w niektórych autach jak przepali Ci się żarówka, to na zegarach zapali Ci się ikonka od żarówek, taki "check" od żarówek i to jest właśnie sterowane przez canbus'a
TheMrSkiBar - chcesz powiedzieć, że sama żarówka nadaje sygnał do canbus? I mówimy o tzw. "żarówkach LED", które zastępują zwykłe żarówki, jak np. W21W (a nie lampach zespolonych z diodami LED, które mogą mieć jakąś "mądrzejszą" elektronikę sterującą i kontrolną - ale tu już nie można mówić o żarówkach)?
Nie spotkałem takich, chociaż w akcjach jest takich pełno ale to są raczej te, o których piszesz dalej:
Można też dostać żarówki z już wbudowanym mikro rezystorem i one normalnie migają jak należy
Sądzę że o tych sprzedawcy piszą, że "są z canbus". Takie małe oszustwo. Sama żarówka nie ma żadnej elektroniki komunikującej się z canbus.
Jeśli się mylę, podaj źródła.
jak nie będą stawiać odpowiedniego "oporu" to będą mrugać z dużą częstotliwością
i wtedy zakładasz na każdą żarówkę rezystor 6 Ohm 25W i to załatwia sprawę
Zgadza się. Tylko - jak pisałem - tak to działa od niepamiętnych czasów. I to nawet działało na termobimetalowych przerywaczach, bez żadnej elektroniki w latach 70-tych co najmniej.
Tylko nie wiem, czy nie przesadziłeś z tym oporem i mocą? Taki rezystor emuluje żarówkę 24 W... Duże i ciężkie to chyba.
Tu dodatkowa trudność polega na tym, że żarówka tradycyjna ma bardzo nieliniową charakterystykę, na zimno ma bardzo małą rezystancję i przez ułamek sekundy bierze dużo większy prąd, dopóki się nie rozgrzeje. Może jakieś warystory byłyby lepsze? Albo jeszcze prościej, dać po prostu zamiast rezystora ukrytą zwykłą żarówkę