Autor Wątek: Przyrost oleju na miarce.  (Przeczytany 68188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Marca 2021, 18:13:02 »
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić.
Przyrost oleju 2cm ponad max. to już jest istotna wada konstrukcyjna.
Jak widać po wpisach na forum, dotyczy ona nowego silnika Dynamic Force, niezależnie od pojemności.

Niewykonanie dodatkowej konserwacji nie wpływa na użytkowanie samochodu.
Zmiana parametrów technicznych oleju, przez dolanie około litra benzyny, znacząco wpływa na żywotność silnika

chyba tak do konca nie jest.

https://www.youtube.com/watch?v=Udd9WNdyiXM

tak na prawde te silnik 2,5 to toyota juz napiernicza od 2017 i nie slychac by cos sie dzialo w stanach

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Marca 2021, 18:13:57 »
Nie porównujmy Toyot z USA, z Toyotami z UE.
To zupełnie inne auta.
Mam Priusa Plugina, który jest przeniesiony do UE z jedną zmianą, tylnym światłem przeciwmgielnym.
Wyposażenie zawiera więcej opcji niż w Camry :).
Zresztą jakby ktoś w USA dostał taką odpowiedź od Toyoty, jaką my dostajemy. To na pomoc/zarobek, rzuciłaby się cała masa kancelarii prawniczych. Tam jest inna mentalność.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Marca 2021, 18:45:46 »
Tyle tylko mieszanie oleju z benzyną to normalne zjawisko i każdy olej musi być rozpuszczalny w benzynie. Oczywiście stan oleju 2cm ponad stan i związane z tym rozrzedzenie oleju  jest niepokojące ale pierwsze palowanie i benzyna powinna odparowac. Może jeździcie za spokojnie? Auto jest jezdzone autostrada 140km/h? Może warto się przejechać z 30minut autostrada i pogonic toyotę i sprawdzić czy stan oleju się unormował?
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 18:48:47 wysłana przez Piwo »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Marca 2021, 18:49:11 »
W tej Mazdzie, to na pewno V6, a nie R4?

nie r6
https://wokolmotoryzacji.pl/mazda-6-na-rok-2023-dostanie-naped-rwd-czy-stanie-sie-rywalem-bmw/

No właśnie, taką miałem wiedzę.

Wracając do przyrostu oleju, jeśli wtryski leją, to może się okazać, że samo mieszanie się z benzyną, to tylko jeden z problemów. Drugi to np. wypalanie się tłoków... tak było w 3.0 TDI przy lejących wtryskach...
SAP ABAP Certified Developer

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Marca 2021, 18:51:19 »
Tyle tylko mieszanie oleju z benzyną to normalne zjawisko i każdy olej musi być rozpuszczalny w benzynie. Oczywiście stan oleju 2cm ponad stan i związane z tym rozrzedzenie oleju  jest niepokojące ale pierwsze palowanie i benzyna powinna odparowac. Może jeździcie za spokojnie? Auto jest jezdzone autostrada 140km/h? Może warto się przejechać z 30minut autostrada i pogonic toyotę i sprawdzić czy stan oleju się unormował?

A jeśli ktoś kupił ten samochód do miasta i nie jeździ autostradami? To ma działać, po to się kupuje nowy samochód, aby nie mieć problemów, a nie troszczyć więcej niż o dziecko...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Marca 2021, 19:19:36 »
niby tak ale wiesz. spokojna jazda to zabojca np dpfow (zapychaja sie bo tylko wysoka temperatura czysci filtr z sadzy), zmiennej geometrii lopatek w turbinie (zapieka sie na tej pozycji na jakiej jest ciagle jezdzona) itd. to nie jest tak ze jezdzac spokojnie wszystko jest ok. znane tematy. po prostu trzeba dostosowac sie do pewnych problemow jak dostosowalo sie tysiace ludzi ktorzy maja zmienna geometrie lopatek czy dpfy i wiedza ze trzeba od czasu przepalowac i tyle. bo niby ktos moze powiedziec ze nie bede sie dostosowywal i chce miec praktyczny samochod i jak ma turbine po szybkiej jezdzie bedzie wylaczal od razu silnik. a tu zalecaja nie wylaczac i neich silnik popracuje 2minuty na postoju. jakie to ograniczenie wielkie przeciez. kto by tak chcial. albo by na zimnym silniku nie katowac. a jakie to wkurzajace. przeciez wsiadam i chce miec auto od razu w pelnej specyfikacji mocy pod noga.
kazde auto ma swoje bolaczki i albo masz na wszystko wyczesane bo masz gwarancje i producent ma wymieniac wszystko na gwarancji a potem auto sprzedajesz i neich inny sie martwi albo dostosowujesz swoj styl jazdy do pewnych bolaczek i masz auto na lata.
benzyna w oleju w takich ilosciach to na pewno nic dobrego dla panewek i calego silnika. i na pewno tak jezdzac silnik 200tys km przejezdzi ale juz potem moga zaczac dziac sie cyrki z panewkami wytartym rozrzadem czy braniem oleju przez wytarte pierscienie. wiec ...
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 19:44:54 wysłana przez Piwo »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Marca 2021, 19:41:13 »
Nie rób sobie jaj, auto kupiłem, nie ukradłem. Nie jeżdżę spokojnie. Toyota sprzedała mi auto, które nie nadaje się do używania ani w mieście ani w trasie. Jak w momencie zakupu zostałbym poinformowany, że raz w tygodniu mam ?cisnąć? na autostradę, żeby paliwo odparowało z oleju, to na pewno bym nie kupił.
Nazywajmy sprawy po imieniu, zostaliśmy oszukani bo auto nie odpowiada temu co kupiliśmy.
W USA za takie coś VW zwrócił wszystkim, tak wszystkim klientom kasę i odebrał wadliwy produkt.
TMP traktuje nas jak obywateli trzeciego świata.
Albo mamy jaja albo jesteśmy frajerami i bedą dalej robili z nami co chcą.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Marca 2021, 19:46:28 »
jak chcesz mozemy sie zamienic. dam ci swoja mazde 3 z moja doplata ;) . a tak powaznie jestes widze urazony na toyote. no coz. nie tylko jej sie zdarzaja wpadki. tak na prawde wolalbym toyote camry hybrid niz cokolwiek innego.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Marca 2021, 20:07:06 »
Nie lubię być traktowanym jak .
Widziałeś aktualną notę TMP do ASO nt. zwiększonego stanu.
Z którego roku masz tą mazdę, z jakim silnikiem i wyposażeniem?
Moja Camry to Executive + VIP. Im szybciej się pozbędę tym mniej stresu, a więcej zdrowia.
Zresztą teraz mam na oku https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/cars/PL-ford-Mustang_Mach-E_MY2021.pdf
Żona myślała, że nigdy nie wyleczę się z Toyoty, i jest skazana na tą markę :).
Ale ja nie dam się jeb.. w du..
Od 5 lat rok do roku dwa nowe samochody wszystko Toyota...
W serwisie ASO, rocznie na przeglądy zostawiałem min 20 tys.
A dziś szwagier zamówił Mazdę 6  <taniec>. Myślał o Rav4 ale jak wysłałem mu linki to forum to szybko się rozmyślił.
Niech TMP traktuje nas jak klienta, a nie jak bydło z którym można wszystko.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Marca 2021, 20:11:17 »
Wracając do przyrostu oleju, jeśli wtryski leją, to może się okazać, że samo mieszanie się z benzyną, to tylko jeden z problemów. Drugi to np. wypalanie się tłoków... tak było w 3.0 TDI przy lejących wtryskach...

Nie, żebym coś mówił, ale pasowałoby się zaznajomić z zasadą działania silnika ZI i ZS, bo wypalony tłok od nadmiaru paliwa w benzynie to jest bardzo odważna teza.

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić.
Przyrost oleju 2cm ponad max. to już jest istotna wada konstrukcyjna.
Jak widać po wpisach na forum, dotyczy ona nowego silnika Dynamic Force, niezależnie od pojemności.

Niewykonanie dodatkowej konserwacji nie wpływa na użytkowanie samochodu.
Zmiana parametrów technicznych oleju, przez dolanie około litra benzyny, znacząco wpływa na żywotność silnika.

Jak najbardziej i ja nie mówię, że to nie jest wada, tyle, że nie do końca uważam ją za konstrukcyjną. Nie upieram się przy tezie, że to na 100% jest GPF, aczkolwiek jego obecność względem wersji niehybrydowych mogłaby na to wskazywać. Tyle, że zasada jego działania jest odwrotna do DPFa (ze względu na zasadę działania silnika ZI), w związku z czym w suchej teorii GPF nie powinien wpływać na rozrzedzanie oleju.

Co do podwozia, to uważam jego wykonanie za taką samą wadę jak przybywanie oleju. I nie chodzi o to, że moje musi być najmojsze, tylko tak samo jak w okresie gwarancji raczej nie rozleci Ci się silnik, tak samo w okresie gwarancji raczej nie będziesz miał dziur w podłodze. Za to po jej upływie, kiedy odpowiedzialność Toyoty nie istnieje, ani silnik ani blacha nie będą w dobrym stanie i martwił się tym będzie kolejny właściciel lub stacja demontażu.

Nie prorokując za wiele, będzie zapewne tak, że dopóki się będzie dało, to Toyota będzie zamiatać sprawę pod dywan. Później, w zależności od skali zjawiska, ilości roszczeń gwarancyjnych i od tego, ilu ludzi napuści na nich UOKiK nie zrobią nic bądź zrobią aktualizację softu. Podobnie jak rozwiązali problem nagaru w AD-serii, czy jak Subaru nieco przydławiło diesla, żeby bloki nie pękały, tak i tu pewnie zmodyfikują sterowanie silnika na tyle, żeby problem nie był tak powszechny.

3VZ.pl

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Marca 2021, 21:36:17 »
w związku z czym w suchej teorii GPF nie powinien wpływać na rozrzedzanie oleju.
GPF/DPF w przeciwieństwie do zwykłego katalizatora jest "zamkniętym" filtrem, spaliny muszą przepłynąć przez jego porowatą strukturę coś jak w bardzo drobnej gąbce. Z czasem gdy zgromadzi cząstki stałe i popioły wprowadza coraz większy opór przepływu gazów co wpływa na podniesienie ciśnienia w układzie wydechowym (to tak jakby zatkać wydech ręką). GPF może się regenerować pasywnie przy zwykłej jeździe i poprzez zmiany nastawy kąta zapłonu. Silniki benzynowe w przeciwieństwie do diesli nie są konstrukcyjnie przystosowane do pracy z przeciwciśnieniem w układzie wydechowym.
Tyle teorii, GPF wcale nie musi oznaczać niczego złego dla silnika ale na pewno wymaga wielu tysięcy godzin testów na hamowni silnikowej.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Marca 2021, 22:32:56 »
Tyle teorii, GPF wcale nie musi oznaczać niczego złego dla silnika ale na pewno wymaga wielu tysięcy godzin testów na hamowni silnikowej.

Prościej i konkretniej już nie można.  :good:

Teraz pozostaje pytanie czego wymagała europejska norma emisji, że algorytm jest napisany tak, a nie inaczej i powoduje problem, z którym ludzie nie mogą sobie sami poradzić.
3VZ.pl

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Marca 2021, 23:33:03 »
Nie lubię być traktowanym jak .
Widziałeś aktualną notę TMP do ASO nt. zwiększonego stanu.
Z którego roku masz tą mazdę, z jakim silnikiem i wyposażeniem?
Moja Camry to Executive + VIP. Im szybciej się pozbędę tym mniej stresu, a więcej zdrowia.
Zresztą teraz mam na oku https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/cars/PL-ford-Mustang_Mach-E_MY2021.pdf
Żona myślała, że nigdy nie wyleczę się z Toyoty, i jest skazana na tą markę :).
Ale ja nie dam się jeb.. w du..
Od 5 lat rok do roku dwa nowe samochody wszystko Toyota...
W serwisie ASO, rocznie na przeglądy zostawiałem min 20 tys.
A dziś szwagier zamówił Mazdę 6  <taniec>. Myślał o Rav4 ale jak wysłałem mu linki to forum to szybko się rozmyślił.
Niech TMP traktuje nas jak klienta, a nie jak bydło z którym można wszystko.

Z tym Fordzikiem to tak na poważnie? Myślisz że koncern Forda w razie wpadki wysłucha Cię, poda szklankę wody i podstawi nowego mustanga na otarcie łez?

Muszę Cię zmartwić będzie dokładnie tak samo jak w tojce a do tego pomyśl tak statystycznie Ford takich wpadek ze swoimi autami ma x100 w stosunku do tojki to gdzie prędzej umoczysz kaskę. Jak msz wątpliwości to wpisz sobie na gugle " focus rs wybór papieża" albo poczytaj o silnikach eb szczególnie o 1,0. A potem sprawdź jakie były tłumaczenia producenta.

Co do Tojki to mam nadzieje że się zreflektują tak jak było z olejowymi zzetami i poprawią tą wadę bo pokładałem nadzieje w 2,0/2,5h biorąc pod uwagę zakup takiego auta. Zresztą mam w najbliższej rodzinie najnowszą rav4 h ktora zastąpiła forestera "wybitnego" diesla nie ma problemu oleju ale czuwam  :-)
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 11:14:12 wysłana przez marcin »

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Marca 2021, 06:23:43 »
A czy ten problem występuje tylko w Camry, czy też w innych samochodach z tym zespołem napędowym?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl