Autor Wątek: Przyrost oleju na miarce.  (Przeczytany 68200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Marca 2021, 07:16:31 »
Do grzechów Forda z ostatnich miesięcy można doliczyć samozapalające się Pumy PHEV. Rekcja Forda... nie używajcie trybu elektrycznego kiedyś go dopracujemy. Lubię elektryki ale liczba i skala pożarów z nimi w tle jest przerażająca a co będzie w przyszłości gdy pan Mietek w stodole będzie składał z dwóch połówek jednego?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Marca 2021, 07:59:09 »
Problem jest we wszystkich Toyotach z silnikiem Dynamic Force.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Marca 2021, 08:03:27 »
Oczywiście, że Ford zachowa się podobnie jak Toyota. Ale czym innym jest bycie przygotowanym na coś, a rozczarowanie, że auto którego jedyną przewagą jest bezawaryjność, okazanie się awaryjne  :thumbdown:
Hyundai, którego na pewno nie kupię :) wymienia wszystkie baterie, a spaliło się tylko 19 aut.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Marca 2021, 08:15:52 »
Kuba, zepsuło Ci się coś? Bo na razie to tylko gdybanie i kilka/kilkanaście osób. A Ty już "psy wieszasz" Na razie nikt nie ma z tego tytułu żadnej  awarii.
Wróżby z fusów, a w zasadzie... oleju.

Napisałem na forum w USA by zaczęli sprawdzać, ciekawe czy też coś z tego wyniknie.
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 08:40:04 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Marca 2021, 08:57:23 »
a spaliło się tylko 19 aut.
W Warszawie jedno spalone auto elektryczne w garażu podziemnym w tak dużym stopniu uszkodziło budynek że prawdopodobnie będzie rozebrany, jestem ciekawy kto w takim przypadku ponosi odpowiedzialność. 

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Marca 2021, 09:57:54 »
Nie stygmatyzujmy rozwoju motoryzacji, jak to robili rolnicy w latach 60-70 tych z mechanizacją rolnictwa.
Elektryki to przyszłość. Pytanie czy bedą coraz szybsze ładowarki i zostaniemy przy bateriach. Czy pójdziemy w wodór?
Z liczących się marek, tylko Toyota nie ma w ofercie elektryka na baterie. Nie ma co się dziwić, zainwestowali w zaawansowany napęd hybrydowy i chcą jak najwięcej na tym zarobić. I jest to zrozumiałe.
Wracając do tematu, taka wpadka jak przybywanie oleju, a w zasadzie dostawanie się paliwa do do oleju, nie powinna mieć miejsca. A zachowanie TMP ciężko jest skomentować, a jeszcze ciężej zaakceptować.
Jedynym czynnikiem przekonującym do Toyoty, jest bezawaryjność. Multimedia, wyposażenie, konkurencja ma lepsze.
Lubię Toyotę i zawsze kupowałem auta nawet nie odwiedzając konkurencji i fajnie by było jakby utrzymała sprzedaż w pierwszej 3 w PL.
Na razie temat oleju przewija się na tematycznych forach. Jak się wyleje na pozostałe, to sprzedawcy Toyoty nie bedą mieli nic do zaoferowania.
Na prawdę to ostatni dzwonek, żeby się obudzić, usunąć usterkę i przeprosić.
Jak nie wiedzą jak usunąć, to mogli by wszystkich uspokoić informacją, że o temacie wiedzą i nad nim pracują. A nie udawać, że problemów nie ma.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Marca 2021, 12:14:12 »
O!  Teraz to rozsądnie sformułowane stanowisko.
Ja pierwszy raz kupiłem toyotę (ale siostra ma trzecią) i lista drobnych rzeczy która mnie wkurza jest zbyt długa, dlatego prawdopodobnie zrobię z czasem w tył zwrot ????
U mnie olej trzyma się m/w na tym samym poziomie (ruchy góra dół max  2-3mm).
Nowy ioniq to chyba to, co kupimy do miasta.
https://moto.pl/MotoPL/7,170318,26841407,hyundai-ioniq-5-na-zywo-nazywaja-go-zabojca-tesli-wideo.html
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 12:16:04 wysłana przez Krisman »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Marca 2021, 21:09:01 »
Nie obraź się ale dla mnie takie marki jak Hyundai, Kia, Skoda itp., nie istnieją.
Toyota/Lexus ma fajną ofertę ale w USA.
W Europie postawiła na dziwnego klienta. Skoro w CHR wszystkie przyciski są podświetlone, a w Rav4 już nie. Ktoś za nimi nadąży. Teraz się wzięli za WRC, jak wszyscy się wycofali, bo jest moda na ekologię... Rywalizują tam z Hyundaiem  :wallbash:. Jak byli na topie w latach ?00 to wycofali się z dnia na dzień. Zrobili fajnego Yarisa, ale liczba dostępnych sztuk była na tyle mała, że wykupiły je ASO i będą stały za szybą. Porządnego Hiace, zastąpili francuskim wynalazkiem Proace. Mam w wersji City, od nowości drzwi odstają. Ja już nie nadążam za nimi i chyba czas sobie zrobić przerwę. Jak coś dadzą to co innego zabiorą.

Co do oleju, w weekend był wypad nad morze. Szybki przelot autostradą i dziś mam 1/4 prawidłowego stanu. Czyli benzyna odparowała.
Ciekawe czy w poprzedniej wersji Rav4 hybryd jest ten sam motor? Czy to zupełnie inna jednostka 2.5?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Marca 2021, 21:28:03 »
Poprzednio to z wyryskiem posrednim 2.5 197KM.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Marca 2021, 01:09:00 »
Nie obraź się ale dla mnie takie marki jak Hyundai, Kia, Skoda itp., nie istnieją.
Ależ skąd :) Twoja sprawa. Dla mnie to jaskrawy przykład stereotypów i uproszczeń :)
Dokładnie tak myślałem w latach 80-tych, toyota jawiła mi się jako "jednorazówka" i chłam ;) Tłumaczy mnie tylko jedno, wtedy byłem młody

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Marca 2021, 23:41:37 »
eraz się wzięli za WRC, jak wszyscy się wycofali, bo jest moda na ekologię... Rywalizują tam z Hyundaiem  :wallbash:. Jak byli na topie w latach ?00 to wycofali się z dnia na dzień. Zrobili fajnego Yarisa, ale liczba dostępnych sztuk była na tyle mała, że wykupiły je ASO i będą stały za szybą.
Ciekawe czy w poprzedniej wersji Rav4 hybryd jest ten sam motor? Czy to zupełnie inna jednostka 2.5?

Co do WRC to tak nie do końca wzięli się teraz za to, w sumie fakt, że nie mają rywali to tylko i wyłącznie wina konkurencji (skoro vw sobie z R5 nie radził), co do małych ilości GR Yaris - wynika to z tego, że toyota dokładała do każdej wyprodukowanej sztuki, nie był on produkowany normalnie na zautomatyzowanej linii produkcyjnej, wyprodukowali mało sztuk bo do homologacji WRC nie potrzebowali ich za dużo (niestety Covid znacząco pokrzyżował im plany i najprawdopodobniej GR Yarisa w WRC nigdy nie zobaczymy). W Motorsporcie radzą sobie dobrze, niestety to słaba konkurencja nie daje im rady i się wycofuje, ale zobaczymy co nowe "LMP1" pokaże.

Co do 2.5L jest to w 100% nowiutka jednostka która zadebiutowała w 2017 roku w najnowszej Camry.
https://toyota-club.net/files/faq/18-03-20_faq_df_r4_eng.htm#A25A-FKS  -polecam ten temat

Offline ADIEEE

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Marca 2021, 12:18:18 »
Jak mówią ten model tak ma - ten aspekt dotyczy chyba każdego silnik który jest "niedogrzany". 

Jedyny plus dla Toyoty, że prawdopodobnie silnik w Camry chyba szybciej się nagrzewa niż "klasyczny".

Wynika to na przykład z właściwości oleju 0W16 oraz elektryczna pompa wody (przy zimnym silniku przepływ jest mniejszy, co pozwala na szybsze osiągnięcie temperatury roboczej). Poprawcie mnie jeśli się mylę?

W Chinach już poruszali te kwestie  odnośnie RAV 4.
https://www.caacar.com/toyota-oil-will-increase-or-nothing/

Mam pytani czy nowy olej przed wlaniem już ma ten chemiczny zapach ?
Jak najlepiej odpompować nadmiar oleju ?  Z wlewu czy kanału na bagnet?

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Marca 2021, 14:04:29 »
Jak najlepiej odpompować nadmiar oleju ?  Z wlewu czy kanału na bagnet?
Z wlewu raczej nie dasz rady, pozostaje cieniutka rurka, strzykawka i kanał bagnetu. Lekko ciepły olej będzie się łatwiej odciągało.

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Marca 2021, 18:33:41 »
A po jakim czasie od wymiany oleju (lub po ilu km) wzrasta poziom oleju u Was?

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Marca 2021, 20:54:09 »
Jednym wzrasta poziom oleju innym nie, konkretów jest mało za to dużo domysłów. Wiadomo że skopali bagnet, pomiar zarówno na zimnym jak i na gorącym silniku jest rozmazany. Sytuację wyjaśniło by badanie oleju ale nikt jeszcze tego nie zrobił (ASO przekazuje próbki do TMP). Ile jest benzyny w oleju? Nie wiadomo ale pocieszające jest fakt że silnik nie zużywa znaczących ilości oleju jak europejska konkurencja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl