Autor Wątek: Auris hybryda a przyczepka???  (Przeczytany 11643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pala81

• Toyot Leżący
  • *
Auris hybryda a przyczepka???
« dnia: 29 Grudnia 2020, 11:09:35 »
Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na pytanie niby proste a jednak.
Czy aurisem hybrydą 2014 moge ciągnąć przyczepkę na haku fabrycznym? Niby przeznaczonym do rowerów.
Tak?
Nie?
Może ktoś wytłumaczy? Chce kupić aurisa i ma hak na którym dosłownie 4,5 razy latem chciałbym wozić lekką przyczepkę z odpadami z ogrodu. Nic ciężkiego,drogą nie publiczną.
Podpowiedzcie proszę bo coś szukanie mi nie wychodzi.

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Auris hybryda a przyczepka???
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:21:05 »
Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na pytanie niby proste a jednak.
Czy aurisem hybrydą 2014 moge ciągnąć przyczepkę na haku fabrycznym? Niby przeznaczonym do rowerów.
Tak?
Nie?
Może ktoś wytłumaczy? Chce kupić aurisa i ma hak na którym dosłownie 4,5 razy latem chciałbym wozić lekką przyczepkę z odpadami z ogrodu. Nic ciężkiego,drogą nie publiczną.
Podpowiedzcie proszę bo coś szukanie mi nie wychodzi.
w instrukcji obsługi było napisane że można
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:30:10 »
Ja miałem dylemat w ogóle z montażem haka. Kiedyś chciałem zamontować właśnie do Aurisa HSD 2015r. i tylko do bagażnika na rowery. W serwisie powiedzieli że jeżeli auto fabryce nie zostało wyposażone w zestaw(pakiet) do montażu haka, to nie ma już możliwości uzyskania homologacji. Jeżeli auto ma taki hak zamontowany "na dziko", a nie słyszałem czymś takim jak legalny hak tylko do rowerów czy tylko do ciągania to faktycznie jazda po niepublicznych drogach może być pewnym rozwiązaniem

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2020, 16:14:29 »
Dopuszczalna masa przyczepy jest wpisana w dowodzie rejestracyjnym w pozycjach O.1 i O.2

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2020, 19:12:28 »
Odpowiem jako diagnosta.

Spójrzcie na tabliczkę znamionową na lewym słupku . Macie 4 masy

1. DMC pojazdu
2. DMC zestawu pojazdu
3. Nacisk osi przedniej
4. Nacisk osi drugiej

Jeśli 2. Masa jest równa 1. Możemy mieć uchwyt rowerowy lecz nie możemy ciągnąć przyczepki jakiejkolwiek
Jeśli 2. Masa jest równa " 0 " lub jest " - " lub po prostu puste pole nie wolno nam montować nawet uchwytu rowerowego.
Jeśli 2 masa jest większa od 1 oznacza to , że możemy mieć zamontowanego haka , a MMC przyczepki Z HAMULCEM może wynosić  Masa2-Masa1=wynik ( dopuszczone są inne masy po wyciągu z swiadectwa homologacji )W dowodzie często masy są pomijane , przez kolejne wydziały komunikacyjne , a tabliczka jest kolokwialnie " święta ".

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 19:14:19 wysłana przez talib1990 »

Offline betun

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maja 2021, 10:08:33 »
Odpowiem jako diagnosta.

1. DMC pojazdu
2. DMC zestawu pojazdu
3. Nacisk osi przedniej
4. Nacisk osi drugiej

Jeśli 2. Masa jest równa 1. Możemy mieć uchwyt rowerowy lecz nie możemy ciągnąć przyczepki jakiejkolwiek
Jeśli 2. Masa jest równa " 0 " lub jest " - " lub po prostu puste pole nie wolno nam montować nawet uchwytu rowerowego.
Jeśli 2 masa jest większa od 1 oznacza to , że możemy mieć zamontowanego haka , a MMC przyczepki Z HAMULCEM może wynosić  Masa2-Masa1=wynik ( dopuszczone są inne masy po wyciągu z swiadectwa homologacji )W dowodzie często masy są pomijane , przez kolejne wydziały komunikacyjne , a tabliczka jest kolokwialnie " święta ".

Hej, dzięki za fachową odpowiedź.
Jedyne co mnie zastanawia czy po zamontowaniu haka do przewozu rowerów, diagnosta nie przyczepi się, że owo urządzenie nie jest wbite w dowód.
Druga sprawa, przy kolizji - ubezpieczyciel nie będzie egzekwował tego samego?

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Maja 2021, 10:13:59 »
Odpowiem jako diagnosta.

1. DMC pojazdu
2. DMC zestawu pojazdu
3. Nacisk osi przedniej
4. Nacisk osi drugiej

Hej, dzięki za fachową odpowiedź.
Jedyne co mnie zastanawia czy po zamontowaniu haka do przewozu rowerów, diagnosta nie przyczepi się, że owo urządzenie nie jest wbite w dowód.
Druga sprawa, przy kolizji - ubezpieczyciel nie będzie egzekwował tego samego?
Jak sama nazwa wskazuje do przewozu rowerów jest uchwyt . To , że wygląda tak samo , ma spełniać całkowicie inne wymagania ;)

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline betun

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maja 2021, 11:03:37 »
Racja, z tym że cięzko teraz znaleźć "uchwyt", a zwykły hak można kupić.

Offline abramus

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maja 2021, 22:39:02 »
Ja szukałem haka, który można by było legalnie zamontować chyba ok 1 miesiąca i nic nie znalazłem. Jedynie serwis TOYOTY  zadeklarował się, że może mi zamontować uchwyt do bagażnika rowerowego. Zdecydowałem się i za 3500 mam już zamontowany. Uchwyt wygląda jak hak ale zasadnicza różnica to taka, że na kuli są dwa bolce, które uniemożliwiają zapięcie przyczepki. hak ma też oznaczenie, że nie służy do przyczepki oraz naklejono mi na szybie naklejkę z informacją o zakazie ciągnięcia przyczepy. z bagażnikiem na ten hak też nie jest różowo. Na tej kuli z bolcami nie da się zapiąć dowolnego bagażnika. Nie wiedząc o tym kupiłem Thule EASYFOLD XT 2 933 i się okazało, że przez te bolce nie da się zapiąć. Serwis Thule odpowiedział mi , że żaden ich bagażnik nie da się zapiąć na tego rodzaju uchwycie. Jednak ASO TOYOTA znalazło bagażnik za 1100 też THULE, który pasuje i tym sposobem za 4600 mam uchwyt i bagażnik :)

Teoretycznie wystarczyło zeszliwować te bolce z kulii by pasował każdy, ale wolałem zachować te bolce na wypadek kontroli.
Na kilku stacjach diagnostycznych nikt nie chce wystawić zaświadczenia o prawidłowym montażu twierdząc, że uchwyt tego nie wymaga. :)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maja 2021, 22:42:03 »
I jako diagnosta odpowiadam - to uchwyt rowerowy . Nie podlega jakiekolwiek weryfikacji czy badaniu dodatkowym .

Offline abramus

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2021, 12:04:37 »
I tego będę się trzymał, ale co ciekawe ASO w której zamontowano mi uchwyt odsyłali mnie na badanie diagnostyczne i do Wydziału komunikacji w celu wpisana do DR.  <zalamka>

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maja 2021, 12:06:48 »
Mi w ASO powiedzieli , że hybryda z gazem to murowany problem ;) także nie słucham ich . A ostatnio będąc w salonie   z chęcią zakupu nowej corolli tak mnie wkurw*li , że niech się pałują . Przy aucie za 120 tys zł rabatu brak , dorzucą dywaniki i matę do bagażnika

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maja 2021, 14:24:10 »
Jak spojrzysz na wyniki sprzedaży Toyoty za ostatnie 4 miesiące to zrozumiesz dlaczego, sprzedają mi się jak ciepłe bułki.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maja 2021, 14:33:06 »
Nie dali rabatu? To przynajmniej dostąpiłeś zaszczytu rozmowy z handlowcem. Mnie się to nie udało podczas ostatniej wizyty w Toyocie. Mówiąc krótko poczułem się totalnie olewany. Może wyglądam na biedaka, ale u konkurencji jakoś to nie przeszkadzało i prawie na rękach mnie nosili

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maja 2021, 14:45:47 »
W Mercedesie 2 tygodnie temu też nas "olali", a jeden z handlowców szczerze powiedział "i tak nie ma o czym gadać, bo na najbliższe 6 mc mamy wszystko sprzedane". Cóż takie czasy, że z kasą każdy "spitala".

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl