Autor Wątek: Auris hybryda - warto?  (Przeczytany 46911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris hybryda - warto?
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Marca 2021, 12:50:51 »
Trudni klienci istnieją w każdej branży, ale stanowią kilka procent całości.
Dokładnie sobie zdaje sprawę bo działam w branżach które nic nie mają ze sobą wspólnego. Organoleptycznie wiem że można trafić "roszczeniowca" wszędzie.  Problem polega na tym jak trafiasz 10% osób znających się na danej sprawie. Pomijam fakt kultury osobistej oraz norm społecznych typu wydzwanianie o 23 w sprawie vinu.

Mógł byś opisać najciekawsze przypadki z którymi miałeś do czynienia ?

Już dwa razy robiłem podejście  do opisania kilku przypadków ale jest tego tak dużo że musiałbym siedzieć 2g   :-) postaram się tak krótko i w hasłach..

Jaris turbo 130k.km. stan budy 5ka, stan techniczny 6ka z dużym plusem. Nowe sprzęgło, nowe turbo nowe tarcze + klocki. Środek idealny, cały 100% oem włącznie z dedykowanymi felgami pod turbiaka + komplet felg 17ek tjuningowych :laugh:.

Sprzedaż około 12mcy, sto telefonów, sto smsów i ciągłe pytania pt. ilu miał właścicieli w ch, czy serwis był na olejach xxx?, czy mam wydruk z hamki, czy mam zdjęcia z ch ... ani jednej wizyty na oględziny !!!! Jak doszło do wizyty to kupujący w sypiącym śniegu maglował spalanie, cenę i koszty serwisu bo jego passat jest najtańszy a na koniec zaproponował mi coś koło 10k mniej  <zalamka>
przy cenie z ogłoszenia 21,9k.

Powiesz że to taki przypadek. Drugi raz, drugi turbiak jaris dokładnie to samo ... więc potem jak dzwonił do mnie Pan z CH że może z placu mi zabrać fajnego turbiaka to ca ja na to :o?

Dlatego jak ktoś ma prowadzić milion śledztw (byli tacy co rozliczali mi auto z dokumentów celnych od UE do PL) to szkoda moich nerwów. Dalej będę się bawił i albo ktoś znajomy auto kupi albo wystawiam je za granicą.
Jeżeli Polska to też przez kogoś kto ma dużo cierpliwości.

I niestety reszta aut podobnie albo jeszcze gorzej .

p.s.

Wspomniane auto przy którym mi grzebano w papierach wjazdowych na teren UE było fajne (lexus) bo w ogł.w całej EU były 3szt. w cenie po 30%więcej a w pl żadnej sztuki, wersja znana z plakatu, przebieg 140k.km. i były właściciel dał mi rozpiskę każdego tankowania z ostatnich 50k.km. + każdej wkręconej śrubki z paragonem.
Auto wziął kolega, serwisuje je dalej u mnie a po 1,5r zgłosił się Pan który umawiał się na oględziny i pomiary 30km.od mojego zamieszkania (zgodziłem się )  po czym się nie zjawił. Oświadczył że dalej szuka podobnego lexa oglądał wszystko i wszystko mu nie pasi  :-) 

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Marca 2021, 19:20:25 »
Trudni klienci istnieją w każdej branży, ale stanowią kilka procent całości.
Dokładnie sobie zdaje sprawę bo działam w branżach które nic nie mają ze sobą wspólnego. Organoleptycznie wiem że można trafić "roszczeniowca" wszędzie.  Problem polega na tym jak trafiasz 10% osób znających się na danej sprawie. Pomijam fakt kultury osobistej oraz norm społecznych typu wydzwanianie o 23 w sprawie vinu.

Mógł byś opisać najciekawsze przypadki z którymi miałeś do czynienia ?

...... Jaris turbo 130k.km. stan budy 5ka, stan techniczny 6ka z dużym plusem. Nowe sprzęgło, nowe turbo nowe tarcze + klocki. Środek idealny, cały 100% oem włącznie z dedykowanymi felgami pod turbiaka + komplet felg 17ek tjuningowych :laugh:.

Sprzedaż około 12mcy, sto telefonów, sto smsów i ciągłe pytania pt. ilu miał właścicieli w ch, czy serwis był na olejach xxx?, czy mam wydruk z hamki, czy mam zdjęcia z ch ... ani jednej wizyty na oględziny !!!! Jak doszło do wizyty to kupujący w sypiącym śniegu maglował spalanie, cenę i koszty serwisu bo jego passat jest najtańszy a na koniec zaproponował mi coś koło 10k mniej  <zalamka>
przy cenie z ogłoszenia 21,9k.

Dzięki za odpowiedź.
Faktycznie załamka.   <zalamka>

Ale to Polska właśnie. Same Janusze biznesu, kombinatorzy i chytrusy.
Po części wynika to z biedy (nawet tej pamiętanej z PRL) a także kompletny brak zaufania do sprzedających w głównej mierze przez nieuczciwych handlarzy którzy sprzedawali i dalej sprzedają złomy z przekręconymi 3 razy licznikami.
Przez to nie mogą się przebić uczciwi sprzedawcy.  :|
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Marca 2021, 20:27:43 »
Ja nie miałem nigdy takich cyrków, sprzedawałem własne auta, pomagałem rodzinie, może dlatego że to były zawsze z polskiego salonu, pierwszy ew. drugi właściciel?  Ale jak się czyta różne mądrości ludowe na forach, to wierzę że tacy goście istnieją. 

Wg moich doświadczeń największy cyrk to jest kupowanie działki budowlanej, przynajmniej był kilkanaście lat temu, nie wiem jak teraz.

Offline Kamil83

• Początkujący
  • Samochód:: Auris Hybryda
« Odpowiedź #123 dnia: 02 Czerwca 2025, 08:45:24 »
Witam i mam pytanko czy to normalne ze przy jeździe po mieście bateria trakcyjna doładowała sie na 9 z 10 kresek? Jazda byla raczej spokojna z duzo iloscia jazdy "na luzie bez wcisnietego pedalu gazu" i czestym hamowaniu a potem przyspieszanie do ok 50-60 km/h?
Bo gdzies slyszalem ze powinno byc max 8 kresek.
Pacjent Auris Hubryda 2018 r. 88 300 km.

Online grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 02 Czerwca 2025, 21:24:53 »
9/10 po mieście się zdarza.
10/10 to widziałem w górach przy długich zjazdach.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #125 dnia: 02 Czerwca 2025, 21:54:07 »
Uprzedzę kolejne pytanie. Czy to normalne, że po długim zjeździe z hamowaniem po zatrzymaniu auta uruchamia się silnik spalinowy i wchodzi na wysokie obroty a bateria ma zielone wszystkie kreski? Tak. To normalne. Komputer zrzuca w ten sposób nadmiar energii w baterii, obracając silnikiem elektrycznym obciążonym silnikiem spalinowym.

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #126 dnia: 07 Lipca 2025, 22:56:19 »
Hey. Chyba najświeższy post do którego mogę zapytać i zaproponować swoją już 11letnia HSD TS. 2014 rok, 120tys(jeździłem nią 6 lat kupując z przebiegiem 74tys. z salonu Dobrygowskiego). Auto świetnie się sprawdza i dalej bym jeździł natomiast mam okazję kupić dużo nowszą i tą chciałbym spieniężyć. Mam pełna dokumentację ASO do 2021. Później dwa przeglądy w solidnym warsztacie. Prowadziłem dzienniczek tankowan od zakupu i wszystkich wydatków (przeglądy z datami - wszystko ze zdjeciami), certyfikaty trakcyjnego też mam. Auto technicznie bez zarzutów, blacha w bardzo dobrym stanie. Życzył bym sobie 47tys. Jutro w pracy znajdę czas to zaglądnę zobaczyć czy ktoś byłby stąd zainteresowany. O 15 w AAAuto zobaczę ile mi zaproponują. Autko białe w pakiecie Active z Wrocławia. Do środy czeka nowe więc do środy może ktoś się by zdecydował. Wiem jak to wygląda ale szukam i pisze do każdego bo czemu nie - cóż szkodzi zapytać ^^; . Kolorowych!
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 09 Lipca 2025, 15:41:36 »
Mój Auris sprzedany. Myślę że niedługo moja Toyotka będzie do kupienia w aaauto wrocław. :) pozdrawiam i obiecuję niedługo pochawle się nową maszyną!
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 09 Lipca 2025, 15:52:32 »
To może napisz ile AAA Ci zapłaciło?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #129 dnia: 09 Lipca 2025, 17:10:20 »
Zawsze byłem ciekawy ile ci z tego AAA dają, opinie są słabe.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Lipca 2025, 17:14:16 »
Ja z AAA nie miałem do czynienia ale osobiście nie spotkałem zadowolonego klienta.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 09 Lipca 2025, 17:54:20 »
Z konkretów to znajoma kupiła auto w AAA za 30 tys.zł a po roku AAA zaproponowalo jej odkupienie auta za 20 tys.zł. Zgodziła sie tylko dlatego, że tuż przed sprzedażą wyszło na jaw, że auto było po konkretnym dzwonie przy czym kupowała je jako bezwypadkowe.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2025, 17:55:51 wysłana przez przmor »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Lipca 2025, 18:12:51 »
Kupują wszystko jak leci znam też osoby które od nich auta kupują. Jakoś widocznie się kręci.

Offline WojtekU

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Lipca 2025, 20:58:45 »
Witam. Jeżdżę teraz Auris 2007 w automacie, benzyna, silnik 1.6. Zużycie paliwa w mieście to 10 litrów na 100 km. Czy Waszym zdaniem warto teraz zmienić na Auris II hybrydę z rocznika 2013-2015 ? Głównie jeżdżę po mieście Rzeszów, krótkie trasy do 5-10 km odległości, prędkość w mieście powiedzmy max 60km/h. Szukam oszczędności w zużyciu benzyny, dlatego myślę o hybrydzie. Dzięki za sugestie i opinie.

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Lipca 2025, 21:44:59 »
Witam. Jeżdżę teraz Auris 2007 w automacie, benzyna, silnik 1.6. Zużycie paliwa w mieście to 10 litrów na 100 km. Czy Waszym zdaniem warto teraz zmienić na Auris II hybrydę z rocznika 2013-2015 ? Głównie jeżdżę po mieście Rzeszów, krótkie trasy do 5-10 km odległości, prędkość w mieście powiedzmy max 60km/h. Szukam oszczędności w zużyciu benzyny, dlatego myślę o hybrydzie. Dzięki za sugestie i opinie.
Zdecydowanie to będzie najlepsze auto na rynku biorąc pod uwagę Twoje uwagi.
To może napisz ile AAA Ci zapłaciło?
Nie jestem handlowcem ale na wstępie zawyżyłem swoje oczekiwania na 52tys zł za ten model. Pan porobił zdjęcia,  zaglądnął wiadomo gdzie, miernik lakieru oczywiście aż się palił w dłoni - szukali fest, pytał o książeczkę serwisową, niezainteresowany był innymi papierami. Objazd 500m. I poczekajka na cenę za auto. Zaproponował 38tys podbiłem do 39500 z kompetem zimowych na stalówkach. Proces trwał około 3h od 19(przyjazd i kolejka do wyceny chodź byłem umówiony na konkretną godzinę) do 22 (podpisanie umowy kupna sprzedaży). Z żoną dzisiaj znaleźliśmy naszego Aurisa za 48tys (45 w kredycie). Nakłamali w opisie chyba że przez 6 lat niezauwazylem że mam czujniki parkowania :D. Nigdy bym nie kupił tam auta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl