Autor Wątek: aplikacja MyT a odczyt czujników TMPS  (Przeczytany 16191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
aplikacja MyT a odczyt czujników TMPS
« dnia: 24 Lutego 2021, 22:55:52 »
Rozmawiałem w ASO na temat:
Dlaczego aplikacja MyT chociaż zbiera full danych o samochodzie, a nie może pokazywać ciśnienia z poszczególnych czujników TMPS w aplikacji?
Facet miał jakoś sprawę do TMP i słyszałem jak się przy okazji o to spytał

Okazuje że taki temat "nie istnieje", bo nikt nie zgłaszał takich potrzeb!

Delikatnie zasugerował aby w sklepie Play Store Google w ocenie apki MyT Toyoty 
dawać min gwiazdek z komentarzem że to za brak odczytu ciśnienia z czujników TMPS w aplikacji .
Przy dużym zasięgu akcji Toyota na pewno zareaguje.

Chyba warto zamiast kombinowania z modułami od majferndów lub wymyślaniem czegoś własnego?

Co o tym sądzicie ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: aplikacja MyT a odczyt czujników TMPS
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2021, 23:00:05 »
Rozmawiałem w ASO na temat:
Dlaczego aplikacja MyT chociaż zbiera full danych o samochodzie, a nie może pokazywać ciśnienia z poszczególnych czujników TMPS w aplikacji?
Facet miał jakoś sprawę do TMP i słyszałem jak się przy okazji o to spytał

Okazuje że taki temat "nie istnieje", bo nikt nie zgłaszał takich potrzeb!

Delikatnie zasugerował aby w sklepie Play Store Google w ocenie apki MyT Toyoty 
dawać min gwiazdek z komentarzem że to za brak odczytu ciśnienia z czujników TMPS w aplikacji .
Przy dużym zasięgu akcji Toyota na pewno zareaguje.

Chyba warto zamiast kombinowania z modułami od majferndów lub wymyślaniem czegoś własnego?

Co o tym sądzicie ?
Dobrze prawisz

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2021, 00:29:51 »
Ja też uważam, że wystarczyła by modyfikacja softu w MyT lub w aucie. Przecież komputer pokładowy jakoś mierzy ciśnienie skoro wyświetla ostrzeżenie gdy jest mało, wydaje mi się, że jest nawet jedna pusta plansza na ekranie z zegarami, na której majfrendy wyświetlają obrazek z kołami i ciśnieniem po wpięciu modułu. Zresztą to żadna "Ameryka", u żony w Oplu Mokka sprzed 3 lat i to nie najwyższej opcji - jest taka plansza.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 00:32:05 wysłana przez Markid »

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2021, 08:48:31 »
Sklep Google i jechane z komentarzami :D

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2021, 09:59:51 »
Poszedłem za radą kolegi i wysłałem uwagi na Google Play. Tylko pytanie czy ktoś te posty czyta ? ;)

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2021, 11:04:34 »
Poszedłem za radą kolegi i wysłałem uwagi na Google Play. Tylko pytanie czy ktoś te posty czyta ? ;)

W Apple App Store deweloper potwierdza przeczytanie komentarzy

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2021, 11:06:46 »
W Google Play też widzę odpowiedzi pod komentarzami, więc może ?

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2021, 11:32:54 »
Tak, właściciel aplikacji odpowiada na komentarze. Na mój odpowiedział po kilku minutach.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2021, 20:22:01 »
Rzeczywiście odpowiada, ale to chyba automat. Takie schematyczne są te odpowiedzi.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2021, 23:33:03 »
Toyota nie da bezpośredniego odczytu czujników TMPS bo traktuje klientów jako potencjalnych idiotów( i cześciowo ma chyba rację)
Dlaczego ?
1. System odczytu cisnienia oparty jest o unikalny ID czujników TMPS

2. System "czyta" ciśnienie z czujników TMPS, ale nie wie na którym kole są zamontowane więc zbiera syganły z każdego i porównuje
    z wartością progu alarm i progu awaria. Jeżeli na jednym z czterech sygnałow wystąpi wartośc niższa od progu to zapalą lampkę zółta lub
    czerwona
    Dodatkowo dzięki takiemu rozwiązaniu jest łatwa rotacja kół

3. Aby wyświetlanie było możliwe Uszkodnik musiałby recznie nauczyć system że czujnik o takim ID jest np na kole PP :
    np przez spuszczenie ciśnienia w kole PP lub odcięcie sygnału z czujnika ( np opakowaniem po chipsach) itd... po koleji trzy/cztery koła
    ( jeżeli masz pełnowymiarową zapasówkę)

4. A ponieważ brak sygnału jest lepszy od nieprawidłowego sygnału ( z czym się całokowcie zgadzam) i wiekszośc uzytkowników aut to .....
     ( z czym się cześciowo zgadzam) to toyota tego nie zmieni i zostanie
     tak jak ten patyk do regulacji jasności zagarów i ten patyk pod maską

5. Majfrendy mają rację dając nakretki zewnętrzne z bluetooth bo to łatwo skalibrować np. ekranując folią po czipsach i wiadomo które koło
    lub opisując te nakretki z bluetooth na które koła nakręcać

« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2021, 00:19:32 wysłana przez UPX »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2021, 11:01:20 »
Toyota nie da bezpośredniego odczytu czujników TMPS bo traktuje klientów jako potencjalnych idiotów( i cześciowo ma chyba rację)
Dlaczego ?
1. System odczytu cisnienia oparty jest o unikalny ID czujników TMPS

2. System "czyta" ciśnienie z czujników TMPS, ale nie wie na którym kole są zamontowane więc zbiera syganły z każdego i porównuje
    z wartością progu alarm i progu awaria. Jeżeli na jednym z czterech sygnałow wystąpi wartośc niższa od progu to zapalą lampkę zółta lub
    czerwona
    Dodatkowo dzięki takiemu rozwiązaniu jest łatwa rotacja kół

3. Aby wyświetlanie było możliwe Uszkodnik musiałby recznie nauczyć system że czujnik o takim ID jest np na kole PP :
    np przez spuszczenie ciśnienia w kole PP lub odcięcie sygnału z czujnika ( np opakowaniem po chipsach) itd... po koleji trzy/cztery koła
    ( jeżeli masz pełnowymiarową zapasówkę)

4. A ponieważ brak sygnału jest lepszy od nieprawidłowego sygnału ( z czym się całokowcie zgadzam) i wiekszośc uzytkowników aut to .....
     ( z czym się cześciowo zgadzam) to toyota tego nie zmieni i zostanie
     tak jak ten patyk do regulacji jasności zagarów i ten patyk pod maską

5. Majfrendy mają rację dając nakretki zewnętrzne z bluetooth bo to łatwo skalibrować np. ekranując folią po czipsach i wiadomo które koło
    lub opisując te nakretki z bluetooth na które koła nakręcać
Samochod wie ktory czujnik jest na ktorym kole. Zobacz ze w USA czy innym cywilizowanym kraju gdzie klient to Pan a nie dostarczyciel kasy, mozesz odczytac wartosci poszczegolnego kola.

Z tego co udalo mi sie wyczytac to czujnik odczytu wartosi PSi jest w kazdym nadkolu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2021, 11:55:40 »
Tak jest odczyt
Pierwsza wersja:
Tam są prawdopodobnie cztery "odbiorniki" fal radiowych z TMPS po jednym dla każdego koła umieszone w nadkolach i system wie z którego odbiornika czyta ciśnienie (po mocy sygnału) i przy rotacji czy wymianie koła nie ma problemu z odczytem wystarczy przejechać kilka km 
i system jest skalibrowany
Druga wersja :
ID czujników TMPS jest wpisane na sztywno w sterownik auta ( tak ma toyota: ma wpisany 1 zestaw (+ ewentualne 2) i dlatego moduły od majfrendów dla fabrycznych ustawień kól działają, ale wystarczy zamienić koła i dooopa , chyba że zmienisz przypisanie ID TMPS w sterowniku toyoty)

Zadałem pytanie odnośnie rotacji kól i wyświetlania wartości przez ich moduły 6-majfrendom
Odpisał tylko jeden ale te same ogólniki co na stronie ali z ich modułami. Potwierdził że może to wymagać Techstream i on chętnie mi go sprzeda z rabatem -50%  jak kupię od niego moduł do monitorowania ciśnienia   

Odpisał mi drugi: przy zamiane kól bedzie pokazwyć żle 
"czyta czujnik ale nie w tej samej pozycji, ten system będzie czytać oryginalne położenie czujników przed zamianą"
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2021, 12:52:09 wysłana przez UPX »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marca 2021, 15:28:31 »
Jak dobrze pamiętam, w techstream nie ma opisu poszczególnych kół, a jedynie podane ID1, ID2, ID3 i ID4. Chyba, że jest mapowanie który na które koło.
Inna wersja mówi, ze antena jest w jednym miejscu i na podstawie siliły sygnału ocenia odległość koła od anteny i tak przyporządkowuje czujnik do miejsca.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marca 2021, 15:54:51 »
Nie mam techstream więc nie moge sprawdzić : z tego co się dowiedziałem to "pierwsze koło" jest zawsze z przodu od strony kierowcy

To gdzie jest antena i które koło ma za niskie ciśnienie nie ma w takiej konfiguracji systemu toyoty znaczenia :
System "czyta" ciśnienie z czujników TMPS, ale nie wie na którym kole są zamontowane więc zbiera syganły z każdego i porównuje
z wartością progu alarm i progu awaria ustawionymi w sterowniku 
Jeżeli na jednym z czterech sygnałow wystąpi wartośc niższa od progu alarmu to zapalą lampkę zółta
jeżeli wartośc ciśnienia jest niższa od progu awari to zapal czerwona
a kierowca super samochodu marki Toyota niech sobie sam zobaczy co z kołem i którym
Brawo Toyota 

Tylko po co te wszystkie zabawy Toyoty z ID TMPS w sterowniku ( wpisywaniem 1 komplet , 2 komplet itp) w tak zrobionym systemie - wystaczyłby dowolny czujnik TMPS byle był czytany przez odbiornik i zero kłopotów z wymianą kół, wymianą koła na zapasowe , ważne ze jest odczyt ciśnienia z czujnika.
No tak ,ale wtedu ASO by nie zarobiło kasy za wprogramowanie nowych czujników w kołach bo nie każdy chce się bawić w kabelki i techstreamy

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Marca 2021, 15:35:23 »
Zamawiał ktoś może moduł do czujników z Aliexpress? Jak tak poprosiłbym jakiś sprawdzony link.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl