Autor Wątek: Corolla Hybrid 2019 Sedan Comfort + Style + Tech  (Przeczytany 19090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla Hybrid 2019 Sedan Comfort + Style + Tech
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Marca 2021, 08:19:42 »
Niestety tak. Gdyby nie ta skrzynia to faktycznie Corolla byłaby opcją numer 1 braną pod uwagę przy kupnie auta

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Marca 2021, 08:32:30 »
Niestety tak. Gdyby nie ta skrzynia to faktycznie Corolla byłaby opcją numer 1 braną pod uwagę przy kupnie auta

Jechałem nową corollą z tą skrzynia i naprawdę była mało słyszalna.(to nie ta sama ecvt co w aurisie hybrydowym )

Zawsze możesz kupić  auto z grupy vw  z DSG , i przy kupnie od razu odłóż 10tys na naprawę tej skrzyni.
Chcesz automat ,kup nową mazdę 3, fajne z  zewnątrz auto, ale ciasne w środku  jak na kurdupla z Japonii
RAV4 2.5 hybrid

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Marca 2021, 08:34:56 »
No zrobiłem tak tzn miałem jazdę testową również Kią Niro z dwusprzęgłową skrzynią biegów i tam bez porównania ten dźwięk z Corollą. Przede wszystkim jest lepiej wyciszona i lepiej moim zdainem działa przyspieszenie no ale cena też jest wyższa...

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Marca 2021, 08:43:43 »
Witam. Co do skrzyni e-CVT to przecież słychać ją tylko przy gwałtownym przyspieszaniu. Skoro auto ma być do miasta... Chcesz się na światłach ścigać hybrydą? To auto nie do tego służy. U mnie do prędkości 130-140 jest ok - porównywalnie do aut, które miałem. Chodzi o hałas. Bezcenny jest jednak widoku wyświetlacza, który nie przekracza 7l/100km, a zazwyczaj jest o wiele mniej (około 6).
Poza tym ja przy gwałtownym przyspieszaniu manewruję pedałem gazu co w efekcie zmniejsza hałas (wycie) i daje namiastkę "zmiany biegów" w automacie. Czyli najpierw sandał, a za chwilę odpuszczam i auto nie wyje, ale nadal przyspiesza. KWESTIA WPRAWY jazdy z tą skrzynią.
Jedynie przy sporych mrozach w tym roku narzekałem na wiecznie zaparowane szyby po nocy od środka i długotrwałe osuszanie ich (nie chciałem mazać szmatkami itp). I drugi banał - słabe nagrzewanie się wnętrza przy takich temperaturach (minus kilkanaście stopni). No, ale to chyba tylko moje "widzimisie". Auto ma 17k przebiegu.

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Marca 2021, 09:00:24 »
Zgadzam się, że tym pedałem gazu trzeba nauczyć się manewrować i to nie jest auto do ścigania w mieście. Czasem jednak wycieczka na weekend wpadnie więc jednak komfort jazdy też powinien być :) Mnie jeszcze mocno razi trochę wnętrze i stan wykończenia niektórych elementów no ale to pewnie kwestia co dla kogo jest istotne a co nie

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Marca 2021, 10:13:27 »
Zgadzam się, że tym pedałem gazu trzeba nauczyć się manewrować i to nie jest auto do ścigania w mieście. Czasem jednak wycieczka na weekend wpadnie więc jednak komfort jazdy też powinien być :) Mnie jeszcze mocno razi trochę wnętrze i stan wykończenia niektórych elementów no ale to pewnie kwestia co dla kogo jest istotne a co nie

Nie dziw sie, w końcu kupujesz ,,auto dla ludu,, w wersji Japońskiej
RAV4 2.5 hybrid

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Marca 2021, 13:53:19 »
Że niby gorsze bo dla ludu :)?

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Marca 2021, 10:18:42 »
Musisz się sam zastanowić i odpowiedzieć na pytanie: czego właściwie chcesz i na co Cię realnie stać... Może i ta Kia Niro ma dwusprzęgłówkę... Jednak to Toyota od ponad 20 lat tłucze hybrydy i swoje skrzynie CVT i e-CVT za każdym razem wnosząc coś nowego na rynek... Ja miałem właśnie poprzednio Sportage III AWD w benzynie... Sama sylwetka ok, spalanie mnie zwaliło z nóg (widziały gały co brały). Poddałem się i kupiłem hybrydę - marzenie od dawna. Teraz śmieję się z tego, że mam mocniejszy silnik, wygodniejsze wnętrze, więcej systemów i co najważniejsze - spalanie GRUBO poniżej 10 litrów (tak miałem w KIA - spalanie ponad 10 - zawsze!). Tutaj spalanie 6,5, mniejszy zbiornik paliwa, a zasięg o 200km więcej. Ale to tyle na temat mojego wyboru.
Dodam jeszcze. Zastanawiałem się nad Ioniqiem hybrydowym... Ale... Przewaga Toyoty w zakresie doświadczenia przeważyła...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Marca 2021, 11:05:21 »
Nie trafia do mnie ten argument, technologia już dawno szeroko dostępna, a idąc tym tokiem rozumowania, to dziś potęgom np. w smartfonach powinna być Nokia a nie jakieś tam Samsungi czy inne azjatyckie już teraz potęgi.
To samo z inną elektroniką ale i samochodami.
Żyję wystarczająco długo by pamiętać jak Toyota wchodziła na rynek i wtedy było to samo, " panie to klejone silniki jednorazowego użytku, jak coś padnie to nie naprawisz. Tylko Niemce" a te japońskie jednorazówki jeździły i popsuć się nie chciały.
Pokutują w ludziach stereotypy i uprzedzenia ale rankingi wyraźnie wskazują, że Hyundai/Kia to auta w tym przedziale cenowym dopracowane i konkurencyjne jak i świetnie wyposażone. Wystarczy poczytać raporty zadowolenia klienta i bezawaryjności na największych rynkach i mamy obraz dzisiejszych aut koreańskich zupełnie inny od tych sprzed dekady.
A porównanie spalania i wyposażenia auta leciwego (III gen. jak już jest prawie w salonach  V) typu szafa na kołach z AWD  do nowego  kompaktu w hybrydzie... Sorry Winnetou.
Nawet gwarancje Hyundaia  biją na głowę te z Toyoty, do tego bez limitu kilometrów.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 11:09:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Marca 2021, 12:27:58 »
Nawet gwarancje Hyundaia  biją na głowę te z Toyoty, do tego bez limitu kilometrów.
Nie tylko Hundaia, ja mam w Oplu gwarancję na  5lat i 200 tys. km. przebiegu.

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 08 Marca 2021, 08:33:05 »
Dziękuje bardzo za wasze opinie - trochę też uspokoiliście mnie, że wybór czegoś innego niż niezawodna Toyota nie musi być tragedią związana z ciągłymi naprawami tego auta

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 08 Marca 2021, 15:28:23 »
Z wyborem czasem jest o tyle dziwnie, że wystarczy chwila i zmiana się o 180°.
Wybierałem między Hondą a Mazdą (bo nie mogłem już dłużej czekać na nowego Tucsona, a miałem poprzednika i byłem mega zadowolony) i gdy już padło w końcu na mazdę, to idąc spacerkiem do salonu z żoną wstąpiliśmy po drodze do Toyoty i... 30 min. później zakupiłem ravkę
Ten dzień, ten człowiek co trzeba w salonie i ta jednodniowa dodatkowa promocja, nawet auto dostępne w PL bo ktoś kto zamówił, a nie dostał leasingu, zrezygnował. Miało mieć automat, być AWD, SUV, z dużym bagażnikiem i najlepiej  silnik benzynowy wolnossący, w wersji w sam raz za kasę którą przeznaczyłem  na zakup... 

« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 15:30:47 wysłana przez Krisman »

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Marca 2021, 07:45:04 »
Z wyborem czasem jest o tyle dziwnie, że wystarczy chwila i zmiana się o 180°.
Wybierałem między Hondą a Mazdą (bo nie mogłem już dłużej czekać na nowego Tucsona, a miałem poprzednika i byłem mega zadowolony) i gdy już padło w końcu na mazdę, to idąc spacerkiem do salonu z żoną wstąpiliśmy po drodze do Toyoty i... 30 min. później zakupiłem ravkę
Ten dzień, ten człowiek co trzeba w salonie i ta jednodniowa dodatkowa promocja, nawet auto dostępne w PL bo ktoś kto zamówił, a nie dostał leasingu, zrezygnował. Miało mieć automat, być AWD, SUV, z dużym bagażnikiem i najlepiej  silnik benzynowy wolnossący, w wersji w sam raz za kasę którą przeznaczyłem  na zakup... 

Wiem o czym piszesz bo miałem dokładnie to samo tzn byłem przekonany, że to będzie Toyota Corolla aż przypadkiem wychodząc z salonu przejeżdzała obok KIA Xceed..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Marca 2021, 09:39:04 »
Gdyby x-ceed miał awd to dziś pewnie jeździłbym tym autem w wersji 1.6tgdi AT w absolutnie topowej wersji. Niestety przy ponad 200KM ciągle zrywał przyczepność, a nie można dokupić AWD i to go skreśliło. (testowałem cały weekend.)

« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2021, 09:40:43 wysłana przez Krisman »

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Marca 2021, 12:07:21 »
Przyznaję, że jazda tym autem już w okolicach 150 km/h sprawiała, że nie czułem się zbyt pewnie ale potem wsiadłem do Niro i poczułem że to jest to

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl