Autor Wątek: Koszt dołożenia NAVI do RAV4 2021/22  (Przeczytany 23787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
Koszt dołożenia NAVI do RAV4 2021/22
« dnia: 04 Marca 2021, 11:46:50 »
Witam. Odciążając trochę przeładowane i tak już wątki o modyfikacjach czy innych obserwacjach postanowiłem założyć nowy temat. Chodzi o dołożenie modułu nawigacji do RAV4. Czy ktoś dokładał sam (zakup używanego modułu) lub w ASO ? Mój serwis zażyczył sobie 3400 zł. Mówiąc szczerze, nie zależy mi na samej navi (mam MY21 AppleCar) a jedynie na tych kilku opcjach np domykania auta z aplikacji. Jednak kwota 3400 to lekka przesada. Z tego co udało mi się znaleźć to bez kłopotu można kupić moduły po 1200-1600 zł. Jak wygląda później kwestia rejestracji w systemie MyToyota  oraz późniejszych aktualizacji ? Czy sam montaż wiąże się z dużymi nakładami pracy typu demontaż radia etc ? A może do polecenia ASO, które zrobi montaż za normalniejsze pieniądze ?

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Koszt dołożenia NAVI do RAV4 2021/22
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2021, 12:20:50 »
Witam. Odciążając trochę przeładowane i tak już wątki o modyfikacjach czy innych obserwacjach postanowiłem założyć nowy temat. Chodzi o dołożenie modułu nawigacji do RAV4. Czy ktoś dokładał sam (zakup używanego modułu) lub w ASO ? Mój serwis zażyczył sobie 3400 zł. Mówiąc szczerze, nie zależy mi na samej navi (mam MY21 AppleCar) a jedynie na tych kilku opcjach np domykania auta z aplikacji. Jednak kwota 3400 to lekka przesada. Z tego co udało mi się znaleźć to bez kłopotu można kupić moduły po 1200-1600 zł. Jak wygląda później kwestia rejestracji w systemie MyToyota  oraz późniejszych aktualizacji ? Czy sam montaż wiąże się z dużymi nakładami pracy typu demontaż radia etc ? A może do polecenia ASO, które zrobi montaż za normalniejsze pieniądze ?
Ja mam doświadczenie z poprzednim modelem - MK4 2017 Hybrid - może pomoże.

Do ASO nawet nie jechałem, nie dzwoniłem nawet. Wiem że koszt był by astronomiczny.

Wyszukałem moduł na Allegro, używany ale sprawny. 700-800zł.
Pozniej nawet mi się nawet poszczęściło bo kupiłem całe radio z modułem za 700zł, sprzedałem radio za 300zł,  moduł wyszedł mi 400zł.

Podpięcie modułu to pół godziny prostej pracy z podstawowymi narzędziami. Sporo filmików na YouTubie.

Po podpięciu moduł się bez problemu 'zainstalował' i nawigacja zaczęła działać odrazu.

Rejestracja urządzenia w myToyota może być zrobiona albo z samochodu albo na portalu w necie. Tak czy inaczej 5min max.

Jak będziesz miał szczęście to nawet może Ci przysługiwać darmowa aktualizacja mapy.

Wiem że masz nowszy model ale podejrzewam że procedura jest bardzo podobna. Sprawdź tylko czy moduł który kupujesz jest z kablami czy bez. Kable są dosyć drogie a zamienników brak.

Sent from my ELE-L09 using Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2021, 12:34:08 wysłana przez raf82 »

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2021, 14:02:15 »
Jakie dodatkowe funkcjonalności można zyskać dokładając moduł Navi ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2021, 15:37:21 »
Mówiąc szczerze, nie zależy mi na samej navi (mam MY21 AppleCar) a jedynie na tych kilku opcjach np domykania auta z aplikacji.

Nie wydaje mi się, żeby była taka możliwość.  W każdym razie, nie widzę opcji domykania auta w aplikacji MyT.

Po zamontowaniu nawigacji (i co za tym idzie po jakimś podobno upgradzie softu), poza samą aplikacją nawigacji, pojawia się kilka dodatkowych opcji w ustawieniach.  W rubryce "Wi-Fi" można połączyć samochód z access pointem (przeważnie będzie to hotspot aktywowany w telefonie), żeby dać aplikacjom dostęp do internetu (np. nawigacja może ściągać stan zakorkowania z internetu a nie tylko przez TMC -- czyli przez RDS niektórych stacji radia FM).  Pojawia się również rubryka "Toyota Online", w której się wpisuje swoje login+hasło do portalu "Moja Toyota", co pozwala zarejestrować system multimedialny w aplikacji MyT, oraz ściągać aktualizacje map (i być może softu) z internetu.  Teoretycznie jest też możliwość instalowania dodatkowych aplikacji (dostępnych w dodatkowej rubryce "Apps" na ekranie "Home"), ale w tym "eStore" widzę tylko możliwość zainstalowania "Coyote", które wymaga założenia płatnego konta (PLN 39.90 za rok).

Dość bidulnie wygląda ta sprawa z Appkami, tak jakby jeszcze niedorobione, albo już przestarzałe i zapomniane.  Czytałem tu i ówdzie o aplikacji "Szklanka", do nauki płynnej jazdy, ale nawet i to zostało chyba wycofane.

Więc powtórzę to co już chyba wszyscy tu napisali: kto wydał na to 3500 PLN będzie *bardzo* rozczarowany, a kto dostał w gratisie wzruszy ramionami i pewnie prędzej czy później o tym zapomni, bo i tak będzie korzystał z Apple Car Play czy Android Auto (co prawda jedna fajna opcja z wbudowaną nawigacją jest pokazywanie kierunków jazdy -- prosto, w lewo za 300 m, itp. -- na ekranie między zegarami, no i jeszcze "kompas", który bez modułu się wyświetla ale pokazuje wówczas ciągle na północ).

A tak w ogóle się wcześniej zastanawiałem jak ta aplikacja MyT działa, że potrafi zlokalizować auto itd.  Wydaje mi się, że to po prostu telefon lokalizuje siebie, kiedy jest połączony z autem przez bluetooth.  Przez bluetooth również ściąga z auta informacje o spalaniu, hamowaniu, przyspieszaniu, itd.  I tyle.  Dla próby wystarczy wyłączyć bluetooth w telefonie podczas jednej jazdy i sprawdzić czy MyT coś pokazuje.  Obstawiam, że niczego nie pokaże, ale jeszcze sam nie sprawdzałem.

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2021, 15:49:23 »
Nie wydaje mi się, żeby była taka możliwość.  W każdym razie, nie widzę opcji domykania auta w aplikacji MyT.

Wydawało mi się, że gdzieś w głównych megawątkach ktoś wspominał o domykaniu auta, regulacji czasu oświetlenia kabiny po otwarciu drzwi i innych funkcjach ... ale może to tylko moje pobożne życzenia i mogło mi się przyśnić  <zalamka> . Z tego co widzę w PlugIn będzie więcej możliwości :/
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2021, 15:55:44 wysłana przez ziembol »

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2021, 15:54:03 »
Mówiąc szczerze, nie zależy mi na samej navi (mam MY21 AppleCar) a jedynie na tych kilku opcjach np domykania auta z aplikacji.

Po zamontowaniu nawigacji (i co za tym idzie po jakimś podobno upgradzie softu), poza samą aplikacją nawigacji, pojawia się kilka dodatkowych opcji w ustawieniach.  W rubryce "Wi-Fi" można połączyć samochód z access pointem (przeważnie będzie to hotspot aktywowany w telefonie), żeby dać aplikacjom dostęp do internetu (np. nawigacja może ściągać stan zakorkowania z internetu a nie tylko przez TMC -- czyli przez RDS niektórych stacji radia FM).  Pojawia się również rubryka "Toyota Online", w której się wpisuje swoje login+hasło do portalu "Moja Toyota", co pozwala zarejestrować system multimedialny w aplikacji MyT, oraz ściągać aktualizacje map (i być może softu) z internetu.  Teoretycznie jest też możliwość instalowania dodatkowych aplikacji (dostępnych w dodatkowej rubryce "Apps" na ekranie "Home"), ale w tym "eStore" widzę tylko możliwość zainstalowania "Coyote", które wymaga założenia płatnego konta (PLN 39.90 za rok).

Dość bidulnie wygląda ta sprawa z Appkami, tak jakby jeszcze niedorobione, albo już przestarzałe i zapomniane.  Czytałem tu i ówdzie o aplikacji "Szklanka", do nauki płynnej jazdy, ale nawet i to zostało chyba wycofane.

Więc powtórzę to co już chyba wszyscy tu napisali: kto wydał na to 3500 PLN będzie *bardzo* rozczarowany, a kto dostał w gratisie wzruszy ramionami i pewnie prędzej czy później o tym zapomni, bo i tak będzie korzystał z Apple Car Play czy Android Auto (co prawda jedna fajna opcja z wbudowaną nawigacją jest pokazywanie kierunków jazdy -- prosto, w lewo za 300 m, itp. -- na ekranie między zegarami, no i jeszcze "kompas", który bez modułu się wyświetla ale pokazuje wówczas ciągle na północ).

A tak w ogóle się wcześniej zastanawiałem jak ta aplikacja MyT działa, że potrafi zlokalizować auto itd.  Wydaje mi się, że to po prostu telefon lokalizuje siebie, kiedy jest połączony z autem przez bluetooth.  Przez bluetooth również ściąga z auta informacje o spalaniu, hamowaniu, przyspieszaniu, itd.  I tyle.  Dla próby wystarczy wyłączyć bluetooth w telefonie podczas jednej jazdy i sprawdzić czy MyT coś pokazuje.  Obstawiam, że niczego nie pokaże, ale jeszcze sam nie sprawdzałem.
Zgadzam się z przedmówcą.

Jeśli masz poprzednią wersję Ravki (tak jak ja) to 3500 za moduł to i tak za drogo ale przynajmniej będziesz miał Navi.

Jak masz nową Ravkę z Carplay i Android Auto to już zupełnie bez sensu jest płacić taką kasę. Chyba że trafi ci się gdzieś okazyjnie moduł za 500zł to wtedy można rozważyć.

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2021, 15:55:13 »

Wydawało mi się, że gdzieś w głównych megawątkach ktoś wspominał o domykaniu auta, regulacji czasu oświetlenia kabiny po otwarciu drzwi i innych funkcjach ...
Cześć z tych opcji które wymieniłeś zmienisz poprzez Techstream, koszt 200zł.

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2021, 15:58:49 »
Zależało mi bardziej na tym aby przez apkę sprawdzić czy szyby zamknięte , czy auto zaryglowane itp... Na stronie Toyoty jest info ,że nad informacją o zamknięciu auta pracują i być może kiedyś się pojawi .

Reasumując - wraz z modułem nawigacji oprócz  wątpliwej jakości nawigacji otrzymujemy:

1. Kompas
2. Kierunki jazdy na zegarach podczas nawigowania
3. Menu aplikacji - tylko Coyote
4. ?

edit: koledzy niżej byli szybsi ... sprawa się nieco wyjaśniła. Chyba faktycznie dokładanie modułu mija się z celem :/
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2021, 16:52:27 wysłana przez ziembol »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2021, 16:44:36 »
Zależało mi bardziej na tym aby przez apkę sprawdzić czy szyby zamknięte , czy auto zaryglowane itp... Na stronie Toyoty jest info ,że nad informacją o zamknięciu auta pracują i być może kiedyś się pojawi .
Masz trochę funkcjonalności dodatkowych w aucie typu: kompas czy wyświetlanie navi między zegarami a z poziomu komputera też kilka ustawień jak na zrzutach i typu pobrać mapy, aktualizacje, synchronizacja z autem. Ja dostałem gratis navi i to jest najlepsza jej cena

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2021, 16:47:03 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2021, 16:46:33 »

Co do ustawienia opcji zaryglowania/odryglowania, to nie są dostępne w MyT, tylko na portalu Moja Toyota (po zarejestrowaniu systemu multimedialnego po zamontowaniu nawigacji).  Wydaje mi się, że to są te same opcje, które są dostępne w ustawieniach samochodu dostępnych po przyciśnięciu "SETUP" (dostępne również beż nawigacji).

A co do potencjalnych możliwości sprawdzenia szyb, zaryglowania, itd, z poziomu apki, to i tak nie wydaje mi się, że będzie to możliwe na odległość.  Nawet z modułem navi, samochód nie łączy się samodzielnie z internetem, tym bardziej jak jest wyłączone.  Chociaż są rynki na których samodzielna łączność auta z internetem jest oferowana (np. w USA), i działa to wówczas tak, że płaci się za osobny abonament mobilny, a karta SIM jest w postaci zdematerializowanej (eSIM), to nie wygląda na to, że ta opcja nie jest dostępna w Polsce.  Jak się wczytałem w warunki do zaakceptowania przy aktywacji usługi "Connected Car", to jest mowa o jakichś niezależnych usługodawcach dostępu do internetu, itd, ale jak zadałem konkretne pytanie w salonie na ten temat, to popatrzono na mnie z wielkimi oczami niezrozumienia.  Jeśli więc zostaje nam tylko możliwość "gadania" apki z autem wtedy kiedy telefon jest połączony przez bluetooth a auto włączone, to nie widzę za wiele sensu w takich funkcjach.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2021, 17:04:29 »

Pudło  :-) Nie mam sparowanego telefonu przez BT, dzisiaj nie podłączałem telefonu kabelkiem, a wszystkie pokonane trasy są w MyT.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marca 2021, 17:28:17 »
Pudło  :-) Nie mam sparowanego telefonu przez BT, dzisiaj nie podłączałem telefonu kabelkiem, a wszystkie pokonane trasy są w MyT.

Ciekawe.  Też to zaraz sprawdzę. =)

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marca 2021, 17:42:30 »
Ciekawe.  Też to zaraz sprawdzę. =)

Wyłączyłem Wi-Fi i Bluetooth w telefonie, wsiadłem, włączyłem auto, wrzuciłem R, wrzuciłem P, i wyłączyłem.  Jest trip, czy nie?  Bo w MyT go nie ma.  No ale to może za mało jak na trip. =)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Marca 2021, 18:05:46 »
Prawdopodobnie lokalizacja jest przy wykorzystaniu e-call

"Co do ustawienia opcji zaryglowania/odryglowania, to nie są dostępne w MyT, tylko na portalu Moja Toyota (po zarejestrowaniu systemu multimedialnego po zamontowaniu nawigacji).  Wydaje mi się, że to są te same opcje, które są dostępne w ustawieniach samochodu dostępnych po przyciśnięciu "SETUP" (dostępne również beż nawigacji)."

Przez www po zarejestrowaniu jest więcej opcji niż w systemie rozrywki w aucie.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2021, 18:08:02 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marca 2021, 20:32:29 »
Nawigacja fabryczna w każdym samochodzie to dziś nieporozumienie.
Ceny z kosmosu, a mapy szkoda nawet o nich pisać

Ja dziś  testowo " na szybko" zrobiłem taki pseudo bezprzewodowy Android Auto
Potrzebne są dwa telefony :
a. telefon 1 "na stałe" w samochodzie (u mnie to stary zrootowany szajsung na custom romie - adroidzie 9 bez karty sim ) podłączony kablem
    do USB Data samochodu :
b. telefon 2 drugi podstawowy do użytku codziennego w kieszeni ( normalny telefon - fabryczny rom, nierootowany)
c. aplikacja Tasker - do podbrania ze sklepu (płatna) : automatyzacja w androidzie
Oba telefony muszą być skonfigurowane do automatycznego łączenia się po wifi
Wsiadasz do samochodu odpalasz zapłon telefon 2 łączy się z samochodem przez bluetooth (musi być sparowany z samochodem) i automatycznie uruchamia hotspot wifi na telefonie 2 z chwilą połaczenia bluetooth z samochodem
Po pojawieniu się zapisanej sieć wifi w zasięgu telefonu 1: ten łaczy się automatycznie z hotspotem na telefonie 2
(telefon 1  musi mieć wyłaczony lub najlepiej zamrożony blutooth "na stałe" i usunięte połączenia sieciowe oraz ustawione automatycznie łączenie z hotspotem w telefonie 2
Następnie po ustawieniu połaczeniu z hotspotem, na telefonie 1 (podłaczonym na stałe do portu USB samochodu) włącza się z Android Auto i
nastepuje połaczenie z HUD
Telefon 2 przesyła dane o ruchu lub mapy do nawigacji (tomtom, automapa, google map ) te muszą być na telefonie 2
( ze wzgl.szybkość połaczenia wifi)
na razie udało mi sie też zrobić przesyłanie (ale tylko) przychodzących smsów i połaczeń ( kto dzwoni lub numer telefonu ) z telefony 2
na telefon 1 ( Pełna obsługa telefonu 2 jest "do zrobienia " tylko wymaga trochę więcej czasu)
Przy wyłaczeniu zapłanu "poda" połaczenie bluetooth z samochodem i nastepuje automatyczne wyłaczenie hotspot w telefonie nr 2
Brak połaczenia z hotspotem w telefonie 1 powoduje zamknięcie wszystkich niepotrzenych aplikacji/programy lub hibernację:nawigacji na telefonie1 ( szybsze ponowne uruchomienie) oraz wyłączenie ekranu (oszczędzanie baterii telefonu nr 1)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl