Autor Wątek: Toyota Auris HSD 16' światła stopu  (Przeczytany 19855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Auris HSD 16' światła stopu
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Lutego 2021, 19:44:58 »
Fajnie wygląda, dzięki.

Przyznam się ze juz pare dni myślę i googlam nad tymi LEDami i chyba nawet znalazłem idealne choc drogie Philips seria X-TremeUltinion. Fajne sa stopy i kierunkowskazy z tej serii.

Jednego czego się boję to sytuacji ze policja wyhaczy mnie na drodze i wlepi mandat, zabierze dowod rejestracyjny i strace prawo do OC/AC bo to niestety może zrobić za używanie sprzętu, który nie posiada homologacjj. Albo gorsza sytuacja ze ktoś mi wjedzie w tylek, wina będzie jego ale zauważy LEDy i powie ze go "oślepiłem". Ubezpieczalnia w takiej sytuacji powie mi ze umywa ręce i będę naprawiać auto na swój koszt. To wszystko za to ze mi się ledy podobają i poprawiam fabrykę. Pytanie czy warto ryzykować bo LED czy nie LED to widać od razu jak ktoś się choc troche zna na temacie. Mi wystarczyło kilka dni i o razu widze kto na LEDach jeździ. A policja to pewnie dobre oko na to ma bo sami Aurisami jeżdżą.

Niestety prawo nie nadarza za technika w tym temacie. Co o tym myślicie?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Lutego 2021, 07:43:05 »
To że rozdmuchujesz problem którego nie ma. Ludzie w starych bmkach mają ledy i hidy co widać z kilometra jak jedzie niebieskie światło w 20letnim samochodzie. A Ciebie policja złapie za lampkę led w nowym aucie mając z przodu i z tyłu mijania ledowe jak fabryka dała. Każde dzisiejsze auto ma ledy. Ps jakie są światła w bagażniku? Do cofania idzie jedna dioda? I to ta sama ck do tablicy?
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2021, 07:49:03 wysłana przez Stivo »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Lutego 2021, 14:36:46 »
Ps jakie są światła w bagażniku? Do cofania idzie jedna dioda? I to ta sama ck do tablicy?

W bagażniku jest C5W 38 mm. Wsadziłem ostatnio taką https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-c5w-38mm-led-ultinon-1szt-philips-10100058518 i nawet ładnie świeci choć super szału tez nie będzie z uwagi na prostopadłe umieszczenie oprawki w stosunku do podłogi bagażnika. Powinna byc fabrycznie troche wyżej i lekko pod kątem aby rzucać lepiej światło. Ale jest jak jest i LED jakoś daje rade - na pewno lepiej niż tradycyjna żarówka.

Do cofania jest zwykła żarówka W16W. A do tablicy W5W.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Lutego 2021, 14:49:45 »
Co światłeł LED STOP to polecam ten test żarówek (tu akurat na przykładzie P21/5W ale chodzi o to samo): https://www.youtube.com/watch?v=bf62jtXho3E&list=PLrJEB6nppkTcIuHeiwCISAZizto7Jehcl

Wychodzi z niego ze tylko LEDy Philips i OSRAM mają sens.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Lutego 2021, 15:48:32 »
Nikomu się pewnie nie chce oglądać. Dlaczego inne nie mają sensu? Robi się to tylko dla wizualnego efektu na dobrą sprawę.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Lutego 2021, 15:55:56 »
Efekty wizualny jest zazwyczaj gorszy niż zwykla żarówka. Mam na myśli same stopy.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Lutego 2021, 18:57:38 »
A z jakiego powodu? Mnie najbardziej drażni tylko sposób zapalania się świateł. Jak halogen rozbłyska i gasnie a nie działa zero jedynkowo.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Lutego 2021, 19:49:35 »
Zobacz film z testem to zobaczysz :)

Tylko Philips swieci jaśniej niż tradycyjna żarówka. Osram prawie tak samo. Reszta świeci ciemniej wiec sprawia że Twój stop jest gorzej widoczny a przecież nie o to chodzi. Poza tym tanie ledy z Allegro czy AliExpeess sa slabo wykonane przez co mocno się grzeją i maja problemy z odprowadzaniem ciepła. W teście jeden model nawet się zapalił podczas symulacji pracy w upalny dzień gdy w kloszu robi sie gorąco. Nie sztuką jest wsadzić 20 czy 30 mikro leków do jednej oprawki tylko wsadzić 2 jak Osram czy 6 jak Philips aby dorównać jasnością tradycyjnej żarówce i działać długo a nie kilka miesięcy.

W naszych Aurisach mamy o tyle trudniej bo klosz stop jest w zasadzie przezroczysty (w kolorze czerwonym). Wiec ledy Osram czy Philips od razu widać bo w środku lampy przy zapalonym stopie jest ciemniej bo tam jest radiator, który nie swieci. Do tego dochodzą boki radiatorów które robią cienie. Tego zwykla żarówka nie robi :) Dlatego też nie ma to jak full led z tylu - szkoda ze nie w Aurisie.

A to gaszenie i zapalanie w zwykłej żarówce nie jest tak bardzo zauważalne w stosunku jak to robi LED. Bardziej widać to w kierunkowskazach ale to inny temat :)

« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 19:51:50 wysłana przez faciulula »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 26 Lutego 2021, 05:50:36 »
Przecież nie stoisz kwadransu z noga w podłodze by się led zapalił. To kilkusekundowe zaświecenie. Myślę że nie zapali się przez kilka sec. Wiem że żarówki do tablicy potrafią się zafakczyc bo w poprzednim Aurisie tak miałem. Teraz kupiłem cały klosz ledowy z radiatorkiem a światła daje więcej niż światełko wstecznego

pireus

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Lutego 2021, 10:30:39 »
Wiem że żarówki do tablicy potrafią się zafakczyc bo w poprzednim Aurisie tak miałem. Teraz kupiłem cały klosz ledowy z radiatorkiem a światła daje więcej niż światełko wstecznego
I nie boisz się o dowód rejestracyjny. Widzę na drogach często takie wynalazki oslepiające innych

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Lutego 2021, 11:16:37 »
    ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
    z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. nr 32 poz. 262 z dnia 26 lutego 2003 r. z późniejszymi zmianami)
    - światła pozycyjne przednie nie mogą posiadać barwy innej niż biała (jednakże dopuszcza się barwę żółtą selektywną, jeżeli światła te są połączone ze światłami mijania lub światłem drogowym barwy żółtej selektywnej) natomiast,
    - światła pozycyjne tylne nie mogą posiadać barwy innej niż czerwona.

-Oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej:
    Liczba świateł: liczba taka, aby zapewniała dobre oświetlenie tablicy rejestracyjnej
    Barwa świateł : tylko biała
    Inne wymagania: w sposób zapewniający oświetlenie miejsca umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej
    Własności świetlne: powinno zapewniać możliwość odczytania znaków na tablicy rejestracyjnej w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 20 m
    Inne warunki: nie może być bezpośrednio widoczne z tyłu pojazdu z odległości większej od 25 m

Wiec białe światło w tym LED może być. Widziałem ostatnio nowe Audi A4 Avant i miało ledy do oświetlenia tablicy więc musi być zgodne z prawem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Lutego 2021, 11:56:00 »
Wiec białe światło w tym LED może być.
Nieprawda, prawo nie pozwala na zamianę zwykłych żarówek na LED w samochodach z fabrycznie zwykłymi lampami. Zakaz ten dotyczy zarówno reflektorów głównych, kierunkowskazów,  świateł pozycyjnych jak i oświetlenia tablicy rejestracyjnej.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Lutego 2021, 12:12:02 »
Większej głupoty nigdy nie słyszałem. Jeśli kupujesz całą lampę z wkładem ledowym która jest homologowana to dlaczego nie możesz Jej używać skoro ją dopuszczono do ruchu drogowego i jest dedykowana dla danego pojazdu jako zamiennik? Zaraz ktoś powie ze to nie OEM więc nie może, idąc dalej kupując anglika też nie możesz jeździć w Polsce bo zmiana lamp to już nie OEM bo przecież samochód oryginalnie miał inne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Lutego 2021, 12:32:58 »
Większej głupoty nigdy nie słyszałem.
Jeżeli nie jesteś w stanie pojąć co znaczy homologacja oświetlenia do danego samochodu , to nic na to nie mogę poradzić. W skrócie, jeżeli w danym samochodzie były homologowane światła ledowe, to możesz takie założyć, jeżeli nie były to nie możesz. czy to takie trudne do zrozumienia  :o

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Lutego 2021, 12:39:14 »
I tu jesteś w błędzie. O ile wymienisz cały klosz to nikt Ci nic nie zarzuci. Nie można zmieniać źródła światła na jakieś hidy etc za to już cały moduł tak. Poczytaj, jedt tu trudne bo producenci utrudniają ale nie niemożliwe. Jak swapy silnika. Trudne i kosztowne ale legalne.
https://www.osramautomotoblog.pl/2019/05/28/zmiana-technologii-oswietlenia/
Pierwszy lepszy link.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 12:41:26 wysłana przez Stivo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl