Autor Wątek: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD  (Przeczytany 32248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisage

• Toyot Leżący
  • *
Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD
« dnia: 14 Marca 2021, 11:51:40 »
Cześć,
rozważam zakup Toyotki kombi, waham się pomiędzy lepiej doposażoną Auris 1.8 HSD a słabiej Corollą 1.8 HSD Comfort. Zakup tylko z programu PewneAuto.
Na razie miałem okazję przejechać się Auris - wrażenie wstępnie pozytywne z lekkim skwaszeniem miny. Owszem specyficzny odgłos skrzyni jest i myślałem, że będzie mi przeszkadzał, nie jest jednak bardzo uporczywy, słychać owszem, natomiast dość posmutniała mi mina próbując przyśpieszać przy od ok 90km/h - baaardzo słabo to szło, był w trybie Eco, nie pomysłałem o zmianie na Power. Kilka pytań :)
1. Czy warto dopłacać do Corolli? - z wyposażenie będzie mi brakowało czujników parkowania ale to przecież można coś niefabrycznego w jakimś serwisie zamontować. Czy czuć jakieś różnice w jeździe (pomijając wygląd) - hałas w kabinie, przyśpieszenia w róznych zakresach prędkości?
2. Trochę nie rozumiem trybów Eco, Normal/Power - jak rozumiem ma to na celu inną charakterystykę pracy silnika, tylko umiejscowienie tych dźwigienek zarówno w Auris i Corolla jest w takim miejscu, że zmiana trybu w trakcie jazdy - np w celu wyprzedzania? to trochę w złym miejscu jest. Czy czuć różnicę między tymi trybami i kiedy najczęściej korzystacie z tych trybów?

Offline Udil

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2021, 13:46:44 »
Z tego co wiem wielkiej różnicy nie ma, podobno nie sama charakterystyka pracy silnika się zmienia a skrzyni... Podobno Corolla jest lepiej wyciszona, jeśli to prawda to nie chciałbym jeździć w Aurisie bo po przesiadce z starego kapcia Audi A6 C5 Corolla jest strasznie głośna... Znaczy się jak wkręcę bardziej silnik na obroty bo po mieście jest spoko i cicho... Nawet przy tych 100km/h nie ma tragedii... Co do dynamiki od 90kmh to chyba większych różnic nie będzie... Niby w Corolli jest jest inaczej trochę skrzynia zestrojona ale z tego co pamiętam Auris miał 136hp a Corolla tylko 122hp... Jeśli jeździłeś Aurisem to spróbuj przeleciec się Corolla będziesz miał porównanie... A jak nie to obejrzyj film Pertyna na YouTube, gadka gadka we wszystko wierzyć nie trzeba ale robi tam właśnie test elastyczności Corolli od 80kmh do 120... I testuje tam  ta wersję uboga zwykły comfort...
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2021, 13:50:22 wysłana przez Udil »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2021, 14:29:56 »
W hybrydach nie ma skrzyni biegów więc nie ma czego stroić ani nie ma co wyć. Różnica między trybami Eco Normal i Power to odpowiedź układu napędowego na wciśnięcie pedału gazu. W trybie Eco reakcja jest opóźniona a w trybie Power natychmiastowa. Dodatkowo w trybie Eco zmniejszana jest wydajność (elektrycznej) sprężarki klimatyzacji. Wiele niestworzonych rzeczy można wyczytać o hybrydach, głównie pisanych przez ich przeciwników bądź teoretyków, którzy nigdy nimi nie jeździli.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2021, 15:18:48 »
Nie rozumiem nad czym tu się zastanawiać? :o
Corolla nawet w podstawie bije Aurisa.
Kilka argumentów:
Układ hybrydowy 4 generacji.
Rozstaw osi większy o 10 cm daje więcej miejsca w kabinie.
Wyposażenie? Powiedział bym, że lepsze jest w Corolli. Bardziej zaawansowane systemy bezpieczeństwa, aktywny tempomat. To tylko najważniejsze z nich. A czujniki parkowania zawsze można dołożyć.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Kisage

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2021, 16:16:38 »
Nie rozumiem nad czym tu się zastanawiać? :o
Corolla nawet w podstawie bije Aurisa.
Kilka argumentów:
Układ hybrydowy 4 generacji.
Rozstaw osi większy o 10 cm daje więcej miejsca w kabinie.
Wyposażenie? Powiedział bym, że lepsze jest w Corolli. Bardziej zaawansowane systemy bezpieczeństwa, aktywny tempomat. To tylko najważniejsze z nich. A czujniki parkowania zawsze można dołożyć.
Dzięki za info, z powyższych chyba te głupie i niby marne 10cm do mnie najbardziej przemawia (mam 186cm).

Wiadomo, że hybryda najlepiej się w mieście spisuje, jednak chyba każdy z nas w jakimś stopniu robi te trasy, nawet jak mieszka w dużym mieście.
Panowie, jak z Waszymi hybrydami w trasie, uczciwie - czy coś Wam przeszkadza na tyle, że przeklinacie samochód, czy nic przeszkadza a może dostrzegacie bolączki ale są w miarę akceptowalne? - cały czas nawiązuje do hałasu (układ przekładni/silników oraz wygłuszenie) oraz mocy na prędkościach >90km/h

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2021, 16:45:42 »
Najbardziej słychać  opony. Ale nie jest to jakaś tragedia. Przy prędkości 130, 140 km na godzinę można swobodnie rozmawiać. Ja jednak wyciszyłem wszystkie nadkola, przednie drzwi i bagażnik, jest poprawa.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2021, 17:11:34 »
Z moich doświadczeń, Auris jest głośniejszy i jakiś mniej żwawy, chociaż to może być subiektywne, bo niby moc ma większą.

Na trasie... Nie jest idealnie, ale jest nieźle. Trochę głośno i trochę słabo przyspiesza, ale bez tragedii, to nie jest coś, co bym przeklinał. Da się robić trasy i nie powoduje to frustracji, chociaż nie jest też źródłem jakiejś wielkiej przyjemności ;) Bezproblemowo się przemieszcza. I tanio.

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2021, 20:47:20 »
Podobno Corolla jest lepiej wyciszona, jeśli to prawda to nie chciałbym jeździć w Aurisie bo po przesiadce z starego kapcia Audi A6 C5 Corolla jest strasznie głośna...

Wypowiem się jako osoba która jeździła tym i tym (Corolla 2.0, 1.6, 1.8 oraz A6 C5) w Corolli jest bardzo głośno w porównaniu do Audi, wrażenie jest takie jakby toyota zapomniała o uszczelkach drzwi - bardzo się zawiodłem wersją TS z 2.0L.
1.6 to jest jakaś porażka, nie wiem jakim prawem to auto jeździ po drogach i dlaczego kosztuje 70 000zł zamiast 40 000zł jak dacia.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2021, 20:50:13 wysłana przez Pawlo89 »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marca 2021, 21:31:09 »
2 lata temu dzieliłem sie wrażeniami Corolla vs. Auris, co prawda mam 2.0 TS, wiec cieżko odnieść do 1.8 w Auris, ale pozostałe rzeczy juz tak. W Corolli masz mniej miejsca nad głowa niż w Auris, ale jak nie masz szklanego dachu jak ja, nie odczujesz różnicy przy swoim wzroście.: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46329.msg639247.html#msg639247
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Marca 2021, 21:38:30 »
1.6 to jest jakaś porażka, nie wiem jakim prawem to auto jeździ po drogach i dlaczego kosztuje 70 000zł zamiast 40 000zł jak dacia.
Chwilę po tym, jak ja wziąłem Yarisa Active 1.0 (~43k PLN), szwagier wziął Dacię Duster (~48k PLN). Inne kategorie wagowe, ale mimo podobnej ceny to jakość wykonania Yarisa była zauważalnie lepsza i to gołym okiem/uchem.

Zestawianie Corolli z Audi A6 (którymkolwiek), w dalszym ciągu jest moim zdaniem starciem zawodników z różnych kategorii wagowych.

Ja natomiast miałem kilkukrotne porównanie na tej samej trasie (ponad 400km w jedną stronę, z autostradą A1 włącznie) między Nissanem Altimą GXE 2.4l 165KM (sedan) 2001r. (PB+LPG) a Corollą 1.6 133KM Prestige automat 2016r. O ile systemy bezpieczeństwa, wyposażenie i różnica ponad dekady była oczywiście na korzyść Corolli, o tyle komfort oraz zachowanie przy wyprzedzaniu przy prędkościach autostradowych było BARDZO porównywalne. Corolla oczywiście musiała przy wyprzedzaniu wkręcić się na wyższe obroty niż Altima, ale dochodzi tu też kwestia skrzyni Multidrive.
Jeśli komuś nie przeszkadzają silniki wolnossące, to naprawdę nie widzę powodu do narzekania na 1.6 - przynajmniej w automacie.
Jeśli kogoś drażni CVT lub eCVT, to żadna Toyka nie podejdzie :) To samo, jeśli chodzi o charakterystykę silnika wolnossącego vs turbodoładowanego/z kompresorem.

Ba - obecnie jestem posiadaczem Corolli 1.8 TS HSD tylko dlatego, że wycofali się z w/w 1.6 na rzecz 1.2 turbo. I swojej decyzji nie żałuję nawet przez sekundę, ale każdy powinien dokonać oceny według swoich kryteriów.

Wracając do głównego pytania - "wyższy" Auris czy "niższa" Corolla? Bardzo długo "śliniłem się" do Aurisa, niestety na przesiadkę zawsze brakowało $$$ a potem Toyota wycofała Aurisa i wprowadziła Aurisa II, czyli Corollę XII ;)
Osobiście skłaniał bym się nawet ku Corolli 1.8 Active z pakietem Business + Park. Jak hajsiwo pozwala, to proponuję to co ja wybrałem - Comfort + Tech. Dla mnie ważne było, żeby był rocznik modelowy 2020 - brak filtra GPF i dźwięków UFO przy prędkościach poniżej 20km/h.
Jeśli jest znaczna różnica w cenie, to Auris w hybrydzie w wyższym pakiecie wyposażenia też będzie fajną opcją.
Wszystko kwestia ceny :)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marca 2021, 21:39:59 »
2 miesiące temu zastanawiałem sie nad zakupem nowej corolli w wersji kombi , czy jak nazywa toyota TS.
Dlaczego nie wybrałem nowej corolli tylko używaną Ravkę.
corolla wady jak dla mnie ,
-bardzo nisko sie siedzi wsiadanie i wysiadanie ,prawie jak w aucie sportowym
- gdybym chciał posadzić na tylnej kanapie moich starszych rodziców ,to na 100% z tej kanapy by nie dali sami radę wstać (obniżający sie ku tyłowi  dach i małe tylne drzwi)
-do wydania miałem 100tys, z ubezpieczeniem , czyli na samochód max 95.
za te 95tys , w corolli nie ma czujników parkowania tył i przód, nawigacji GPS, kolor tkaniny jak w golfie 30 lat temu, brak składanych lusterek, ustawianie fotela wyłącznie ,,wajchą,, zamiast elektryczne, szyby nie przyciemnione , i ogólnie ciasnota na przednich fotelach. ( nie jestem gigantem 182cm i 95kg )

zalety ;, bardzo żwawy silnik 1.8 hybrydowy, automat jak dla mnie cichy , w porównaniu do silnika 1.2 116Km spalanie paliwa 1/3 niższe
RAV4 2.5 hybrid

Offline Kisage

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marca 2021, 22:59:36 »
2 lata temu dzieliłem sie wrażeniami Corolla vs. Auris, co prawda mam 2.0 TS, wiec cieżko odnieść do 1.8 w Auris, ale pozostałe rzeczy juz tak. W Corolli masz mniej miejsca nad głowa niż w Auris, ale jak nie masz szklanego dachu jak ja, nie odczujesz różnicy przy swoim wzroście.: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46329.msg639247.html#msg639247

Wielkie dzięki za powyższego linka! Wyczerpujący opis. Jak na razie tylko przy okazji przymierzałem się do Corolli TS HSD i...walnąłem głową wychodząc z tylnych siedzeń :) Całe szczęście to małżonka (176cm) będzie czasem z dzieckiem za mną i nie marudziła przy wsiadaniu i wysiadaniu :)
Czas umówić się ponownie na jazdę Corolcią i Aurisem.
BTW - bardzo mało na śląsku w salonach Toyoty jest używanych Aurisów TS HSD, raptem kilka sztuk. Widać, że rozchwytywany samochód, co prowadzi mnie do wniosku, że bydlak musi być dobry :)
Na Corolle 2.0 to już dukatów zabraknie. Ustalony budżet jak to zwykle w takich zakupach bywa i tak już został kilkukrotnie przekroczony ale chyba dobił do ściany i zatrzymał się na 78k. O ile w tej cenie Aurisów w całej Polsce jeszcze jest jakieś z 70szt tak Corolli aż 3szt :)
Żona mi mówi, że za bardzo się zafiksowałem na Toyotę i podsyła mi linki z DasWeltAuto :D

A jeszcze podpytam, jaką realną zniżkę udaje się wynegocjować przy kwocie ofertowej 78k?
W jednym z salonów Toyoty, miła pani dla używanej Corolli wystawionej na 101k rzuciła tekstem typu: "jak dla Was mogę go sprzedać za 90k", zrobiłem oczy, po czym po paru minutach jak zaczeliśmy rozmawiać o ew. leasingu to chyba się zreflektowała i przekazała oficjalnie cenę 95k.
Wiem, że wszystko zależy jak leży przy zniżkach i uwarunkowane od wielu rzeczy - normalne. Pytam, bo nie jestem jakimś mistrzem w negocjacjach a kupić nie próbując o zniżkę to tak....nie cebulancko  :grin:

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marca 2021, 14:34:51 »
To i ja dorzucę coś od siebie... Od kilku lat jeżdżę Aurisem TS HSD w wersji Prestige ze szklanym dachem. Kilka dni temu miałem okazję do krótkiej przejażdżki Corollą 1.8 sedan w wersji GR SPORT.

Wrażenia akustyczne (wyciszenie), reakcja na gaz (szybkość reakcji), dynamika są w mojej opinii bardzo podobne, praktycznie identyczne. Nie odczułem żadnej różnicy w przyspieszaniu i dynamice - potwierdzają to z resztą wyniki testów. Ktoś (chyba Pertyn) rozpływał się nad udoskonaloną reakcję na wciśnięcie pedału gazu w nowej Corolli i jej wyciszeniem w stosunku do Aurisa. Jak już nadmieniłem, moim zdaniem nie ma tu praktycznie żadnej różnicy. 

Ilości miejsca nad głową nie porównam, bo w Corolli nie było szklanego dachu, ale generalnie przy moich 184 cm zająłem komfortową pozycję (podobną do tej w Aurisie) i wszystko było ok. W wersji GE SPORT są inne fotele niż we wszystkich innych wersjach - bardziej sportowe. Siedziało mi się w nich wygodnie. Nie mam jednak porównania do innych wersji.

Jazdy odbywaliśmy z Kolegą, który właśnie przymierza się do GR SPORT i stwierdził, że Auris jest w środku lepiej wykończony - lepsze materiały, spasowanie, skrzypienie przy dotyku/szarpaniu itp. W mojej opinii - może trochę. To co rzuciło mi się w oczy to np. to, że podłokietnik w GR SPORT jest obszyty takim nijakim materiałem. Ja mam jakąś imitację skóry z przeszyciami. Wygląda to lepiej. Zupełnie nie podobało mi się działanie wajchy biegów w Corolli - żeby wyjść z auta i je zamknąć trzeba po skończonej jeździe ustawić na P. W Aurisie dojeżdżam, hamuję, wyłączam auto i tyle. Tu zbędny ruch. Ale, to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

To co jest na plus w Corolli to rozbudowany system wspomagaczy - kontrola martwego pola w lusterkach i aktywny tempomat - super sprawa. Chciałbym to mieć w Aurisie. Bardziej podoba mi się usytuowanie wyświetlacza. Jest wyżej i nie trzeba opuszczać wzroku. Pomijam samą funkcjonalność tabletu - da się tam podłączyć AA i jest ok. Można też dokupić chińskie radio na androidzie i też jest ok. Tak zrobiłem w Aurisie. Z tego co jeszcze zauważyłem - więcej (i to znacznie) miejsca z tyłu - zwiększenie rozstawu osi zrobiło swoje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2021, 19:15:41 »
Ja czekam na wersję po liftingu Corolli.  Corolla niewątpliwie stanowi postęp ale pojawiło się też sporo minusów. 
- Bardziej atrakcyjny design kosztem wyraźnie gorszej aerodynamiki, w efekcie pomimo nowej generacji napędu na drogach szybkiego ruchu pali więcej od Aurisa
- bagażnik jest mniejszy i gorzej zaaranżowany, chyba nie wchodzi pełnowymiarowe koło zapasowe
- miejsca na nogi z tyłu jest znacznie więcej (ale nie w hatchbacku) ale na szerokość jest mniej i z przodu i z tyłu
- brak miejsca na uchwyt telefonu, konieczność podłączania każdorazowo kabla aby skorzystać z Android Auto uważam za nieakceptowalną upierdliwość, nie wiem czy pojawiły się już jakieś interfejsy pozwalające robić to bez wyciągania telefonu z kieszeni
- niemal zupełny brak schowków w kabinie
- słabo skonstruowany cennik, dobrze wyposażone auto kosztuje majątek i zawiera mnóstwo niepotrzebnych opcji
- wykończenie w środku niby lepsze ale ta pseudo skóra to cieniutki skaj, nie wiadomo jak to będzie wyglądało po kilku latach intensywnej eksploatacji.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marca 2021, 21:33:01 »
Wcale nie pali więcej od aurisa,bagażnik w ts większy niż aurisie koło wchodzi,jest szerszy od aurisa.telefon możesz przytwierdzić do nawiewu.Schowków jest tyle samo co w aurisie.AA bezprzewodowy to tylko chyba w bmw i takich tam.Jest już przystawka.Więc wszystko co piszesz to fałsz a skóra na podłokietnikach to nie skaj.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl