje przegląd coroczny co jest obowiązkowe nawet w nowych autach. Co roku musisz wymienić filtry, a czasem zdarza że krócej jeśli będzie syf. Na pewno sterowniki Toyoty nie będą dogadywać z sterownikami lpg i może zdarzyć "check", że albo szukać winowajcy w silniku albo w lpg, a to jest pracochłonne i tak będzie często widywał w serwisie. Świece będą częściej wymienione i nawet niewiadomo czy panewki będą wołać o pomoc i to nie żarty. Gorzej kto ma garaż w domu jednorodzinnym musi mieć wentylację przy podłodze inaczej nie ubezpieczysz domu. Myślałem o tym jak można dużo zaoszczędzić , ale wtedy to już ktoś musi rocznie min. 50 tys.km przejechać.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Grudnia 2020, 21:27:24 »
Trochę przesady z tym negatywnym podejściem do LPG. Tyle aut w tym pewnie tysiące Toyotek lata na gazie ( Ulubione autko taxi hybryda plus gaz) i jakoś nie słychać aby wszystkie nagle padły - choć zapewne usterki się zdarzają :)  Mam jedno autko na gazie i mój ubezpieczyciel nie wymagał dodatkowej wentylacji przy podłodze.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #84 dnia: 31 Grudnia 2020, 21:41:26 »

Cytuj (zaznaczone)

To jest naciąganie kasy po pierwsze że nie powiedzieli ile kosztuje przegląd coroczny co jest obowiązkowe nawet w nowych autach. Co roku musisz wymienić filtry, a czasem zdarza że krócej jeśli będzie syf. Na pewno sterowniki Toyoty nie będą dogadywać z sterownikami lpg i może zdarzyć "check", że albo szukać winowajcy w silniku albo w lpg, a to jest pracochłonne i tak będzie często widywał w serwisie. Świece będą częściej wymienione i nawet niewiadomo czy panewki będą wołać o pomoc i to nie żarty. Gorzej kto ma garaż w domu jednorodzinnym musi mieć wentylację przy podłodze inaczej nie ubezpieczysz domu. Myślałem o tym jak można dużo zaoszczędzić , ale wtedy to już ktoś musi rocznie min. 50 tys.km przejechać.
Same glupoty.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 31 Grudnia 2020, 22:25:22 »
Czekamy aż nam objaśnisz jak jest dobrze , bo krytykować jak każda teściowa to każdy umie <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #86 dnia: 01 Stycznia 2021, 08:12:36 »
@darek60 napisał:
"Też  się nad tym zastanawiam. Taka co mi pasuje z wyposażeniem teraz kosztuje ok 90tys--93tys zł. Dokupię jeszcze opony i będzie 95tys. Nowej generacji Ravki zaczęły się pojawiać poniżej 110tys, a tą z tego ogłoszenia na pewno kupiło by się za 105tys."

Moim zdaniem, nawet ciut taniej ;)
Za tą samą wersję nową z salonu, ale z XII 2019 dałem 124k z AWD i NAVI.

Jeśli to nie tajemnica możesz napisać  ile płacisz autocasco ?
Jak był nowy i po roku teraz ??
Kupiłeś ubezpieczenie pakietowe u dealera , czy na własną rękę u agenta ubezpieczeniowego?
Pakiet full w PZU przez ASO 2800-2900, piszę będąc na dyżurze dokładnie nie pamiętam, ale w tym zakresie co podałem. Znaczenie ma wiek, historia i miasto. U mnie 50+/historia bdb/Szczecin.
W drugim roku Ci nie podam, bo kupione w 2020.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ducker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 01 Stycznia 2021, 10:04:14 »

Cytuj (zaznaczone)

lpg w starej generacji zwróci sie po 20 tys. czyli w rok..na filmie pisza ze 10 tys...ale w miescie jednak palimy mniej lpg...wiec przesadzają sporo.
https://www.youtube.com/watch?v=MT7W5h_DinI
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2021, 10:07:49 wysłana przez ducker »

Offline muchu_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 20 Lutego 2021, 21:02:23 »
wracam do tematu zakupu Rav4 4 w wersji hybrydowej - czytałem, że napęd 4x4  w 4 generacji nie jest zbyt wydajny ale testy na rolakch mnie rozczarowały
https://www.youtube.com/watch?v=YvNaiXzdtnM

Jak ten napęd sprawdza się w praktyce?

Mieszkam na wsi, jeżdzę na ryby i nie wiem czy ten napęd 4x4 mnie zadowoli.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Lutego 2021, 22:34:38 »
Gdzieś tam na forum wyrzygałem się na metodologię tych testów, które IMHO nie są warte funta kłaków...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl