Autor Wątek: Toyota Rav4 III napęd 4x4, czy działa dołączony automatycznie powyżej 40km/h  (Przeczytany 26438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Dobrze zrozumiałeś.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Nie wiem czemu od razu nie można było tak napisać..., ale może nie czytelnie ująłem to w poście, ale wiecie czemu tak drążyłem temat, bo niektórzy (nie z Was) wypowiadali się, ze to nie możliwe, aby naped sam się włączył automatycznie powyżej 40km/h w przypadku uslizgu kół ponieważ wtedy obróciło by autem i w ogóle mogłoby dojść do uszkodzenia napędu zreszta pisałem mniej więcej o tym w pierwszych postach..., a jednak tak nie jest co potwierdziłeś i naped może się dołączyć nawet jadąc założymy 120 km/h jeżeli właśnie będzie uslizg.

To jeszcze takie pytanie specjaliści powiedzcie mi jak zblokuje naped przyciskiem to mogę normalnie skręcać kołami czy tylko jechać prosto, bo tez niektórzy mówią, ze wtedy tylko jazda na wprost... ja osobiście w te zimę skręcałem na maxa na zablokowanym napędzie i nic się nie stało jednak wole się upewnić...

Dzięki

Offline Krisman

• Toyot Spamer
Jaki byłby sens napędu bez możliwości skręcenia?  To ma pomóc a nie utrudnić  wyjazd z opresji.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Jaki byłby sens napędu bez możliwości skręcenia?  To ma pomóc a nie utrudnić  wyjazd z opresji.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka

To też nie jest tak do końca.
Jak mamy stały napęd na 4 oraz blokadę mostu - wymagana jazda na wprost (nie skręcimy kołami przy blokadzie bo mechanizm różnicowy jest zablokowany).
W mechanizmie w tej Ravce jest tylko sprzęgło o "jakimś" momencie blokującym koła, dlatego to ma tylko wspomagać w "tarapatach" na off road się nie nadaje ;)
Obi

Offline Krisman

• Toyot Spamer
To typowa bulwarówka, jaki off road
Generalnie tam dość słabe te napędy były i sprzęgła o ile dobrze kojarzę.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
Niektórzy mylą to z systemem stabilizacji toru jazdy. W Ravce stabilizacja jest przez hamowanie kół tylko. Dołączenie tyłu możliwe jest przy ruszaniu czyli przepustnica musi być otwarta (przyspieszamy) oraz jest różnica prędkości obrotowej kół przednich. 

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Ja nie narzekam na możliwości auta, byłem w górach, w śniegu i błocie i auto radziło sobie super także na nierównościach a dodam, ze auto ma skrzynie manualna. Jasne nie jest to terenówka jak -patrol-, ale to dwa inne światy.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Pierwsza generacja Ravek miała napęd  stały na 4 koła.....
Fajna mała terenówka była...
Obi

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Pierwsza generacja Ravek miała napęd  stały na 4 koła.....
Fajna mała terenówka była...

II generacja chyba również?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
Jako ciekawostka, w homologacji w mojej wersji (V) Też mam "stały" choć jest sterowany automatycznie ale w pełnym zakresie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline _Marek_

• Toyot Leżący
  • *
Cześć,
Jest gdzieś opois działania 4x4 w gen III?
Czy tam jest blokada mostu, albo coś co tak działa? Czy dotyczy obu osi?
Krótko mówiąc, czy mając np. jedną stronę bez przyczności, można liczyć, że druga strona będzie ciągnąć i czy to działa niezależnie dla każdej osi?
Pozdr,
Marek

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Cześć,
Jest gdzieś opois działania 4x4 w gen III?
Czy tam jest blokada mostu, albo coś co tak działa? Czy dotyczy obu osi?
Krótko mówiąc, czy mając np. jedną stronę bez przyczności, można liczyć, że druga strona będzie ciągnąć i czy to działa niezależnie dla każdej osi?
Pozdr,
Marek
Na 1 stronie w moim poście napisałem.
III nie ma dyfra i blokady tylko sprzęgło wielopłytkowe
Obi

Offline _Marek_

• Toyot Leżący
  • *
Sprzęgło wielopłytkowe - super skondensowana wiedza.  :embarassed:
Czyli mamy dołączany tył - tyle się wyjaśniło na postawie netowych opisów tego typu sprzęgła.
Chyba, że oprócz po prostu dołączenia całego tylnego wału jest tam jakiś dodatkowy mechanizm, ale o tym niec nie znalazłem

Ale pozostaje mi pytanie o działanie tego samochodu w przypadku utraty trakcji w jednej strony (np. lewe koło w błocie). Coś się tam dzieje, żeby  wykorzystać trakcję drugiego koła? Czy po prostu koło z trakcją sobie stoi a drugie się kręci (ewentualnie ABS dohamowuje koło bez trakcji)?

Marek

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
Użytkowników Rav4 trzeciej generacji zapraszam na testy - sprawdzimy na rolkach, jak wygląda działanie kontroli trakcji (hamowanie kół bez przyczepności), możemy też pojeździć z profesjonalnym oprogramowaniem podpiętym do sterownika napędu - zobaczymy, czy, jak i przy jakich prędkościach pracuje sprzęgło wielotarczowe.

Czyli mamy dołączany tył - tyle się wyjaśniło na postawie netowych opisów tego typu sprzęgła.
Chyba, że oprócz po prostu dołączenia całego tylnego wału jest tam jakiś dodatkowy mechanizm, ale o tym niec nie znalazłem
Wał jest napędzany cały czas, poprzez przekładnię kątową, wyprowadzoną z kosza przedniego dyfra. Na końcu wału jest sprzęgło elektromagnetyczne, które łączy wał napędowy z tylnym dyfrem. W zależności od tego, jakie natężenie prądu podawane jest na cewkę elektromagnesu, sprzęgło może być całkowicie rozłączone lub maksymalnie ściśnięte lub dowolna wartość pomiędzy tymi stanami. LOCK inicjalnie może maksymalnie ściskać sprzęgło (choć nie jest to pewne), wraz ze wzrostem prędkości będzie powoli je otwierać.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2021, 01:32:28 wysłana przez vavoom »
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
Chciałbym doprecyzować - zapraszam na wyżej wspomniane testy (z odczytem live danych układu awd) także użytkowników czwartej generacji.

Proszę poczytaj zasadę działania sprzęgła wielopłytkowego oraz wiskotycznego
Sprzęgło wiskotyczne nie ma nic wspólnego z Rav4 III. Sprzęgła wielopłytkowe sterowane elektronicznie (m.in. to, z którego korzysta Toyota) występują w stałych układach awd.
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl