1.6 to jest jakaś porażka, nie wiem jakim prawem to auto jeździ po drogach i dlaczego kosztuje 70 000zł zamiast 40 000zł jak dacia.
Chwilę po tym, jak ja wziąłem Yarisa Active 1.0 (~43k PLN), szwagier wziął Dacię Duster (~48k PLN). Inne kategorie wagowe, ale mimo podobnej ceny to jakość wykonania Yarisa była zauważalnie lepsza i to gołym okiem/uchem.
Zestawianie Corolli z Audi A6 (którymkolwiek), w dalszym ciągu jest moim zdaniem starciem zawodników z różnych kategorii wagowych.
Ja natomiast miałem kilkukrotne porównanie na tej samej trasie (ponad 400km w jedną stronę, z autostradą A1 włącznie) między Nissanem Altimą GXE 2.4l 165KM (sedan) 2001r. (PB+LPG) a Corollą 1.6 133KM Prestige automat 2016r. O ile systemy bezpieczeństwa, wyposażenie i różnica ponad dekady była oczywiście na korzyść Corolli, o tyle komfort oraz zachowanie przy wyprzedzaniu przy prędkościach autostradowych było BARDZO porównywalne. Corolla oczywiście musiała przy wyprzedzaniu wkręcić się na wyższe obroty niż Altima, ale dochodzi tu też kwestia skrzyni Multidrive.
Jeśli komuś nie przeszkadzają silniki wolnossące, to naprawdę nie widzę powodu do narzekania na 1.6 - przynajmniej w automacie.
Jeśli kogoś drażni CVT lub eCVT, to żadna Toyka nie podejdzie

To samo, jeśli chodzi o charakterystykę silnika wolnossącego vs turbodoładowanego/z kompresorem.
Ba - obecnie jestem posiadaczem Corolli 1.8 TS HSD tylko dlatego, że wycofali się z w/w 1.6 na rzecz 1.2 turbo. I swojej decyzji nie żałuję nawet przez sekundę, ale każdy powinien dokonać oceny według swoich kryteriów.
Wracając do głównego pytania - "wyższy" Auris czy "niższa" Corolla? Bardzo długo "śliniłem się" do Aurisa, niestety na przesiadkę zawsze brakowało $$$ a potem Toyota wycofała Aurisa i wprowadziła Aurisa II, czyli Corollę XII

Osobiście skłaniał bym się nawet ku Corolli 1.8 Active z pakietem Business + Park. Jak hajsiwo pozwala, to proponuję to co ja wybrałem - Comfort + Tech. Dla mnie ważne było, żeby był rocznik modelowy 2020 - brak filtra GPF i dźwięków UFO przy prędkościach poniżej 20km/h.
Jeśli jest znaczna różnica w cenie, to Auris w hybrydzie w wyższym pakiecie wyposażenia też będzie fajną opcją.
Wszystko kwestia ceny