Autor Wątek: Przyrost oleju na miarce.  (Przeczytany 68253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartoszbruhn

• Toyot Leżący
  • *
Przyrost oleju na miarce.
« dnia: 20 Lutego 2021, 16:03:12 »
Podobno wielka afera, a ja nigdzie nie mogę znaleść postów. A mianowicie, ze 2.5 oraz 2.0 hybrydy cierpią na przyrost oleju w silniku. Jak głupio to brzmi to raczej benzyna dostaje się do układu smarowania poprzez GPF. Oczywiście ja mocno u siebie się nie zmartwiłem sytuacja. Od nowości do pierwszego przeglądu cały czas było max na miarce. Mam jednak wrażenie ze po pierwszej wymianie oleju(przeglądzie rocznym) był zalany do połowy mirarki. Dziś po 9 miesiącach i 7k kilometrów stwierdziłem ze jest max na miarce. W środę jadę do serwisu, Pan na opisana sytuacje powiedział ze trzeba zajrzeć.
Ktoś coś u siebie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2021, 16:10:30 »
Słabo szukasz na forum :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2021, 16:11:20 »
U mnie tak to wyglada. Smierdzi benzyna.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline bartoszbruhn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2021, 16:22:41 »
Znamy jakieś konkrety, co na to Toyota, jak ma się to do żywotności?

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2021, 12:32:42 »
Od tego jak rozwinie sie ta kwestia uzalezniam zakup nowej Camry.Sprawa jest juz dosć powszechna i czekam na stanowisko oficjalne Toyoty.Jesli do konca 2021 nic w temacie nie drgnie pozostanie mi Corolla 1,8 HSD.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2021, 15:40:43 »
Osobiście problemów z olejem nie mam a nawet gdybym miał to za żadne skarby nie wymienił bym Camry na Corollę. Komfort resorowania, wyciszenie, przestrzeń w tych kwestiach jest przepaść pomiędzy tymi modelami.
Tak jak już niektórzy pisali na tym forum gwarancja/rękojmia chroni nas od przykrych awarii a sam problem występuje jak na razie tylko na naszym forum (jak się mylę to wrzućcie link do podobnego tematu w USA, Japonii, czy jakiegoś kraju EU).

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2021, 15:51:09 »
Osobiście problemów z olejem nie mam a nawet gdybym miał to za żadne skarby nie wymienił bym Camry na Corollę. Komfort resorowania, wyciszenie, przestrzeń w tych kwestiach jest przepaść pomiędzy tymi modelami.
Tak jak już niektórzy pisali na tym forum gwarancja/rękojmia chroni nas od przykrych awarii a sam problem występuje jak na razie tylko na naszym forum (jak się mylę to wrzućcie link do podobnego tematu w USA, Japonii, czy jakiegoś kraju EU).
Osobiście ma Corolle 2.0 i też sprawdzałem na różnych zagranicznych forach i nic. Ktoś podawał jakiś dziwny wątek niemieckojęzyczny, ale to jakiś dziwny przypadek. Ogólnie to chyba gow**burza o nic. Nie zamierzam sprawdzać w ogóle, tylko od wymiany oleju do wymiany. Gwarancja jeszcze 2.5 roku więc mam w d. Panika jakaś i tyle. Zmarnowałem kilka ładnych godzin przez ostatnie 3 miesiące i tylko tu jakaś panika. Choc ponoć na FB też, ale nie używam więc się nie wypowiem. Na tym forum (głównie rav4 i corolla) parę martwych wątków, jak jacyś goście dawali do analizy olej, a potem cisza.

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2021, 07:38:30 »
Dla mnie akurat gwarancja nie ma znaczenia jeśli planuje sie zostac z autem minimum 6-8 lat.Dlatego czekam ze spokojem na ostateczne ustalenia bo bardzo możliwe jak koledzy piszą ze to sztuczny problem.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2021, 08:26:46 »
Też zauważyłem u siebie to zjawisko. Myślę, że to kwestia temperatury zewnętrznej (bogatsza mieszanka) i nowego silnika - nie jestem pewien jak u toyoty, ale niektórzy producenci wzbogacają mieszankę też na czas docierania - do pierwszego przeglądu. I przypomniałem sobie że już tak kiedyś miałem. Lata temu gdy jeździłem polonezem, to krótkie jazdy zimą na ssaniu też powodowały takie zjawisko.
Nie ma się czym stresować. Wystarczy przelecieć się autostradą parę godzin i poziom oleju wraca do normy. Myślę, że jak tylko na zewnątrz zrobi się cieplej - zjawisko ustanie.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2021, 11:29:54 »
Wystarczy przelecieć się autostradą parę godzin i poziom oleju wraca do normy

Parę godzin autostradą... a jak ktoś nie jeździ po autostradach?
SAP ABAP Certified Developer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2021, 14:56:10 »
To olej do wymiany zgodnie ze specyfikacją dla warunków ciężkich (m/i częsta jazda w mieście) 2 x częściej.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2021, 18:53:05 »
To olej do wymiany zgodnie ze specyfikacją dla warunków ciężkich (m/i częsta jazda w mieście) 2 x częściej.
Masz gdzieś tą specyfikację?
Czyżby auto do miasta, nie nadawało się do miasta?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2021, 20:34:35 »
Masz gdzieś tą specyfikację?
Czyżby auto do miasta, nie nadawało się do miasta?

W każdym do tej pory aucie miałem wyszczególnione czynności serwisowe w warunkach normalnych i ciężkich i ZAWSZE jazda w mieście na krótkich odcinkach była w tym zestawieniu (jak i zwiększone zapylenie, częste start/stopy itp)
Nie wiem czy toyota aktualnie podaje takie dane (muszę sprawdzić ) ale  na zdrowy rozssądek to jest logiczne.
Czytałeś np. to?
https://autokult.pl/25607,negatywne-efekty-eksploatacji-samochodu-na-krotkich-dystansach
https://liqui-moly.pl/hybrydy-na-co-zwrocic-uwage-przy-eksploatacji/

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2021, 22:33:10 »
Proszę wrzuć konkrety, a nie info, że kiedyś coś tam gdzieś tam.
Do tego wrzucasz reklamówki do jakiś niby ulepszaczy. Ich efekt jest taki sam, niezależnie czy wlejesz do paliwa/oleju czy do kibla. Tylko w tym drugim przypadku zatruwasz środowisko i to jest problem.
Kiedyś były jakieś dodatki smarne sprzedawane na giełdach :).
Miały zrewolucjonizować rynek aut, ja tam widzę, że dalej się psują.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2021, 23:51:42 »
Konkrety są w książkach serwisowych/gwarancyjnych jeśli chodzi o "normalne warunki eksploatacji" co jest wyraźnie napisane, trudne/szczególne w serwisówkach wystarczy dopytać w aso, lub przeczytać na toyota-tech.eu w sekcji Toyota Service Information. Nie wiem, ale się domyślam dlaczego tę część zapisów wyrzucono z K.S./G. Nie chcą straszyć głównych odbiorców aut hybrydowych (eksploatacja typowo w mieście) podwyższonym ryzykiem kosztów serwisowych by zachować "zdrowie" silnika. A chyba nikt logicznie myślący nie wątpi, że silnik spalinowy ciągle gaszony i włączany dostaje po doopie więcej, niż ten który ciągle pracuje. Do tego zimne starty i  niedogrzanie. Można się nie zgadzać z tym, że Ziemia krąży wokół Słońca, ale ja nie mam zamiaru kopać się z koniem :)
KONKRETY:
Ciężkie warunki eksploatacji dla... CAMRY HV:
1-Ciężko załadowany pojazd. (Przykład: holowanie przyczepy, używanie kampera, używanie górnego bagażnika samochodowego itp.)
2- Powtarzające się krótkie przejazdy na mniej niż 8 km (5 mil), a temperatury na zewnątrz pozostają poniżej zera.
  (Temperatura silnika nie osiąga normalnej temperatury.)

3- Powtarzane krótkie przejazdy na mniej niż 15 km (9 mil).
  (Temperatura silnika nie osiąga normalnej temperatury.)

4-Częsta jazda na biegu jałowym i / lub jazda z niską prędkością na duże odległości, na przykład przez policję, do użytku profesjonalnego / prywatnego, jak taksówka lub dostawa od drzwi do drzwi.
5-Ciągła jazda z dużą prędkością (80% lub więcej maksymalnej prędkości pojazdu) przez ponad 2 godziny
6- Codzienna (30 min. Lub dłużej) eksploatacja pojazdów w terenie przy wysokich obrotach silnika i niskich prędkościach pojazdu,
  takie jak transport ciężkich ładunków, holowanie przyczep w terenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl