Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #180 dnia: 13 Marca 2021, 17:44:53 »
U mnie wygląda podobnie - stan oleju sprawdzany po kilkugodzinnym postoju na zimnym silniku :

A tak wygląda korek wlewowy oleju- wyraźnie widoczna emulsja

Około 1500 km wstecz, miesiąc temu po wymianie oleju ( 0W20) stan był równo na max. Obecny stan licznika 15900 km.

Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Lisek.19

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 13 Marca 2021, 18:37:15 »
Ja mam podobny stan oleju. Dziś patrzyłem na korek to zero osadu jeszcze. 19.03 jadę na pierwszy serwis podobno mają lać 0W16. Sam się boje co dalej z tym będzie. W dodatku zacząłem czuć wibracje na postoju raz mam obroty 500 raz 900 nie wiem od czego to zależy pozdrawiam

Offline KoniecSkali

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: 14 Marca 2021, 16:44:27 »
Więc tak, mam od listopada RAV4 2.5 hybryda 4x4 BlackEdition. Ogólnie jestem wyznawcą wymiany oleju w przedziale 1-2 tys km od nowości. Miałem tak zrobić u siebie, jakoś tak wyszło że nie było czasu, pocieszałem się że hybryda w mieście biega prawie 50/50 przy użytkowaniu mojej żony która hamuje z daleka silnikiem  :cheesy: i wolno rozpędza. No i w lutym przy 4 tys zabrałem się za wymianę. Wtedy zwróciłem uwagę też na podwyższony poziom oleju. Tak z 5-7 mm na ciepłym . Zlałem olej. Od razu kolegom mówię że olej się mieni drobinkami metalu co na rozrząd z łańcuchem nie działa korzystnie. Jako że zajmuje się prowadzeniem serwisu powiem Wam że żadne auto które serwisowałem i miało pierwszą wymianę 20 tys km 30 tys km np BMW lub tak jak Citroen Jumper 40 tys km silniki potrafiły skonczyć życie do 200 tys z powodu zerwanego uszkodzonych prowadnic łancuchów . Łańcuchy wykazyły również rozciągnięci o około 1 cm !! wynikał to z powstawania mikro luzów na sworzniach ogniw.
Na rynku jest mase już olejów 0W16 , ceny nie są   straszne można w 200 zł się spokojnie zmieścić. Ja wybrałem Millersa bo ten olej zawsze lałem do silników o dużych wymaganiach i przy rozrządach łańcuchowych się sprawdzał. Jako jedni z pierwszych kiedyś zrobili  też kiedyś 0W20 do hybryd Toyoty.  Wymiana nie jest trudna. Filtr oleju oryginalny dla nie poznaki.
Polecam zrobić taki zabieg każdemu kto nie ma służbowego auta tylko prywatne.

https://photos.google.com/photo/AF1QipMhqmnZECrYioxklDA-AQJ0iV-TAhAafcYCb6ZM

https://photos.google.com/photo/AF1QipPBP4EoVMBhaKghl5i3YWxsLIgC2-Q1w-igNtTy

https://photos.google.com/photo/AF1QipM63vZvvSD5NJGi6NDPqkucU7RVHziNFA7V3Q0q

https://photos.google.com/photo/AF1QipP3x4T70lTNCNX34i4wiwRAfSrZFRWP_yK-ioY4

« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2021, 16:57:23 wysłana przez KoniecSkali »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #183 dnia: 15 Marca 2021, 08:23:36 »
Fotki uciekły... Albo nie dałeś odpowiednich praw dostępu.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 15 Marca 2021, 09:17:06 »
Więc tak, mam od listopada RAV4 2.5 hybryda 4x4 BlackEdition. Ogólnie jestem wyznawcą wymiany oleju w przedziale 1-2 tys km od nowości. Miałem tak zrobić u siebie, jakoś tak wyszło że nie było czasu, pocieszałem się że hybryda w mieście biega prawie 50/50 przy użytkowaniu mojej żony która hamuje z daleka silnikiem  :cheesy: i wolno rozpędza. No i w lutym przy 4 tys zabrałem się za wymianę. Wtedy zwróciłem uwagę też na podwyższony poziom oleju. Tak z 5-7 mm na ciepłym . Zlałem olej. Od razu kolegom mówię że olej się mieni drobinkami metalu co na rozrząd z łańcuchem nie działa korzystnie. Jako że zajmuje się prowadzeniem serwisu powiem Wam że żadne auto które serwisowałem i miało pierwszą wymianę 20 tys km 30 tys km np BMW lub tak jak Citroen Jumper 40 tys km silniki potrafiły skonczyć życie do 200 tys z powodu zerwanego uszkodzonych prowadnic łancuchów . Łańcuchy wykazyły również rozciągnięci o około 1 cm !! wynikał to z powstawania mikro luzów na sworzniach ogniw.
Na rynku jest mase już olejów 0W16 , ceny nie są   straszne można w 200 zł się spokojnie zmieścić. Ja wybrałem Millersa bo ten olej zawsze lałem do silników o dużych wymaganiach i przy rozrządach łańcuchowych się sprawdzał. Jako jedni z pierwszych kiedyś zrobili  też kiedyś 0W20 do hybryd Toyoty.  Wymiana nie jest trudna. Filtr oleju oryginalny dla nie poznaki.
Polecam zrobić taki zabieg każdemu kto nie ma służbowego auta tylko prywatne.

https://photos.google.com/photo/AF1QipMhqmnZECrYioxklDA-AQJ0iV-TAhAafcYCb6ZM

https://photos.google.com/photo/AF1QipPBP4EoVMBhaKghl5i3YWxsLIgC2-Q1w-igNtTy

https://photos.google.com/photo/AF1QipM63vZvvSD5NJGi6NDPqkucU7RVHziNFA7V3Q0q

https://photos.google.com/photo/AF1QipP3x4T70lTNCNX34i4wiwRAfSrZFRWP_yK-ioY4

Jak trzeba wymieniać olej po 2 tyś. to powiedz mi do czego służy filtr oleju ?

Offline Marek732

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 15 Marca 2021, 09:49:42 »
Witam wszystkich jako nowy użytkownik.
Obserwuję temat i dodam od siebie spostrzeżenia.
Przy przebiegu 15 km poziom oleju był na górnej kropce. W chwili obecnej przejechane jest 350 km - poziom oleju 8mm ponad stan.
Trasy wykonywane po mieście 2x dziennie (w sumie 20 km)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Marca 2021, 15:28:26 »
U mnie nalot koło 8kkm trasy po 3-15km auto startuje z hali garażowej czasami jest ciut ponad MAX, czasem na MAX. Generalnie przestałem sprawdzać i śpię spokojnie. Porostu otwieram auto, odpalam i jadę....i tak ma być.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #187 dnia: 17 Marca 2021, 19:09:53 »

Około 1500 km wstecz, miesiąc temu po wymianie oleju ( 0W20) stan był równo na max. Obecny stan licznika 15900 km.

Miałeś swój czy taki dali sami? Ile wogóle wchodzi ?
Ponoć ktoś wymienił na 0W16 .. ii tak sie zastanawiam który dać u siebie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #188 dnia: 18 Marca 2021, 19:25:56 »
No to czas i na mnie a dokładnie 1240km na budziku i dziś sprawdziłem stan no i... Ok 1cm ponad stan, oczywiście telefon do serwisu na wymianę oleju wcześniej wykonany ale 10 min później ponowiony kontakt z informacją o wyższym stanie oleju i będą sprawdzać sami przed wymianą, ale usłyszałem że taki stan tzn powyżej max źle wpływa na filtr gpf i że będą też pod tym kątem sprawdzać. Co zalecacie zrobić w takiej sytuacji coś zgłosić dalej czy czegoś więcej od nich wymóc?

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline McCaban

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 22 Marca 2021, 15:52:18 »
Posiadam Rav4 Hybrid  ponad dwa lata. Na liczniku 38 000 . Piszę ten post z serwisu Toyoty gdzie zażyczyłem sobie wymianę oleju po tym jak stwierdziłem że po przejechaniu 7tys km od drugiego przeglądu na 30 000 przybyło mi ponad 1cm oleju.  Serwis nie zgodził się na wymianę na własny koszt więc ustaliliśmy że wymienią to po kosztach. Nie znają rozwiązania problemu i czekają na wskazówki od Toyoty Pobrali tylko próbki oleju dla centrali. Nie wiem co o tym myśleć jutro jadę w dalsza trasę i uznałem że mimo wszystko wymiana oleju jest konieczna. Skoro po 7 tys jest go 250 ml za dużo to do kolejnego przeglądu może być 0.5L a to już ponad 10% .
Do tej pory nie zaglądałem zbyt często pod maskę a podczas kontrolowania oleju na szybko nie przykładałem uwagi czyaby nie jest za dużo ,lekki nadstan tłumaczyłem rozgrzanym i silnikiem. Szkoda że serwis na drugim przeglądzie nie przyznał się ze jest coś nie tak i żebym częściej niż zwykle sprawdzał stan. Dostałem 100 bzdurnych informacji o stanie bieżnika i tym że przewody hamulcowe nie są skorodowane a podstawowej informacji o problemie nie.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #190 dnia: 22 Marca 2021, 15:58:11 »
Właśnie długie trasy niwelują nadmiar (odparowują "dodatki" w postaci wody i paliwa) Pocieszające, że problem już zauważony w innych krajach i się robi szum.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #191 dnia: 22 Marca 2021, 20:16:10 »
Mam bezyne manual  od ok 2, 5 mc ii dziś dopiero sprawdziłem poziom oleju i jest OK
tj ok 2..3mm poniżej max
Czy ten temat dotyczy tylko hybryd  i oleju 0W16, 0W20 ?
A przy okazji jakim olejem zalewane są ravki benzyna, manual, bo niedługo mam pierwszy przegląd.?

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #192 dnia: 22 Marca 2021, 21:23:15 »
Też 0W16,
Mój też jest benzynowy, ale z racji tego, że jeżdżę na 2 auta i przez 25 dni dosłownie byłem wyłączony z ruchu przez covid, a do tego aktualnie praca na Doopie i brak w zasadzie wyjazdów, też mam lekko ponad stan. 2-3mm Nie przerasta i nie maleje.
Mój jest w AT

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 23 Marca 2021, 11:14:35 »
Czy to przybywanie oleju dotyczy tylko hybryd 2.5 l ?
Nie zauważyłem takiego tematu na forum w innych modelach samochodów Toyoty
z mniejszymi silnikami
Czy ktoś kto ma benzynę 2.0 może napisać jak u niego z tym przybywaniem oleju?
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 11:19:45 wysłana przez UPX »

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 23 Marca 2021, 13:36:23 »
Czy ktoś kto ma benzynę 2.0 może napisać jak u niego z tym przybywaniem oleju?
Mam Ravkę 2.0 w benzynie. Kręcę się przeważnie po mieście i zauważyłem także delikatne przybywanie oleju. Jak sprawdzałem poziom oleju po    20 min. po zakończeniu jazdy to miałem ok 2mm ponad stan. Po nocy gdy sprawdzam to jest równo max .Od kilku tygodni jest cały czas ok ponieważ przestałem sprawdzać poziom oleju :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl