Autor Wątek: Auris '19 serwis pytania  (Przeczytany 3805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iniesta5-07

• Toyot Leżący
  • *
Auris '19 serwis pytania
« dnia: 01 Stycznia 2021, 15:31:04 »
Witam ????

Mam kilka pytań do Was odnośnie przeglądu, teraz czeka mnie ten po 2 latach/30tys.km (pełny). Przebieg ok. 19tys.km.

1) Ile muszę przygotować kaski +-? ????
2) Nie robilem jeszcze nic z Klima, wszystko działa ok ale nie chciałbym zawalic kwestii z czyszczenie/odgrzybianiem, żeby później się okazało że trzeba zainwestować przez bezczynność większą kase. Po jakim czasie od nowości robiliscie coś z Klima? Słyszałem też o proporcjach w salonach Toyoty np na serwis Klima, warto czekać, często sa?
3) Poinformowano mnie ze mogę przedłużyć gwarancję auta o dodatkowe 2 lata za 2000zl. Korzystaliscie z tej opcji, myślicie ze warto?

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów, Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku! ????

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris '19 serwis pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:16:54 »
1. Zależy gdzie będziesz robić serwis. Im większe miasto to większe roboczo-godziny i koszty. Przygotuj się na 1000 PLN jeżeli materiały maja być po stronie ASO.
2. W ASO Ci sprawdza klime ale jeżeli jest szczelna to nie ma co przy niej grzebać.
3. Mialem taka gwarancje z racji że poprzedni właściciel mojej Auriski ją wykupił. Skończyła się i nie płacze bo nie była mi potrzebna.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:51:22 »
Nie robilem jeszcze nic z Klima, wszystko działa ok ale nie chciałbym zawalic kwestii z czyszczenie/odgrzybianiem, żeby później się okazało że trzeba zainwestować przez bezczynność większą kase.

Potwierdzam to, co napisał kolega wyżej, faciulala. Ja na początku eksploatacji miałem dokładnie te same dylematy, co ty. Do punktu drugiego chciałbym dodać, że warto prawidłowo dbać o klimę. Wymieniać systematycznie filtr klimatyzacji /kabinowy/, najlepiej co rok, a nie tak, jak serwisuje Toyota - co dwa lata, nie palić fajek w aucie, suszyć klimę klika minut przed dojazdem do celu /dotyczy okresu letniego, kiedy działa schładzanie wnętrza/, chyba że jeździsz codziennie, to można nie suszyć. No i warto używać klimy cały czas, cały rok. Wszystko po to, żeby nie zalęgły ci się grzyby we wnętrzu klimy i nie zaczęło śmierdzieć, bo potem to kłopotliwa sprawa się robi. Moje autko jest 3 letnie i nic nie robiono przy klimie, tylko sprawdzanie na przeglądach i na razie wszystko działa i nie śmierdzi.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2021, 19:53:21 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2021, 22:11:44 »
Poinformowano mnie ze mogę przedłużyć gwarancję auta o dodatkowe 2 lata za 2000zl. Korzystaliscie z tej opcji, myślicie ze warto?
To tak naprawdę nie jest gwarancja tylko ubezpieczenie od kosztów naprawy usterek. Sprawdź jakie są wyłączenia.  Moim zdaniem nie warto, lepiej kupić dobre ac zapewniające auto zastępcze bez limitu.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2021, 22:27:27 »
Poinformowano mnie ze mogę przedłużyć gwarancję auta o dodatkowe 2 lata za 2000zl. Korzystaliscie z tej opcji, myślicie ze warto?
To tak naprawdę nie jest gwarancja tylko ubezpieczenie od kosztów naprawy usterek. Sprawdź jakie są wyłączenia.  Moim zdaniem nie warto, lepiej kupić dobre ac zapewniające auto zastępcze bez limitu.

Można też nie kupować żadnych ubezpieczeń gwarancji i AC a zaoszczędzone pieniądze odkładać na nieprzewidziane wydatki związane z autem. Ja ostatnie AC miałem 20 lat temu (auto na kredyt - wymóg banku) i wtedy się przydało. Ale jak już nie musiałem opłacać AC to już nie opłacałem. Przez 20 lat z tego tytułu zaoszczędziłem na pół nowego auta.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2021, 22:32:16 »
Przez 20 lat z tego tytułu zaoszczędziłem na pół nowego auta
Jest ryzyko jest zabawa.  Statystycznie do AC/OC dopłacasz 100% a do GAP ponad 1000%

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2021, 00:25:25 »

Można też nie kupować żadnych ubezpieczeń gwarancji i AC a zaoszczędzone pieniądze odkładać na nieprzewidziane wydatki związane z autem. Ja ostatnie AC miałem 20 lat temu (auto na kredyt - wymóg banku) i wtedy się przydało. Ale jak już nie musiałem opłacać AC to już nie opłacałem. Przez 20 lat z tego tytułu zaoszczędziłem na pół nowego auta.  :grin:
Nie toyota, a nissan - rok 2013. 2 lata przedłużonej gwarancji i ...w piątym roku wysraxy się panewki. Diagnoza, wymiana silnika. Koszt 27k PLN... Dodatkowa gwarancja/ubezpieczenie uratowały mi 24,9k PLN (po odjęciu kosztu tej "gwarancji"}
AC, płacę od...zawsze? Czy coś zyskałem? Raz śmieszną kwotę :) Płacę za spokój. Mój zięć...firma, auta przez lata kupowane AC, w tym roku nie ubezpieczył i ...lis trafiony na Autobanie pod Berlinem zrobił spustoszenie w mazdzie. Koszt naprawy poza ASO 3,5k PLN. W ASO 7,9k PLN. Rok wcześniej gdy wracał z lotniska, poszła szyba (z czujnikami i kamerą) koszt 4,5 k PLN  jeszcze z ważnego  AC.
Można nie ubezpieczać domu całe życie i nie ponieść z tego tytułu strat, ale można raz nie zapłacić i dom spłonie. Takie życie, że płacimy za spokój lub hardcore :)
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2021, 00:31:50 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2021, 02:02:13 »
Mnie się AC bardziej przydało - raz dzik 12 kPLN i raz naprawa po próbie kradzieży - 30 kPLN

Wydłużenie gwarancji z 2 do 4 lat wykupiłem w Octavii - naprawa zaworu podciśnienia w turbo nie wyrównała kosztu a w przypadku spalonego 3-go światła stop na LEDach oraz sprzęgła które posżło po 80 kkm odmówiono naprawy gwarancyjnej.  Rozrząd zaś poczekał z koniecznością wymiany do 5 roku użytkowania.

W Aurisie nie wykupiłem i dobrze bo koszty napraw w 4 i 5 roku użytkowania wyniosły 0 zł.

Offline iniesta5-07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2021, 21:07:33 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi  :-). Wiele merytorycznych opinii, również właścicieli/eks właścicieli aurisów. Z klimą w takim razie poczekam na werdykt przeglądu, czy coś powiedzą, jeśli nic to raczej się wstrzymam. Klimę włączam cały rok. Z ubezpieczeniem dodatkowym (+2 lata) mam jeszcze trochę czasu na decyzję, na chwilę obecną nie brałbym, autko wygląda bez zarzutu, po co ich finansować dodatkowo  :-) Tak jeszcze z ciekawości... Uważacie, że jest to samochód na wiele, wiele lat? Po jakim czasie pojawiły się u Was pierwsze problemy z aurisem? Najlepiej mając od nowości, o swoje stara się bardziej  :grin:

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2021, 22:25:06 »
Nie opowiem o Aurisie, ale o Corolce E12. Pierwsze problemy to trochę po ponad 4 latach. Wymiana pompy wody. Jako że samochód trochę wtedy jeździł, to stało się przy przebiegu ~180000km. Potem miał więcej luzu by przy prawie 300000km i 15 latach zmienić właściciela, ale nie znam dalszych losów. A zmienił ot tak, po prostu, nie dlatego, że kaprysił. Oleju ani nie przybywało ani nie ubywało, skrzynia jak miała 5 biegów na poczatku, tak i na końcu, klima, jak było zbyt gorąco, to naciskało się przycisk AC i schładzała, zawieszenie przechodziło przeglądy roczne. Cóż, nuda. No czasem tylko rozrywka w postaci wymiany klocków, ewentualnie tarcz. No ale to i u konkurencji jest w standardzie.

Offline iniesta5-07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2021, 14:31:23 »
Nie opowiem o Aurisie, ale o Corolce E12. Pierwsze problemy to trochę po ponad 4 latach. Wymiana pompy wody. Jako że samochód trochę wtedy jeździł, to stało się przy przebiegu ~180000km. Potem miał więcej luzu by przy prawie 300000km i 15 latach zmienić właściciela, ale nie znam dalszych losów. A zmienił ot tak, po prostu, nie dlatego, że kaprysił. Oleju ani nie przybywało ani nie ubywało, skrzynia jak miała 5 biegów na poczatku, tak i na końcu, klima, jak było zbyt gorąco, to naciskało się przycisk AC i schładzała, zawieszenie przechodziło przeglądy roczne. Cóż, nuda. No czasem tylko rozrywka w postaci wymiany klocków, ewentualnie tarcz. No ale to i u konkurencji jest w standardzie.

Niewiele problemów, patrząc na licznik, w momencie pojawienia się problemów. Ja planuje średnio jeździć nie więcej niż 10-12tys. km, więc spodziewam się po 8-10 latach przebiegu na poziomie 100-120tys.  :-) Chciałbym uniknąć większych problemów, w głównej mierze tych kasownych  :grin: Myślicie, że to dobre auto? I oczywiście fajnie byłoby sprzedać 10-letnie auto nie za kilka tysięcy  :grin:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2021, 20:04:05 »
Myślicie, że to dobre auto?

Ktoś kiedyś powiedział, że Toyota jest jak wierny pies. Może nie powala na kolana od razu, ale jest pewna i niezawodna, w każdych warunkach. I im dłużej ze sobą obcujecie, tym bardziej do siebie pasujecie :) Bądź wiec dobrej myśli ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline wwk8480

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia 2021, 20:49:39 »
W niemieckim serwisie Toyoty koszt serwisu przy 30tys. km w Aurisie TS Kombi Hybryda wyszedł 204 Euro, w kosztach zawarte wszystkie materiały, robocizna oraz Hybrid Check.

Pozdrawiam

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2021, 09:22:00 »
W Polsce jest taniej, ja mam 100tys i narazie płace tylko za serwis olejowy co 15tys. Auto auris II FL HSD 15' no i wycieraczki przednie musiałem dodatkowo wymienić. To jedyny koszt

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2021, 10:11:45 »
W Polsce jest taniej, ja mam 100tys i narazie płace tylko za serwis olejowy co 15tys. Auto auris II FL HSD 15' no i wycieraczki przednie musiałem dodatkowo wymienić. To jedyny koszt
To jaka cena w Polsce?
Albo inaczej - ile dniówek ty musisz w polsce zapierdzielać na taki serwis a ile w DE?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl