Autor Wątek: Auris I FL 1.6 Valvematic zmiana oleju 5W30 na 0W20  (Przeczytany 40408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris I FL 1.6 Valvematic zmiana oleju 5W30 na 0W20
« Odpowiedź #90 dnia: 15 Czerwca 2021, 13:55:14 »
a ty czaisz się na moje czy Zbiga i od razu pusty elaborat.
Ja już go dawno wrzuciłem do ignorowanych, więc może sobie pisać co chce i ile chce, jedynie współczuję, jeżeli ktoś to czyta.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #91 dnia: 16 Czerwca 2021, 01:34:20 »
Bardzo nie lubisz, to nie dopisuj do wcześniejszych swoich wywodów nieprawdy. :czerwona: Tam jasno widać, że chodzi o jeden i ten sam samochód, na 5W40. Ty odpisujesz, bo się wybielasz, ale akurat to kłamstwo jasno tu widać. Piszesz by pisać, nie zajmujesz stanowiska, wykaż merytorycznie, gdzie widać te dwa auta tam. Czekam, czy znowu puste lanie wody będzie. Prawda kole w oczy. Pisanie nie rozumiesz to kpina. Wyjaśnij, wykaż to zrozumieją wszyscy, gdzie tam te dwa auta widać i że to 5W30 tam był. Proszę bardzo. Taki przykład z 5W40 w Toyocie to żaden przykład, bo może 1% coś takiego zalało.

Piszę takie posty jakie chcę, a jeśli zamiast raz wykazuje 20 razy, że kłamiesz to mi w to graj. Choć ortodoks nawet na nosie to mając, nic nie zauważy. :grin:  Napisz Sienkiewiczowi, że za bardzo się rozpisywał i że Kopernik nie ma racji.

Wy obydwaj nie potraficie przejść obok jak ktoś pisze o 5W30 i to jest fakt. Nawet tu sami pod sobą piszecie jak papugi dwie. No widzisz, ta widzę potwierdzamy. :hug: A dalej przytaczany jest przykład, który nic wspólnego nawet z dopuszczeniami nie ma. Tylko 5W ma coś wspólnego, bo W40 to już zupełnie nic, a to właśnie W40 miało większy wpływ. No i to ma być jakieś potwierdzenie przeciw 5W, zalejcie 5W50 to szybciej się pierścienie zawalą. Ja nie jestem tak ortodoksyjny, by hołubić ten czy ten bardziej. Są przypadki, że ten będzie lepszy, a są że tamten. W przypadku koleżanki warunków, których może jak zwykle nie bierzecie pod uwagę, 5W30 krzywdy nie zrobi, skoro ja mam gorsze kilometrowo warunki. Skoro moja Auris zawsze na 5W30, a ja nie czuję musu i przekonania do 0W20, to tak zostanie. Czemu mam to zmieniać, skoro analiza wyszła dobrze i to w warunkach miasta.

Pierwszy pisze "wyłącznie" 0W20, co jest tylko gołym zaleceniem, bez wnikania w nic dalej. A co do badań, moja Auris zawsze na 5W30, ASO z DE nie widzi w tym nic be. No i mam analizę swego oleju 5W30, pod którym pada stwierdzenie " oczko wyżej, krzywdy nie zrobił, a wręcz ochronił lepiej". Szkoda rozmawiać z ludźmi oderwanymi od rzeczywistości, którzy widzą tylko swoje mojsze, a faktów z życia nie biorą pod uwagę.

Z takim podejściem, trzeba by bez rozpatrywania warunków przypadku, pozamykać tu tematy oleju. Polegamy tylko na książce, producencie i polityce ASO. Tak to można robić w testach silnikowych w lab, bo tam warunki to pomijalny temat. A w życiu jest już zupełnie inaczej i różnie stety.  :-P

Niby ignorujecie i nie czytacie, bu ha ha, a w tym temacie to tak sobie swoje ortodoksyjne wywody lejecie. :o Napiszcie wszystkim wprost, jakie warunki by nie były w przypadku, to tylko 0W20 i jakiekolwiek ocenianie zasadności warunków nie ma sensu, bo tak pisze w manualu. A dalej tematy olejowe do zamknięcia pewnie.   

Czy w tych czasach manual jest kresem wyboru, czy może bardziej fizyczne potwierdzenia. Tym bardziej u schyłku silników spalinowych, zabijanych przez eco osprzęt, oleje i producentów zasady. Może zróbcie sobie analizę 0W20, opiszcie warunki i wtedy to będzie bardziej przemawiające, za takim wyborem w podobnych warunkach. Bo tak to jest wasze słowo, kontra moje fakty i przykłady z życia różne poza zalecenie. <kawusia>

Pisanie zawsze nie bo nie, to trąci zasadami opozycji totalnej. Ludzie czegoś szukają, bo mają ku temu powody w warunkach i problemach. Zalecenia każdy zna, a jednak czegoś szuka i dowiaduje się, wracaj do zaleceń bo są na słowo idealne. To takie kręcenie się bez sensu.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2021, 02:02:24 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Czerwca 2021, 07:39:14 »
Rademenes - musisz uwzględnić fakt, że wielu piszących - nie tylko na tym forum - ma ogromne problemy z precyzyjnym przeniesieniem swoich myśli na papier/monitor komputera, tableta, na wyświetlacz smartfona itp. Jak komuś Bozia poskąpiła tej umiejętności, a w dodatku miał do szkoły "pod górkę" lub "pod wiatr", to są tego efekty. Oni dzisiaj na ogół są bardzo dobrzy w posługiwaniu się tymi urządzeniami, ale precyzyjne napisanie, a w dodatku zgodnie z zasadami pisowni polskiej, przerasta ich możliwości. Dobrze byłoby, gdyby choć potrafili przyznać, że niezbyt dokładnie wyrazili swoje myśli. Ale w ich mentalności tkwi przekonanie, że przyznanie racji drugiemu wbrew ich wyrażonej myśli jest ujmą na swoiście pojmowanym ich honorze. Oni często w ogóle nie zdają sobie z tego sprawy. To generalnie "siedzi" w genach Polakach. My Polacy, najzwyczajnie nie umiemy słuchać innych. Także w najbliższej rodzinie.
Przykłady idą z "góry" - niestety. Z "góry" bardzo szeroko pojmowanej.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 16 Czerwca 2021, 14:38:42 »
Sam nie jestem ideałem w pisowni, piszę za obszernie. Bo nie lubię czytać i się domyślać, info na tacy kompletne to jest dopiero wskazanie. Sam bym takie chciał czytać, dlatego tak piszę, no ale czasem dla kogoś może być za dużo i gubi sens info. Nic na to nie poradzę chyba. Ale nigdy z jednego auta nie robiłem dwóch, ani nie oceniałem oleju przez pryzmat innego oleju, skoro na starcie w danych po W są różnice. To są oczywiste sprawy.

W kwestii 5W30 bym się nie odzywał, jakby wedle mnie moja Auris nie była dobrym przykładem. Bo przemawiają ku temu fakty, a nie nie bo nie. Silnik mój zawsze miał 5W30 i to fakt potwierdzony przez centralę i ASO w DE, ma dopiero 65kkm, czyli nie jest za wcześnie, w sensie co w nowym może wyjść nie tak. Ani za późno na oceny i analizy moje, bo nie ma 100 czy 200kkm z dużym znakiem zapytania odnośnie traktowania. Latał na przedmieściu miasta i poza, czyli wtedy i nadal warunki miasta. Obydwu wcześniejszych właścicieli dzieliło tylko 20km. Interwały wręcz idealne, największy 10500km, a najmniejszy blisko 5kkm. Czyli każdy interwał kończył rok, a nie km z zaleceń 15kkm. Silnik czysty w środku, nigdzie się nie leje, a pobory przy 8kkm były w skali 350ml, czyli takie jakich ponad 50% ludzie nie zauważy. Zrobiłem analizę i pod nią padły istotne stwierdzenia.

- "Ogólnie patrząc na tą analizę nie ma się do czego przyczepić, profil jazdy nie jest zbyt optymalny, potwierdza to obecność paliwa oraz wody, lecz przy przebiegach +/-8000 km adekwatny."

- "Metale zużyciowe na niskim poziomie. Trochę Fe i praktycznie brak Cu i Pb, czyli panewki i łożyska ślizgowe nie dostają w kość."

Tu trzeba dodać, że silnik z pewnością w ASO nie był płukany, a więc 16 Fe w tej analizie, to pozostała ilość z blisko 50kkm + ew. tyci z tego interwału.

- "Silnik po prostu jest w dobrej kondycji."

- "Z tego co ja z niej odczytuje, silnik igiełka, sposób eksploatacji tragiczny, interwał prawidłowy, aczkolwiek do 10 tys mógłbyś dojechać mimo tan~=tbn."

- " Tutaj przy 5w30 masz zapas lepkości."

- " Wg mnie silnik igła, nie ma co przesadzać. Eksploatacja z gatunku jak zabić samochód, ale Toyka sobie radzi bez problemów."

- "Jest spadek lepkości to normalne przy takich warunkach użytkowania, ale nie jakiś duży i nawet jeżeli olej zjechał w dół o jeden stopień to nadal daje radę tym bardziej że te silniki są dyktowane pod niskie lepkości typu 0w20."

I na koniec.

- "  Z testu wynika - że 5W30 Toyocie ..ZR-FAE krzywdy nie robi, wprost przeciwnie."

Oraz takie przekonanie ogólne rośnie.

"Jeszcze krotko na temat rozcienczenia z paliwem, ogolnie sie przyjmuje w silnikach benzynowych granice 1-2% (w silniku Diesla od 5-7%), w zwiazku z tym tutaj jest na granicy. To takze potwierdza, gdzie juz kilkakrotnie powtarzalem na forum, ze czasami warto isc klase lepkosci wyzsza."

"Są jakieś tolerancję maksymalnego rozrzedzenia oleju benzyna/ON w którym nie uszkodzą się mechanizmy w silniku ?"
" Z tego co pamietam od 10 do 15 %. Ale z reguly >5% juz ma decydujacy wplyw na srodek smarny."

W mojej analizie było 2.7 paliwa i 0.2 wody.

Ja nie twierdzę nic, tylko przez pryzmat zalecenia, nie bo nie. Powyżej są argumenty fizyczne, przypadku Auris non-stop na 5W30 i to z analizą, a niebawem kolejną analizą obecnego Specola. Jeśli ktoś ma dobry przykład podobny na 0W20 z analizą, to niech przedstawi. Tak czy siak, między 0W a 5W są tyci różnice, a w konkret warunkach oczywiście jeden i drugi może wyjść podobnie lub różnie. Osobiście tego nie sprawdzę, bom sceptyk 0W20, ale chętnie się dowiem jaki był w 0W20 spadek lepkości, przy warunkach miasta. U mnie z KV40 i KV100 spadło po 10, a skoro w KV100 było blisko 5W20, to po czasie olej taki się stał. W swojej instrukcji nie mam norm ACEA. Różnice w spalaniu pomiędzy normami oleju  z 5 kontra tez z 3/4 to jest statystyka dobrze robiąca producentowi. W Toyocie ze spalaniem nie jest tak źle, by nie chronić lepiej silnika.

To wygląda jak kopanie się z koniem. Ja przyjmuję możliwości, w których obydwa oleje się mogą sprawdzać. Jednocześnie tendencji nie można pomijać, ani tego co w życiu wychodzi nie zauważać. Dlatego pisanie wobec reali, wyłącznie ten jest dobry, jest mocno kontrowersyjne i ograniczone.   

« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2021, 14:43:37 wysłana przez Rademenes »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Czerwca 2021, 11:34:38 »
Bardzo merytoryczne ostatnie strony. Wmiencie się numerami i tam wzajemnie się bombardujcie litaniami o wszystkim i niczym. Tytuł postu nie przewiduje 5w50 i innych. Proste pytanie padło, a Wy bez celu i sensu w inna manke bo sami nie jesteście lepsi na temat szkoły... Dajcie sobie siana.
Proszę...
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2021, 11:36:30 wysłana przez Stivo »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Czerwca 2021, 11:42:25 »
wielu piszących - nie tylko na tym forum - ma ogromne problemy
...które objawiają się najczęściej przez robienie off-topów ;-)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Czerwca 2021, 15:11:41 »
@ Izane napisała już powyżej, że zalewa 5W30. :wallbash: Ale nie ortodoksi przypłynęli, by zasiać wątpliwości swoje ograniczone. W oparciu o jedyne foty wstawione i kłamstwa tu dorobione. To chyba jasno widać ?  :o

1. 
Kolega mechu dość jasno wykazał, włącznie ze zdjęciami, dlaczego do tego silnika należy stosować wyłącznie 0W20.

To jest merytoryka w oparciu o uwalony silnik na 5W40. Czyli koledzy chcą powiedzieć, że jeśli 5W40 tak uwalił tam silnik, to niby z 5W30 będzie to samo. Jeśli idziemy w przykład na przykład, to kolegów jest od czapy, a mój wyłącznie na 5W30. Ma się dobrze już 8 interwał. <taniec>

Tytuł postu nie przewiduje 5w50 i innych.

No masz rację, 5W40 też, więc po kiego ci dwaj z tym przykładem tu przychodzą. Ja jedynie chciałem zestawić ich twierdzenie z tym przykładem z czapy. By było widać ich ograniczenie myślowe. Tu nie chodzi o siano, tylko o podstawę kolegów w stwierdzeniu "wyłącznie" 0W20. Ich podstawa jak widać jest od czapy, by nie powiedzieć rażąco naiwna i błędna.

Off-top to jest nic, w porównaniu z wprowadzaniem ludzi w błąd i jawnym kłamaniu co do podstaw swoich naiwnych wywodów. :thumbdown:
W ten sposób to ja mogę napisać coś na 0W20, tylko po co, obydwa oleje mogą istnieć. Na koniec tak jak 0W20, czy 5W30 nie uwala silnika, tak w danych warunkach ten czy ten bardziej wskazany. Ale w nie ekstremalnych warunkach miasta 5W30 bardziej uniwersalny. No i nigdy nikt 0W20 nie leczy silnika po 5W30, takie życie.

W obydwu przypadkach opierajmy się o te same oleje (0W20, 5W30) , a nie 5W40. Takie coś do niczego nie prowadzi, jak okłamywania ludzi.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2021, 15:18:06 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Stycznia 2022, 23:50:00 »
@Izane, może opisz tu coś o lataniu na 5W30 ?
Podziel się wrażeniami.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl