Autor Wątek: corolla w jakiej wersji nadwoziowej ?  (Przeczytany 5232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: corolla w jakiej wersji nadwoziowej ?
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lutego 2021, 17:38:06 »
mi jest niezbędnie potrzebny samochód z sprawnym napędem awd i zwiększonym prześwitem, w miejsca w które jeżdżę zwykłym nie zajedziesz daleko, a że nie jest to off road, rav wpisuje się w to świetnie
racja o tym nie wspomniałem, a powinienem. Czyli często dojazd do np. domu gdzie "developer" wybudował osiedle tylko o drogach zapomniał i wiosną oraz jesienią do domu inaczej jak samochodem z większym prześwitem oraz napędem 4x4 nie dojedziesz. Nie mówię, że w Twoim przypadku tak jest, ale to zastosowanie SUVa jest dla mnie zrozumiałe. Chodzi ogólnie o to, że mam wielu znajomych, którzy chwalą się iż mają XC90, ML, Quaskaja czy innego SUVa i mówią, że mają terenówkę. A jak pytam kiedy ostatni raz byli w terenie tym autem to patrzą jak bym im matkę zabił. :) Skoro wiesz do czego możesz używać swojej Ravki to super. O to mi właśnie chodziło. Grunt to być świadomym możliwości i ograniczeń danego samochodu. Samochody do wszystkie są samochodami do niczego.  Stąd czasami mnie bawiło jak ktoś mnie np. pytał ile pali moje Pajero w trasie, a jak mówiłem ca 17-24 l to patrzyli jak na wariata. Przecież nie o to chodziło. Jak bym miał nim jeździć w trasy to bym wolał na taczce się poruszać byłoby wygodniej. :)
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 18:06:09 wysłana przez tko »
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lutego 2021, 17:41:18 »
lubię taką dyskusję  :beer: Jeden by kuriera zamówił inny kombi kupił i gites. Każdemu wg jego zasług  :-)
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lutego 2021, 18:38:07 »
Niczego nie musisz wciskać,  istnieją firmy przewozowe , , taksówki bagażowe i kiedy parę razy w roku potrzeba coś przewieź warto skorzystać z ich usług, zamiast większość  roku jeździć pustym kombi.
dokładnie o to mi chodziło, lepiej bym tego nie ujął

a co do SUVa to zgadza się latka lecą więc właśnie z tego powodu również się zastanawiam nad kupnem SUVa. Wyżej siedzisz dalej widzisz, bezpieczniejszy jesteś dla innych i siebie. Szczególnie gdy człowiek starszy i zdrówko nawala. Hehe. Kiedy ten czas zleciał, że człowiek zastanawia się nad zakupem auta przez pryzmat czekającej go starości. Masakra.
Trzy tygodnie temu byłem u znajomych i dostałem piękną rzecz o duzych niestety gabarytach. Do domu daleko i co? pewnie że można było zamówić np. kuriera, opakować w pierzynę i czekać aż przywiozą, a ja "guzik" , tylne oparcie w dół, roleta do schowka i zapakowaliśmy klamota z poprzedniej epoki... widok szczęśliwej  córki na widok "grata" po 6 godzinach jazdy...bezcenne :)
Nie wszyskie sytuacje da się przewidzieć ;)

Ale ty nie masz  kombi tylko   suwa .Jak kombi taki funkcjonalny to po co kupowałeś ravkę. W corolli kombi też są guziczki do opuszczania kanapy, a  i roletę można  schować  na dwa sposoby.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2021, 19:14:07 »
Ale ty nie masz  kombi tylko   suwa .Jak kombi taki funkcjonalny to po co kupowałeś ravkę. W corolli kombi też są guziczki do opuszczania kanapy, a  i roletę można  schować  na dwa sposoby.

Dareczku jeszcze ten jeden raz Ci odpowiem, nie twoja broszka po co kupowałem ravkę, zresztą jakbyś choć raz wysilił mózgownicę i zrozumiał co wcześniej  napisałem, to byś wiedział :) Jakoś kolega @tko zrozumiał w lot, ale "trzeba mieć na czym czapkę nosić" cytując klasyka.
Po drugie, suv to też kombi według polskiego prawa :)
no response
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 19:17:38 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2021, 20:10:06 »

Dareczku jeszcze ten jeden raz Ci odpowiem, nie twoja broszka po co kupowałem ravkę, zresztą jakbyś choć raz wysilił mózgownicę i zrozumiał co wcześniej  napisałem, to byś wiedział :) Jakoś kolega @tko zrozumiał w lot, ale "trzeba mieć na czym czapkę nosić" cytując klasyka.
Po drugie, suv to też kombi według polskiego prawa :)
no response
Prostak zawsze prędzej czy później nie wytrzyma , i bez obrażania inaczej nie umie.
Uwielbiasz dosrać , dodając ,,mądrość ludową,, która jest ,taka  mądra , jak łopata w śniegu.

mam coś co świetnie scharakteryzuje twoją ...........

,,Niektórzy ludzie mogliby się zabić , skacząc z poziomu swojego EGO ,na poziom swojego IQ,,

RAV4 2.5 hybrid

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2021, 23:54:44 »
Z moich doświadczeń, bo każdy ma inne.

Założeniem było kupno kombi. Nie ma się co czarować, uniwersalność najwyższa. Jednak realnie przez 95% czasu tych możliwości przewozowych nie wykorzystuję. Odkąd dzieci podrosły i nie ma wózka, nie widzę prawdziwej potrzeby posiadania kombi. Raz od czasu owszem, ale to już nie jest priorytet.

Dopuściłem więc dwie pozostałe wersje. Miał być hatchback, ale okazało się, że miejsca jest jednak naprawdę bardzo mało. I w ten sposób wybór był między TS a sedanem, mimo że wizualnie HB jest super. Stanęło na sedanie.

Pod względem funkcjonalnym kombi jest najlepsze. Po jazdach okazało się jednak, że moim zdaniem jest tam nieco głośniej niż w sedanie i nieco gorzej się prowadzi. Sedan jest sztywniejszy, lepiej się trzyma drogi. Ale to są niuanse.

Jeśli chodzi o wady sedana, moim zdaniem wygląd cierpi przez to, że projektanci postawili wygodę ponad wizualia (w sumie słusznie). W kabinie jest sporo miejsca, ale to niestety kosztem zdecydowanie zbyt krótkiej maski. Tak samo bagażnik jest spory, ale kosztem tego, że jest za wysoki. Byłoby idealnie, gdyby maska była dłuższa i tył nieco niższy. A tak, to jest fajnie, ale nie tak dobrze, jak mogło być.

Trzeba jednak przyznać, że projektanci zrobili trzy bardzo odrębne, przemyślane projekty. Cenię sobie to, że kombi nie jest tylko rozciągniętym hatchbackiem, a sedan nie ma sztucznie doklejonego tyłu. To są trzy auta o całkowicie innym charakterze.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Lutego 2021, 09:27:25 »
Po jazdach okazało się jednak, że moim zdaniem jest tam nieco głośniej niż w sedanie i nieco gorzej się prowadzi. Sedan jest sztywniejszy, lepiej się trzyma drogi. Ale to są niuanse.
zgadzam się, że sedan lepiej się prowadzi. Jak wcześniej pisałem, że w kombi tył pływa. Dla mnie to było istotne, gdyż przed epidemią dużo jeździłem na trasach, przeważnie autostrady.

Poza tym rzeczywiście chyba pierwszy raz udało się Toyocie stworzyć samochód w 3 odmianach, który nie jest nudny. Dotychczas bowiem corolla raczej nie przyprawiała o palpitacje serca. A teraz, dla mnie, jest to jeden z ładniejszych modeli i to w każdym rodzaju. Aczkolwiek, oczywiście moim zdaniem, sedan jest najładniejszy, potem kombi, a na końcu HB. Sedan mi się podoba z każdej strony, aczkolwiek z przodu najmniej. Z tyłu przypomina Lexusa, z boku ma super proporcje.  Co do zbyt krótkiej maski w sedanie to jakoś nie mam takiego odczucia. Zaś bagażnik ma dla mnie jedną istotną wadę tj. olbrzymie zawiasy. Część z osób jak pisze o Corolli to narzeka na jakość plastików w środku, że są twarde. Rozumiem, że boczki są twarde ale nieśmiało przypominam, że jest to samochód segmentu B, czyli klasa średnia niższa. To nie jest Passat, a raczej Golf. Zatem nie do Passata, czy Insignii powinien być porównywany, a raczej do Golfa, czy Astry. Jak sobie go spozycjonujemy na tym poziomie to łatwiej będzie pewne niedoskonałości tego auta zaakceptować. Kupując to auto robiłem to właśnie z takim przekonaniem i się nie zawiodłem. Bo gdybym myślał, że kupuję Passata to by mnie irytowało: wygłuszenie, twardość plastików, mało schowków, brak obicia maski oraz bagażnika, maska podnoszona na drut, a nie siłownik, czy kilka innych jeszcze drobiazgów.  Poza tym kupując robiłem to, poza wyglądem, przede wszystkim pod kątem bezpieczeństwa, a w tym zakresie corolla jest rewelacyjna. Żeby się pośmiać myślałem jeszcze o samochodach zdecydowanie bardziej prestiżowych tj. MB, czy BMW (Passat nigdy mi się nie podobał) i okazało się, że jak wybrałem podobną konfigurację MB, czy BMW w zakresie bezpieczeństwa to dobijałem do 200 tys zł. Było to dla mnie wyrzucanie pieniędzy w błoto , gdyż ja zazwyczaj kupuję auto maksymalnie na 2-3 lata. Potem ma już przebieg rzędu 300 tys i do bezpiecznej i bezstresowej jazdy się nie nadaje. Takie było założenie w zakresie Corolli. Epidemia zweryfikowała plany, gdyż obecnie dokładnie rok po kupnie mam przejechane 18 tys. Normalnie miałbym ca 100 tys.   

A zatem wracając, tak jak wcześniej pisałem, sedan jest najbardziej optymalny.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lutego 2021, 09:35:37 »
Z jedną poprawką, to segment "C" :)  Pasat, Insignia, Avensis itp to "D"
"B" yaris "A" aygo ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 09:42:51 wysłana przez Krisman »

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lutego 2021, 09:57:16 »
Z jedną poprawką, to segment "C"
tak oczywiście mój błąd, chodziło o segment C
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Lutego 2021, 10:13:59 »
tko ,tyle jeździsz ,lub miałeś zamiar dużo  jeździć ,dlaczego nie kupiłeś corolli hybrydy, tylko wersję z silnikiem 1.6 ??
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 10:16:14 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Lutego 2021, 12:17:41 »
tko ,tyle jeździsz ,lub miałeś zamiar dużo  jeździć ,dlaczego nie kupiłeś corolli hybrydy, tylko wersję z silnikiem 1.6 ??
odpowiedź jest taka, że ja przeważnie jeżdżę w trasach, a hybryda, moim zdaniem, ma sens jedynie w mieście. W trasie w 80% poruszam się po autostradach ze średnią 140 km/h i więcej, a wtedy hybryda raczej nie jest taka atrakcyjna. Ponadto kupowałem corolle z myślą o jej zagazowaniu, wtedy koszt paliwa zdecydowanie spada. Z uwagi na sytuację obecną na razie powstrzymam się z zagazowaniem. Prognozuję, że co najmniej do końca tego roku nie wrócę do takiego trybu pracy jak przedtem. A w przyszłym roku się zobaczy. Pewnie też nie wrócę, gdyż na dzień dzisiejszy przeszedłem na pracę zdalną i myślę, że już nie będzie, w moim przypadku, powrotu do stanu sprzed epidemii. Obecnie zatem żałuję, że nie kupiłem hybrydy. Ale gdyby człowiek wiedział, że upadnie to by nie wstawał. Tym bardziej, że jak w trakcie jazdy uderzył mi kamień w przednią szybę i musiałem odstawić samochód do ASO na wymianę to otrzymałem w ramach zastępczego identycznego sedana, tylko w hybrydzie. I spodobała mi się hybryda. Może ciut więcej koni bym chciał, ale jak będę kupował następne auto to raczej będzie to hybryda.
 Na marginesie widzę, że kolega z Poznania. Przez 30 lat mieszkałem w kwadracie Bukowska, Grochowska, Marcelińska, Bułgarska. 
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Lutego 2021, 12:55:06 »
Można jeszcze spojrzeć na wybór wersji nadwozia przez pryzmat silnika...

Sedany-Modele do 2020 jako jedyne mogą mieć silnik benzynowy 1,6, kombi już nie...
Rav 4 HEV 2024

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lutego 2021, 13:08:32 »
Sedany-Modele do 2020 jako jedyne mogą mieć silnik benzynowy 1,6, kombi już nie...
tak, aczkolwiek ja nie brałem pod uwagę kombi, a sedana więc tego nawet nie sprawdzałem.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Lutego 2021, 10:28:12 »
Część z osób jak pisze o Corolli to narzeka na jakość plastików w środku, że są twarde. Rozumiem, że boczki są twarde ale nieśmiało przypominam, że jest to samochód segmentu B, czyli klasa średnia niższa. To nie jest Passat, a raczej Golf. Zatem nie do Passata, czy Insignii powinien być porównywany, a raczej do Golfa, czy Astry.

Segment C, ale to już zostało powiedziane ;)
Cały problem w tym, że konkurencja w klasie w zdecydowanej większości ma te boczki jednak miękkie. Właśnie o to chodzi. Nie mam nierealnych oczekiwań, po prostu Corolla w niektórych elementach nieco odstaje od konkurencji. Oczywiście inne cechy są na plus, ale nadal - mogli się jednak bardziej postarać, mówimy tu o detalach, które nie wpłynęłyby bardzo na cenę, a sprawiłyby, że byłby to samochód niemal kompletny.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Lutego 2021, 11:37:32 »
To nie corolla odstaje a cała marka odstaje w niektórych elementach ;) Ty masz twarde boczki a ja w najnowszej odsłonie ravki nie podświetlane przyciski szyb, przyciski u góry, brak podświetlania schowka, brak wskazań ciśnienia w kołach i wiele podobnych durnych oszczędności w aucie, które może kosztować prawie 200k.
Wiem, że myfriendy wszystko ogarniają i można sobie dokupić tanie, tylko czy tędy droga? To przez to, że toyota ma lexusa i musi to jakoś pozycjonować.
Mimo wszystko jestem zadowolony z auta a napędem wręcz zachwycony.  <taniec>
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2021, 11:40:11 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl