Autor Wątek: toyota prius iii chalasowanie przy uruchamianiu silnika  (Przeczytany 7069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DarekPrius

• Prawie Toyot
toyota prius iii chalasowanie przy uruchamianiu silnika
« dnia: 06 Lutego 2021, 20:53:56 »
Witam, czy ktos z was mial problem z chalasowaniem przy uruchamianiu silnika spalinowego pierwszy raz przy minusowych temperaturach?
Przyklad. -15 wchodze do samochodu odpalam, samochod zmienia na silnik spalinowy i przez chwile jest takie chalasowanie doslownie 2-3s i cisza spokoj auto jezdzi normalnie nie szarpie ani nic. Jezdze z tym od kupna ale jak bylo lato to nie bylo tego tak slychac ale teraz jest przy minusowych temperaturach troche glosniejsze. Moze to byc tlumik drgan?

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
Odp: toyota prius iii chalasowanie przy uruchamianiu silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2021, 07:13:40 »
I jak, doszedłeś co to było? Niedawno miałem coś takiego... Pierwsze odpalenie silnika spalinowego po nocy i przez moment klekotał jakby na jeden cylinder palił czy coś...
Zgasiłem, uruchomiłem ponownie i wystartował normalnie. Póki co się nie powtórzyło ale trochę mnie to zaniepokoiło... Dodam że nie było to po jakimś mocnym mrozie. Ktoś wie co to mogło być?

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2021, 01:19:39 »
Amerykanie walczą z tym od dawna. Ponoć do 3 nawet wyszedł jakiś poprawiony kolektor ssący. Wydaje mi się, że problem jest z wodą, która zwłaszcza przy niskich temperaturach leje się ciurkiem do kolektora z odmy i zaworu egr. U mnie po założeniu lpg przy temp poniżej 10st zdejmuje wtyczkę z egr bo po skręcie w lewo szarpie silnikiem przy uruchomieniu. Na benzynie tego nie ma więc stawiam na zawartość wody w spalinach lpg. Następne mrozy za rok więc olać to.
P3 2009 205/55 16

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2021, 07:09:29 »
Dzięki za wyjaśnienie. Jestem trochę zielony w tych sprawach... Można temu jakoś zapobiegać? Da się coś zrobić?
Z góry dzięki za poradę

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2021, 10:46:48 »
Spróbujcie może założyć separator oleju? Co prawada to była pierwsza zima z OCC i tym samochodem w ogóle, a z tą puszką jeżdżę już prawie 40k km i nic takiego się nie działo, a mam też LPG. Już to pisałem w innym wątku, bałem się trochę zimy, ale aboslutnie nic się nie wydarzyło, a mieliśmy mrozy po 10-15 stopni. Robiłem trasy i krótkie odcinki. Jedyna różnica była taka, że zamiast oleju robiła się kawa z mlekiem. Olej wymieniam co 8-10 tys. km. Jeżdżę na 5W30.

Klekotatnie jakby nie palił na jeden cylinder to może też być uszczela pod głowicą. Tylko, że to jest dość charakterystyczne, bo całym silnikiem trzęsie i nie spób pomylić to z niczym innym, nie ma zapłonu, a silnik elektryczny kręci. Odłącz jedną święcę i spróbuj uruchomić silnik będzie jakis punkt odniesniena. Najlepej jakbyś nagrał dźwięk, bo dla każdego klektotanie może znaczyć co innego.

Tak jak czytałem na priuschat, to klekotanie może pojawiać się gdy zapchane są dziurki od EGR w kolektorze dolotowym, gdzie jest po jednej na każdy cylinder. W momencie gdy jedne są zapchane, a inne nie, zbyt duża ilość spalin z EGR trafia do jednego cylindra, zamiast do wszystkich jednocześnie i nie dochodzi do wlaściwego spalania. Egr otwiera sie na wolnych obrotach, więc przy uruchomienu, a tak podobno jest zamknięty, ale nie sprawdzałem tego. Chodzi o obniżenie temperatury w cylindrze, bo na wolnych obrotach nasze Priusy dzałają na ubogiej mieszance.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 11:16:21 wysłana przez arthi »

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2021, 12:01:05 »
Dzięki za odpowiedź. Zobaczę czy się to powtórzy i jeśli tak to się temu będę musiał przyglądnąć. Póki co to był jednorazowy wyskok

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2021, 11:12:51 »
Polecam na wszelki wypadek włożyć kamerę do każdego cylindra i sprawdzić czy aby tłoki nie są powyginane lub uszkodzone. U mnie tak właśnie było, jeden tłok był powyginany i trzaslo co jakiś czas silnikiem. Jedynym najtańszym rozwiązaniem była wymiana silnika na inny z niskim przebiegiem. Dodam że aby to zdiagnozować przeszedłem długa drogę z różnymi warsztatami, lawetami, wymiana świec, cewek i nawet tłumik drgań zamówiłem jeden z allegro a drugi z Japonii. Koszta były kosmiczne i nic  nie dało to że powymienialem te wszystkie części. A wystarczyło aby jeden mądry mechanik włożył kamerę do cylindrów, usterka była od razu widoczna w jednym z cylindrów było widać powyginany tłok. Dodatkowo diagnoza była utrudniona bo mam zamontowany LPG i nie było wiadomo czy to problem z gazem czy z czymś innym.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2021, 11:14:24 wysłana przez czakula »

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2021, 11:58:14 »
Dzięki za info. Na to bym nie wpadł. Ja póki co miałem taką akcję raz. Jak się powtórzy to będę drążył temat.
Pozdrawiam

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2021, 12:13:11 »
Ja póki co miałem taką akcję raz. Jak się powtórzy to będę drążył temat.

Czyli dostałeś ostrzeżenie.
Jak zignorujesz, to za jakiś czas może skończyć się UPG.
Najwyższy czas wyczyścić kolektor, zawór EGR i chłodnicę EGR.

Poczytaj, co robi EGR i dlaczego jest ważny, szczególnie w silniku tak narażonym na UPG.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2021, 21:40:03 »
Po wymianie silnika, EGR zaslepilem i tak jeżdżę około 2,5 roku, w tym czasie przejechałem ponad 100000km i nie ma żadnych usterek.

Offline DarekPrius

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2021, 19:45:01 »
Wracam z moja usterka. telepanie podczas uruchomienia silnika raz wystepuje a raz nie. Ostatnio wymienilem wszystkie swiece i jedna byla mokra oraz samochod raz wyrzucil blad p0172 zbyt bogata mieszanka na pierwszym cylindrze wiec wychodzi na to ze 1 wtrysk albo przez chwile leje albo sie zacina.
Mam jeszcze jeden problem samochodem jezdze caly czas tak samo i spalanie mam okolo 5.1 a czasami mu odbije tak ze przy takiej samej jezdzie pali 4 litry tylko i nie wiem dlaczego takie cos robi.
egr wyczyszczony kolektor ssacy tez. Bateria ostatnio po regeneracji

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2021, 20:24:21 »

egr wyczyszczony kolektor ssacy tez. Bateria ostatnio po regeneracji

Chłodnica EGR też wyczyszczona?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marca 2021, 22:55:31 »
witam.
Mozesz sprobowac zamienic wtryskiwacze i sprawdzic czy na innym cylindrze tez pokaze za bogata mieszanke. Najpewniej to sprawdz kompresje i zrob test na obecnosc co2 w plynie chlodniczym. Jezeli nie wyczysciles chlodniczki egru to mozesz odlaczyc zawor egr (wywali check engine).

Offline DarekPrius

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2021, 16:56:04 »
egr wymienilem bez chlodniczki bo bylo za zimno na grzebanie w silniku, jeden wtrysk mam wiec wymienie go na pierwszym cylindrze poniewaz na nim swieca byla mokra. blad p0172 pokazal sie 3 miesiace temu i po skazowaniu bledu juz 3 tysiace km blad sie nie pokazal. Uszczelka pod glowica raczej to nie jest bo plynu nie ubywa i jest czysty. Jest tak ze tydzien nie zatelepie a jest tak ze codziennie musi to zrobic. jeszcze mysle o wymianie zaworu pcv

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2021, 23:02:54 »
Chłodnica EGR też wyczyszczona?

Jezeli nie wyczysciles chlodniczki egru to mozesz odlaczyc zawor egr (wywali check engine).

egr wymienilem bez chlodniczki

jeszcze mysle o wymianie zaworu pcv

Wolisz wymieniać w ciemno części, które prawdopodobnie nie mają związku, zamiast skorzystać z rady i wyczyścić chłodniczkę EGR?
To po co pytasz o rady, jak nie korzystasz z przetartych ścieżek?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl