Konkrety są w książkach serwisowych/gwarancyjnych jeśli chodzi o "normalne warunki eksploatacji" co jest wyraźnie napisane, trudne/szczególne w serwisówkach wystarczy dopytać w aso, lub przeczytać na toyota-tech.eu w sekcji Toyota Service Information. Nie wiem, ale się domyślam dlaczego tę część zapisów wyrzucono z K.S./G. Nie chcą straszyć głównych odbiorców aut hybrydowych (eksploatacja typowo w mieście) podwyższonym ryzykiem kosztów serwisowych by zachować "zdrowie" silnika. A chyba nikt logicznie myślący nie wątpi, że silnik spalinowy ciągle gaszony i włączany dostaje po doopie więcej, niż ten który ciągle pracuje. Do tego zimne starty i niedogrzanie. Można się nie zgadzać z tym, że Ziemia krąży wokół Słońca, ale ja nie mam zamiaru kopać się z koniem

KONKRETY:
Ciężkie warunki eksploatacji dla... CAMRY HV:
1-Ciężko załadowany pojazd. (Przykład: holowanie przyczepy, używanie kampera, używanie górnego bagażnika samochodowego itp.)
2-
Powtarzające się krótkie przejazdy na mniej niż 8 km (5 mil), a temperatury na zewnątrz pozostają poniżej zera.
(Temperatura silnika nie osiąga normalnej temperatury.)3-
Powtarzane krótkie przejazdy na mniej niż 15 km (9 mil).
(Temperatura silnika nie osiąga normalnej temperatury.)4-Częsta jazda na biegu jałowym i / lub jazda z niską prędkością na duże odległości, na przykład przez policję, do użytku profesjonalnego / prywatnego, jak taksówka lub dostawa od drzwi do drzwi.
5-Ciągła jazda z dużą prędkością (80% lub więcej maksymalnej prędkości pojazdu) przez ponad 2 godziny
6- Codzienna (30 min. Lub dłużej) eksploatacja pojazdów w terenie przy wysokich obrotach silnika i niskich prędkościach pojazdu,
takie jak transport ciężkich ładunków, holowanie przyczep w terenie.