Ja szukałem haka, który można by było legalnie zamontować chyba ok 1 miesiąca i nic nie znalazłem. Jedynie serwis TOYOTY zadeklarował się, że może mi zamontować uchwyt do bagażnika rowerowego. Zdecydowałem się i za 3500 mam już zamontowany. Uchwyt wygląda jak hak ale zasadnicza różnica to taka, że na kuli są dwa bolce, które uniemożliwiają zapięcie przyczepki. hak ma też oznaczenie, że nie służy do przyczepki oraz naklejono mi na szybie naklejkę z informacją o zakazie ciągnięcia przyczepy. z bagażnikiem na ten hak też nie jest różowo. Na tej kuli z bolcami nie da się zapiąć dowolnego bagażnika. Nie wiedząc o tym kupiłem Thule EASYFOLD XT 2 933 i się okazało, że przez te bolce nie da się zapiąć. Serwis Thule odpowiedział mi , że żaden ich bagażnik nie da się zapiąć na tego rodzaju uchwycie. Jednak ASO TOYOTA znalazło bagażnik za 1100 też THULE, który pasuje i tym sposobem za 4600 mam uchwyt i bagażnik

Teoretycznie wystarczyło zeszliwować te bolce z kulii by pasował każdy, ale wolałem zachować te bolce na wypadek kontroli.
Na kilku stacjach diagnostycznych nikt nie chce wystawić zaświadczenia o prawidłowym montażu twierdząc, że uchwyt tego nie wymaga.