Autor Wątek: Zabezpieczenie antykorozyjne TNGA  (Przeczytany 26524 razy)

GrzegorzC

• Gość
Odp: Zabezpieczenie antykorozyjne TNGA
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Lipca 2021, 14:33:59 »
Ja niedawno sprzedałem 14 letniego Focusa, którym sam jeździłem 12 lat. Pewnie bym nim dalej jeździł ale sprzedałem go właśnie przez korozję, 190tys przebiegu, mechanicznie igła. Niestety fabryczne zabezpieczenie antykorozyjne okazało się niewystarczające, ruda znalazła parę słabszych punktów i zrobiła swoje. Nie było tragedii i jak ktoś sobie przy nim podłubie to jeszcze pojeździ, mi się już nie chciało.
Ale nie ma tego złego, dzięki temu mam nową Corolkę :-), którą nie słuchając fabrycznych autorów instrukcji, poddałem podstawowej konserwacji. Może nie taka szczegółowa jak to robi Marcin ale myślę, że będzie sporo lepiej niż gdybym jej nie zrobił. Jak długo nią pojeżdżę to się okaże ale jak przy sprzedaży będzie w lepszym stanie niż inna, niekonserwowana z tego rocznika to zawsze będzie korzystniej.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Lipca 2021, 16:22:28 »
Ale nie ma tego złego, dzięki temu mam nową Corolkę :-), którą nie słuchając fabrycznych autorów instrukcji, poddałem podstawowej konserwacji.

Co użyłeś?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Lipca 2021, 19:16:18 »
Co użyłeś?

Zacznę od tego, że sam tego nie robiłem, nie mam na to czasu/warunków/zdrowia/cośtamjeszcze (niepotrzebne skreślić), zleciłem to firmie, którą mi ktoś polecił jako sprawdzoną.
Konserwacja nie została wykonana aż tak szczegółowo i dokładnie jak to pokazuje forumowy kolega Marcin i zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie jakość czy trwałość tej usługi nie będzie taka sama ale świadomie wybrałem akceptowalny dla mnie kompromis pomiędzy nic nie robieniem a robieniem takiej pełnej usługi. Na pewno było nieco taniej i szybciej, poza tym nie znam w okolicy żadnego sprawdzonego fachowca, który potrafiłby zrobić coś takiego jak Marcin. Usługa trwała ok 4 dni, została wykonana czysto, wygląda ok no i niczego nie popsuli :-) W trakcie prac została wykonana dokumentacja fotograficzna więc mniej więcej widzę co zostało zrobione. Do konserwacji zostały użyte preparaty firmy Waxoil, był demontaż wszystkich osłon, nadkoli, wydechu itp, podkład i właściwy preparat. Dodatkowo zostały zabezpieczone wszystkie profile zamknięte. Może nie jest to idealne rozwiązanie ale myślę, że będzie i tak dużo lepiej niż samo to fabryczne nic, które Toyota aplikuje.
Wspomniany wyżej Focus nie miał nic poza fabrycznym więc i tak długo wytrzymał, chociaż mam wrażenie, że wtedy karoserie były lepiej zabezpieczane no i blacha na pewno była grubsza co widać gołym okiem (ręką).

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Lipca 2021, 18:32:16 »
Super ocynkowany Passat obejrzyjcie 1:16 do 2:06 https://youtu.be/pSS0naqWPbk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Lipca 2021, 22:19:29 »
Tak wiemy, inne auta rdzewieją, to dla czego toyota miałby nie rdzewieć  <zalamka>.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Lipca 2021, 22:46:44 »
Kuba chodzi o to że tak cienka warstwa ocynku g..o daje w nowych konstrukcjach, a tak na marginesie to nie uderzaj się w głowę po każdym poście bo dostaniesz migreny. 

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Lipca 2021, 23:00:33 »
Nie migreny, tylko globusa :).
Nowe auta są liczone ma 5-7 lat i do pieca.
Rynek ma się kręcić, a produkcja odpadów interesuje tylko ekologów.
Zresztą dziś 98% da się ponownie wykorzystać.
Nowe auto to lepsze systemy bezpieczeństwa itp.
W Toyocie produkowanej poza UE, jest jeszcze jeden problem, podróż w słonych warunkach, to też przekłada się na przyspieszoną korozję.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2021, 23:02:43 wysłana przez KubaCamry »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Lipca 2021, 23:38:28 »
Tak wiemy, inne auta rdzewieją, to dla czego toyota miałby nie rdzewieć  <zalamka>.

A może bardziej chodzi o to że ktoś powtarza "tylko toyota rdzewieje a inne nie dlatego przesiąde się do nich".

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Lipca 2021, 11:01:19 »
A migrenę to miała szlachta przed wojną, dziś to zwyczajnie głowa napierdal_a

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Sierpnia 2021, 20:09:45 »
Mój Yaris 12lat stoi na powietrzu 24 godziny na dobę, i nic. Być może coś we fabryce zabezpieczyli , bo na początku jakaś czarna mazia leciała ze wszystkich  drzwi

Witam, to było 12 lat temu....teraz moim zdaniem nie ma zabezpieczenia antykorozyjnego. W sobotę zdejmowałem boczki drzwi w celu montażu na podłokietnikach materiału ochronnego (gadżet z Ali) i przy okazji zerknąłem w drzwi. Niestety na dole w zagięciu blach lekki rudy nalot i 0 śladów jakiegokolwiek zabezpieczenia. Może to wynika z faktu, że otwory w drzwiach są zaślepione jakimiś gumkami. Pierwszy raz się z tym spotykam ponieważ w każdym poprzednim samochodzie te otwory były otwarte.
Corolla Comfort Style+Tech

Offline acor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Sierpnia 2021, 20:38:59 »
Sądzę, że nie ma się nad czym zastanawiać i zlecić konserwację jakiejś poważnej firmie. W kwietniu sprzedałem e12, którą miałem od nowości przez 17 lat. Co prawda była garażowana ale specjalnie się o nią nie troszczyłem. Powierzchowna korozja była tylko na wahaczach. Nawet wydech był oryginalny. Ale oglądając spód tamtej staruszki i obecnego modelu, nawet laik taki jak ja zauważy kolosalną różnicę w zabezpieczeniu fabrycznym, oczywiście na niekorzyść obecnego modelu. Zresztą nie tylko o spód chodzi, również grubość blachy i lakier wydają się być gorsze niż w starej e12.

Offline kubacki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Sierpnia 2021, 09:44:55 »
Mój Yaris 12lat stoi na powietrzu 24 godziny na dobę, i nic. Być może coś we fabryce zabezpieczyli , bo na początku jakaś czarna mazia leciała ze wszystkich  drzwi

Witam, to było 12 lat temu....teraz moim zdaniem nie ma zabezpieczenia antykorozyjnego. W sobotę zdejmowałem boczki drzwi w celu montażu na podłokietnikach materiału ochronnego (gadżet z Ali) i przy okazji zerknąłem w drzwi. Niestety na dole w zagięciu blach lekki rudy nalot i 0 śladów jakiegokolwiek zabezpieczenia. Może to wynika z faktu, że otwory w drzwiach są zaślepione jakimiś gumkami. Pierwszy raz się z tym spotykam ponieważ w każdym poprzednim samochodzie te otwory były otwarte.
Te gumki maja otworki i wylatuje przez nie woda.

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Sierpnia 2021, 13:58:39 »
Te gumki maja otworki i wylatuje przez nie woda.

Pewnie jest tak jak mówisz ale wydaje mi się, że jednak woda ma utrudniony odpływ. Wczoraj zdejmowałem boczki w celu montażu obicia podłokietników i przy okazji zrobiłem zdjęcia. Dramatu jeszcze nie ma ale jak na 2 lata to nie wygląda zbyt dobrze.

Corolla Comfort Style+Tech

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Października 2021, 18:32:42 »
Cześć forumowicze. Szarpię się z pomysłem zabezpieczenia antykorozyjnego mojej nowej Corolli. Czytam i czytam o tym różne tematy tu, na forum. Przyszło mi na myśl takie coś na temat tych konserwacji podwozi, że konserwaciarze psiukając po podwoziu i profilach różne środki, mogą zapsiukać różne, niewielkie otwory technologiczne np. w drzwiach, progach, profilach i potem oleją sprawę udrożnienia tych otworów. Zbierze się tam potem woda i nie mając odpływu, w krótkim czasie zrobi spustoszenie, że nici z takiej konserwacji. Niektóre takie otwory są malutkie, że łatwo je zalepić jakimś gęstym środkiem podwoziowym. Sprawdzał ktoś w ogóle drożność takich otworów po konserwacji?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Października 2021, 19:44:18 »
....  Sprawdzał ktoś w ogóle drożność takich otworów po konserwacji?

Ja sprawdzałem. W Corolli wszystkie otwory drożne.
W drzwiach zaślepione gumkami.
To już niezły artysta by musiał być żeby konserwacją zalać otwory.
Nie bądź takim pesymistą.
Trzeba tylko powierzyć robotę fachowcom co od lat się tym zajmują i mają dobre opinie a nie u przypadkowego pana Józka w garażu.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl