Autor Wątek: Toyota Rav4 III napęd 4x4, czy działa dołączony automatycznie powyżej 40km/h  (Przeczytany 26429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Witam,

Jak w temacie,

Przeglądałem internet i nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi czy naped w tym konkretnie modelu działa także dołączany automatycznie powyżej prędkości 40km/h czy tylko do 40km/h tak samo jakbyśmy zblokowali go przyciskiem.

Jeżeli, jednak działa naped 4x4 dołączany automatycznie powyżej 40km/h to czy wiecie do jakiej max prędkości?, bo słyszałem opinie, ze jak się jedzie szybciej i włączyłby się dodatkowo tylny naped to mogłoby obrócić samochod i dlatego niby działa tylko do 40 km/h stad moje pytanie.

Dziekuje
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2021, 06:29:00 wysłana przez kpkp1985 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Witam,

Jak w temacie,

Przeglądałem internet i nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi czy naped w tym konkretnie modelu działa także dołączany automatycznie powyżej prędkości 40km/h czy tylko do 40km/h tak samo jakbyśmy zblokowali go przyciskiem.

Jeżeli, jednak działa naped 4x4 dołączany automatycznie powyżej 40km/h to czy wiecie do jakiej max prędkości?, bo słyszałem opinie, ze jak się jedzie szybciej i włączyłby się dodatkowo tylny naped to mogłoby obrócić samochod i dlatego niby działa tylko do 40 km/h stad moje pytanie.

Dziekuje
Hej.
Z tego co się orientuję napęd działa do prędkości 40 km/h.
Obi

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Muszę mieć 100% pewności...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Muszę mieć 100% pewności...
Grubo ktoś pojechał z tym obracaniem auta :-)

Ogólnie nie masz się czym przejmować  :good:

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Tak, ale człowiek ma auto i chciałby wiedzieć jak działa ten naped to, ze do 40 km/h można go zablokować to zakładam ze automatycznie dołączany również działa do tej samej prędkości cały czas, jednak nurtuje mnie pytanie czy działa powyżej tej prędkości np: jadąc 80 km/h czy się automatycznie może tylna oś dołączyć...

W książce serwisowej nic nie wiedziałem na ten temat a na internecie jedni pisali, ze działa drudzy ze nie, a to jest jednak różnica...

Dziekuje

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
Z tego co wiem od kolegi posiadacza RAV4 3 gen. to napęd 4x4 działa tylko do do prędkości 40 km/h,a powyżej jest tylko napęd na jedną ośkę
Faktycznie może nie doprowadza do obrócenia auta (chociaż chyba jest to w pewnych warunkach drogowych możliwe do osiągniecia )
ale nawet przy 40 powoduje lekkie zarzucenie zadka na śliskiej drodze (trochę można się przestraszyć jak nie wie się "o co chodzi")

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Dzwoniłem dzisiaj do dwóch ASO, twierdzą ze jest dołączany automatycznie także powyżej 40 km/h..., ale tam tez bywają różni ?specjaliści?

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
Jak na razie czekam na swoją Rav4 AWD.

Nigdzie nie znalazłem w necie, że powyżej 40 km napęd na tylną oś się nie włącza. 
Jest tylko informacja, że Multi-Terrain Select system w V generacji wyłącza się powyżej
25 km /40 km odpowiednio dla rock and mud/ sand and snow.
Niemniej silnik elektryczny się włącza tylną oś wtedy kiedy przednie koła zaczną się ślizgać i nic nie jest napisane, że to zależy od prędkości. Chodzi o oszczędność paliwa.
Myślę, że tak jest ale szybko tego nie sprawdzę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Jak na razie czekam na swoją Rav4 AWD.

Nigdzie nie znalazłem w necie, że powyżej 40 km napęd na tylną oś się nie włącza. 
Jest tylko informacja, że Multi-Terrain Select system w V generacji wyłącza się powyżej
25 km /40 km odpowiednio dla rock and mud/ sand and snow.
Niemniej silnik elektryczny się włącza tylną oś wtedy kiedy przednie koła zaczną się ślizgać i nic nie jest napisane, że to zależy od prędkości. Chodzi o oszczędność paliwa.
Myślę, że tak jest ale szybko tego nie sprawdzę.
On pisze o trzeciej generacji
W V-tce działa zawsze.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Otrzymałem odpowiedz oficjalnie z ASO i naped automatyczny działa cały czas a nie tylko do 40 km/h jak w przypadku blokady przyciskiem.

Sprawa wyjaśniona może komuś ta informacja również się przyda

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Otrzymałem odpowiedz oficjalnie z ASO i naped automatyczny działa cały czas a nie tylko do 40 km/h jak w przypadku blokady przyciskiem.

Sprawa wyjaśniona może komuś ta informacja również się przyda
Cos mi się nie zgadza.
W tej Rav IV jest sprzęgło wielopłytkowe, a ono powoduje że napęd na 4 koła załącza się w razie uślizgu lub do określonej prędkości...
Działający napęd 4x4 cały czas musi mieć dyfer z blokadą, lub jak w  nowych RAV IV silnik elektryczny na tylnej osi.....

Obi

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
wg instrukcji serwisowej jeżeli mamy się na niej opierać to mówi:  ze w normalnych warunkach(tryb auto) - aby zapewnić najlepsze przyspieszenie podczas jazdy po linii prostej oraz odpowiednia stabilność podczas pokonywania zakrętów układ steruje momentem obrotowym przekazywanym na tylne koła. W sytuacji jeżeli układ uzna warunki jazdy, jako stabilne zmniejsza moment obrotowy przekazywany na tylne kola. Dzieki temu warunki pracy pojazdu podobne są do warunków  panujących w przypadku napędu na przednie koła , co skutkuje obniżeniem zużycia paliwa.

I nie ma tam napisane od jakiej prędkości i do jakiej - wiec logicznym jest ze działa cały czas tzn. kiedy uzna to za konieczne. Natomiast w opcji LOCK, wyraźnie jest napisane do jakiej prędkości tzn. 40km/h

Mowa o Rav4 III generacji.

Link do instrukcji:

https://www.rav4world.com/d1/attachments/pdf/2006/2006_4wdsystem.pdf
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2021, 07:52:00 wysłana przez kpkp1985 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
wg instrukcji serwisowej jeżeli mamy się na niej opierać to mówi:  ze w normalnych warunkach(tryb auto) - aby zapewnić najlepsze przyspieszenie podczas jazdy po linii prostej oraz odpowiednia stabilność podczas pokonywania zakrętów układ steruje momentem obrotowym przekazywanym na tylne koła. W sytuacji jeżeli układ uzna warunki jazdy, jako stabilne zmniejsza moment obrotowy przekazywany na tylne kola. Dzieki temu warunki pracy pojazdu podobne są do warunków  panujących w przypadku napędu na przednie koła , co skutkuje obniżeniem zużycia paliwa.

I nie ma tam napisane od jakiej prędkości i do jakiej - wiec logicznym jest ze działa cały czas tzn. kiedy uzna to za konieczne. Natomiast w opcji LOCK, wyraźnie jest napisane do jakiej prędkości tzn. 40km/h

Mowa o Rav4 III generacji.

Link do instrukcji:

https://www.rav4world.com/d1/attachments/pdf/2006/2006_4wdsystem.pdf
Może inaczej.
Napęd na 4 się załącza podczas uślizgu auta albo podczas ruszania do prędkości 40 km/h.
Cały czas on nie działa. Tak Ci napisałem w poprzednim poście ;)

Pozdrawiam
Obi

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
To jesteś w błędzie.
Naped załącza się w razie potrzeby także powyżej 40k/h mówi o tym jasno instrukcja od toyota.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
To jesteś w błędzie.
Naped załącza się w razie potrzeby także powyżej 40k/h mówi o tym jasno instrukcja od toyota.

Proszę poczytaj zasadę działania sprzęgła wielopłytkowego oraz wiskotycznego. Potem podyskutujemy

Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl