Autor Wątek: Czujniki TMPS - komunikacja  (Przeczytany 4012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
Czujniki TMPS - komunikacja
« dnia: 06 Lutego 2021, 23:47:19 »
1. Wiem ze można sczytać ciśnienie i temperaturę w każdej oponie przez złącze OBD2 np. przez Techstream-a lub
    przez interfejsu Bluetooth OBDlink (jest nawet gotowa apk-ę dla Toyot i Lexusów w sklepie Google)
2. Wiem że gumiarze mają specjalne przenośne przyrządy do sczytywania ID czujnika i odczytu ciśnienia i temperatury w oponie
    bez łączenia się przez OBD2
 a teraz pytania:
 - czy żeby znać ID czujnika trzeba jechać do gumiarzy czy Toyota ma jakąś bazę danych: jakie czujniki są zamontowane w danym
   samochodzie ?
- jakie są progi ciśnienia wyzwalania zaświecenia się lamki ostrzegawczej (żóltej) i lampki alarmowej (czerwonej) w RAV4
- czy ID czujnika oprócz "numeru" czujnika daję jeszcze jakieś dodatkowe informacje ( producent, data produkcji itp.)
- czy baterie w czujnikach TMPS są "wymienialne" i jak długo "żyją"
- czy komunikacja czujnika z centralką TMPS: to bluetooth czy coś innego ?
Wiem też że majfrendy mają nakręcane nakładki na wentyle do sczytywania ciśnienia po bluetooth dla samochodów bez systemy TMPS i wyświetlaniu ich na HUD z androidem ale chciałby zrobić własną prostą apk ( np w Tasker) do czytania ciśnienia w każdej oponie po bluetooth ( o ile to możliwe !) i sygnalizacji przez powiadomienie na telefonie np: "Alarm niskie ciśnienie PP" po podłączeniu telefonu do samochodu albo na fabrycznym HUD
Mam już odblokowany Android Auto tj. zdjęta blokada prędkości i ilość "stuknięć" w ekran i mogę uruchomić dowolny program na toyotowskim fabrycznym HUDzie : Automapę ,Tomtoma, Sygica i .... Netfix -:)
Praktycznie mogę uruchomić każdy program zainstalowany na zrootowanym telefonie z androidem w czasie jazdy
(coś ala mirrorlink przez AA ale działający w trakcie jazdy  :-)
Dobrze że nie dałem się namówić na toyotowską nawigację za 3200 zł :)

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czujniki TMPS - komunikacja
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2021, 00:21:54 »
Chlopaki z Alli, posiadaja nawet moduł do wpinania w wiazke, i wtedy wyswietla Ci dane cisnienia z kazdej opony. A czujniki z komputerem od TPMS łączą sie radiowo.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2021, 11:37:14 »
Nie chce kupować modułu od majfrendów z dwóch powodów:
- wpinania wiązki z modułu
- wyświetlania stanu opon na ekranie pomiędzy zegarami

Chce wyświetlać te informacje na fabrycznym ekranie HUD ( tym poniżej)

a do tego potrzebna mi jakaś komunikacja z czujnikami TMPS w oponach, a z resztą  :grin: softwarowo sobie poradzę
(sprawdziłem pożyczonym adapterem Bluetooth ELM do OBD2 ale nie mam odczytu ciśnienia i temperatury w oponach)

Może ktoś podlinkować jakieś techniczne materiały odnośnie komunikacji z czujnikami TMPS w toyocie ?
Może ktoś zna odpowiedzi na pytania z pierwszego postu w wątku ?

Chcę zrobić coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/33025442514.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5dee9108U033n9&algo_pvid=f5ff0add-29f9-4b9b-97d4-45c76b2daed9&algo_expid=f5ff0add-29f9-4b9b-97d4-45c76b2daed9-0&btsid=2100bb4716126948825156714edfdd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

https://pl.aliexpress.com/item/1005001840917272.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5dee9108U033n9&algo_pvid=f5ff0add-29f9-4b9b-97d4-45c76b2daed9&algo_expid=f5ff0add-29f9-4b9b-97d4-45c76b2daed9-21&btsid=2100bb4716126948825156714edfdd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

ale bez nakręcanych na wentyle modułów

« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 11:55:25 wysłana przez UPX »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2021, 12:42:38 »
Ja Ci mogę odpowiedzieć na kilka pytań.
Próg u mnie to 2 bary
Baterie teoretycznie niewymienne (magicy to wymieniają)
Baterie bardzo żywotne (minimum 7 lat  ale znam lagunę ktora ma już 10 i wciąż działają)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2021, 14:30:09 »
Chce wyświetlać te informacje na fabrycznym ekranie HUD ( tym poniżej)

To nie jest HUD. HUD jest w Prime (chyba...).
Toyota nie ma bazy danych. Kiedyś wygrzebałem w internetach takie info.
Sygnał z czujników możesz przechwycić wykorzystując RTL-SDR na 433MHz - nie jest to bluetooth, a tuner radiowy... Ogólnie jest mało informacji o rozwiązaniach Pacific Industrial Co.
Stosując powyższe + sofcik (który i tak pewnie będziesz musiał przerobić, bo Pacific Industial Co. nie podąża trendami) otrzymasz dane w formacie, gdzie X - id czujników

Format pakietu to:

Jak przetworzysz to dostaniesz

Fajnie będzie jak zbudujesz układ do przechwytywania sygnału i konwersji na bluetooth na bazie jakiejś malinki. Trzymam kciuki!

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2021, 15:00:44 »
A to nie jest tak, że w RAVce jest fabrycznie wpięty do szyny CAN-BUS moduł (moduły) odbierający sygnały radiowe od czujników TMPS ?
Przecież w jakiś sposób komputer pokładowy dostaje informację o ciśnieniu, bo gdy jest za niskie to zaświeca lampkę.
Tak na chłopski rozum wystarczyła by modyfikacja firmware'u auta aby wyświetlało ciśnienia kół. No ale to nie takie proste bez źródeł.

Może zamiast odbierać bezpośrednio po radiu od TMPS wystarczyło by wyłowić odpowiednie pakiety na szynie CAN-BUS ?
Z tego co widziałem w wątku TechStream to po wpięciu kabla w programie widoczne jest ciśnienie - więc pewnie program odbiera odpowiednie pakiety i ich zawartość dekoduje na ciśnienia i temp kół.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2021, 17:50:50 »
Może sczytywać różnicę z obrotów koła poprzez czujniki abs (taki prosty system jak był w vw)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2021, 18:30:37 »
ale samochody, które wykrywają spadek ciśnienia poprzez analizę różnicy prędkości kół nie maja czujników w kołach, bo nie ma takiej potrzeby

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2021, 19:32:51 »
Dzięki Kiełek za bardzo przydatną informacje

1. HUD to dla mnie Head Unit Display (HUD) a Ty chyba mylisz to z head-up display (HUD) - czyli wyświetlanie na szybie
2. co do komunikacji z czujnikiem TMPS to masz rację :

Struktura telegramu jest następująca:
2-bitowe czasy ciągłej transmisji (bez kodowania Manchester)
3-bitowa stała sekwencja treningowa (zera)
1 bajt nieznany
4 bajty ID czujnika
1 bajt (ciśnienie w oponach / 25 Pa)
1 bajt (temperatura / ° C - 50)
1 bajt CRC-8-CCITT
żródło: https://www.ccc.ac/tpms/

Chcę do projektu zastosować Malinkę Pi z bluetoothem:

https://botland.com.pl/raspberry-pi-3b/5576-raspberry-pi-3-model-b-wifi-bluetooth-1gb-ram-12ghz-640522710850.html

Przyszłościowo na tym Raspberry-pi-3 można zrobić w samochodzie dużo innych rzeczy: małe to i łatwo schować w samochodzie a możliwości zastosowań ma nieograniczone: rejestrator, server, zabudowany telefon samochodowy do odblokowanego Android Auto itp.

2. Instalowanie RTL_FM na Raspberry Pi, aby zdekodować czujniki TPMS w oponach (gotowic z github)
https://www.youtube.com/watch?v=U4X7rQw-Elc

3. Zdalny odczyt ciśnienie TMPS (w tym hack TPMS)
https://www.youtube.com/watch?v=stQPjNI7_DA

Oczywiście tańsza byłaby wersja na Arduino ( ale byłoby tylko monitorowanie ciśnienia):
https://www.hackster.io/jsmsolns/arduino-toyota-uk-tpms-tyre-pressure-display-b6e544

Przy okazji poszukiwań dot TMPS znalazłem fajne kompendium wiedzy o oponach (np. co znaczą te dwie kropki na fabrycznych oponach )
rundumwissen.com
może kiedyś się komuś przyda

Dziękuję wszystkim za pomoc w tym temacie
Może zrezygnuję z bluetootha i podepnę bezpośredni pod port Data USB Toyoty Raspberry PI
Ciekawe byłoby  łączyć się po Wifi z samochodem  :-)

« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 19:38:59 wysłana przez UPX »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2021, 21:01:08 »
Na malinkach to ja mam zrobione zdecydowanie bardziej "wyrafinowane" cuda, co przechwytują i analizują ruch na interfejsach 10G :)
Cały dom można na prostej malince oblecieć - od monitoringu, przez światła, pomiary prądowe, sterowanie ogrzewaniem (bezpośrednia komunikacja z kotłem i wysterowanie go), rekuperacją i w ogól czym się chce. Tanie jak barszcz i proste o ogarnięciu :) Gdyby to było jak się budowałem...

Tak czy inaczej - dopinguję i trzymam kciuki!

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2021, 21:21:28 »
Kiełek
Nie mam problemu z programowanie tylko brak mi danych dotyczących systemów komunikacji w Toyocie
(nie ma tu doświadczenia, sensownych materiałów technicznych) a nie bawią mnie jakieś wymiany lampek na ledy itp. dziadowskie gadżety od majfrendów chociaż pomysły mają super ale wykonanie to inna sprawa

Bardzo mnie interesuje w jaki sposób toyota ściąga dane o samochodzie do aplikacji MyT
Masz może jakieś info ?

Offline pablo06

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2021, 21:28:50 »
Oczywiście tańsza byłaby wersja na Arduino ( ale byłoby tylko monitorowanie ciśnienia):
https://www.hackster.io/jsmsolns/arduino-toyota-uk-tpms-tyre-pressure-display-b6e544
Na bazie tego projektu zrobiłem dla siebie całkiem użyteczny monitor ciśnienia i temperatury opon.

Jakbyś chciał, to do tego możesz dodać tani moduł bluetooth(np. HC-05: https://botland.com.pl/moduly-bluetooth/2570-modul-bluetooth-hc-05-5903351241311.html)
 do którego dołączy sie apka telefonu i odczyta zmierzone wartości ew. zawoła alarm.
Obsługa sprzętowo-programowa jest banalna bo można użyć profil SPP który po sparowaniu w zasadzie działa tak jak port szeregowy...

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2021, 22:16:49 »
Dzięki pablo06
Znam ,ale mnie interesuje jak i czym "czytasz" ciśnienie i temperaturę z wewnętrznych czujników TMPS
Zamontowanie nakrętki na wentyle od majfrendów "w Naszym kraju gdzie wszystko się komuś przydaje"  - to nie oto chodzi
i raczej zdecyduję się na Raspberry bo na tym mogę zrobić wiele innych rzeczy razem z odblokowany Android Auto:

1. nawigacja offline + moduł GPS taniej wyjdzie niż dokupienie moduły GPS od Toyoty)+ telefon na Raspberry
2. odczyt ciśnienia i temperatury z czujników TMPS łącznie z pełno wymiarowym zapasem ,a może o ile czas i wiedza pozwoli z programowanie czujników TMPS z HUD
3. czujniki parkowanie przód z wyświetlaniem na HUD
4. widerorejestracja z przodu i tyłu
6. hotspot wifi
7. serwer multimediów
8. zdalne dostęp do Raspberry w szamochodzie
10.monitorowanie alarmu
...............
Plan może zbyt ambitny ale jak zbiorę materiały techniczne, policzę koszty realizacji projektu oraz dopracuje to co chcę zrobić z tych pomysłów rzuconych powyżej ad hoc to myślę że to będzie świetne rozwiązanie zamiast kilku gadzetów kupowanych na ali od majfrendów

« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 22:27:44 wysłana przez UPX »

Offline pablo06

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2021, 23:07:28 »
mnie interesuje jak i czym "czytasz" ciśnienie i temperaturę z wewnętrznych czujników TMPS

We wspomnianym projekcie czytasz dekodując ramki na częstotliwości 433 MHz odebrane tym modułem:
https://botland.com.pl/moduly-radiowe/3698-modul-radiowy-cc1101-433-mhz-transceiver-tht-z-antena.html

Jeśli koniecznie chcesz to robić na Raspberry Pi, to też możesz, tylko musisz przeportować komunikacje po SPI oraz dekodowanie z Arduino.
Życzę powodzenia i daj znac jak już sie uda!

Offline leonid113

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Września 2026, 10:59:45 »
Cześć. Czytałem te wątki i inne, ale mam proste pytanie. Toyota RAV4 Hybrid 2021 czujniki TMPS oryginalne mam na felgach z kołami letnimi, ale zaczyna mnie denerwować przekładanie gum. Pytanie czy drugi komplet z oryginalnymi czujnikami będzie widziany bezpośredni po zmianie opon np na zimowe?, tzn. czy jak zamontuję je do samochodu czy komputer rozpozna je od razu lub przejechaniu jakiejś odległości (tak miałem w SUZUKI) czy trzeba jakoś je uaktywnić z poziomu klawiatury tego samochodu czy bzdurne ponowna adaptacja w np. w serwisie. Może mi ktoś na to sensownie odpowiedzieć?.
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl