Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #390 dnia: 30 Listopada 2021, 10:58:19 »
I po co takie wycieczki personalne z twojej strony...
Pełna zgoda, wycieczki personalne są nie na miejscu, tylko musisz wiedzieć, że na forum tej marki, w przeciwieństwie do innych nie są sami funboye

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #391 dnia: 30 Listopada 2021, 11:12:28 »
@Markid - ciekaw jestem czy Twoja metoda sprawdzi się przy temperaturach 0 i poniżej.
Też jestem ciekaw, za 1..2..3 mc się okaże.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #392 dnia: 30 Listopada 2021, 20:41:29 »
I po co takie wycieczki personalne z twojej strony...
Jeśli taki Kozak jesteś to jedz na serwis i poproś o wymianę silnika, jestem ciekaw czy dostaniesz na gwarancji.
Tak, zrobiłem wycieczkę personalną…
Wbiłeś się jak Filip z konopi na temat który ma 20 stron i prawie rok i stwierdzasz, że problemu nie ma i ASO w, którym pracujesz nigdy się z tym nie spotkało… Jak Ci koledzy zwrócili uwagę, to wklejasz głupią odpowiedź TPM, informującą, że 35 mm ponad stan to jest norma. Jak Ci piszą, że skoro norma to niech Toyota zmieni bagnety, to wrzucasz info, że inni producenci też mają/mieli ten problem.
Wiesz czasem lepiej zamilknąć i nie drażnić tych, których problem dotyczy, a Toyota twierdzi, że jest ok.
Toyota odmawia naprawy gwarancyjnej, jakbym się uparł to rzeczoznawca, sąd itp.
Może bym tak zrobił ale: 1. Zwracają koszty do wysokości ustawowych, a to jest 1/10 prawdziwych kosztów prawnika. 2. Sprawa potrwa 2-3 lata, a mi się za pół roku leasing kończy i nie zamierzam się dłużej bawić tym autem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #393 dnia: 30 Listopada 2021, 22:04:59 »
Za rok pozbywasz się auta i przejmujesz się przybywaniem poziomu oleju? Nie żebym technicznie ufał temu zjawisku ale jeszcze nie wyczytałem żeby komukolwiek z tego powodu w toyocie padł silnik. Może te okresowe rozcieńczenia oleju nie robią na tych silnikach wrażenia?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #394 dnia: 30 Listopada 2021, 22:24:21 »
Wbiłeś się jak Filip z konopi na temat który ma 20 stron i prawie rok i stwierdzasz, że problemu nie ma i ASO w, którym pracujesz nigdy się z tym nie spotkało…

Konkretnie, to napisałem że u nas, zaznaczę!!!  u nas w serwisie który istnieje ponad 12 lat, nikt nie zgłosił na gwarancji problemu o nadmiarze oleju który wałkujecie od jakiego czasu, wynikający z dolewki paliwa, a to co wg ciebie jest głupią odpowiedzią wg TMP, to nic innego jak  informacja  oficjalna do tej sprawy.
Miom zdaniem nawet rzeczoznawca tutaj nie pomoże  wam w tej sprawie, bo nawet jak uzna wadę fabryczną motoru, to i tak serwis wymieni na silnik z tej samej lini produkcyjnej, bez poprawki technicznej.
Z doświadczenia wiem jak to się odbywa wg procedury ASO, jeśli nie ma w systemie akcji przywoławczej producenta , to serwis nic nie może zrobić, jedynie może wysłać info do działu technicznego ze problem się powtarza.
Na tą chwilę żadnej "lampki czerwonej" nie ma w systemie.
Najszybciej co może nastąpić, to może dojść do przeprogramowania komputera wtrysku, bo do ingerencji w silnik jeszcze daleka droga. Przeważnie czerwone alerty zaczynają się od aut z rynku USA, a tam cisza na ten temat,więc tym bardziej u nas temat nie do przeskoczenia.

Ps: Z ciekawości zajrzałem dzisiaj pod maskę u siebie po ok 5000 km i oleju mam ok 1 mm nad max..

Przy okazji, wykonywałem dzisiaj zakres przegladu w Lexusie RX 450h 2017 rok  i taki oto widok...

Zero uwag od klienta...
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 23:23:17 wysłana przez Bartek79 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #395 dnia: 30 Listopada 2021, 22:26:54 »
Może się mylę (to niech ktoś sprostuje) ale problem przybywania oleju występuje w RAV4 od 4 generacji po FL w hybrydach, czyli od 2016 r. Jeśli tak to takie auta jeżdżą już od 5 lat i jak dotąd nie ma sygnałów o zacierających się panewkach. Za 2..3 lat max powinny się ujawnić jeśli to faktycznie jest problem. Może w tych autach w których przybywa powinien być częściej wymieniany olej, szczególnie przed zimą.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 22:31:14 wysłana przez Markid »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #396 dnia: 30 Listopada 2021, 22:45:13 »
Nie tylko Rav4, ale też Corolla, Camry, CHR i Lexus NX gdzie Lexus NX nie ma napędu 4 gen. Jak widzicie nawet V6 w RX ma nadmiar oleju i nic się nie dzieje....
Naprawdę nie ma się czym przejmować, tylko jeździć, bo gdyby problem by był naprawdę poważny, to TMP już dawno by wypuściła akcje serwisowe na to zjawisko np na wymianę silnika, lub ingerencję w programowanie. Zawsze akcje przywoławcze zaczynają się od dużych rynków sprzedaży, a za ocenem cisza, a wyobraźcie sobie ile tego tam jeździ :)

BTW : A odnośnie akcji serwisowych, to jest przywołanie do serwisu poszczególnych auto po nr Vin, chodzi o model Rav4 na wymianę przednich wahaczy.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 22:50:40 wysłana przez Bartek79 »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #397 dnia: 30 Listopada 2021, 22:57:13 »
Jakich roczników dotyczy akcja?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #398 dnia: 30 Listopada 2021, 23:09:40 »
Pomorze jest na północy Polski.
Wiem, że admin mnie skarci ale nie mogłem :).
Napisałeś to co inni już pisali, wiec chyba jednak nie czytałeś.
W USA problemu nie ma, pracujesz w ASO sprawdź sobie, że w USA nie ma GPF.
Jak jesteś mechanikiem i to z ASO to fajnie by było jakbyś się chociaż odrobinkę wysilił, bo masz dostęp do dokładniejszych danych niż my.
Oczywiście, że zmiana oprogramowania by pomogła, dam sobie nawet rękę uciąć :).
Jakby GPF był w Rosji, to problemu by już nie było. Tak jak w przypadku AA i AC.
Nie wgrają oprogramowania bo wzrośnie spalanie i emisja zanieczyszczeń, a to już jest podstawą do zwrotu auta. Towar jest niezgodny z ofertą.
Ten silnik jest w PL od 2019 roku. W Rav4 gen.4, nie ma GPF i nie ma też problemu z olejem.
Problemu nie ma jeszcze, bo jak ktoś robi duże przebiegi to raczej nie robi tras 2-3 km, więc oleju mu nie przybywa… zrobi pewnie i z 500 tys. i nic się nie wydarzy. Większym problemem są auta z małym przebiegiem… poczekajmy jeszcze jedną, dwie zimy i zobaczymy co z panewkami smarowanymi benzyną.
Ale za 2-3 lata p. Mularczyk będzie się już rozpływał w wywiadach nad elektrykami…więc koło du.. mu to lata. Z Toyotą mam kontakt od początku lat 90’tych. Mi jest żal jak pseudo marketingowcy niszczą tą markę w Europie od kilku lat. Zaczęło się od Aurisa… Jeszcze parę lat takiego podejścia i będzie jak z Nissanem, Mazdą, Subaru itp.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #399 dnia: 30 Listopada 2021, 23:25:27 »
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale  skąd u ciebie taka pewność że Rav4 nie posiada GPFu w 4 gen hybrydy , bo moja akurat posiada, rocznik 2021. Tak samo Corolla 2.0 posiada, Camry i Lexus ES 300h. Jest nawet osobny temat na forum na ten temat.

Nie musisz tłumaczyć ze GPF nie jest wymagany w USA, bo chyba każdy wie że tam obowiązują inne normy spalin

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=47678.0
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 23:33:20 wysłana przez Bartek79 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #400 dnia: 30 Listopada 2021, 23:35:01 »
Chodziło mi o Rav4 gen. 4 czyli z rocznika 2012-2017, tyle że hybryda była krótko, chyba od 2016 i bez GPF.  Wg. mnie to chyba jest inny motor niż w hybrydzie gen. 4. Dla tego twierdzenie p, że jest na rynku już od 2016 jest błędem.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #401 dnia: 30 Listopada 2021, 23:39:13 »
To oczywiście inne motory, starszej konstrukcji, bliźniacze silniki z Lexusem NX. To co teraz mamy u siebie pod maską to silniki z grupy M20A.. dwa rodzaje wtrysku paliwa

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #402 dnia: 30 Listopada 2021, 23:42:08 »
Jakich roczników dotyczy akcja?

Tylko po spr po nr Vin, ale oczywiście chodzi o najświeższe roczniki, tak samo akcja dotyczy przeprogramowania modułu DCM

Cyt : Ze względu na błąd aktualizacji oprogramowania moduł wymiany danych DCM (Data Communication Module) nie będzie w stanie nawiązać połączenia alarmowego. Jeżeli dojdzie do spełnienia tych warunków, użytkownik pojazdu nie jest ostrzegany o braku możliwości nawiązania połączenia z numerem alarmowym"

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #403 dnia: 01 Grudnia 2021, 06:13:57 »
Chodziło mi o Rav4 gen. 4 czyli z rocznika 2012-2017, tyle że hybryda była krótko, chyba od 2016 i bez GPF.  Wg. mnie to chyba jest inny motor niż w hybrydzie gen. 4. Dla tego twierdzenie p, że jest na rynku już od 2016 jest błędem.
Tak inny motor że ma wtrysk pośredni, a 5 gen bezpośredni

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: 01 Grudnia 2021, 07:29:07 »
Tak inny motor że ma wtrysk pośredni, a 5 gen bezpośredni
5 gen. Rav4, w której jest 4 gen. napędu hybrydowego, ma wtrysk pośredni i bezpośredni.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl