1. Wiem ze można sczytać ciśnienie i temperaturę w każdej oponie przez złącze OBD2 np. przez Techstream-a lub
przez interfejsu Bluetooth OBDlink (jest nawet gotowa apk-ę dla Toyot i Lexusów w sklepie Google)
2. Wiem że gumiarze mają specjalne przenośne przyrządy do sczytywania ID czujnika i odczytu ciśnienia i temperatury w oponie
bez łączenia się przez OBD2
a teraz pytania:
- czy żeby znać ID czujnika trzeba jechać do gumiarzy czy Toyota ma jakąś bazę danych: jakie czujniki są zamontowane w danym
samochodzie ?
- jakie są progi ciśnienia wyzwalania zaświecenia się lamki ostrzegawczej (żóltej) i lampki alarmowej (czerwonej) w RAV4
- czy ID czujnika oprócz "numeru" czujnika daję jeszcze jakieś dodatkowe informacje ( producent, data produkcji itp.)
- czy baterie w czujnikach TMPS są "wymienialne" i jak długo "żyją"
- czy komunikacja czujnika z centralką TMPS: to bluetooth czy coś innego ?
Wiem też że majfrendy mają nakręcane nakładki na wentyle do sczytywania ciśnienia po bluetooth dla samochodów bez systemy TMPS i wyświetlaniu ich na HUD z androidem ale chciałby zrobić własną prostą apk ( np w Tasker) do czytania ciśnienia w każdej oponie po bluetooth ( o ile to możliwe !) i sygnalizacji przez powiadomienie na telefonie np: "Alarm niskie ciśnienie PP" po podłączeniu telefonu do samochodu albo na fabrycznym HUD
Mam już odblokowany Android Auto tj. zdjęta blokada prędkości i ilość "stuknięć" w ekran i mogę uruchomić dowolny program na toyotowskim fabrycznym HUDzie : Automapę ,Tomtoma, Sygica i .... Netfix -:)
Praktycznie mogę uruchomić każdy program zainstalowany na zrootowanym telefonie z androidem w czasie jazdy
(coś ala mirrorlink przez AA ale działający w trakcie jazdy

Dobrze że nie dałem się namówić na toyotowską nawigację za 3200 zł