Autor Wątek: Toyota Auris HSD 16' światła stopu  (Przeczytany 19828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Toyota Auris HSD 16' światła stopu
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Lutego 2021, 16:33:04 »
https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-chcesz-poprawic-swiatla-w-aucie-najpierw-przeczytaj-to,nId,4652291
Dajesz link do artykułu, który zaprzecza temu co piszesz. Ciekawe masz argumenty. Jedyna zmiana, jaka pojawiła się ostatnio w przepisach to ulgowe traktowanie niehomologowanych żarówek oświetlenia tablicy rejestracyjnej (tzw. usterka drobna na badaniu technicznym).
Usterkę drobną też musisz naprawić tzn, zmienić oświetlenie na prawidłowe.
A to że przechodziłeś badania techniczne, mając nieprawidłowe oświetlenie. tylko źel świadczy o fachowości SKP, bo potem na drogach spotyka się różne ulepszane ulepy, które zagrażają innym uczestnikom ruchu drogowego.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 16:44:49 wysłana przez pireus »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Lutego 2021, 16:58:50 »
Tak masz rację, oświetlenie tablicy rejestracyjnej spowoduje zagrożenie i nieumyślna śmierć w ruchu lądowym. Skoro ani SKP ani policja tego nie egzekwuje to ja mam być Batmanem Polaków? Chce być lepiej oświetlony i nie oddawać samochodu 5x w roku na naprawę gonga? Przestań kpić i milcz, proszę. Za przeproszeniem głupoty i wyrywasz słowa z kontekstu. Ludzie zmieniają lampy z kolorowych na pełne przezroczyste, podpalane i nikt nie ma z tego tytułu problemu jak w większości kierowcy audi czy BMW. Jeżdżą lata i żyją jak i inni. Obudź się, ocknij. Skoro SKP nie ma zastrzeżeń ani policja to kto ma mnie ścigać za zabijanie ludzi i oślepianie podświetleniem tablicy. FBI? Mam to gdzieś. Ktoś podbił, ktoś dopuścił. Nikt mi nie odda pieniędzy za stracone dnie, czas, paliwo do samochodów zastępczych i tak dalej. Skoro nikt nie ma uwag problemu nie widzę a homologacja jest i jestem widoczny.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 17:04:23 wysłana przez Stivo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Lutego 2021, 17:06:13 »
oślepianie podświetleniem tablicy. FBI?
Jeżeli jesteś aż tak mądry to powiedz mi jaki cel miała ta epokowa zmiana oświetlenia tablicy rejestracyjnej?
Teraz kupiłem cały klosz ledowy z radiatorkiem a światła daje więcej niż światełko wstecznego
I w jakim celu ma świecić lepiej od światła cofania, jak napisałeś? Bo światło wstecznego, służy do oświetlania drogi, gdy jedziesz do tyłu, i raczej jest na tyle mocne, że nie może się świecić jak jeździe się do przodu bo by oślepiało innych. No cóż, na głupotę  nie ma rady  :o
Chce być lepiej oświetlony i nie oddawać samochodu 5x w roku na naprawę gonga?
Ja mam zawsze oświetlanie bez przeróbek i nie mam problemu z gongami, może Twój problem nie polega na oświetleniu? Myślałeś o tym? :o
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 17:15:11 wysłana przez pireus »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Lutego 2021, 17:19:56 »
A codziennie pokonujesz 200km? Może problem Polega na częstotliwości i czasie jazdy a nie czepianiu się ludzi. Podswietlenie świeci w dół, na drogę. Nie w oczy kierowców. Gdybyś nie wpadł jeszcze na to.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Lutego 2021, 17:27:01 »
A codziennie pokonujesz 200km
Nawet więcej, bo w jedną stronę do pracy mam ok.110 km.
Podswietlenie świeci w dół, na drogę. Nie w oczy kierowców. Gdybyś nie wpadł jeszcze na to.
Z
Wpadłem na to tylko nie wiem jak ma sie to do bezpieczeństwa jazdy  :o
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 17:28:41 wysłana przez pireus »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 27 Lutego 2021, 17:38:52 »
Może wcześniej ktoś zobaczy mój samochód zamiast przywalić w pośladki na światłach, wymuszając i inne takie. Nigdy nie miałem szkody z AC. No raz na placu firmy. Wszystko inne ktoś ładował w moj samochód. Szczęście że są to same delikatne sprawy. Więcej światła powinno zwrócić uwage bardziej aniżeli małe zarowki których nie widać a mało kto czyści syf na tych kloszach.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Lutego 2021, 17:42:12 »
W nocy jeśli chcecie też mogę pyknąć.

Pokaz jak to wygląda po zmroku :)

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Lutego 2021, 17:44:45 »
A co do stopów. Dzis widziałem Taxi Free Now czarny Auris kombi tablice WL XXXXX ze mial oba stopy spalone. Chciałem mu dać znać ale szybko odjechał. Jak to czyta niech sobie wymieni bo strach ludzi wozić :/

pireus

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Lutego 2021, 17:47:32 »
Więcej światła powinno zwrócić uwage bardziej aniżeli małe zarowki których nie widać a mało kto czyści syf na tych kloszach.
Bardzo ciekawa koncepcja, zgłoś ją do wszystkich koncernów samochodowych, że tylne światła w samochodach są niewystarczające i niech do oświetlania tablicy rejestracyjnej montują halogeny, bo skierowane do dołu nie będą oślepiały.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Lutego 2021, 18:42:15 »
Samochody marki premium to lata temu zrozumiały a szczególnie mercedes. Klasa A którą ma moja kobieta kilka razy mocniej bije oświetleniem aniżeli obecne ledy. Metr do tyłu asfalt oświetlony na szerokość samochodu. Fabryka dała.
Więcej światła powinno zwrócić uwage bardziej aniżeli małe zarowki których nie widać a mało kto czyści syf na tych kloszach.
Bardzo ciekawa koncepcja, zgłoś ją do wszystkich koncernów samochodowych, że tylne światła w samochodach są niewystarczające i niech do oświetlania tablicy rejestracyjnej montują halogeny, bo skierowane do dołu nie będą oślepiały.
Chyba źle zrozumiałem. Nie muszę zgłaszać bo marki standardu średniego niższego jak Toyota montuje halogeny i świeca w dół. Od lat. Nigdy nie widziałem oświetlenia tablicy do góry bądź w inna stronę.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Lutego 2021, 19:08:55 »
Link https://photos.app.goo.gl/boqK3DEZ1uDvihoJ9
PS. Właśnie się zorientowałem ze nie mam prawego stopu. W sumie dzięki wam bo brak stopu to największe zło. Ale zarowki są więc jutro trzeba będzie znów klosz ściągać.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 19:15:45 wysłana przez Stivo »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Lutego 2021, 19:49:49 »
Wg mnie jest za jasno. Nie widać dobrze nr tablic na pierwszy rzut oka. Myślę że tablica swieci jaśniej niż wsteczny jak go wrzucisz. Możesz sam zrobic test zaciągając ręczny i wrzucając wsteczny. Auto wtedy stoi w miejscu i świeci wsteczny. Gaśnie chyba po 30 sekundach gdy auto nie jedzie (ja tak mam bo sprawdzałem).

« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 20:02:09 wysłana przez faciulula »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Lutego 2021, 20:19:01 »
Wg mnie jest za jasno
Też mi się tak wydaje, ale zdjęcie może nieco przekłamywać.
Proponuję eksperyment: Stivo poproś kogoś aby poprowadził Twoje auto w ciemnościach, a sam pojedź za nim innym autem. Przekonasz się, czy nie świeci przypadkiem jaśniej niż np. nadużywane często przez kierowców światło przeciwmgielne. A to przeszkadza.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Lutego 2021, 20:23:34 »
Sprawdziłem to. I wsteczny i mgielne. Aparat nie chciał się ustawić na rejestracje tylko ciągle łapał większość światła. Nie mam zamiaru kogokolwiek oślepiać a tym bardziej robić krzywdę. Ogólnie z kilku metrów stawałem i wygląda to dobrze, jasno, nie razi. W kamerce tylko trzeba kontrast zmienić i jest dobrze. Byłem u znajomego który prowadzi stacje diagnostyczną i według jego opinii wszystko działa zgodnie z prawem.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 20:29:07 wysłana przez Stivo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Lutego 2021, 22:42:34 »
Link https://photos.app.goo.gl/boqK3DEZ1uDvihoJ9
Przeciez to światło oślepia kierowcę jadącego z tyłu. :thumbdown: Nie wiem ile trzeba myśleć, żeby coś takiego montować. Współczuję kierowcy który będzie w nocy, w korku jechał, za Tobą.  <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl