Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129954 razy)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #180 dnia: 03 Września 2022, 12:25:47 »
W Camry nie będzie już żadnej aktualizacji - to oficjalne info.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 03 Września 2022, 13:37:57 »
W Camry nie będzie już żadnej aktualizacji - to oficjalne info.
Mam już zaktualizowane, podziękowania dla kolegi Klaudiusza…
TMP nadal twierdzi, że się nie da.
Ciekawe czy z własną siecią dystrybucji sobie poradzi.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
« Odpowiedź #182 dnia: 06 Września 2022, 14:08:09 »
Panowie,

więc tak- jestem po wymianie mejlowej z TCE w kontekście rozmiaru kół do Highlandera. Toyota Highlander homologowana na Polskę jest tylko i wyłącznie na koła 20 calowe zgodnie z tym co piszą w papierach. TCE nie uwzględnia żadnych dywagacji dot. modelu, który wychodzi w 2023 (Comfort) na kołach 18 calowych. Podobno ten model z kolei ma w papierach dopuszczone tylko i wyłącznie koła 18 calowe. Na prośbę o wskazanie różnic konstrukcyjnych pomiędzy modelami dostałem odpowiedź wymijającą…
Pisze o tym, bo ktoś kto założy koła, które nie będą homologowane na konkretny model może mieć problem z wypłatą odszkodowania przy szkodzie (szczególnie w przypadku gdy samochód jest kredytowany).
Ja wymieniłem zakupione koła 18 calowe na 20 calowe.

Na niemieckiej stronie Toyoty jest wersja Business, która fabrycznie ma 18'' koła, więc producent dopuszcza. Tak tez wynikało z instrukcji, z której zrzut załączyłem w poście #129. A co do bujania, to być może w tych wersjach z 18'' jest sztywniej zestrojone zawieszenie, ale tego nigdzie nie znalazłem.

No nie straszcie, bo ja na zimę kupiłem 18-ki…

Ja też zamierzam kupić 18-ki, a to nie był straszenie, tylko taka dywagacja do  mojej odpowiedzi na czyjeś wątpliwości. Nie zakładam żeby była aż tak duża różnica w prowadzeniu, ze będzie to niekomfortowe. Poza tym to auto i tak się nie nadaje do ostrej jazdy w zakrętach i nie po to je kupowałem, żeby "chodzić" bokami :). A jak sobie pomyślę, że w warsztacie dwa razy w roku będą grzebać łyżką przy felgach, to wolę mieć na zmianę całe koła. Cena kompletu na 20'' jest dla mnie trochę za duża, więc pomyślałem o 18''. I do tego jak będą kolejki, a zima zaskoczy, to można sobie samemu w godzinę w garażu przełożyć.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: 13 Września 2022, 20:45:01 »
Materiał: drewno syntetyczne  <zalamka>
Coś do pieca dla jaśnie nam panujących.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 19 Września 2022, 14:02:12 »
Dla tych wszystkich, którzy chcą mieć II komplet kół na zimę- czujniki o nr 42607-F4020-VK pasują do Highlandera po 2020. Różnica jest taka, że dedykowane przez producenta do naszego modelu auta czujniki kosztują w ASO 1800 pln, a te wskazane przeze mnie powyżej (dedykowane do CHR-a) niecałe 800 pln.

Panowie,

więc tak- jestem po wymianie mejlowej z TCE w kontekście rozmiaru kół do Highlandera. Toyota Highlander homologowana na Polskę jest tylko i wyłącznie na koła 20 calowe zgodnie z tym co piszą w papierach. TCE nie uwzględnia żadnych dywagacji dot. modelu, który wychodzi w 2023 (Comfort) na kołach 18 calowych. Podobno ten model z kolei ma w papierach dopuszczone tylko i wyłącznie koła 18 calowe. Na prośbę o wskazanie różnic konstrukcyjnych pomiędzy modelami dostałem odpowiedź wymijającą…
Pisze o tym, bo ktoś kto założy koła, które nie będą homologowane na konkretny model może mieć problem z wypłatą odszkodowania przy szkodzie (szczególnie w przypadku gdy samochód jest kredytowany).
Ja wymieniłem zakupione koła 18 calowe na 20 calowe.

Na niemieckiej stronie Toyoty jest wersja Business, która fabrycznie ma 18'' koła, więc producent dopuszcza. Tak tez wynikało z instrukcji, z której zrzut załączyłem w poście #129. A co do bujania, to być może w tych wersjach z 18'' jest sztywniej zestrojone zawieszenie, ale tego nigdzie nie znalazłem.

No nie straszcie, bo ja na zimę kupiłem 18-ki…

Ja też zamierzam kupić 18-ki, a to nie był straszenie, tylko taka dywagacja do  mojej odpowiedzi na czyjeś wątpliwości. Nie zakładam żeby była aż tak duża różnica w prowadzeniu, ze będzie to niekomfortowe. Poza tym to auto i tak się nie nadaje do ostrej jazdy w zakrętach i nie po to je kupowałem, żeby "chodzić" bokami :). A jak sobie pomyślę, że w warsztacie dwa razy w roku będą grzebać łyżką przy felgach, to wolę mieć na zmianę całe koła. Cena kompletu na 20'' jest dla mnie trochę za duża, więc pomyślałem o 18''. I do tego jak będą kolejki, a zima zaskoczy, to można sobie samemu w godzinę w garażu przełożyć.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #186 dnia: 20 Września 2022, 23:50:58 »
To za co biorą 1000 PLN?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 22 Września 2022, 22:14:17 »
Dobre pytanie… :)

To za co biorą 1000 PLN?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #188 dnia: 22 Września 2022, 22:16:10 »
Jsk to za co? Za większe auto, wieksza kasa

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Wladek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #189 dnia: 30 Września 2022, 18:01:34 »
Mam pytanie, nie rozumiem dlaczego highlander może ciągnąć przyczepę lekką tylko o masie własnej 700 kg. Problem w tym że mam 2 takie przyczepy gdzie w dowodzie mam wbite 750 kg. W sumie nie przekraczam DMC pojazdów 3500 tony, ale czy grożą mi jakieś konsekwencje zapinając przyczepę na 750 ? 

Offline Wladek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #190 dnia: 30 Września 2022, 18:04:36 »
Zaznaczam, że jeszcze nie odebrałem zamówionego auta, ale sprzedawca poinformował mnie że pole w dowodzie "O.2" (masa całkowita przyczepy)  ma wpisane 700 kg

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #191 dnia: 30 Września 2022, 21:07:33 »
Co najwyżej konsekwencje prawne, bo z punktu technicznego dla auta nie ma żadnych.
Tak producent okreslil masy, więc nic nie wymyślisz.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 30 Września 2022, 21:47:45 »
Mam pytanie, nie rozumiem dlaczego highlander może ciągnąć przyczepę lekką tylko o masie własnej 700 kg. Problem w tym że mam 2 takie przyczepy gdzie w dowodzie mam wbite 750 kg. W sumie nie przekraczam DMC pojazdów 3500 tony, ale czy grożą mi jakieś konsekwencje zapinając przyczepę na 750 ?

Jeżeli przekraczasz w papierach to każą ci rozłączyć zestaw. Jeżeli na wadze to dodatkowo mandat (kiedyś było od 500 i szło w grube tysiące). Najgorszy wariant jak z takim zestawem wjedziesz komuś w d... Generalnie wypadek spowodujesz to problem może zrobić ubezpieczyciel.
Zmiana homologacji O2 auta - możliwe ale słabo to widzę. Najprościej wejść w kontakt z producentem przyczepy i poprosić o dokument zanikający dmc przyczepy. Z tym w urzędzie wnioskujesz o zmianę parametrów w dowodzie przyczepy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #193 dnia: 01 Października 2022, 12:16:42 »
Dziwne Rav4 5 gen hybryda ma 1650 lub 800 DMC przyczepy zależnie od tego czy AWD czy FWD.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 17 Października 2022, 19:43:48 »
Na Toyota Tech jest nowa aktualizacja map 2022 v2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl