Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #360 dnia: 28 Listopada 2021, 21:37:08 »
To w IV generacji też przybywa, czy zmieniłeś auto?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

zmieniłem na V generację
Szybko...coś było nie halo?
Tak czy siak gratki, różnica spora na + dla V...oczywiście moim zdaniem.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #361 dnia: 28 Listopada 2021, 21:38:42 »
Czytałem całość....Nie napisałem że o tym nic nie wiem, napisałem tylko ze u nas w serwisie nikt nie zgłaszał takiego problemu, czy to w marce Toyota czy Lexus.
Nie było po prostu żadnej zgłoszonej usterki na gwarancji itp.
Rozumiemy, że od 3 dni tam pracujesz :). Może mechanicy Toyoty mają zakaz rozmawiania o problemach zgłaszanych przez klientów. Wymiana informacji level master.

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #362 dnia: 28 Listopada 2021, 21:59:22 »
Powiem szczerze, że jeszcze nie spotkałem w żadnym ASO gościa, który na pytanie o usterkę/problem powiedział mi "tak, znamy temat". Zawsze na początku słyszę " to pierwszy taki przypadek"
Jadę do Toyoty bo mi podłoga się zapada w bagażniku, pierwsze słyszą. Mówię, to wy nie czytacie biuletynów które wydaje toyota? Konsternacja i po czasie " Faktycznie coś takiego miało miejsce, ale po VIN Pana auta wychodzi,  że Pan już ma tą osłonę nadkola po modernizacji"
A podłoga i tak się zapada.
Ręce opadają.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #363 dnia: 28 Listopada 2021, 22:16:52 »
Pracuje od roku w Lexusie, a w zawodzie mechanika w ASO od 1997 roku.. Nikt nie musi mnie pouczać, bo sam śledzę nie jeden temat na różnych forach motoryzacyjnym i  mam trochę pedantycznie podejście do każdego auta .
Jeśli problem by był aż tak poważny, podzieliłbym się wiedzą techniczną na ten temat oczywiście jakie rozwiązanie ma na to gwarant, ale jak już pisałem żaden klient u nas takiej usterki nie zgłosił i nie pojawiła się informacja w systemie na ten temat.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 22:45:50 wysłana przez Bartek79 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: 28 Listopada 2021, 23:05:27 »
No i po co 25 stron tematu. Jak pracownicy ASO wiedzą, że problemu nie ma.
Po prostu użytkownicy IV gen hybrydy kłamią.
Podsumowanie jest proste.
Nauczcie się sprawdzać poziom oleju. Jak wam wychodzi ponad stan to znaczy, że źle zmierzyliście.
Info do admina.
ASO twierdzi, że problem wymyślony, można zamknąć wątek i przenieść do kosza. :)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #365 dnia: 28 Listopada 2021, 23:20:32 »
 Moja propozycja z mojej prywatnej strony, to wymienić olej przy najbliższym przeglądzie do stanu ok 2-3 mm przed max i obserwować "temat".  Tak jak pisałem wyżej, każdy nowy Lexus i Toyota jest zalana fabrycznie ponad maksymalny poziom na bagnecie. Też byłem zdziwiony taką sytuacją, ale jak się okazało tak musi być...
W swojej Rav4 od początku września mam zrobione ok 5 tkm i problemu z dolewką paliwa nie uświadczam.
Jutro jeszcze raz spr noty techniczne i jeśli coś się pojawi to poinformuję szanowne grono użytkowników.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #366 dnia: 28 Listopada 2021, 23:31:04 »
A jaki charakter jazdy realizujesz? Chodzi o długość tras.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #367 dnia: 28 Listopada 2021, 23:34:56 »
Przedostawanie się benzyny do oleju występuje gdy silnik jest chłodny. Zależy jakie trasy robisz codziennie bo to zjawisko ujawnia się głownie na krótkich np. trasy po 2..5..10 km i wtedy gdy jest zimno.
Jeśli robisz trasy 20..50..100 lub dłuższe to prawdopodobnie tego nie zauważysz.

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #368 dnia: 28 Listopada 2021, 23:39:40 »
Problem o ile pamiętam to zima, więc jeszcze wszystko przed Tobą ;) Oby nie. A co do stanu oleju, to na 100% miałem idealnie na max po zakupie (sprawdziłem przed wyjazdem z salonu)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #369 dnia: 28 Listopada 2021, 23:40:57 »
Do pracy mam ok 5 km. Mój dzienny przebieg po mieście oscyluje w granicach 15-20 km. Ostatnio tylko wykonałem trasę Wrocław-Amsterdam ok 2000 km. Jazda przeważnie spokojna.

Powiem tak, po przeanalizowaniu waszego tematu, będę teraz z czystej ciekawości sprawdzał wyrywkowo każde auto przed przeglądem, gdzie zastosowano napęd hybrydowu 4 gen, jaki stan oleju ma dany pojazd przed wykonaniem przegladu okresowego. Bo innej opcji na potwierdzenie waszego problemu tutaj nie widzę.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 23:46:12 wysłana przez Bartek79 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #370 dnia: 29 Listopada 2021, 00:12:07 »
To może 4 i 5 gen. z tym, że ten temat występuje nie tylko w RAV4, w Camry i chyba kilku innych modelach też. Popatrz na innych forach.

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #371 dnia: 29 Listopada 2021, 00:25:03 »
To może 4 i 5 gen. z tym, że ten temat występuje nie tylko w RAV4, w Camry i chyba kilku innych modelach też. Popatrz na innych forach.
Tu  chodzi o gen. napędu hybrydowego a nie modelu ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #372 dnia: 29 Listopada 2021, 00:42:06 »
Ok. Myślałem, że o generację RAV4.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #373 dnia: 29 Listopada 2021, 09:51:20 »
Poszukałem na swoim koncie wszelkich informacji na ten temat  i oto oficjalne info TPM w tej sprawie.

Cyt.

"Szanowni Państwo,

Zjawisko podwyższonego poziomu oleju silnikowego występujące w określonych warunkach eksploatacji pojazdów, jest znane konstruktorom i producentom pojazdów od lat.

Podwyższona sprawność silnika, uzyskana między innymi przez zastosowanie bezpośredniego wtrysku benzyny, zmniejsza zużycie paliwa i obniża emisję szkodliwych składników spalin oraz sprawia, że mniej energii cieplnej jest bezproduktywnie emitowane do otoczenia.

Ta ostatnia cecha sprawia, że silniki o podwyższonej sprawności cieplnej wolniej się nagrzewają, gdyż większa część energii z paliwa jest wykorzystywana na wykonanie pracy.

Ta niewątpliwie pozytywna cecha nowoczesnego silnika spalinowego powodują jednakże, że w pewnych specyficznych warunkach eksploatacji, silnik nie osiąga wystarczającej temperatury koniecznej do odparowania paliwa, które zawsze jest obecne w oleju silnikowym.

Powyższe zjawisko znakomicie wizualizuje film przygotowany przez firmę Honda

https://www.youtube.com/watch?v=0jonzqLK6Io

Typowe warunki sprzyjające gromadzeniu się paliwa w oleju silnikowym, to częsta jazda na krótkich odcinkach, nie sprzyjająca osiąganiu przez silnik optymalnej temperatury pracy.

Jak wszyscy wiemy nasza firma bardzo dokładnie wsłuchuje się w komentarze klientów.

Aby uzyskać całkowitą pewność co do trwałości naszych produktów, przeprowadzono testy silników w których poziom oleju silnikowego był podniesiony aż o 35 mm powyżej znaku Max. na bagnecie pomiarowym.

Taki wysoki poziom oleju oznaczał około 16% udział paliwa w oleju.

Na podstawie badań przeprowadzonych na hamowni silnikowej nie stwierdzono śladów zużycia współpracujących ze sobą elementów silnika, w tym tych najbardziej podatnych na uszkodzenia cierne (zatarcia), czyli łożysk ślizgowych (panewek).

Można zatem przyjąć, że wzrost poziomu oleju silnikowego do wartości 35 mm ponad znak Max. (lub F) na bagnecie pomiarowym nie wpływa na parametry pracy silnika i jego trwałość.

Powyższe informacje znajdują się w ITEM 0069/IT/2020 oraz 0001/IT/2021 w SIT.

Z analizy przypadków zgłoszonych przez naszych klientów wynika, że najwyższy zarejestrowany udział paliwa w oleju, zaobserwowany w aucie klienta, wynosił około 9% (20 mm ponad Max.)

W przypadku uwag klientów na temat zjawiska podwyższonego poziomu oleju silnikowego prosimy o przedstawienie klientom powyższych informacji.

Z wyrazami szacunku

Artur Wasilewski

Manager

Service Department

Toyota Motor Poland "

« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 09:56:33 wysłana przez Bartek79 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #374 dnia: 29 Listopada 2021, 11:52:04 »
i to jest konkretna wiadomość. Dzięki Bartek79 - warto mieć takie osoby na forum;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl