Autor Wątek: akcja serwisowa auris hybryda zmiana oprogramowania falownik  (Przeczytany 4499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mdziubecki

• Prawie Toyot
akcja serwisowa auris hybryda zmiana oprogramowania falownik
« dnia: 28 Grudnia 2020, 14:30:24 »
Witam.
Jakieś 3 tygodnie temu otrzymałem pocztą zaproszenie do ASO na akcję serwisową.  Z pisma wynikało, że trzeba wgrać poprawkę do oprogramowania modułu hybrydowego bo w niektórych autach są problemy z przeciążeniem FALOWNIKA. Pojechałem zrobiłem, bo przecież kto by chciał mieć usterkę falownika. Niestety z moich obserwacji przepływu prądu w aucie wynika, że to nowe oprogramowanie to nic innego jak kastracja doładowania elektrycznego. W moim odczuciu jest znacznie mniej doładowania elektrycznego zarówno przy oszczędnej jak i agresywnej jeździe. Skutkuje to tym, że jeżdżąc podręcznikowo hybrydowo mam cały czas pełny akumulator a doładowanie elektryczne przy ruszaniu nie jest w stanie go na bieżąco zużywać. Bateria zamiast pracować na poziomie naładowania 20-80 proc u mnie jest ciągle na 90 proc a dwa razy nawet na 100 proc (wszystkie cele na wskaźniku zielone). W takiej sytuacji zapala się samoczynnie silnik bez powodu. Istotna różnica przy ruszaniu. Przed wizytą w serwisie gdy ruszałem delikatnie to do 30km/h elektryk a potem dalej delikatne wspomaganie rozpędzania elektrykiem. Teraz już tego nie ma. Tylko benzyna rozpędza no chyba, że akumulator jest przepełniony  to coś tam puszcza doładowania. Oczywiście wzrosło mi spalanie. Jednym słowem moim zdaniem to nowe oprogramowanie to amatorka czyli najprostszym sposobem na wydłużenie bezawaryjnej pracy falownika stało się obcięcie jego obciążenia.
Przypomina mi się jak Volkswagen aby sprostać wymaganiom norm spalin (dieselgate) wzywał ludzi do serwisu na aktualizację oprogramowania (obcięcie mocy).
Czekam na wasze obserwacje. Jeżeli moje spostrzeżenia się potwierdzą to jadę wgrać oryginalne oprogramowanie .

Offline max117

• Toyot Leżący
  • *
Odp: akcja serwisowa auris hybryda zmiana oprogramowania falownik
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2020, 14:42:02 »

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2020, 15:51:55 »
Ja osobiście po aktualizacji nie odczułem zmiany ani w zachowaniu HSD jak i reakcji na moje działania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2020, 16:15:02 »
To co opisujesz, wygląda po prostu na niską temperaturę zewnętrzną w Twoim rejonie :) Wyłącz ogrzewanie i wtedy potestuj. Ogólnie większość osób nie odczuła prawie nic po tej aktualizacji. Ja osobiście odczułem, że włączenie trybu B z górki jest bardziej płynne i to wszystko.

Witam.
Jakieś 3 tygodnie temu otrzymałem pocztą zaproszenie do ASO na akcję serwisową.  Z pisma wynikało, że trzeba wgrać poprawkę do oprogramowania modułu hybrydowego bo w niektórych autach są problemy z przeciążeniem FALOWNIKA. Pojechałem zrobiłem, bo przecież kto by chciał mieć usterkę falownika. Niestety z moich obserwacji przepływu prądu w aucie wynika, że to nowe oprogramowanie to nic innego jak kastracja doładowania elektrycznego. W moim odczuciu jest znacznie mniej doładowania elektrycznego zarówno przy oszczędnej jak i agresywnej jeździe. Skutkuje to tym, że jeżdżąc podręcznikowo hybrydowo mam cały czas pełny akumulator a doładowanie elektryczne przy ruszaniu nie jest w stanie go na bieżąco zużywać. Bateria zamiast pracować na poziomie naładowania 20-80 proc u mnie jest ciągle na 90 proc a dwa razy nawet na 100 proc (wszystkie cele na wskaźniku zielone). W takiej sytuacji zapala się samoczynnie silnik bez powodu. Istotna różnica przy ruszaniu. Przed wizytą w serwisie gdy ruszałem delikatnie to do 30km/h elektryk a potem dalej delikatne wspomaganie rozpędzania elektrykiem. Teraz już tego nie ma. Tylko benzyna rozpędza no chyba, że akumulator jest przepełniony  to coś tam puszcza doładowania. Oczywiście wzrosło mi spalanie. Jednym słowem moim zdaniem to nowe oprogramowanie to amatorka czyli najprostszym sposobem na wydłużenie bezawaryjnej pracy falownika stało się obcięcie jego obciążenia.
Przypomina mi się jak Volkswagen aby sprostać wymaganiom norm spalin (dieselgate) wzywał ludzi do serwisu na aktualizację oprogramowania (obcięcie mocy).
Czekam na wasze obserwacje. Jeżeli moje spostrzeżenia się potwierdzą to jadę wgrać oryginalne oprogramowanie .

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2020, 19:47:38 »
Ja mam zmienione oprogramowanie (akcja serwisowa modułu hybrydowego) i bateria normalnie się rozładowuje w zakresie 20% - 80% a więc to nie wina oprogramowania chyba że ci zły soft wgrali.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2020, 23:32:16 »
PS. napisz jaką dostałeś odpowiedź na "wgranie oryginalnego oprogramowania"?
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2021, 15:10:26 »
W moim odczuciu jest znacznie mniej doładowania elektrycznego zarówno przy oszczędnej jak i agresywnej jeździe. Skutkuje to tym, że jeżdżąc podręcznikowo hybrydowo mam cały czas pełny akumulator a doładowanie elektryczne przy ruszaniu nie jest w stanie go na bieżąco zużywać.

Jest dokładnie tak jak piszesz kolego. Zauważyłem już na drugi dzień po wgraniu nowego softu, że bateria ładuje się wyżej, ale o dziwo specjalnie tego nie czuję pod butem. Również dość niespodziewanie delikatnie mniej pali w trasie. Nie była to również jakaś "drobna popraweczka", bo na przeglądzie nie mogli mi po jej wgraniu od razu przedłużyć gwarancji na baterię HV, gdyż, cytuję "będzie to możliwe dopiero po przejechaniu minimum 500 km". Dziwne to i głupie, ale w Toyocie już mnie nic nie zaskoczy.

Pozdawiam, bNDT
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2021, 15:43:15 wysłana przez baNDiT »

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2021, 23:33:14 »
A jakich konkretnie Hybryd dotyczy ta akcja ? Pytam bo właśnie kupuję używaną hybrydę- to Auris 135 Hybrid HSD z rocznika 2018.

I druga kwestia - czy można w jakoś sposób samodzielnie okreslić jaką ma się obecnie wersję softu falownika ?

pzdr Nix
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2021, 23:48:13 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lutego 2021, 06:41:14 »
A jakich konkretnie Hybryd dotyczy ta akcja ? Pytam bo właśnie kupuję używaną hybrydę- to Auris 135 Hybrid HSD z rocznika 2018.

I druga kwestia - czy można w jakoś sposób samodzielnie okreslić jaką ma się obecnie wersję softu falownika ?

pzdr Nix

Samemu możesz sprawdzić wchodząc tutaj i podając VIN: https://serviceactions.sites.toyota.pl/ :)
Moja Toyotka już się tam nie pojawia (bo ma aktualizacje)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2023, 09:23:40 »
Nie ma to jak znakomite zakończenie roku z extra-tematami na koniec

Efekty przyśpieszenia na tempomacie - rocznik 2013

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 09:39:08 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2023, 10:56:20 »
W moim odczuciu jest znacznie mniej doładowania elektrycznego zarówno przy oszczędnej jak i agresywnej jeździe. Skutkuje to tym, że jeżdżąc podręcznikowo hybrydowo mam cały czas pełny akumulator a doładowanie elektryczne przy ruszaniu nie jest w stanie go na bieżąco zużywać.

Jest dokładnie tak jak piszesz kolego. Zauważyłem już na drugi dzień po wgraniu nowego softu, że bateria ładuje się wyżej, ale o dziwo specjalnie tego nie czuję pod butem. Również dość niespodziewanie delikatnie mniej pali w trasie. Nie była to również jakaś "drobna popraweczka", bo na przeglądzie nie mogli mi po jej wgraniu od razu przedłużyć gwarancji na baterię HV, gdyż, cytuję "będzie to możliwe dopiero po przejechaniu minimum 500 km". Dziwne to i głupie, ale w Toyocie już mnie nic nie zaskoczy.

Pozdawiam, bNDT

był odlączany aukumulator i dlatego dopiero po 500km. Miałem tak przy okazji innej naprawy gdzie był odłączany aku i chciałem zrobić test baterii

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2023, 14:05:00 »
Efekty przyśpieszenia na tempomacie

Przepraszam ale nie kumam. Co znaczy powyższy wpis - że jak ktoś zwiększa prędkość przyciskami od tempomatu, to robi się dziura w ścianie silnika?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 14:09:38 wysłana przez carinae20gli »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2023, 14:31:34 »
Też jestem ciekaw rozwinięcia tematu.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2023, 14:54:47 »
Z tego co widzę na zdjęciu,to dziura w inwerterze.Widać że spowodowana zwarciem lub bardzo wysoką temperaturą,która stopiła aluminium.Pytanie,czy usterka spowodowana zmianą oprogramowania,czy przed zmianą oprogramowania i czy akcja serwisowa dotyczy właśnie takiego przypadku.
lewy

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2023, 15:23:10 »
Co znaczy powyższy wpis

Gdy przywraca się prędkość zapamiętaną na tempomacie a samochód jedzie wolniej - tempomat wtedy przyśpiesza maksymalną dostępną mocą. Z relacji Klienta stało się to na A4 właśnie w ten sposób.

czy przed zmianą oprogramowania i czy akcja serwisowa dotyczy właśnie takiego przypadku.

Oczywiście akcja była wykonana

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 15:28:45 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl