Autor Wątek: Sprzegło - skrzypienie, rezonans, regulacja i inne...  (Przeczytany 41338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sprzegło - skrzypienie, rezonans, regulacja i inne...
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Stycznia 2008, 21:22:40 »
Już po problemie. Tarcza sprzęgła przesuwała się na nitach.

duken

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Lipca 2008, 10:12:36 »
Z książki napraw do Cariny, podejrzewam, że to samo będzie w Ave:
REGULACJA PEDAŁU SPRZĘGŁA
• Zdjąć pokrycie tapicerskie z dolnej lewej części tablicy rozdzielczej i odłączyć znajdujący się za nim przewód układu ogrzewania.
• Zmierzyć wysokość pedału sprzęgła (X1). Jeśli odległość ta ma niewłaściwą wartość (patrz dane w rozdz. 3.1), 82/sprzeglo8fh.th.jpg[/img][/URL]

czy mógł bys podać jakie sa te wartości?

ja w mojej T25 d-4d (2003r 116ps) mam ze sprzegłem tak
 :-(   od góry prawie do połowy skoku naciska sie bez zadnego oporu
 :-(   połowy do końca wciska sie bardzo cięzko
 :-(   jak puszczam to sprzegło łapie od razu

mam nadzieje że wystarczy sama regulacja.
poprosze też o info z waszej praktycznej wiedzy czy to jednak cos do wymiany ?

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Lipca 2008, 11:29:02 »
Tam nie bardzo jest co regulować (poza wysokością punktu początkowego - rysunek dotyczy Verso, ale w 'zwykłej' Ave powinno być podobnie).
Ostatnio wymieniałem (również rocznik 2003) i teraz chodzi delikatnie, sama przyjemność.
Koszt z robocizną ~ 1000 zł

« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2008, 11:34:06 wysłana przez sandr »

Karool

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Lipca 2008, 20:37:03 »
widzę że problem ze sprzęgłem jest dość częsta bolączką " ave" ale mam pytanie do tych co już są po wymianie sprzęgła a przede wszystkim koła dwumasowego,(jak na przykład Piotr) czy ktoś wstawił regenerowane koło dwumasowe, ile już "na nim" przejechał, gdzie zostało kupione  i jakie są odczucia przy jeździe.

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Lipca 2008, 21:44:30 »
Odpuść sobie "regenerowane", czytaj zaspawane (skrzynia i półosie będą ci wdzięczne <narka>). Miałem krótką przygodę z takim czymś, szkoda dwa razy ściągać skrzynię. Kupione u "źródła" w Kożuchowie, ale facet rozsyła po całym kraju - na pewno można je trafić w Poznaniu i Warszawie.

duken

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Lipca 2008, 22:21:12 »
Tam nie bardzo jest co regulować (poza wysokością punktu początkowego - rysunek dotyczy Verso, ale w 'zwykłej' Ave powinno być podobnie).
Ostatnio wymieniałem (również rocznik 2003) i teraz chodzi delikatnie, sama przyjemność.
Koszt z robocizną ~ 1000 zł
jakiej firmy założyłeś, (docisk tarcza i łożysko)

ile kosztowała robocizna? , ja z moim mechanikiem jestem umówiony na 15 lipca na wymianę i ciekaw jestem ile powie bo jeszcze nie robił w toyocie, wiec nie wie jak to jest czasochłonne

na allegro jest "NOWE ORYGINALNE KOMPLETNE SPRZĘGŁO firmy LUK do TOYOTA 623 3044 00" koszt 500 zł

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Lipca 2008, 07:22:26 »
Mechanik założył zestaw AISIN, chociaż nie obyło się bez zamieszania. Wg dokumentacji - w Verso powinno nie być koła dwumasowego, w moim było. Skończyło się na odesłaniu zamówionego zestawu i wymianie na odpowiedni. Robocizna ~ 400 zł (nie w ASO). Swoja drogą, nie obawiasz się niedoświadczonego mechanika? Niby zdjęcie skrzyni w Ave to nic wielkiego, ale jakieś myki zawsze są...
I pamiętaj, masz b.dobrą okazję do wymiany oleju w skrzyni (i sprawdzenia półosi).

Uparłem się aby moją Avką jeździło się prawie jak nową i dlatego (ku przestrodze) przerażająca lista zakupów dokonanych przez rok od nabycia auta
(kolejność przypadkowa) wygląda nast.:

- drobne naprawy lakiernicze (odpryski na masce + tylny zderzak)
- sprzęgło (nowe)
- koło dwumasowe (nowe)
- turbina (regeneracja)
- box (używka)
- przeguby wewnętrzne (używka)
- tylne amortyzatory (nowe)
- tarcze tył + przód (nowe)
- głośniki przód + tył (nowe)
- wygłuszenie drzwi i kabiny (Dynamate)
- opony 205/16 (letnie + zimowe) (nowe)
 <zalamka>

Żeby nie było iż auto cały czas stoi w warsztacie, nie - w międzyczasie przejechałem (bez mandatu) ~ 60.000km  :-)

duken

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Lipca 2008, 22:57:29 »
- Mechanik jest sprawdzony, poprzednio miałem BMW320d E46 i wiem że to solidny gość, tylko dotychczas nie miał okazji robic sprzęgła w Avensis
- Zapamiętam żeby wymienic olej w skrzyni - jaki polecasz i ile litrów wchodzi? to się wcześniej zaopatrzę
- co do głośników to faktycznie z przodu musze wymienić
- a jak się jeździ z boxem?, czy zwiekszyło sie zużycie paliwa?
- i niestety do wymiany mam cos w przednim zaiweszeniu, bo mi sie tłucze na nierównościach (łączniki stabilizatora mam nowe więc może gumy pod stabilizatorem)

dlaczego wymieniałeś koło dwumasowe, i przy jakim przebiegu bo ja mam 180 tys km i mam nadzieje że koło mam OK 

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Lipca 2008, 04:57:28 »
Do skrzyni wchodzi ~ 2.5 litra, Toyota zaleca aby był w klasie GL-4 lub GL-5 (u mnie jest teraz jakiś Castrol).
Wymiana samych głośników, bez wygłuszania drzwi nie wiele załatwi - przemyśl to (jest na forum wątek o tym, co i jak).
Z boxem jeździ się świetnie, nie zauważyłem zwiększonego apetytu na paliwo, za to nie masz stresu przy wyprzedzaniu
(zwłaszcza na IV biegu) dużo łatwiej wkręca się na obroty. Koło wymieniałem przy przebiegu ~110.000 (niby  :cheesy:)
i z tym jest różnie - wszystko zależy od kultury jazdy a ja jestem trzecim właściciele tego auta i sądząc po stanie półosi, koła i sprzęgła - któryś z moich poprzedników lubił dynamiczną jazdę w mieście  :-P

Karool

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Lipca 2008, 19:24:14 »
No i stało się, jestem po wymianie koła dwumasowego i kompletnego sprzęgła w swojej ave i chciałbym się podzielić z wami swoimi spostrzeżeniami,
1- o wiele mniejsze drżenie przenoszone z silnika na budę samochodu po odpaleniu zimnego silnika i a rozgrzany silnik daje ledwo odczuwalne drżenie
2- zanik odglosu pukania, dzwonienia dochodzących ze skrzyni biegów
3- bez problemowe wżucanie biegów
4- no i nie trzeba już wciskać pedału sprzęgła do podłogi przy zmianie biegów  
5- zanika odgłos brzęczenia kiedy jechałem na wstecznym biegu ale tak powoli na pół sprzęgle
moje wnioski po dokonaniu tej naprawy
za stuki, podzwanianie, trzęsienie silnika odpowiada koło dwumasowe
za zgrzyty przy zmianie biegów, twardy pedał sprzęgła, i konieczność wciskania pedału do podłogi odpowieda samo sprzęgło
jeżeli się wktóryś wnioskach mylę to proszę o sprostowanie.
Koszty zabiegu
koło dwumasowe+komplet sprzęgła -1895zł. komplet sprzęgła firmy aisin koło niepamiętam firmy
koszt wymiany                                  -350zł.
olej mobil1 2,6l do skrzyni biegów    -130zł.  

emq

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Października 2008, 08:24:49 »
Czy ktos moze umiescic info - schemacik - gdzie psiuknac smarem na skrzypiace sprzegielko? jest info w watku natomiast fizycznie nie wiem gdzie "uderzyc"

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Października 2008, 10:07:06 »
Ktoś pisał, że to skrzypienie wywołuje łapa sprzęgła - ta między skrzynią a sprzęgłem. Nie wiem czy jest tam jakiś bezpośredni dostęp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl