Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Stycznia 2021, 10:27:10 »
Tak z ciekawości dziś kolejny raz sprawdzałem poziom oleju po trasie ok 20km i 5 min postoju - było 3mm powyżej max - czyli utrzymuje się stabilnie.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Stycznia 2021, 17:15:19 »
Problem z przybywaniem oleju w silnikach benzynowych przebadany przez ADAC i Shell-a w 2002r. Na 99% w silnikach z wtryskiem pośrednim, ponieważ bezpośredni wtrysk w benzynach dopiero raczkował.
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/zabojca-silnika/782jhye

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Stycznia 2021, 22:25:58 »
Znów sprawdzałem poziom oleju - tym razem po trasie Warszawa - Kielce ok 180km i 10 min postoju - 3mm powyżej max - utrzymuje się stabilnie, olej trochę czuć benzyną.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Stycznia 2021, 23:29:52 »
Problem z przybywaniem oleju w silnikach benzynowych przebadany przez ADAC i Shell-a w 2002r. Na 99% w silnikach z wtryskiem pośrednim, ponieważ bezpośredni wtrysk w benzynach dopiero raczkował.
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/zabojca-silnika/782jhye

To chyba piszą o silniku w polonezie  <zalamka>

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Stycznia 2021, 17:47:14 »
To chyba piszą o silniku w polonezie 
No Polonez był jeszcze produkowany w tym roku ale ADAC najczęściej wybiera silniki Mercedesa do swoich badań. Podałem ten przykład gdyż wiele osób uważa iż przedostawanie się benzyny do oleju jest konsekwencją użycia bezpośredniego wtrysku. Najnowsze jednostki są tylko modyfikacją serii "AR", która uchodzi za trwałą mimo posiadania wtrysku D-4S. 

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 25 Stycznia 2021, 20:41:31 »
Podałem ten przykład gdyż wiele osób uważa iż przedostawanie się benzyny do oleju jest konsekwencją użycia bezpośredniego wtrysku. Najnowsze jednostki są tylko modyfikacją serii "AR", która uchodzi za trwałą mimo posiadania wtrysku D-4S.
W tym artykule autor pisze m.in. o rozruchach na zimno, również w lecie (tak na mój rozum to zawsze jak silnik wystygnie to jest rozruch na zimno, no ale jak to ominąć - grzałka do miski olejowej + dodatkowa pompa oleju elektryczna do wstępnego naoliwienia ?) - czy wiesz co dokładnie autor ma na myśli i jak zmniejszyć negatywne tego następstwa.

Chyba znalazłem odpowiedź na pytanie - o co chodzi z tymi zimnymi rozruchami - w benzynie olej silnikowy dochodzi do właściwej temp. po ok 10 km, a w dieslu po ok 20 km.
Znacznie dłuższe odcinki niż te potrzebne do uzyskania właściwej temp. płynu chłodzącego.
https://dailydriver.pl/porady/technika/jak-dlugo-rozgrzewac-silnik-auta-oto-nasz-test/
http://dailydriver.pl/porady/technika/jak-dlugo-rozgrzewa-sie-silnik-diesla/
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2021, 21:26:22 wysłana przez Markid »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Stycznia 2021, 17:10:07 »
Chyba znalazłem odpowiedź na pytanie - o co chodzi z tymi zimnymi rozruchami - w benzynie olej silnikowy dochodzi do właściwej temp. po ok 10 km, a w dieslu po ok 20 km.
Przy odparowywaniu benzyny z oleju poza temperaturą istotne jest mieszanie oleju aby większa jego powierzchnia miała kontakt z powietrzem. W klasycznych pojazdach nikt tego nie bierze pod uwagę ponieważ silnik cały czas pracuje ale w nowych hybrydach np. w mieście silnik jest wyłączony przez 50% czasu jazdy. Dodatkowo nowa generacja silników ma pompę oleju o zmiennym wydatku ograniczającą ilość pompowanego oleju. To sprawia, że nawet z rozgrzanego oleju wolniej odparowuje benzyna.
Znalazłem w sieci trochę prehistorycznej wiedzy z instrukcji do ciągnika T25, otóż benzynę dolewano aby zmniejszyć lepkość oleju zimą i według producenta po 5h pracy silnika odparowuje 0,6 l benzyny z 7 l oleju (około 8%).
Instrukcja do Camry 2.5 mówi iż pomiędzy max i min na bagnecie jest 1,5 l oleju, co odpowiada 3 cm na bagnecie. Czytając na forum wątki o oleju w niektórych silnikach było 1 cm ponad max czyli 0,5 l benzyny w oleju (10%), jeżeli pomiary są wiarygodne to benzyna odparuje po ponad 6h ciągłej jazdy, więc lepiej jest wymienić taki olej.
Zastanawiam się czy jest to faktyczny problem np. z cieknącą pompą paliwa czy samonakręcająca panika jak w przypadku KIA CEED (https://www.youtube.com/watch?v=Ak9h6dnBE0w).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Stycznia 2021, 22:56:39 »
Zastanawiam się czy jest to faktyczny problem np. z cieknącą pompą paliwa czy samonakręcająca panika jak w przypadku KIA CEED (https://www.youtube.com/watch?v=Ak9h6dnBE0w).
Zjawisko, z tego co tu napisano, jest nienowe, jeśli więc problem jest rzeczywisty - powinien się ujawniać w postaci zwiększonej ilości zatartych lub mocno zużytych silników (np. wymagających wymiany / regeneracji elementów) w pojazdach w wieku 5 lub więcej lat. Może ktoś wie jak to widzą mechanicy z serwisów Toyoty ?

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 27 Stycznia 2021, 07:24:34 »
Byłem wczoraj w serwisie (1000km), praktycznie od początku miałem stan ponad max 3-5 mm. Spuścili trochę oleju, tak że jest minimalnie poniżej max. Zobaczymy..

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Stycznia 2021, 08:11:42 »
Byłem wczoraj w serwisie (1000km), praktycznie od początku miałem stan ponad max 3-5 mm. Spuścili trochę oleju, tak że jest minimalnie poniżej max. Zobaczymy..
Spuścili ci trochę oleju czy wymieniali na nowy?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 27 Stycznia 2021, 08:24:04 »
Spuścili ci trochę oleju czy wymieniali na nowy?
Spuścili trochę oleju, tak że jest minimalnie poniżej max. Zobaczymy..
:o
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2021, 08:25:56 wysłana przez pireus »

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 27 Stycznia 2021, 08:49:46 »
Spuścili, nie wymieniali :)

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 27 Stycznia 2021, 09:50:56 »
Możesz powiedzieć na czy polegał serwis po 1000 skoro nie wymienili oleju .
Niektórzy z forum robią serwis olejowy po 1000-1500.
Skoro nie wymienili oleju to po co serwis?

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Stycznia 2021, 09:54:21 »
Możesz powiedzieć na czy polegał serwis po 1000 skoro nie wymienili oleju .
Niektórzy z forum robią serwis olejowy po 1000-1500.
Skoro nie wymienili oleju to po co serwis?
Przepraszam za pomyłkę ale dopiero dotarło do mnie że byłeś w serwisie przy przebiegy 1000 ale nie na przeglądzie serwisowym  :wallbash:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Stycznia 2021, 11:06:45 »
Podałem ten przykład gdyż wiele osób uważa iż przedostawanie się benzyny do oleju jest konsekwencją użycia bezpośredniego wtrysku. Najnowsze jednostki są tylko modyfikacją serii "AR", która uchodzi za trwałą mimo posiadania wtrysku D-4S.
W tym artykule autor pisze m.in. o rozruchach na zimno, również w lecie (tak na mój rozum to zawsze jak silnik wystygnie to jest rozruch na zimno, no ale jak to ominąć - grzałka do miski olejowej + dodatkowa pompa oleju elektryczna do wstępnego naoliwienia ?) - czy wiesz co dokładnie autor ma na myśli i jak zmniejszyć negatywne tego następstwa.

Znacznie dłuższe odcinki niż te potrzebne do uzyskania właściwej temp. płynu chłodzącego.
https://dailydriver.pl/porady/technika/jak-dlugo-rozgrzewac-silnik-auta-oto-nasz-test/
http://dailydriver.pl/porady/technika/jak-dlugo-rozgrzewa-sie-silnik-diesla/

Te silniki mają elektryczne pompy olejowe, więc jest to rozwiązanie lepiej pasujące do cyklu pracy silnika niż klasyczna - napędzana z któregoś z elementów silnika. System jest w stanie wytworzyć potrzebne ciśnienie oleju zanim elementy zaczną współpracować (czytaj: zanim silnik elektryczny zakręci silnikiem w celu rozruchu).

Problemem jest - moim zdaniem - ilość rozruchów w jednostce czasu. Silnik do odpalenia (czy ciepły czy zimny) potrzebuje wzbogaconej mieszanki -> większy czas wtrysku, przy założeniu stałego ciśnienia w układzie.

Podejrzewam, że minie chwila i będziecie wszyscy wzywani na aktualizację softu, który problem zmniejszy do poziomu akceptowalnego. Jak to zrobią - nie wiem, bo to są już działania z pogranicza fizyki i czarów, tyle, że po stronie czarów.

Kwestię przedwczesnego zużycia polecam rozwiązać częstszymi zmianami oleju na własną rękę (zwłaszcza osobom, które planują korzystać z auta dłużej niż są zmuszeni umową leasingową). Taki realny interwał to jest max 5kkm. Inni zrobią co chcą. Być może doczekają się za 5-10 lat akcji serwisowej, gdzie dostaną nowy shortblock - jak było w przypadku serii ZZ czy AD, ale patrząc na obecne czasy i podejście koncernów do klienta to trochę w to wątpię.

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl