Autor Wątek: Auris hybryda - warto?  (Przeczytany 46917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris hybryda - warto?
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Marca 2021, 20:37:44 »
Cześć
Zastanawiam się nad nowym autem do jazdy mieszanej i padło na auris po 2012, najlepiej w wersji hybrydowej tylko pytanie czy warto używana hybrydę zakupić. Czy nie będzie kosztów jak z używanym dieslem. Jakie macie doświadczenia z używanymi hybrydami? Jak to się ma do akumulatorów, jak szybko się zużywają? Ile kosztuje ewentualna wymiana? W hybrydach podoba mi się cisza plus niskie spalanie.

Kluczem do sukcesu jak w przypadku każdego samochodu kupno zadbanego egzemplarza. Skreśl sprowadzane z zagranicy. Szukaj w Polsce samochodu z właścicielem, który ma na wszystko faktury.

Musisz zostawić sobie kasę na naprawy i regenerację ogniw. Nie ma sensu łudzić się, że w takim roczniku będą ok. No chyba, że poprzednik je zrobił.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Marca 2021, 23:18:18 »
Cześć
Zastanawiam się nad nowym autem do jazdy mieszanej i padło na auris po 2012, najlepiej w wersji hybrydowej tylko pytanie czy warto używana hybrydę zakupić. Czy nie będzie kosztów jak z używanym dieslem. Jakie macie doświadczenia z używanymi hybrydami? Jak to się ma do akumulatorów, jak szybko się zużywają? Ile kosztuje ewentualna wymiana? W hybrydach podoba mi się cisza plus niskie spalanie.

..... Skreśl sprowadzane z zagranicy. Szukaj w Polsce samochodu z właścicielem....

Musisz zostawić sobie kasę na naprawy i regenerację ogniw. Nie ma sensu łudzić się, że w takim roczniku będą ok. No chyba, że poprzednik je zrobił.

Chyba przesadzasz. Sprowadzone auta też mogą być z małym przebiegiem w idealnym stanie.
Wiadomo trzeba zweryfikować ale po co sobie ograniczać wybór.
Niżej kilka przykładowych ofert w różnych cenach czyli dla każdego coś dobrego.

https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-nowy-model-1-8-hybryda-kamera-10492692109
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-hybryda-prestiz-sport-radary-serwis-fullopcja-ID6DDSYQ.html#gallery-open
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-1-8-hybryda-99-km-gotowy-do-rej-gwarancja-zamiana-ID6DDaYZ.html#843448f01a
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-hybryda-40-000-przebieg-jak-nowa-dowioze-ID6DElFH.html#843448f01a
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-led-navi-alu-kamera-pdc-klimatronic-tempomat-29-tys-km-ID6DzJjS.html#843448f01a

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 12 Marca 2021, 23:32:58 »
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-1-8-hybryda-99-km-gotowy-do-rej-gwarancja-zamiana-ID6DDaYZ.html#843448f01a

Jasne. Każdy wydaje pieniądze jak chce i na co chce. Zasugerowałem tylko na podstawie moich doświadczeń dobre rozwiązania, które jak wszystko ma swoje plusy i minusy.

Jeśli chodzi o te oferty, które podesłałeś. Nikt mnie nie przekona, że ktoś sprowadził na handel do komisu auto z 2015 r. z przebiegiem 65 tys. km. To by się nie opłacało... Chyba, że myślisz, że za granicą to mieszkają ludzie, którzy liczyć nie potrafią i oddają za darmo. Po za tym taki samochód sprzedałby się tam gdzie był, a nie czekał na handlarza... Fakt pewnie można znaleźć dobry samochód sprowadzony za granicy ale będziesz musiał się dużo najeździć.

Zobacz po ile taki rocznik z wyposażeniem chodzi za granicą od właściciela prywatnego na jakimś portalu np. autoscout itp.

Pozdrawiam

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Marca 2021, 07:47:25 »
Nikt mnie nie przekona, że ktoś sprowadził na handel do komisu auto z 2015 r. z przebiegiem 65 tys. km. To by się nie opłacało...
No ja sprowadziłem 67k.km. skóra, panorama itd. Fakt jest trudno bo hybrydy są cenione ale nie trzeba panikować.
Zobacz po ile taki rocznik z wyposażeniem chodzi za granicą od właściciela prywatnego na jakimś portalu np. autoscout itp

To też nie jest tak. Internet wszystko przyjmie więc możesz cene wystawić aurisa nawet za równowartość nowego mercedesa  i tak nic to nie zmieni.

Ogólnie na sprowadzane hybrydy trzeba uważać ale też nie popadać w paranoje.

Co do komisu to raczej nie kupiłbym tam żadnego auta chyba że komis byby gdzieś na miejscu i mógłbym zrobić dokładną weryfikacje organoleptyczną.

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Marca 2021, 19:00:57 »
Po za tym taki samochód sprzedałby się tam gdzie był, a nie czekał na handlarza...
No właśnie też mnie zastanawia dlaczego młode auta nie sprzedają się na rynku rodzimym tylko przyjeżdżają do Polski, dla mnie to już pierwsza ostrzegawcza lampka. Zazwyczaj pewne samochody rozchodzą się wśród rodziny i znajomych, potem ogłoszenia krajowe, a handlarze którzy oferują najniższe ceny są na końcu. Trzeba sprowadzić, zapłacić podatek, i jeszcze zarobić. Nie twierdze, że wszystko jest szrotem, ale mając przeznaczone około 50tys na auto to chyba lepiej trochę dołożyć i kupić krajowe prywatnie albo coś z toyota plus

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Marca 2021, 19:59:13 »
Kolega którego rodzina ma warsztat samochodowy kiedyś chciał kupić sprowadzoną RAV4. Dopiero 25 egzemplarz okazał się być pozbawiony dyskwalifikujących wad ukrytych.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Marca 2021, 21:42:24 »
Po za tym taki samochód sprzedałby się tam gdzie był, a nie czekał na handlarza...
........... lepiej trochę dołożyć i kupić krajowe prywatnie albo coś z toyota plus

Przy salonach Toyoty z programem Toyota plus też trzeba uważać.
Oglądałem tam sporo aut i to są normalne komisy.
Dużo poleasingowych czasem powypadkowych, czasem zaniedbanych a nawet z widoczną korozją, a więc nie ma co uogólniać że wszystkie sprowadzane to szroty a krajowe to nówki sztuki.
Owszem idealne sztuki się zdarzają przy ASO ale zwykle mają mocno zawyżone ceny bez specjalnych możliwości negocjacji.
Po prostu okazyjne sprzedają się od ręki a nawet wiem że mają w ASO zapisy na okazyjne modele.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 13 Marca 2021, 22:26:37 »
Kolega którego rodzina ma warsztat samochodowy kiedyś chciał kupić sprowadzoną RAV4. Dopiero 25 egzemplarz okazał się być pozbawiony dyskwalifikujących wad ukrytych.

Oto cała tajemnica sprowadzanych.
Dla Niemca to już dyskwalifikacja na złom a Polak weźmie z pocałowaniem ręki.
Ile fachowa naprawa może kosztować ? Obstawiam że ok. 3 tyś zł. (oczywiście nie w ASO a drzwi nie nowe tylko z rynku wtórnego).

https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-1-8b-hybryda-salon-polska-vat23-10465003966
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2021, 22:28:26 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 13 Marca 2021, 22:37:17 »

Oto cała tajemnica sprowadzanych.
Dla Niemca to już dyskwalifikacja na złom a Polak weźmie z pocałowaniem ręki.
Ile fachowa naprawa może kosztować ? Obstawiam że ok. 3 tyś zł. (oczywiście nie w ASO a drzwi nie nowe tylko z rynku wtórnego).

https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-1-8b-hybryda-salon-polska-vat23-10465003966
Delikatnie przerysowany, niektórzy mają poczucie humoru.
Drzwi do wymiany na bank, nie wiadomo czy próg nie jest lekko zajechany.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Marca 2021, 07:12:28 »
Próg i nadkole do cięcia i spawania albo u Janusza ze wsi obok betoniarka, szpacha i kielnia. Ciekawe co pod tą blachą jeszcze się kryje

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 14 Marca 2021, 10:07:56 »
Ja trafiłem na bezwypadkowe z przebiegiem 64k km i z lipca 2016 za 58 000pln w wersji komfort. Właściciel nie miał nic do ukrycia i zgadzał się na aso i stację diagnostyczną. Robił też badanie baterii za 200zl. Auto było na stacji i za 50zł technik ze stacji przetrzepał auto włącznie ze wspólnym oglądaniem auta od spodu na kanale. Stan bardzo dobry.
Długo szukałem to fakt i jechałem po aurisa ponad 400km ;) ale opłacało się.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #101 dnia: 15 Marca 2021, 12:17:58 »

Nie obraź się ale zadam Ci pytanie.

Po co takie głupoty powielasz ?
Chcesz się założyć że to nie jest prawda albo ktoś kto tak szukał auta ma problemy natury zdrowotnej a nie motoryzacyjnej?

Ogólnie jest tak:

Rynek aut używanych w PL jest dokumentnie zwalony wręcz patologiczny, zastanawiając się czemu tak jest i wskazując przyczyny można upatrywać dwóch podstawowych winowajców i jednego na dokładkę. Dwóch podstawowych którym można dać po 50% winy to Janusze motoryzacyjni oraz Mirasy handlarze gdzie jedni drugich prześcigają głupotą oraz cwaniactwem i na dokładkę jest "system" czyli państwo które dopiero teraz trochę rusza z utrudnianiem życia przy przekrętach aut.

Oczywiście za chwilę usłyszę jak ktoś miał wujka od strony teścia po żonie od strony ciotki któy pojechał 500km i zobaczył trupa...
albo dokleimy link z jakiegoś oszukanego auta albo opisu. A prawda jest taka że gdyby każdy kupujący pt. Janusz wszechwiedzący nic nie wiedzący roszczeniowiec był opisywany tak szeroko na forach z linkiem np. z filmikiem albo nagraniem rozmowy to można byłoby tymi linkami wytapetować sobie pokój bo byłoby ich x1000 w stosunku do Mirasów.

Po środku jestem "ja" chce kupić auto w PL i nie mogę bo Miras wyedukowany przez Janusza zajmuje się ofertami tylko dla nich czyli nie dla mnie.

Teraz się zapytam Panów :

ile macie za sobą osobistych zakupów aut?
ile macie za sobą sprzedaży aut?
ile aut sprowadziliście osobiście?
ile aut kupiliście?
ile aut serwisowaliście?
ile czasu spędziliście chociażby u profi blacharza/lakiernika albo mechanika?

Obstawiamy ?

Co do linka z aurisem to auto jest lekko uszkodzone co w żaden sposób go nie dyskwalifikuje. Oficjalna wycena będzie coś koło 10-15k. liczone z autem zastępczym.
W Niemczech ta wycena była by około 30k. a w Szwajcarii spokojnie byłaby całka czyli koło 40k.

Co do zakupu tak uszkodzonego auta to nie opłaca się go kupić bo cena jest za wysoka.
W dobrym warsztacie koszt naprawy byłby w granicach 6-8k a po taniości do 5k.myślę że wyrobiłby się.

Więc za te pieniądze spokojnie można kupić coś może z większym przebiegiem ale w całości czyli bez groźby ryzyka że jakiś detal trzeba poprawić a nie było go widać.

Ciągle padają pytania skąd się biorą auta w PL jak zagramanicą są droższe?

Są różne drogi ale 3/4 tych aut nie jest kupowana na aukcjach/ogłoszeniach dostępnych dla zwykłego Kowalskiego. Do tego są pewne niuanse o których Kowalski nie wie np:

w niektórych krajach są drakońskie opłaty za posiadanie auta, są skrupulatnie przestrzegane rękojmie (Szwajcaria), są drakońskie ceny usług i fatalna ich Jakość (Szwajcaria, Szwecja).

Żeby Was może uświadomić to teraz dostałem info o autach (też tojkach) zabranych w różnych okolicznościach przez miejscowe gminy we Francji i tak np. toyoty mają ceny wywoławcze w okolicach 100eur (IQ). Pewnie cena będzie podbita ale Kowalski ich nie weźmie bo jest problem z naszym WK weźmie je handlarz auto trafi do PL przez Czechy żeby papiery się zgadzały.
Cały manewr zajmie mu pewnie koło miesiąca.

I takich zagwostek jest mnóstwo tylko trzeba to śledzić co wymaga czasu i w ujęciu chęci zakupu jednego auta jest średnie do realizacji.

Teraz pewnie zapytacie się co to ma wspólnego z nami.

A no ma i to dużo... bo jak zacząłem wchodzić w branżę motoryzacyjna od strony marzyciela zajawkowicza to skoro ściągałem sobie zabawki z całego świata to pomyślałem czemu nie wykorzystać tego zarobkowo.
I co się okazało?

Że po sprowadzeniu kilku Yarisów turbo, aurisa k2 + kilku V8ek spot znaczka Lexa musiałem odpuścić. Ba... robiłem to na spółę z bratem który też dał sobie spokój.

Nie dlatego że był problem ze zdobywaniem aut, nie było problemu z techniką/naprawami itp. tylko był problem ze zwalonymi do granic możliwości klientami. To co przeżyłem sprzedając yarisy turbo i aurisa to był prawdziwy poemat i pokaz głupoty moto Januszy.
Na tą chwilę chociaż pewnie mogłem sprowadzić z 10 yarisów turbo całkowicie odpuściłem bo to jest nie na moje nerwy.

Z tego wszystkiego zajawkę przerobiłem tylko na serwis a auta sprowadzam sporadycznie pod siebie i znajomych.

Jak coś mi zostanie to wystawiam oferty tylko i wyłącznie w Niemczech albo w kręgach osób które mnie znają.
I myślicie że jestem jedyny?
Niestety nie. Super fajne auta (klasyki) które już w przyrodzie nie istnieją moi koledzy wystawiają tylko i wyłącznie za granicą.

Teraz obrabiam carine GTi oraz celine GT 98r. z przebiegami po 120k.km. w stanie salonowym i oba auta będą wystawione w DE.

Więc Panowie naprawdę wyluzujcie, jak nie jesteście czegoś pewnie to pytajcie może ktoś coś podpowie  :good:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 15 Marca 2021, 14:00:46 »

Chcesz się założyć że to nie jest prawda albo ktoś kto tak szukał auta ma problemy natury zdrowotnej a nie motoryzacyjnej?

Opisany przypadek jest faktem a nabywca ma się dobrze i nie ma zwyczaju wymądrzać się nt. Januszy i Mirasów w żenujący sposób tak jak Ty poniżej.

To że pojedynczy przypadek nie musi być reprezentatywny dla populacji, wie każdy umiejący czytać ze zrozumieniem.  To że do Polski trafiają używki których się nie dało sprzedać na bogatszych rynkach jest zarówno logiczne ze względu na zasady ekonomii jak dobrze udokumentowane na podstawie twardych danych.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 15 Marca 2021, 15:13:05 »

Opisany przypadek jest faktem a nabywca ma się dobrze i nie ma zwyczaju wymądrzać się nt. Januszy i Mirasów w żenujący sposób tak jak Ty poniżej.

To że pojedynczy przypadek nie musi być reprezentatywny dla populacji, wie każdy umiejący czytać ze zrozumieniem.  To że do Polski trafiają używki których się nie dało sprzedać na bogatszych rynkach jest zarówno logiczne ze względu na zasady ekonomii jak dobrze udokumentowane na podstawie twardych danych.

Czemu piszesz że żenujący sposób kogoś opisuje ?  Stwierdziłeś że opisywany przypadek nie musi być reprezentatywny dla populacji niemniej jednak wystąpił jako potwierdzenie jakiegoś stanu rzeczy.

Tu chodzi tylko o ekonomię i ewentualne problemy prawne. Ale zazwyczaj jest to kwestia ekonomii. 
 Oglądając hurtowe ilości aut od strony techniki (sprowadzonych i dłuższy czas w pl) pojawia się problemy nie związane z wypadkowością aut tylko zaniedbaniami przez "profesjonalnych wymagających" kierowców często forumowiczów i to aktywnych w danej marce     :-)

Zbig nie będę Ci opowiadał o jazdach z kupującymi bo i tak nie uwierzysz że coś takiego mogło się przytrafić.

Dlatego jak słyszę że ktoś oglądał 25aut to traktuje takie historie z przymrużeniem oka.

p.s.

W poprzednim poście pisanym na mini ekranie zrobiłem błąd nie ma go jak poprawić  :o

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #104 dnia: 15 Marca 2021, 19:19:40 »

......... tylko był problem ze zwalonymi do granic możliwości klientami. To co przeżyłem sprzedając yarisy turbo i aurisa to był prawdziwy poemat i pokaz głupoty moto Januszy.
Na tą chwilę chociaż pewnie mogłem sprowadzić z 10 yarisów turbo całkowicie odpuściłem bo to jest nie na moje nerwy.

.  :good:

Bardzo interesujące.
Ja Ci wierzę bo też mam do czynienia na co dzień z klientami Januszami tylko w innej branży.
Mógł byś opisać najciekawsze przypadki z którymi miałeś do czynienia ?
Mogę tylko podejrzewać co Janusze mogą wymyślać przy oględzinach.  :laugh:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl